Tatry: Zamykać czy nie zamykać?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Asik napisała
wydaje mi sie ze w naszej rzeczywistosci byłby to martwy przepis. kto by pilnował turystów/taterników i całej reszty?
- to jest taka dyskusja czy mozliwa jest zmiana tej rzeczywistości.... :think:
"skromnie przyjmować, spokojnie tracić"
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

powieje pesymizmem,ale moim zdaniem-nie .
myśle,ale moze zle, że to sam TOPR powinien zaczac robic cos w tym kierunku. jak narazie słychac tylko ze helikopter lata na słowo honoru.a podobno,nie jestem pewna ile w tym prawdy,ze jak Polacy maja problemy na Słowacji ale blisko granicy to wzywają nasz TOPR.
jesli to prawda, to uwazasz ze jest mozliwy zakaz wchodzenia powyzej schronisk a tym bardziej upilnowanie ludzi?
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
Izabela

Asik napisała
uwazasz ze jest mozliwy zakaz wchodzenia powyzej schronisk a tym bardziej upilnowanie ludzi?
- chyba nieco inne mam podejście do problemu niz Ty.Bardziej interesuje mnie np. zmiana mentalności, tak,by ludzie sami się pilnowali.Wiem,że to proces bardzo trudny,ale jak mi sie wydaje konieczny.Szczerze mówiąc interesują mnie wszelkie poczynania w tym kierunku.
Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
ombre

Post autor: ombre »

Izabela pisze:to proces bardzo trudny
Wystarczy kilka głośnych medialnie "akcji", gdzie ludzie nieodpowiedzialni dostają mocno po kieszeni za akcję ratowniczą i głupotę, oczywiście bez możliwości wykrętu od płacenia. Wydaje mi się, że w niedługim czasie nastąpiła by zmiana mentalności.
Życie byłoby hipokrytą, gdybym nie mógł żyć
W sposób, który mnie pobudza!
krzysgd

Post autor: krzysgd »

Tylko niestety jak zwykle byliby równi i równiejsi, tym sposobem tradycyjnie niesprawiedliwości stałoby sie zadośc.
Konia z rzędem Temu, kto wynajdzie panaceum na łapówkarstwo.
Awatar użytkownika
ombre

Post autor: ombre »

Wydaje mi się, że to kwestia "poprawnie sformułowanej" ustawy, która by to regulowała i nie dawała możliwości kombinowania w tej kwestii. Chociaż rzeczywistość mogłaby okazać się taka, że lobbing firm(firmy) ubezpieczeniowej stałby się silniejszy od lobbingu TOPR-u? i byłoby masa możliwości obejścia prawa. Ale lepiej jeśli już będzie to prawo obowiązywało, zawsze można coś zmienić, życie zweryfikuje. Ideałem byłoby "zerżnąć" od innych państw gdzie to dobrze funkcjonuje.
Życie byłoby hipokrytą, gdybym nie mógł żyć
W sposób, który mnie pobudza!
Awatar użytkownika
Asik

ombre pisze:"poprawnie sformułowanej" ustawy
w naszym kraju? :)) w zwiazku z moja praca dostaje do zaopinowania projekty ustaw z zakresu ochrony srodowiska. i wiesz co? czasami mam wrazenie ze ktos siedząc za długo na kibelku napisał taki projekt na srajtaśmie. to się nóż w kieszeni otwiera :x
ombre pisze: gdzie ludzie nieodpowiedzialni dostają mocno po kieszeni za akcję ratowniczą i głupotę
przy rozliczeniu z fiskusem? :D
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
Izabela

Asik napisała
w zwiazku z moja praca dostaje do zaopinowania projekty ustaw z zakresu ochrony srodowiska.
- to bardzo interesujące :) Rozumiem,że idzie tu o projekty dostosowawcze do prawa unijnego. Zapytam z ciekawości na czym polega trudność?
Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

świster pisze:Michał napisał(a):
ale wprowadzenie pokrywania kosztów akcji przez lekkomyślnych turystów,
a przez lekkomyśnych ceprów z mokrymi rękawiczkami confused wink
przez takich to szczególnie ;)
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Awatar użytkownika
Asik

na braku pieniedzy zeby dostosowac technologie, na tym ze sami podkrecamy sobie"śrube" przenoszac rozporzadzenia UE do naszego kraju, na nieznajomosci przez naszych ustawodawców realiów przemysłu...mysle ze jeszcze by sie cos znalazło.
o! dam Ci przykład. ustawa o uciażliwosci zapachowej, która miała wejsc w zycie w styczniu 2006 roku. w 2007 roku dostałam projekt i nie wiedziałam-smiac sie czy płakac.w sierpniu 2007roku byłam w warszawie w miniesterstwie na spotkaniu w tej sprawie.około 70 osób na sali-przedstawieciele przemysłu, ekolodzy, urzednicy. w ciagu 2 godz. spotkania wypowiedziało sie ok 40 osób i wiesz ile osób wypowiedziało sie pozytywnie na temat tego projektu? 1! tak,JEDNA osoba. wszyscy mówili jednym głosem-to jst szajs! oczywiscie, nie dosłownie,ale puenta była taka ze trzeba od nowa napisac. w 2008 roku znowu dostałam projekt,zmieniony...oczywiscie wysłalismy uwagi.jest styczen i cisza...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

ombre pisze:
Izabela pisze:to proces bardzo trudny
Wystarczy kilka głośnych medialnie "akcji", gdzie ludzie nieodpowiedzialni dostają mocno po kieszeni za akcję ratowniczą i głupotę, oczywiście bez możliwości wykrętu od płacenia. Wydaje mi się, że w niedługim czasie nastąpiła by zmiana mentalności.
A w razie czego zawsze można ich rozstrzelać (powiesić, ukamienować, utopić, zrzucić z pewnej wysokości czy co tam jeszcze) np. na jakimś stadionie, żeby bardziej medialnie było.
Każdemu jego Everest...
świster

Post autor: świster »

Ja chciałbym, aby był obowiązek ubezpieczenie się na wypadek akcji w górach. Tylko bez pośrednictwa prywatnych firm ubezpieczeniowych. Wyobrażam to sobie tak: TOPR dogaduje się ze słowackimi ratownikami i razem zakładają speclajny fundusz. Ja płace np 100zł/rok i mam pewność, że każda moja złotówka idzie na cele ratownicze oraz że w razie potrzeby mogę liczyć na bezpłatną pomoc.
Awatar użytkownika
andy67

Ubezpieczenie w cenie biletu do TPN i po sprawie. Coś takiego zdaje się funkcjonuje przy zakupie biletu na lanovki po słowackiej stronie (nie wiem czy na wszystkie), kupując bilet jednocześnie ubezpieczasz się na dany dzień.

Cytat z biletu TLD Łomnica-Skalnate Pleso (2007 rok):

"Cestovny listok je v den platnosti zaroven poistenim zasahov HZS vo Vysokych Tatrach."
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Izabela

Asik napisała
(-) sami podkrecamy sobie"śrube" przenoszac rozporzadzenia UE do naszego kraju,
- a mamy inne wyjście?Czy nasze wejście do Unii do tego własnie nas nie zobowiązuje? Chyba mamy nawet termin dostosowawczy?
dostałam projekt i nie wiedziałam-smiac sie czy płakac
- coś sie tam orientuję,że tworzenie ustawy leci wedlug innej ustawy w ktorej są przepisy jaki tryb obowiązuje przy jej tworzeniu - proces uzgodnien jest z pewnoscia zmudny.
Swister napisał
że każda moja złotówka idzie na cele ratownicze oraz że w razie potrzeby mogę liczyć na bezpłatną pomoc.
- a jak pojdziesz w góry wbrew zdrowemu rozsądkowi i trza bedzie akcje uruchomic to Ci pózniej jeszcze TOPR dodatkowy rachunek wystawi, a Ty ze skrucha go zapłacisz
:D
Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
Izabela

andy napisał
Ubezpieczenie w cenie biletu do TPN i po sprawie. Coś takiego zdaje się funkcjonuje przy zakupie biletu na lanovki po słowackiej stronie (nie wiem czy na wszystkie), kupując bilet jednocześnie ubezpieczasz się na dany dzień.
- jedna stawka ubezpieczenia dla wszystkich?
"skromnie przyjmować, spokojnie tracić"
Awatar użytkownika
andy67

Izabela pisze: - jedna stawka ubezpieczenia dla wszystkich?

A bez metafor ? :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Izabela

- nie potrafie! :D
Awatar użytkownika
Asik

Izabela pisze:a mamy inne wyjście?Czy nasze wejście do Unii do tego własnie nas nie zobowiązuje? Chyba mamy nawet termin dostosowawczy?
tak,ale mozemy przeniesc całe rozporzadzenie UE w nasze realia a nie np zaostrzyc je jeszcze bardziej. załóżmy ze w UE mozna emitowac 20mg/m3 NO2,a u nas np podkrecimy sobie do 10mg/m3(te liczby sa kompletnie wymyslone,ale chce Ci pokazac jak my-polacy lubimy sie dobić). rozumiesz?
Izabela pisze:proces uzgodnien jest z pewnoscia zmudny.
tak,ale najpierw musi byc cos sensownego do uzgodnienia a nie ustawowy szajs. problem polega na tym ze nie znają realiów w przemysle,ale to juz pisałam :)
Awatar użytkownika
Asik

gb-czasami lepiej by było zeby nasi urzednicy nie tłumaczyli rozporzadzen UE bo nie znaja dostatecznie angielskiego-specjalistycznego. słyszałam od znajomych z branży że nieraz sie zdarzało ze tłumaczenie bardzo różni sie od oryginału
Awatar użytkownika
Asik

gb pisze:"goły konduktor biegnie po dachu".
hahaha :)) szkoda ze nie ma tutaj takiej turlającej sie ikonki
gb pisze:nie będę się denerwował...
postanowienie noworoczne? :))
ODPOWIEDZ