Ile drożej na Słowcji?
Ile drożej na Słowcji?
Jeśli ktoś już miał okazję zobaczyć nowe ceny na Słowacji to proszę o orientacyjne info o ile np. podskoczyła cena noclegów w schroniskach, koszt przejazdu SAD itp. 
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Za 250g rumu 0,50 euro,polewki(kapustowa,czosnkowa) 2 euro,piwo chyba 1,5 euro to ceny z wczoraj ze Zbójnickiej Chaty
,na noclegi uwagim nie zwrócił, acha za capucino zapłaciłem 4 zł po ichnich przeliczeniach ale to było ze zniżką
.Koronami można płacić do 16.01 póżniej już ojro lub złotówki ale sprytni sąsiedzi nieżle sobie je przeliczają.
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Nie wiem jak w schronisku, ale generalnie na wzrost w złotówkach nakłada się też wzrost kusu euro
Proste przeliczenie : za chate pod Tatrami latem płaciłem poniżej 1000sk (wchodziły 3 osoby) tj 115 zł, teraz za to samo śpiewają 37 ojro czyli około 154 zł czyli wzrost w złotówkach 33%
no cóż, poza dojazdem Austria tańsza na narty, tylko że ja alp nie lubie
Proste przeliczenie : za chate pod Tatrami latem płaciłem poniżej 1000sk (wchodziły 3 osoby) tj 115 zł, teraz za to samo śpiewają 37 ojro czyli około 154 zł czyli wzrost w złotówkach 33%
no cóż, poza dojazdem Austria tańsza na narty, tylko że ja alp nie lubie
Sprawdziłem ,mój pensjonat nie zdrożał w koronach ,tzn. kosztował 800 SK za dobę i koszuje 800 SK za dobę ,tylko ,ze latem to było 800 x 0.11 = 88 PLN ,a teraz 800 x 0.03435 = 27.48 zaokrąglają to do 30 x 4.30 = 129 i tak mamy wzrost 46%
Swoją drogą zwróćcie uwagę ,że realnie wartość Słowacji ,ich pensji ,ich majątków ,itd w stosunku do Polski w ciągu jednego dnia wzrosła własnie o tyle mniej więcej. O tyle mniej muszą zapłacić n.p. w Alpach.
...
Braci K wionno się powiesić
Swoją drogą zwróćcie uwagę ,że realnie wartość Słowacji ,ich pensji ,ich majątków ,itd w stosunku do Polski w ciągu jednego dnia wzrosła własnie o tyle mniej więcej. O tyle mniej muszą zapłacić n.p. w Alpach.
...
Braci K wionno się powiesić
luknij na moje panoramy i galerie
jak kilka lat temu przetrzymali protesty Cyganów ,którym zabrano zasiłki za nic , wcześniejszych emerytur ,które w ogóle zlikwidowali i wproweadzili całkowicie prywatne ubezpieczenia zdrowotne ,to teraz mogą się cieszyć wzrostem wartosci pensji.
U nas euro nie bedzie ,bo zbyt wielu chce się pożywić zbyt małą grupą i zbyt wielu im w tym przytakuje
U nas euro nie bedzie ,bo zbyt wielu chce się pożywić zbyt małą grupą i zbyt wielu im w tym przytakuje
luknij na moje panoramy i galerie
sprawdź kurs euro w Polsce latem i kurs euro obecnie ....dagomar pisze: kosztował 800 SK za dobę i koszuje 800 SK za dobę ,tylko ,ze latem to było 800 x 0.11 = 88 PLN ,a teraz 800 x 0.03435 = 27.48 zaokrąglają to do 30 x 4.30 = 129 i tak mamy wzrost 46%
jaka impreza ? nic o tym nie wiem
..życie jest piękne
..życie jest piękne
Cholera, Wy mi powiedzcie jak ja mam zrobić preliminarz obozu, który chcę za pół roku prowadzić między innymi na Słowacji a drugi na Ukrainie.krzymul pisze:Pożyjemy zobaczymy jak za pół roku będzie się kształtowało euro w stosunku do złotówki , ....może przebije ich przelicznik
Trzeba coś przewidzieć, bo jakąś cenę (w złotówkach !) biuro podróży musi podać ludziom.
A tu chyba z fusów trzeba wróżyć.
Żeby chociaż znać ceny biletów (po podróż jest najdroższym punktem programu).
Pozdrowienia
Basia
Zobacz tu: http://gropa.pl/forum/phpbb2/viewtopic.php?t=3653Iwona pisze:o ile np. podskoczyła cena noclegów w schroniskach
-
Jagiellonia w Tatrach
-

Uprzejmie przypominam, że od 1 stycznia decydujący jest kurs euro do złotówki - a on zawsze falował:
Przykładowo - tak kupowaliśmy 1 euro:
2 stycznia 2008 - 3.6444 zł
1 kwietnia 2008 - 3.5417 zł
1 lipca 2008 - 3,3909 zł
1 października 2008 - 3.4238 zł
2 stycznia 2009 - 4.2138 zł
5 stycznia 2009 - 4.1745 zł
dzisiaj spada i wynosi ok. 4.05 co można by interpretować jako POTANIENIE kosztu 1 noclegu w schronisku a przecież tak nie jest
Przykładowo - tak kupowaliśmy 1 euro:
2 stycznia 2008 - 3.6444 zł
1 kwietnia 2008 - 3.5417 zł
1 lipca 2008 - 3,3909 zł
1 października 2008 - 3.4238 zł
2 stycznia 2009 - 4.2138 zł
5 stycznia 2009 - 4.1745 zł
dzisiaj spada i wynosi ok. 4.05 co można by interpretować jako POTANIENIE kosztu 1 noclegu w schronisku a przecież tak nie jest
Jestem gorszego sortu...
Raczej nie sądzę, żeby ceny podskoczyły tylko z tego powodu, że Słowacja wprowadziła euro. Nie zaobserowano tego zjawiska w żadnym z krajów UE, a Słowacja dodatkowo wprowadziła kary administracyjne dla przedsiębiorców/sprzedawców którzy zawyżaliby ceny poprzez stosowanie innego kursu przeliczeniowego itp.Iwona pisze: proszę o orientacyjne info o ile np. podskoczyła cena noclegów w schroniskach, koszt przejazdu SAD itp.
Natomiast z naszego punktu widzenia nastąpił wyraźny wzrost cen z powodu osłabienia PLN w stosunku do EUR (co już parę osób napisało).
Może nie do końca "jednego dnia" (bo PLN osłabiał się od września, a SKK była już wtedy de facto związana z EUR i trzymała stałą wartość), ale generalnie efekt jest taki, jak napisał dagomar.dagomar pisze: Swoją drogą zwróćcie uwagę ,że realnie wartość Słowacji ,ich pensji ,ich majątków ,itd w stosunku do Polski w ciągu jednego dnia wzrosła własnie o tyle mniej więcej. O tyle mniej muszą zapłacić n.p. w Alpach.