giewont zima
Panowie (bo pań tu nie widzę) nie róbcie tu drugiego Ornaka. Mam wrazenie że tego "szczura" to któryś z użytkowników wpuścił i ma niezly ubaw , ja zresztą też , bo widzę , że niektórzy tak na serio.
PS
Mam nawet pewne podejrzenia co do "jajodawcy"
z pozdrowieniami
km

PS
Mam nawet pewne podejrzenia co do "jajodawcy"
z pozdrowieniami
km

Ostatnio zmieniony wt 10 lut, 2009 przez krzymul, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Hmmm... Nawet jeśli to są jaja, podpucha, prowokacja... To nie rozumiem jednego. Dlaczego nie porozmawiać sobie o Giewoncie/Ornaku/... ? Nawet nie w kategorii idź/nie idź, raki/bez itp. itd. Ale są nawet na tych łatwych trasach zagrożenia, miejsca problematyczne. I w końcu istnieje też coś takiego jak warianty zimowe. Chyba warto o tym mówić? Bo jeśli nie, to po kij komu forum górskie?
Lawiniasty , nie lawiniasty...... przeczytać warto.Huczaj pisze:czy ten Giewont zimowy faktycznie taki lawiniasty
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... l?skad=rss
Pozdrawiam.
Giewont czy nie Giewont .. co za różnica, po drodze szlak przecina kilka żlebów, z których schodzą lawiny. Byłem na Kondratowej kilka razy w zimie i jednego razu sam przekraczałem dość świeżą lawinę, na oko z poprzedniego dnia.Huczaj pisze:No ja bym się chętnie dowiedział czy ten Giewont zimowy faktycznie taki lawiniasty jak to przeczytałem w którymś wątku na tym forum.
Dokładnie !!Tyle, że istnieje pewna - być może subtelna i niewyczuwalna dla niektórych - różnica pomiędzy doradzaniem, udzielaniem porad czy wręcz nauką/instruowaniem, a opowiadaniem o własnych doświadczeniach czy głoszeniem swych prywatnych opinii.
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Przepraszam , że wrócę do sprawy Ornaku , ale ta opinia która zesłała na mnie mnóstwo gromów była opowiadaniem o własnym doświadczeniu i moją prywatną - to nie było jakieś tam doradztwo.Tyle, że istnieje pewna - być może subtelna i niewyczuwalna dla niektórych - różnica pomiędzy doradzaniem, udzielaniem porad czy wręcz nauką/instruowaniem, a opowiadaniem o własnych doświadczeniach czy głoszeniem swych prywatnych opinii.
Cytuję:
No może kontrowersyjne i rażące słowo "napierałem" powinienem zastąpić innym np. szedłem.Od Przełęczy Iwaniackiej ? Jeżeli tak , to idąc szlakiem letnim po wyjściu z lasu po prostu napierałem pod górę na Suchy Wierch Ornaczański. Na pewno inni będą mieli swoje koncepcje , ale moja była właśnie taka.pozdr.
PS
Odszczekuję się od wszelkich doradztw.
Pozdrawiam.
Oczywiście musiałbym zobaczyć to na własne oczy ale jeśli zeszła lawina to chyba dobrze no nie? Naprężenia się rozładowały i jest bardziej bezpiecznie na razie.
No ale nie widziałem skąd zeszła, czy nie wiszą jakieś deski w powietrzu. Trzeba by było to zweryfikować. Może być tak, że część śniegu leży i nic jej nie trzyma z dołu, więc jest to tylko kwestią czasu jak wyjedzie.
Jak złaziłem z Kondratowej przełęczy w styczniu, to właśnie tydzien wczesniej zeszla lawina. Dzięki temu śniegu w górnej części żlebu było jak na lekarstwo, a wiadomo, że takie żleby w Zachodnich są bardzo zagrożone lawinowo.
No ale nie widziałem skąd zeszła, czy nie wiszą jakieś deski w powietrzu. Trzeba by było to zweryfikować. Może być tak, że część śniegu leży i nic jej nie trzyma z dołu, więc jest to tylko kwestią czasu jak wyjedzie.
Jak złaziłem z Kondratowej przełęczy w styczniu, to właśnie tydzien wczesniej zeszla lawina. Dzięki temu śniegu w górnej części żlebu było jak na lekarstwo, a wiadomo, że takie żleby w Zachodnich są bardzo zagrożone lawinowo.
Ostatnio zmieniony śr 11 lut, 2009 przez Kilerus, łącznie zmieniany 1 raz.
- mefistofeles
-
- Kontakt:
- mefistofeles
-
- Kontakt:
Mogła być dość cienka deska. Śnieg pod nią już może nie mieć takiej tendencji do wyjechania.
W temacie Giewontu, to tak patrze na mapkę i jeśli sie by chciało być ostrożnym to widzę ładny wariant wejscia.
Oczywiście trzeba by było zweryfikowac z rzeczywistoscią ale na etapie planowania wycieczki, takie teoretyzowanie jest przydatne.
http://www.imagic.pl/public/256706/bez%C2%A0tytu?u.JPG
Troche zwiększy czas ale chyba i tak nie jest t wielka różnica.
W temacie Giewontu, to tak patrze na mapkę i jeśli sie by chciało być ostrożnym to widzę ładny wariant wejscia.
Oczywiście trzeba by było zweryfikowac z rzeczywistoscią ale na etapie planowania wycieczki, takie teoretyzowanie jest przydatne.
http://www.imagic.pl/public/256706/bez%C2%A0tytu?u.JPG
Troche zwiększy czas ale chyba i tak nie jest t wielka różnica.