w dniu 3 kwietnia odbylismy treking nad czarny staw, pogoda zdecydowanie bombowa, ogranicze się do relacji foto i video
foto: http://picasaweb.google.com/sjesdif/Tatry#
video: http://www.vimeo.com/4032688
pozdrawiam
Tak na marginesie bo w sumie wiem, że to czepialstwo:momasz pisze:witam,
w dniu 3 kwietnia odbylismy treking nad czarny staw,
- Marek Arcimowicz w pewnej swojej relacji z trekingu, tak o tej nazwie pisze "Czasem zastanawiam się, dlaczego nazwa treking tak świetnie się przyjęła i wyparła nasze wędrowanie. Nie wiem– może globalna uniwersalność tego określenia, może zaś dla zróżnicowania celu używamy takiego, a nie innego słowa. Bo przecież na ogół nie mówi się o wycieczce przez Beskidy „treking”,choć wycieczka przez takie góry, a już na pewno tradycyjne kiedyś wędrówki po Bieszczadach były niczym innym jak właśnie trekingiem. Już szybciej pojawi się obóz wędrowny.Treking nieodłącznie kojarzy nam się z zagranicą, z wysokimi górami, z towarzyszeniem wyprawie wysokogórskiej. Wydaje mi się, że to właśnie tak „przywleczono” to określenie do Polski. Dlatego też rzadko używa się określenia treking dla wędrowania konno czy na rowerach – choć idea jest dokładnie taka sama i nawet odpowiednią grupę rowerów„wycieczkowych” nazywa się trekingowymi.Bo się mądrzej słyszy
To mi się bardziej podoba.Izabela pisze:"Pozbawioną znoju,towarzyszącego przebywaniu na dużych wysokościach, a zarazem pełną kolorytu najrozmaitszych krajobrazów, ludzi, miejsc"
A kto opisuje wycieczke w Gorce czy jakieś inne słakołażenie jako: moje wyprawy?Agaar pisze:Nas uczą, ekhm, fachowo :]
Były czasy, pozostaje jedynie łzę uronić.świster pisze:Był taki jeden użytkownik - mistrz riposty- co to bardzo się zdenerwował, że ktoś zwykłą wycieczkę w Tatry nazwał sobie - wyprawa. Dyskusja u "konkurencji" trwała chyba 20 stron happy
- to jakoś tak napuszenie was uczą!Nas uczą, ekhm, fachowo :]
Trekking to wielodniowa wycieczka w terenie górskim, zwykle w celu przemierzenia dłuższej trasy (z namiotem lub od schroniska do schroniska). Wymaga dobrej kondycji. Często organizowany przez komercyjnego dostawcę (jak np. w Nepalu).
- po tym zmrużonym oczku, spodziewałam się ,że bedzie przewrotnie i żartobliwie. I faktycznie.Szczególnie w uchwyconej dla kontrastu "karawanie trekingowej w tle";-). Jak dla mnie, szkoda, że tak fajny materiał musiał zostać "upstrzony" wulgaryzmami. Sytuacje łagodzi to, że dziewczyna chociaż dalej w kadrze...Rozumiem, że słówka te miały mocniej podkreślić wymowę dzieławitam,
w dniu 3 kwietnia odbylismy treking nad czarny staw, pogoda zdecydowanie bombowa, ogranicze się do relacji foto i video![]()
bo taka jest zdaje się obiegowa wersja. Niedawno tak właśnie tłumaczono przy mnie to słowo z angielskiego na naszecyganeria pisze:Poza tym jak dla mnie słowo trekking, to jakby ogół górołażenia, które nie jest wspinaniem
No był wyprawy, bo jak jechałam 12 godzin pociągiem raz w roku w góry, to były to dla mnie wyprawy. Serio.świster pisze:A kto opisuje wycieczke w Gorce czy jakieś inne słakołażenie jako: moje wyprawy? wink laughing Złośliwy jestem, ale tylko lekko smile
Ano mnie też się nie podoba, ale jak napiszę tak na egzaminie, to mnie obleją.Izabela pisze:to jakoś tak napuszenie was uczą!