Mój pierwszy raz;)
Moj pierwszy raz w gorach wogole, to byla Sniezka 1994, czyli mialem lat 6. Kosmosisko. Nieziemski wiatr, nieziemskie widoki, nieziemski przezycia i... budynek na szczycie (doslownie kosmiczny
). A jesli Tatry, to rok pozniej (lat 7) i "zdobyty" Kasprowy (:)), Morskie Oko (na wlasnych nogach!!) i nieudane podejscie Giewontu od strony wschodniej. Pamietam jak dzis, pojawily sie chmury, to sie mama przestraszyla i trzeba bylo wracac
Potem co roku jezdzilismy rodzinka z marnym skutkiem wspinaczkowym. Dwa lata temu pierwszy raz pojechalem z kumplem samemu i to dopiero bylo! Mysle ze na poczatku nie rozumialem tak gor i nie zaglebialem sie w nie. Nie potrafie okreslic kiedy tak naprawde za nimi zatesknilem, ale dawno to bylo
Bymbyl zapomnial - pierwszy w calosci zdobyty szczyt, to byl oczywiscie Giewont, droga klasyczna (z Kuznic) 
Mam od mamy najświeższe informacje!!! Moj pierwszy raz w górahc, to było w roku 1986, czyli jak mialem roczek i już wtedy byłem na Kasprowym Wierchu!!! Podejżewam, że mimo iż kolejką w obie strony, to i tak nie lada wyczyn dla kogoś w tym wieku 
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Moja pierwsza wycieczka tatrzańska odbyła się na Kopieniec Wielki w ferie zimowe 1989 r. i dotychczas drugi raz na Kopieńcu nie byłem. W wakacje 1989 roku, po trzeciej klasie liceum, pojechałem w Tatry sam. Nocowałem w Domu Turysty i tam poznałem fajnych ludzi, z Tatrami obeznanych i nieco ode mnie starszych. Zabrali mnie pierwszego dnia na Świnicę i Zawrat. A drugiego dnia urządzili mi próbę. Poszliśmy na Kozią Przełęcz i kawałek dalej, w stronę Zamarłej Turni. Wiecie na pewno, co tam jest. Przeszedłem bez problemu tę sławną drabinkę najpierw w górę, a potem w dół i dowiedziłem się, że to jest najtrudniejsze miejsce na szlakach w Tatrach. Moje opory przed Tatrami zniknęły w mgnieniu oka. Szczerze jestem wdzięczny moim ówczesnym towarzyszom za taki egzamin 
Dotychczas podtrzymuję opinię, że drabinka koło Koziej Przeł. jest najtrudniejszym miejscem na szlakach znakowanych w całych Tatrach.
Później pojechałem w Tatry z kolegą, w maju przed samą maturą, z plecakami pełnymi książek, do których prawie nie zajrzeliśmy. Spaliśmy w Murowańcu. Nowe buty typu "Himalaje" (kto je jeszcze pamięta?) impregnowałem masłem z braku lepszej substancji
Zdobyliśmy Zawrat, żlebem, po śniegu, w jednym ręku nóż - finka, w drugim ostry kamień 
Wielka przygoda zaczęła się, kiedy miałem po raz pierwszy trzymiesięczne wakacje z powodu zdania egzaminów na studia. Pojechałem na trzy tygodnie, trafiłem do schroniska Wojtka na Siwej Polanie (już nieistniejącego, obecnie jest w tym miejscu Gazdówka u Zająca, niestety). Tam poznałem ludzi, którzy pokazali mi Tatry na poważnie.
Dotychczas podtrzymuję opinię, że drabinka koło Koziej Przeł. jest najtrudniejszym miejscem na szlakach znakowanych w całych Tatrach.
Później pojechałem w Tatry z kolegą, w maju przed samą maturą, z plecakami pełnymi książek, do których prawie nie zajrzeliśmy. Spaliśmy w Murowańcu. Nowe buty typu "Himalaje" (kto je jeszcze pamięta?) impregnowałem masłem z braku lepszej substancji
Wielka przygoda zaczęła się, kiedy miałem po raz pierwszy trzymiesięczne wakacje z powodu zdania egzaminów na studia. Pojechałem na trzy tygodnie, trafiłem do schroniska Wojtka na Siwej Polanie (już nieistniejącego, obecnie jest w tym miejscu Gazdówka u Zająca, niestety). Tam poznałem ludzi, którzy pokazali mi Tatry na poważnie.
Ostatnio zmieniony pn 28 lut, 2005 przez pawelpp, łącznie zmieniany 1 raz.
Hahaha, do tej pory bałem sie do tego przyznać (także żeby nie demoralizować młodychpawelpp pisze:Zdobyliśmy Zawrat, żlebem, po śniegu, w jednym ręku nóż - finka, w drugim ostry kamień
MiG
Ostatnio zmieniony sob 26 lut, 2005 przez MiG, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja z kamieniem zdobywalem sniezke
Co ciekawe kamien byl pomyslem przewodnika, a szla ze mna cala wycieczka klasowa. Chociaz nie. Kto nie chcial schodzil spod wierchoolka czy jakos tak. Wycieczka byla na przelomie marca i kwietnia i troche sniegu jeszcze bylo, a my tenisoweczki, plecaczki i wlasnie te kamyki, a co niektorzy patyki 
Bardzo przyjemnie się mieszkało, zwłaszcza zimą. Woda w kubłach zamarzała, wyobraźcie sobie mycie. Latem mycie się było możliwe w Potoku Chochołowskim i z tej możliwości chętnie korzystaliśmyana pisze:Nie wiedziałam, że tam było schronisko. Bardzo lubię Siwą Polanę, zwłaszcza podczas zimy. Wyobrażam sobie, że przyjemnie się tam mieszkałopawelpp pisze: trafiłem do schroniska Wojtka na Siwej Polanie (już nieistniejącego, obecnie jest w tym miejscu Gazdówka u Zająca, niestety)
Przez pierwsze dwa czy trzy sezony nie było podłączonego prądu. Miło się siedziało wieczorem przy świecach i lampach naftowych.
Wojtek to etnograf - słowacysta po UJ. Pochodzi z Lublina, a mieszka w Tatrach z wyboru od 30 lat, sam, obecnie w Kościelisku. Jest znawcą Tatr, pod każdym względem. Jak mówił, był w prawie wszystkich górach świata. Chyba nawet był członkiem polskiej zimowej wyprawy na Everest.
Wojtek częstował kiedyś gości dziwacznymi potrawami. Zbierał gdzieś takie grzyby zwane potocznie galaretnikami, z których zrobił właśnie coś w rodzaju galaretki i jadł to z cukrem. Robił też potrawy z jakichś jadalnych muchomorów, ale nikt nie odważył się spróbować (brrr!)
A jak ktoś nabałaganił, to Wojtek mordę darł straszliwie. I miał rację
-
Jacek Venom
-

No nie wiem?? Ja mam zamieć za oknem ;(Iwona pisze:Tiaaaa, Wiosna idzie jak nic....
Moje Tatry
Witaj Marcin na forum
Mój duuużo młodszy braciszek miał 2,5 roku kiedy po raz pierwszy zabrałam go z mamą w góry. Sam pokonał trasę Dol.Kościeliskiej i to w obie strony
Wieczorem, na kwaterze był tylko lekko zdziwiony, dlaczego go tak nogi pieką. Kremował je usilnie kremikiem, co zostało uwiecznione na fotce -do dziś mamy ubaw.

Ooo, to pieknie. Czyli śmiało mogę już podnieść bratu poprzeczkę( rok temu Giewont).mając 9 lat Świnica:)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."