Przezorny Zawsze Ubezpieczony (na Słowacji)

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Janek

Przezorny Zawsze Ubezpieczony (na Słowacji)

Post autor: Janek »

KOŠICE. Horskí záchranári žiadajú takmer 14.200 eur (asi 427.000 Sk) za niekoľkodňové pátranie po mŕtvom českom skialpinistovi v Nízkych Tatrách. ČTK to dnes povedal šéf záchranárov Jozef Janiga.

Faktúru vystavenú na meno nebohého Čecha zrejme budú musieť uhradiť jeho príbuzní. Janiga argumentoval, že akcia v náročnom teréne si vyžiadala nasadenie viacerých záchranárov a turista navyše nebol poistený. Záchranná služba eviduje niekoľko podobných pohľadávok voči zahraničným turistom.

"Vystavili sme faktúru na nebohého, ak nebude uhradená, vstúpi do dedičského konania," uviedol riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Janiga. Ak by príbuzní faktúru nezaplatili, vec by riešili podľa Janigu súdy, ktoré by mohli rodine siahnuť na majetok. V prípade, že by majetok na splatenie nákladov neexistoval, HZS by preplatenie nákladov prestala vymáhať.

Telo českého skialpinistu zo Zlína objavili záchranári asi 50 metrov pod hrebeňom Nízkych Tatier. Muž spolu s ďalším turistom bivakoval na južnej strane hôr, pred návratom sa však rozišli a na chatu sa vrátil len jeden z nich.

Pátracia akcia, do ktorej bol nasadený vrtuľník, psy a viacero dobrovoľníkov, bolo podľa Janigu veľmi náročná. Záchranári počas štyroch dní čelili nepriazni počasia, viacerí utrpeli omrzliny tváre. Na horách navyše bolo veľké lavínové nebezpečenstvo.

HZS podľa Janigu eviduje v súčasnosti štyri podobné pohľadávky voči turistom, po ktorých museli v horách pátrať. Ich vymáhanie je komplikované a právne náročné. Väčšiu úspešnosť majú záchranári pri nižších pohľadávkach, pri ktorých sa záchranári s dlžníkmi dohodnú na splátkovom kalendári, poznamenal Janiga.

Zásahy horskej služby na Slovensku spoplatnili v júli roku 2006. Hodina práce záchranára stojí približne 23,2 eur (700 korún). Cena navyše stúpa, ak záchranári použijú auto či dokonca vrtuľník, ktorý si záchranári prenajímajú od iných spoločností.

BasiaZ na forum t-g przetłumaczyła prawie cały tekst

Horska służba żąda około 14 200 euro (około 427 000 koron) za kilkunastodniowe poszukiwania martwego czeskiego skiapinisty w Niżnych Tatrach. Agencji prasowej powiedział to dziś szef HS Józef Janiga.
Fakturę wystawiono na nazwisko zmarłego Czecha i prawdopodobnie będą ją musieli zapłacić jego krewni. Janiga argumentował że akcja w trudnym terenie zmuszała do zatrudnienia większej ilości ratowników, a turysta nie był ubezpieczony. HS ewidencjonuje więcej takich poszukiwań zagranicznych turystów.
Wystawiliśmy fakturę na zmarłego, jak nie będzie zapłacona będzie rozsądzona zgodnie z prawem spadkowym, powiedział szef HS Janiga. Jak by krewni faktury nie zapłacili więcej osiągną wg Janigi sądy, które mogą rodzinie zająć majątek. Gdyby rodzina takiego majątku nie miała wtedy HS przestałby wymagać zapłacenia faktury.
Ciała czeskiego skialpinisty ze Zlina znaleźli ratownicy około 50 m pod grzbietem Niżnych Tatr. Mężczyzna wraz z drugim turystą biwakował na południowej stronie gór, przed powrotem się jednak rozłączyli i do schroniska wrócił tylko jeden z nich.
Akcja poszukiwawcza w której wykorzystywano helikopter, psy i wielu ochotników była wg Janigi bardzo trudna. Ratownicy przez cztery dni odczuwali niesprzyjającą pogodę, wielu ucierpiało odmrożenia twarzy.
W górach był wysoki stopień zagrożenia lawinowego
Jestem gorszego sortu...
aro

Post autor: aro »

Może i przesada, ale nie da się ukryć, że wszystko kosztuje.
A ja właśnie zastanawiam się czy nie wstąpić do OeAV. Dwie pieczenia na jednym ogniu :D
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Dwie pieczenie za 65E jak mało w Alpy jeździsz to nie ma sensu.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
aro

Post autor: aro »

A powiedz mi ile kosztuje tygodniowe ubezpieczenie wspinaczkowe na Słowację?

I ile Euro26 na Europę?

I jeszce składka roczna w jakimkolwiek Kw?
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Niestety, nie ma zmiłuj - jadąc w Tatry na Słowację trzeba się ubezpieczyć.
Wypadek, kontuzja na szlaku, czy inne historie mogą się przydarzyć każdemu, a koszty udzielenia pomocy - niewspółmiernie wysokie w stosunku do kwoty ubezpieczenia.
Ostatnio - za siedem dni, na dwie osoby 44 zł.
Jest to ubezpieczenie tzw. turystyczne w PZU - obejmuje koszty leczenia do wysokości 20.000 euro i 4.000 euro NW od osoby.
Kwota oczywiście zależna od kursu euro, bo wcześniej płaciłam za taki sam okres tylko 28 zł.
Ubezpieczenie z opcją "jazda na nartach", lub wspinaczka jest droższe - wiadomo, bo i ryzyko większe.

Ala :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Fakturę wystawiono na nazwisko zmarłego Czecha i prawdopodobnie będą ją musieli zapłacić jego krewni
Uważam, że to jest spora przesada. Dlaczego rodzina ma pokrywać koszty za zmarłego, z którym np mogli mieć więzy tylko "papierkowe" ?
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

zawsze mogą się zrzec spadku.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krakus

Post autor: krakus »

wszyscy razem z wnukami (chyba że się nie opłaca)
świster

Post autor: świster »

Ubezpieczenie z opcją "jazda na nartach", lub wspinaczka jest droższe - wiadomo, bo i ryzyko większe.
Ja 2 lata temu płaciłem 20zł za 5 dni, to było w jakimś biurze podróży w Krakowie.

64 euro teraz mi się nie opłaca wydawać (lepiej to zrobić we wrześniu, bo ma się kilka miesięcy gratis) i teraz pytanie: w jakiej firmie się najlepiej ubezpieczyć na wspinaczkę w Tatrach Słowackich? Tak, aby warunki były w miare, a cena nie powalała. Chodzi o jakiś krótki termin 2-3 tygodnie.
Awatar użytkownika
Lukas

Ja brałem w Generali pakiet srebrny - ale chyba najlepiej na miejscu w Union.sk oddział mają na każdej poczcie i w ogóle pełno tego na Słowacji

p.s Zakochani co do PZU - czytaliście OWU ?? - bo nie wiem czy oni piszą coś o śmigle.

Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

lukas_12 pisze: Zakochani co do PZU - czytaliście OWU ?? - bo nie wiem czy oni piszą coś o śmigle.
Przyznam się, że nie pamiętam dokładnie co pisze w OWU, tam chyba takich szczegółów nie ma, ale pytałam panią, która wypisywała mi polisę i ona mówiła, że liczą się wszystkie koszty - śmigła też - do wysokości wyszczególnionej w polisie.

Ala :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Lukas

panie różne rzeczy mówią Alu - i panowie zresztą też :) - jak nie masz czarno na białym to bym takiej polisy nie kupił bo w razie "w" okaże się, że możesz się nią powachlować.

Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

lukas_12 pisze:jak nie masz czarno na białym to bym takiej polisy nie kupił
Wydaje mi się jednak, że jest tam mowa o pokryciu wszystkich kosztów leczenia i pomocy, bez wyszczególnienia w jak sposób i czym ta pomoc jest udzielona. Ponoć nie ma to znaczenia - do wysokości kwoty polisy.
Jestem dosyć dociekliwa i o helikopter zapytałam, pani udzieliła mi takiej odpowiedzi - a czy słusznie i właściwie - nie wiem.
Następnym razem jeszcze raz sprawdzę i dopytam.

Ala :)
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

W zeszłym roku ubezpieczałam się w PZU i obejmowało to śmigło, a pan nie skłamał, bo to znajomy. ;)
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
ziemir

Kontakt:

Post autor: ziemir »

juz 3 rok mam ubezpieczenie w OEAV podstawowe plus 7 euro na rente powypadkowa raz w roku jadac np w alpy julijskie - znizka 50% w kazdym schronisku na nocleg na wlasnie OEAV karta zwraca sie mi w 5 noclegow na slowacji znizka 20-30 % za noclegi
nie widze lepszej opcji niz wlasnie OEAV
http://www.oeav-events.at/Polen.htm

wykupywanie ubezieczenia na tydzien dwa po 40 czy 100 zl
jest bezsensem jesli ktos czesciej zjawia sie w innych górach
to sem ja
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Interesuje mnie ta zniżka na Słowacji. Sprawdzone? W jakich schroniskach?
Jest gdzieś o tym info na jakiejś stronie www?
świster

Post autor: świster »

ziemir pisze:np w alpy julijskie - znizka 50% w kazdym schronisku na nocleg na wlasnie OEAV karta zwraca sie mi w 5 noclegow na slowacji znizka 20-30 % za noclegi
No, ale te wszystkie zniżką są też na PZA, ból taki, że nie ma ubezpieczenia.
Ali7

Post autor: Ali7 »

...
Ostatnio zmieniony czw 20 lip, 2017 przez Ali7, łącznie zmieniany 1 raz.
ziemir

Kontakt:

terazx bylismy w schronie Dom na Komni i dostalismy 50% w hotelu gorskim 1 kategorii zamiast 20 e placilismy 10 e 6 noclegow czyli 60 e
relacja
http://www.gorskiswiat.pl/forum/showthr ... 41&page=12

http://www.skitury.fora.pl/relacje,15/a ... ,3164.html
to sem ja
ziemir

Kontakt:

natomiast w D5SP nie ma znizki nawet na PZA ponoc jest na Euro26
to sem ja
ODPOWIEDZ