Mamerki fotograficzna podróż po budowlach niemieckich

W kraju i na świecie - byliśmy, widzieliśmy, polecamy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
manfred

Mamerki fotograficzna podróż po budowlach niemieckich

Post autor: manfred »

Po 63 dniach wieczornych integracji postanawiamy wybrać się na wycieczkę krajoznawczą. Podekscytowani filmem z Tomkiem Kruzem Valkirie udajemy się do Mamerek niewielkiej wsi mazurskiej gdzie pozostały w stanie nienaruszonym bunkry za czasów II wojny światowej. Nieomieszkam przypomnieć, że w oddalonej o 18 km. Gierłoży znajduje się kwatera A. Hitlera. Po kilku kilometrach docieramy do niewielkiej wioski Srokowo gdzie czas, stanoł w miejscu a sklepy monopolowe są czynne 24 h na godzinę.

Obrazek

Obrazek

zaopatrzeniu w pasze i napoje dzielnie wyruszamy na odbycie spotkania z historią. Po kilku kilometrach docieramy do Mamerek. Parkujemy na miejscowym parkingu zaopatrujemy się w buty typu gumiaki i wio najpierw wieża widokowa i Głowna kwatera gościa co tam był szefem

Obrazek

Obrazek

Na uwage zasługuje podwójne maskowanie bunkrów z jednej strony przyroda opatrzyła budynek swoim płaszczem z drugiej strony robotnicy pracujący wiele dziesiątków lat temu opatrzyli je specjalnym maskowaniem. Powiem szczerze robi wrażenie.

Obrazek

Obrazek

A tu korytarz co to do komnat generała prowadził. Niestety komnat wam nie pokarze no bo latarkę zabocyłem. pora na wierze wejść aby okolice zobaczyć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zejściu z tej budowli udajemy się do pobliskich śluz, co dla mnie stanowi nie lada atrakcje

Obrazek

Obrazek

Na pierwszym zdjęciu śluza w 40% ukończona

Obrazek

Dla nas bardziej atrakcyjnie wygląda druga oddalona od w/w ok. 1 km. Ukończona w 70%. Za śluzą zagrodzony kanał rzeczny.

Obrazek

Obrazek

I wewnątrz gdzie miały „stawiać „ się statki

Obrazek

Podeszliśmy za śluzę, aby zobaczyć kanał

Obrazek

I to będzie na tyle, kto chce więcej poczytać odsyłam do przeglądarki z pozycją Mamerki. Pozdrawiam i miejcie sie
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Fajne zdjęcia. W Mamrkach i gierłoży byłem. W gierłoży nawet noca szwędałem sie między bunkrami, bo rozbici z namiotem byliśmy już na terenie kompleksu.
manfred pisze:Niestety komnat wam nie pokarze no bo latarkę zabocyłem.
Nu, to ja w Wilczym Szańcu baterie zajechałem. W Mamerkach ząłożyłem świeże :)

W Reszlu byliście? W sumie autem to niedaleko, może 30-40 km.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
prezes

Kontakt:

Post autor: prezes »

Mamerki pamiętam jak jeszcze nie było tam żadnej "infrastruktury" w postaci wież, parkingów, sklepików z pamiątkami itd. Chociaż nawet teraz ciężko to nazwać infrastrukturą, to jakoś lepiej wspominam "tamte",bardziej dzikie Mamerki. Mimo to do dzisiaj jest to mój stały punkt w rejsach po Mazurach :)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Fajny klimat na 2-giej focie. ;)
A temat kanału jeszcze fajniejszy - nigdy o tym nie słyszałem - trzeba się będzie wybrać kiedyś rowerem.
niklos

Post autor: niklos »

Mariusz pisze:A temat kanału jeszcze fajniejszy - nigdy o tym nie słyszałem - trzeba się będzie wybrać kiedyś rowerem.
Okrętem, panie, okrętem! :D
Choć lata temu, gdy jeszcze tam bywałem, brzegi Mamr były w tamtym rejonie straszliwie obsrane ;)
ODPOWIEDZ