PKP rządzi :P

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
aro

Post autor: aro »

Generalnie da się takie coś "załatwić". No to jest pozytyw. Ja to rozumiem tak: jadę, mam przesiadkę w Inowrocławiu, pociąg z Wrocławia ma opóźnienie, osobówka zamiast odjechać zgodnie z planem po zgłoszeniu czeka na pasażerów. Ale nie rozumiem jak można ułożyć tak rozkład, żeby na nic nie zdążać ;)

http://miasta.gazeta.pl/plock/1,35710,6 ... oche_.html

O Szanownych Kolejach Polskich to można niejedną książkę napisać.
1 z brzegu przykład: magistrala Porty - Śląsk. Szybko, łatwo i przyjemnie, tylko dlaczego zlikwidowano na niej ruch pasażerski?

PS.Na nas ta osobówka do Bydgoszczy czekała minut 45 ;) Rozumiem nerwy pasażerów. :D
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

aro pisze:1 z brzegu przykład: magistrala Porty - Śląsk. Szybko, łatwo i przyjemnie, tylko dlaczego zlikwidowano na niej ruch pasażerski?
Z dóch powodów:

1. Malo stacji na trasie.
2. 50wagonowe pociagi towarowe jezdzace co 2 minuty.

ja ubolweam mocno, bo tamtedy wedzie ode mnie najkrótsza droga na południe. Ale zauwazyłem, ze mam teraz sezonowe połaczenie do Krynicy a zdobra przesiadka do Z-nego - czesciowo jedzie węglówką, ale odbija na Kutno, potem Tomaszów i na CMK.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

A mnnie dzis pkp ratuje :D Busy nie jezdza, ale i tak wezmiemy synka na spacer droga pod reglami bo pojedziemy z Poronina do Zakopca pociagiem :D:D:D:D
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
aro

mefistofeles pisze:
aro pisze:1 z brzegu przykład: magistrala Porty - Śląsk. Szybko, łatwo i przyjemnie, tylko dlaczego zlikwidowano na niej ruch pasażerski?
Z dóch powodów:

1. Malo stacji na trasie.
2. 50wagonowe pociagi towarowe jezdzace co 2 minuty.

ja ubolweam mocno, bo tamtedy wedzie ode mnie najkrótsza droga na południe. Ale zauwazyłem, ze mam teraz sezonowe połaczenie do Krynicy a zdobra przesiadka do Z-nego - czesciowo jedzie węglówką, ale odbija na Kutno, potem Tomaszów i na CMK.
A gdyby tak zrobić osobowy Bydgoszcz - Łódź, zamiast Inowrocław - Babiak? :D Byłoby szybsze niż poprzez Kutno połączenie dwóch w końcu dużych miast, a i miejscowiu mogliby dojechać do pracy czy urzędu.

Wiem, wiem, to nie leży w mocy PKP :))
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

A gdyby tak zrobić osobowy Bydgoszcz - Łódź, zamiast Inowrocław - Babiak?
No własnie z tym byłby problem, bo od stycznia ministerstwo nie bedzie dotowac połaczen miedzywojewódzkich. Dotąd było tak, ze połączenia wewnątrzwojewódzkie dotowały samorządy, a miedzywojewódzkie (jak np osobówka Inowrocław -Katowice) ministerstwo.Teraz to się skończyło wiec pocieli pociągi. Czasem tak jest, ze sie dwa samorzady dogadają (kuj-pom z pomorskim chba tak mają), ale nie zawsze to sie da zrobić, szczególnie jesli korzysc jest tylko dla jednej strony.
Grzegorz Braun
staszek

Post autor: staszek »

Tiia i po cichu miejscówki na Express podrożały 15 pln :(
tzn. wawka - zakopane 95 pln = dużo piwa :(
aro

Oto Polska właśnie, TU SIĘ NIE DA. I szlus.

W omawianym przypadku na połączeniu powinno zależeć przede wszystkim władzom kuj.-pom., dogadać się z łódzkim, a jeśli nawet nie to sfinansować samemu ten odcinek Zduńska Wola - Łódź.

Teraz to jest karykatura:
http://miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,872 ... ciagi.html

A tak myślę, że ustawa może być źle zapisana, bo połączenia międzywojewódzkie powinny być obsługiwane z mocy tej ustawy, albo przez sejmiki sąsiadujących województw, albo z budżetu centralnego, ruch regionalny to inne zagadnienie niż ruch dalekobieżny (PKP InterCity), niedopuszczalna jest sytuacja, że ruch staje na granicy województw, np. omawiany przypadek czy też na granicy łódzko-mazowieckiej Kutno - Gostynin :O zamiast Kutno - Płock ;) Z podobnych przyczyn pada kolejny odcinek Karpackiej Kolei Transwersalnej (Nowy Sącz) - Stróże - Biecz - Jasło.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Taaa - centralizacja w wypadku kolei może i by coś dała - ale kto teraz rozplącze ten węzeł gordyjski spółek i spółeczek.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

W sumie to jednak by to miało sens. Jeśli obecnie pospiechy sa w gestii InterCity to Przewozy Regionalne miałyby interes w uruchomieniu osobówki, która mogłaby na trasie Bydgoszcz - Uć konkurowac z pospiechem...
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

aro pisze:Z podobnych przyczyn pada kolejny odcinek Karpackiej Kolei Transwersalnej (Nowy Sącz) - Stróże - Biecz - Jasło.
To samo dotyczy linii Żywiec - Sucha Beskidzka też na granicy województw.
Tymczasem z Lachowic, Kurowa itd sporo młodzieży dojeżdża do szkół w Żywcu.

Na dodatek PPKS Żywiec mocno ograniczył kursy, bo jest nierentowny.
W niedzielę do Koszarawy kursują chyba dwa autobusy - wcześnie rano i późnym wieczorem.

W sumie to tak wychodzi ze do naszej chatki w Lachowicach najłatwiej teraz dojechać ze Śląska przez Kraków, bo z Krakowa do Lachowic ok. 6 razy dziennie kursują prywatne busy (ale wychodzi to około godziny dłużej niż przez Żywiec i odpowiednio drożej).

No i jak ja mam dojechać na Sylwestra pracując w Sylwestra jeszcze do ok. 12 ?

Pozdrowienia

Basia
MiG

Post autor: MiG »

gb pisze: Ja pamiętam, że nie tak całkiem dawno - również wyłącznie dla dobra pasażerów - firma PKP - podzieliła się na kilka innych. Zaowocowało to głównie podwyżkami cen biletów - bo przybyło kilku (zapewne kilkuset) nowych urzędników... Teraz zapewne również przybędzie.
No cóż, może PKP nie zasłużyło na pochwały, ale wmawianie powyższego to jednak nadużycie :)
PKP podzieliła się głównie dla odpowiedniego ministerstwa (któremu w danej chwili podpada) oraz dla analityków, którzy ew. chcieliby określić kondycję finansową spółki/spółek PKP :D
Akurat nowych urzędników specjalnie nie przybywa (a w każdym razie nie jest to zauważalna tendencja). Wzrost kosztów wynika bardziej z rosnących płac obecnych pracowników.
MiG

mefistofeles pisze: jadąc z przesiadkami osobówka+pospiech płaci sie osobno za każdy odcinek.
A nie orientujesz się może czy można jechać pośpiesznym + ekspresem na jednym bilecie?
mefistofeles pisze: Jeśli obecnie pospiechy sa w gestii InterCity to Przewozy Regionalne miałyby interes w uruchomieniu osobówki, która mogłaby na trasie Bydgoszcz - Uć konkurowac z pospiechem...
Może tak się stanie, choć oczywiście ciężko prognozować kiedy. Przewozy Regionalne mają być w całości przejęte przez samorządy (czyli de facto zostaną odcięte od grupy PKP). Wtedy może województwa zaczną się zastanawiać nad nową siatką połączeń (zwłaszcza, że będą je dofinansowały).

Jeszcze jedna ciekawa i ważna informacja:
Ruszyły Koleje Dolnośląskie - spółka województwa dolnośląskiego, obsługująca lokalny ruch pasażerski (podobnie jak Koleje Mazowieckie). Na razie co prawda tylko na 2 trasach, ale wznowiono połączenie Kłodzko - Wałbrzych! Tylko zapewne znowu będzie problem z łączeniem biletów na przejazd z przesiadką pociągami KD + PKP.
http://kolejedolnoslaskie.eu/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

MiG pisze:A nie orientujesz się może czy można jechać pośpiesznym + ekspresem na jednym bilecie?
Obawiam się, że tak czy owak będzie to suma cen - na ekspresy o ile mi wiadomo sa taryfy relacyjne a nie kilometrowe.
MiG pisze:Ruszyły Koleje Dolnośląskie
Same pesobusy - czarno to widzę... Jesli to linie jednotorowe to juz wogóle może byc zabawnie...
MiG pisze:Tylko zapewne znowu będzie problem z łączeniem biletów na przejazd z przesiadką pociągami KD + PKP.
Póki co:
Spółka podpisała też porozumienie ze spółką PKP Przewozy Regionalne o wzajemnym honorowaniu biletów, gdyż fundamentem jest komfort i wygoda pasażera.
Ale od 1 stycznia PKP PR nie honoruje sie wzajemnie z Arriva wiec tu tez pewnie sie nie będa mogli dogadać za jakis czas.
Grzegorz Braun
krzysgd

Post autor: krzysgd »

PKP zgodnie z definicją (czyt. trzecim członem skrótu) trzeba przyjmowac z całym dobrodziejstwem inwentarza, jak podatki, na ten przykład.
MiG

mefistofeles pisze: Obawiam się, że tak czy owak będzie to suma cen - na ekspresy o ile mi wiadomo sa taryfy relacyjne a nie kilometrowe.
Hmmm, o ile dobrze widzę, rozkład jazdy na stronie PKP przestał podawać ceny połączeń... Więc nawet nie ma jak sprawdzić... Idzie nowe :-/
mefistofeles pisze: Same pesobusy - czarno to widzę... Jesli to linie jednotorowe to juz wogóle może byc zabawnie...
A co z tymi pesobusami?
Wałbrzych - Kłodzko jest jednotorowa. Niektóre odcinki na tej drugiej trasie też.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

MiG pisze:A co z tymi pesobusami?
Humorzaste są. Na dwa co obsługują linię, którą codziennie jeżdżę tak z raz na tydzień jeden defektuje (a pewnie i częsciej). W piatek miał opóxnienie 30 minut na stacji gdzie wsiadam - nie zdązyłem na przesiadke i w domu byłem 2 godziny później... Ale to starszy typ był - choc ponoć te co KD uzywaja też potrafia nawalać - a wszystko przez nadmierna komputeryzajcję...
A jak zdefektuje na linii jednotorowej to blokuje całą linię na długi czas...
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

krzysgd pisze:PKP zgodnie z definicją (czyt. trzecim członem skrótu) trzeba przyjmowac z całym dobrodziejstwem inwentarza, jak podatki, na ten przykład.
PKP to było kiedyś, teraz jest burdel - kto inny odpowiada za przewozy pasażerskie (regionalne, intercity, międzynarodowe itp.) kto inny za towarowe, kto inny za tabor, kto inny za szyny, kto inny za energię, kto inny za sprzątanie torów, dworców itp.

Jak napisał poeta:
"A tych wagonów jest ze czterdzieści
i ch... wie co się w nich jeszcze mieści"
Każdemu jego Everest...
MiG

andy67 pisze: PKP to było kiedyś, teraz jest burdel - kto inny odpowiada za przewozy pasażerskie (regionalne, intercity, międzynarodowe itp.) kto inny za towarowe, kto inny za tabor, kto inny za szyny, kto inny za energię, kto inny za sprzątanie torów, dworców itp.
Hehe, nie mówię, że nie dałoby sie tego lepiej zorganizować, ale prawdziwy burdel to byłby, gdyby to wszystko upchać znowu razem. Już nie mówię, że wykluczałoby to a) jakąkolwiek działalność konkurencyjną wobec PKP, b) jakąkolwiek działalność PKP zbliżoną do rynkowej :))
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Dzisiaj tez jest wesoło. Linie chełmzyńska obsługuje jeden szynobus (drugi w warsztacie a rezerwowy skład ma uszkodzone ogrzewanie) i nikt nie moze powiedziec o której bedzie jechał. Do tego gdzies miedzy inem a bydgoszcza pośpiech skasował samochód a ten skasował słup trakcyjny, więc nie wadomo czy i jak cokolwiek jeździ. Ide na PKS.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

MiG pisze:Przewozy Regionalne mają być w całości przejęte przez samorządy (czyli de facto zostaną odcięte od grupy PKP). Wtedy może województwa zaczną się zastanawiać nad nową siatką połączeń (zwłaszcza, że będą je dofinansowały).
W śląskim już działają. 10 stycznia zmiana rozkładu. Jak na razie nie wiadomo, które wycinają, ale jest bardzo prawdopodobne, że te, którymi jeżdżę.
Don't shit, where you eat
ODPOWIEDZ