Weekend pierwszomarcowy w Murowańcu.

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
kszysiek

Weekend pierwszomarcowy w Murowańcu.

Post autor: kszysiek »

O, nawet z krótką relacją :))

Ach co to był za weekend. Zjazd do Zakopanego w sobotę, a rano w niedzielę wskok w zimowe ubranko i taskanie ciężkiego plecaka do Murowańca. Takiego ładunku (z 20 kg) jeszcze nie dźwigałem na tej trasie. O dziwo poszło nawet dość łatwo z czego pod koniec trasy byłem dumny i dowartościowany :)
Godzinka odpoczynku i jaazda na Zawrat. Drogę na Czarny Staw Gąsienicowy po raz pierwszy musiałem odbyć dołem po grzędzie poniżej pomnika Karłowicza, ponieważ cała była zasypana śniegiem oraz dwoma niedużymi lawinkami w poprzek. Patrząc na to musiałem stwierdzić, że Karłowicz miał wyjątkowego pecha. Wychodząc na Zmarzł Staw prawie się zderzyłem z Dębsiem i jego kursantami. Ale zbieg okoliczności :) Po dojściu do Zmarzłego Stawu lekki "postój na popas", obserwacja ćwiczących wspinanie po lodospadzie oraz kontemplacja czy warto dalej. Ale była już 15:00, duża mgła, a za 2h byłoby ciemno. Nie było sensu ryzykować. Potem się też okaże, że to zdanie powtórzę jeszcze dwa razy w ciągu następnych 3 dni. Bądź co bądź był trzeci stopień zagrożenia lawinowego. No i za parę minut mgła zasnuła już wszystko. Trzeba było wracać. O 17:00 w Murowańcu mijamy drzwi i ... od razu wpadamy na imprezę niemal całego Kilimandżaro :) http://www.kilimanjaro.com.pl Waldek, Kazik, Dębsiu, Tomek, itp itd. Sympatyczna ekipa profesjonalnych instruktorów taternictwa. A szkolenie taternickie to bardzo ciężka i także niebezpieczna praca. A dalszą część dnia pominę :)
Drugi dzień zryw, kontemplacja typu "gdzie jestem i co tu robię" czyli wspominki dnia poprzedniego. Świnica ... krótki rzut oka za okno i okazuje się, że pogoda jest ideeealna. Przepakowanie, jedzenie, start. Na Beskidzie doganiamy Kazika (Kilimandżaro) z kursantami. Beskid, jedna Turnia, druga Turnia i .. Świnica ukazuje swoją potęgę, więc "podjarani" schodzimy na przełęcz pod Świnicą. Z przełęczy ostro w górę po śniegu około 300 metrów. Nie powiem, że nie robiłem w gacie, ale bardziej przy schodzeniu niż wychodzeniu. Wyjść się udało, zejść też, sukces był niemalże "zajebiście wielki". To wszystko jak się potem okazało na jednej butelce mineralnej. Zeszliśmy z przełęczy Liliowe przy trójce lawinowej. Zaiście skrót dobry, ale jednak nieprzemyślany, zwłaszcza, że w tym roku zasypało tam człowieka. Przy wchodzeniu do schroniska miałem już myśli o wypiciu 30litrowej beczki wody albo czegokolwiek "innego". Wieczorem spotkaliśmy na sali Krzyśka Tretera z kursantami, który opowiedział nam jak to jest spodziewać się lawiny i co się dzieje w trakcie niespodziewanej :).
Wtorek - Kościelec. Zaczęło się nawet ciekawie i fajnie. Dotargałem zadek do przełęczy Karb, przezbroiłem się w raki i czekan i jaaazda. Za jakieś 100-150 metrów wymiękłem. Nadeszła taka mgła, że na 30 metrów ledwo było widać, a dotarłem do trawersu na dość ostrej ścianie. Śniegu było może z 10-20 cm - wywiało wszystko, nie było o co zaczepić czekana. Nawet jakbym się gdzieś niżej na dole zatrzymał to kompletnie nie wiedziałbym, gdzie się znajduję i dokąd się czołgać. Decyzja o wycofaniu "Nie było sensu ryzykować, odcinek nr 2".
Środa, dzień powrotu, krótki wypad pod kolejkę, powrót z przygodnym towarzyszem wyprawy - młodym psiakiem, którego kompletnie nie ruszało, gdzie się znajdował. A wiało momentami przeraźliwie, było duże zachmurzenie i dość niemiły opad śniegu z lodem tnącym po twarzy. Trzeba było schodzić w rakach do granicy lasu. I tak to wszystko się zakończyło ...

http://atutu.host247.pl/?cmd=fullalbum& ... la/&var2=0
Ostatnio zmieniony wt 10 mar, 2009 przez kszysiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Naliczyłem, że zrobiłes sobie 36 zdjęć no chyba musisz siebie bardzo lubieć he he he. A co do relacji szkoda że nie wkleiłeś prosto na forum ale ogólnie świetnie wygląda grań od Świnicy.
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Post autor: horolezec »

Dlaczego nie wchodziłeś na główny wierzchołek Świnicy?
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Wyczyściłam bełkot i zaczynamy jeszcze raz. Sz.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

manfred pisze:Naliczyłem, że zrobiłes sobie 36 zdjęć no chyba musisz siebie bardzo lubieć
Syndrom "Naszej Klasy"
Jestem gorszego sortu...
kszysiek

Post autor: kszysiek »

Janek pisze:Syndrom "Naszej Klasy"
Najwyraźniej nie przyjrzeliście się faktowi, że występują zdjęcia z różnych aparatów. Wy tu wszyscy potraficie tylko takie pierdoły pisać ? Jeden złośliwy prześmiewca, drugi przemądrzały cwaniaczek ferujący szybkie i błędne wyroki ...
Awatar użytkownika
manfred

Spieprzaj dziadu
Awatar użytkownika
Janek

kszysiek pisze:Najwyraźniej nie przyjrzeliście się faktowi, że występują zdjęcia z różnych aparatów
No i co z tego. Jakbyś pięć swoich konterfektów umieścił to by wystarczyło. Rozumiem, to jest z Twojej galerii. Na swojej galerii to możesz umieszczać co chcesz, w jednym folderze - Świnicę, portrety - Twoje, szwagra, koleżanki, Pikutkowskiego a nawet gołe dupy - Twoja galeria i jak komu się nie podoba to fora ze strony. Natomiast tutaj to jest forum - tutaj trzeba dostosować zestaw pod oczekiwania użytkowników, a te są takie, że ma być zdecydowana przewaga Świnicy a mało portretów i to jeszcze takich statycznych, nie w akcji zupełnie typu - Kszysiu - cheese, znasz to.

PS.
Już raz zjechałem taką relację, w której był przerost twarzy nad górami. Ale tam to przynajmniej bardzo ładna dziewczyna była, potem tego żałowałem.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
manfred

Janek pisze: a nawet gołe dupy
he he he
Awatar użytkownika
Janek

manfred pisze:Spieprzaj dziadu
Masz upoważnienie od pana prezydenta? Podobno zastrzegł sobie wyłączność.
Jestem gorszego sortu...
świster

Post autor: świster »

Janek pisze:Już raz zjechałem taką relację, w której był przerost twarzy nad górami.
Janek Niszczyciel :think: Nie może być, zapodawaj linka jak pamiętasz.
staszek

Post autor: staszek »

Janek pisze:a nawet gołe dupy - Twoja galeria i jak komu się nie podoba to fora ze strony. Natomiast tutaj to jest forum - tutaj trzeba dostosować zestaw pod oczekiwania użytkowników
Poogladamy tak Janku , tez pewnie chetnie obejrzysz :P
Janek pisze:Ale tam to przynajmniej bardzo ładna dziewczyna była, potem tego żałowałem.
No wlasnie :D
świster pisze:Janek Niszczyciel think
:think:
manfred pisze:Spieprzaj dziadu
aro

Post autor: aro »

Krzysiek, ale faktycznie nie ma co brnąć w upór, 36 zdjęć (wierzę na słowo, nie liczyłem!) własnej facjaty w galerii górskiej, to delikatnie mówiąc przesada. No chyba, że baby szukasz. :D

A na Manfreda się nie gniewaj, to górol i język ma cięty. No i poczucie humoru spaczone, widać mać go w młodości ostem i pokrzywą karmiła. 8)

A jeszcze chciałem dodać, że spoko tura i pogoda też dopisała, hej!
Awatar użytkownika
manfred

aro pisze:A na Manfreda się nie gniewaj, to górol i język ma cięty. No i poczucie humoru spaczone, widać mać go w młodości ostem i pokrzywą karmiła.
:D e tam zaraz pokrzywą kolegów miałem złych. A co do relacji sie już wy powiedziałem ale nadmienię że mam bzika na punkcie fotografii i jeśli widze że ktoś wyciąga ręke z aparatem i szczela swojej gębie zdjęcie a jeszcze sie tym chwali to mnie to bardzo rozsierdza kruca fuks przecież statyw jest i oprócz kufy można jeszcze kawałek granitu pokazać. Ale pojechałem
KubaR

Post autor: KubaR »

manfred pisze: :D e tam zaraz pokrzywą kolegów miałem złych.
Ano w tych rejonach tka jest. Nie dość, że bydlęta złośliwe to jeszcze jaką pamięć mają! Człowiek raz pierdnie to go 10 lat "śmierdziel" nazywają....

A mnie bawi maniera podawania imion osób z tzw. środowiska w sposób pokazujący intensywną z nimi znajomość (od czego czasami i sam wolny nie jestem).

Kuba
Awatar użytkownika
Janek

KubaR pisze:A mnie bawi maniera podawania imion osób z tzw. środowiska w sposób pokazujący intensywną z nimi znajomość
Obrazek
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze:A mnie bawi maniera podawania imion osób z tzw. środowiska w sposób pokazujący intensywną z nimi znajomość
Też tak pomyślałem , ale wydawało mi się , że "gościu" jest w zażyłej komitywie z nimi. :think:

Krzychu mój imienniku powiedz coś , a będzieObrazek
Obrazek
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

KubaR pisze:A mnie bawi maniera podawania imion osób z tzw. środowiska w sposób pokazujący intensywną z nimi znajomość
Eeee jakby to była intensywna znajomość do napisałby Waldi zamiast Waldek :D
Awatar użytkownika
Janek

Albo - Walduchna, mordo ty moja!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Janek pisze:Rozumiem, to jest z Twojej galerii. Na swojej galerii to możesz umieszczać co chcesz
Nie rozumiem, czego się czepiasz? Z tego co widzę, facet umieścił zdjęcia w swojej PRYWATNEJ galerii, a nie bezpośrednio na forum. Nie jesteś więc zmuszony do ich oglądania, dopóki nie klikniesz na linka, czyż nie?
Janek pisze:Natomiast tutaj to jest forum - tutaj trzeba dostosować zestaw pod oczekiwania użytkowników, a te są takie, że ma być zdecydowana przewaga Świnicy
A kto tak powiedział? Gdzie jest napisane, że można zamieścić w galerii max 3 autoportrety, a reszta to mają być granie i zworniki?
ODPOWIEDZ