Quizz
Quizz
Może macie ochotę odpowiedzieć na kilka pytań?
1. W jakiej dolinie znajduje się najniżej położone tatrzańskie naturalne stanowisko kosodrzewiny?
2. W jakiej jaskini miała miejsce pierwsza w historii TOPR akcja jaskiniowa?
3. Co opiewa poniższy sonet autorstwa Franciszka Henryka Nowickiego:
Stanąłem na przełęczy...świat czarów przede mną!
Wzrok zdumiony weń topię-podziw duszę tłoczy...
Dołem- stawy czernieją, jak piór pawich oczy,
W górze-pieśń!...ale myślą stworzona nadziemną(...)
4. Jaki jest najstarszy za znakowanych szlaków w polskiej części Tatr Zachodnich?
5. Którego z polskich stawów dotyczy legenda jakoby pewien gazda pragnął spuścić wodę z jeziora, by zamienić je w łąkę-odstąpił jednak od tego zamiaru, gdy głos z głębi stawu zagroził mu, że woda z bezdennych otchłani zatopi cały kraj i ludzi?
6. Co chciano uczcić stawiając krzyż na Giewoncie?
7. Proszę wymienić jeden z najkrótszych szlaków turystycznych.
8. Skąd wywodzi się nazwa Świnica?
9. Co to jest "situ skucina" i jaki ma związek z Czerwonymi Wierchami?
10. Gdzie znajduje się mała, wisząca na drzewie kapliczka Matki Boskiej od Powrotów?
1. W jakiej dolinie znajduje się najniżej położone tatrzańskie naturalne stanowisko kosodrzewiny?
2. W jakiej jaskini miała miejsce pierwsza w historii TOPR akcja jaskiniowa?
3. Co opiewa poniższy sonet autorstwa Franciszka Henryka Nowickiego:
Stanąłem na przełęczy...świat czarów przede mną!
Wzrok zdumiony weń topię-podziw duszę tłoczy...
Dołem- stawy czernieją, jak piór pawich oczy,
W górze-pieśń!...ale myślą stworzona nadziemną(...)
4. Jaki jest najstarszy za znakowanych szlaków w polskiej części Tatr Zachodnich?
5. Którego z polskich stawów dotyczy legenda jakoby pewien gazda pragnął spuścić wodę z jeziora, by zamienić je w łąkę-odstąpił jednak od tego zamiaru, gdy głos z głębi stawu zagroził mu, że woda z bezdennych otchłani zatopi cały kraj i ludzi?
6. Co chciano uczcić stawiając krzyż na Giewoncie?
7. Proszę wymienić jeden z najkrótszych szlaków turystycznych.
8. Skąd wywodzi się nazwa Świnica?
9. Co to jest "situ skucina" i jaki ma związek z Czerwonymi Wierchami?
10. Gdzie znajduje się mała, wisząca na drzewie kapliczka Matki Boskiej od Powrotów?
Spróbuję odpowiedzieć na niektóre :cegla:
3) Sądzę,że chodzi o Zawrat.
9) To jest rodzaj trawy, która jesienią zmienia swój kolor na brunatnoczerwony. Własnie od jej właściwości wzięła się nazwa Czerwone Wierchy.
8)Nazwa odnosi się do jej obszernego kształtu.Po prostu była porównywana do miłego zwierzątka,jakim jest świnka.W każdym razie tak mi się wydaje...Możliwe jednak,że coś kręcę,hihi
6)Krzyż na Giewoncie postawiono,by uczcić nowe stulecie,czyli rok 1900.
7)Może chodzi o szlak wiodący do Jaskini Mylnej.
To tyle...
Mam nadzieję,że przynajmniej na jedno odpowiedziałam dobrze :aciu:
Pozdrawiam.
3) Sądzę,że chodzi o Zawrat.
9) To jest rodzaj trawy, która jesienią zmienia swój kolor na brunatnoczerwony. Własnie od jej właściwości wzięła się nazwa Czerwone Wierchy.
8)Nazwa odnosi się do jej obszernego kształtu.Po prostu była porównywana do miłego zwierzątka,jakim jest świnka.W każdym razie tak mi się wydaje...Możliwe jednak,że coś kręcę,hihi
6)Krzyż na Giewoncie postawiono,by uczcić nowe stulecie,czyli rok 1900.
7)Może chodzi o szlak wiodący do Jaskini Mylnej.
To tyle...
Mam nadzieję,że przynajmniej na jedno odpowiedziałam dobrze :aciu:
Pozdrawiam.
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
Hej Sebastian
Wiem, gdzie jest Twój Nyka! U mnie na półce!
Upsss..a może to jest jednak mój Nyka :aciu: Ach ta pamięć
Twoje odpowiedzi oczywiście O.K. Widmo zbił mnie trochę z tropu jeśli chodzi o najktótszy szlak i muszę to jeszcze sprawdzić :gwizd:
Szarlotki wystarczy dla wszystkich.Po prostu upiekę blaszkę XXL
Zapraszam.
@ana - kombinuj dalej
Iwona
Wiem, gdzie jest Twój Nyka! U mnie na półce!
Twoje odpowiedzi oczywiście O.K. Widmo zbił mnie trochę z tropu jeśli chodzi o najktótszy szlak i muszę to jeszcze sprawdzić :gwizd:
Szarlotki wystarczy dla wszystkich.Po prostu upiekę blaszkę XXL
@ana - kombinuj dalej
.Iwona pisze:@ Lackowa
Pierwsza akcja jaskiniowa była w roku 1947-może ta wiadomość trochę zbliży nas do celu,bo koledzy stawiają Ci rozwiązanie tej zagadki za punkt honoru![]()
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Oto cytat z Historii TOPR ze strony o TOPR
W 1958 roku odbyła się także pierwsza poważniejsza akcja ratunkowa w jednej z tatrzańskich jaskiń. Brali w niej udział głownie grotołazi- koledzy poszkodowanych. Ratownicy nie mieli jeszcze doświadczenia w tego typu wypadkach, nie dysponowali również odpowiednim sprzętem. Dynamiczny rozwój speleologii pociągnął za sobą potrzebę stworzenia Sekcji Ratownictwa Jaskiniowego przy G.T., później zmienioną na Komisję Jaskiniową, która zajmowała się szkoleniem i opracowywaniem standardów ratownictwa jaskiniowego. Kierownikiem Komisji Jaskiniowej został Eugeniusz Strzeboński.
My Sebastian, my mamy rację
Według naszego
ulubionego przewodnika,jak również wg takiej fajnej książeczki o nazwie "Bedeker Tatrzański" pierwsza akcja jaskiniowa była w 1947r w Jaskini Mylnej. Myślę, że sęk powyższej dyskusji może leżeć w słowie "poważniejsza".Co o tym myślicie?
Pozdrawiam wszystkich
Iwona
Według naszego
Pozdrawiam wszystkich
Iwona
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
No hej!
Co do toprowców w jaskiniach to sądzę, że cała nieścisłość związana jest z wyrażeniem "akcja ratunkowa'.
W 1947 roku TOPR wyciągnął z Mylnej zwłoki księdza, który zaginął dwa lata wcześniej(!) :sick: -i faktycznie była to pierwsza akcja jaskiniowa.
Natomiast w 1958r. ratowano jeszcze żywych.I pewnie dlatego też TOPR tę własnie datę uznaje za początek swojej właściwej działalności w jaskiniach.
Pozdrawiam Sebastian.
P.S. Iwonka-mam nadzieję ,że to nie koniec pytań.
Co do toprowców w jaskiniach to sądzę, że cała nieścisłość związana jest z wyrażeniem "akcja ratunkowa'.
W 1947 roku TOPR wyciągnął z Mylnej zwłoki księdza, który zaginął dwa lata wcześniej(!) :sick: -i faktycznie była to pierwsza akcja jaskiniowa.
Natomiast w 1958r. ratowano jeszcze żywych.I pewnie dlatego też TOPR tę własnie datę uznaje za początek swojej właściwej działalności w jaskiniach.
Pozdrawiam Sebastian.
P.S. Iwonka-mam nadzieję ,że to nie koniec pytań.
Hi Widmo
Już myślałam,że buszujesz gdzieś na szlakach, tak długo się nie odzywałeś.Fajnie,że już jesteś
Pozdrawiam
Sprawdzałam,myślę że najkrótszy jest jednak żółty z Polany Strążyskiej do Siklawicy
@ Sebastian- Cieszy mnie, że podobał Ci się Quizz.Postaram się coś jeszcze wymyśleć, a może ktoś inny pokusi się o wymyślenie czegoś fajnego?Pa
------------
Iwona
Już myślałam,że buszujesz gdzieś na szlakach, tak długo się nie odzywałeś.Fajnie,że już jesteś
Sprawdzałam,myślę że najkrótszy jest jednak żółty z Polany Strążyskiej do Siklawicy
@ Sebastian- Cieszy mnie, że podobał Ci się Quizz.Postaram się coś jeszcze wymyśleć, a może ktoś inny pokusi się o wymyślenie czegoś fajnego?Pa
------------
Iwona
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
Iwona napisala:
wydawalo mi sie , ze czarny zaczyna sie dopiero od rozgalezoienia z czerwonym na Mylna
pozdrawiam
Zbyszko
wiesz, masz racje.. dlatego, ze czarny szlak do Raptawickiej zaczyna sie rowno z czerwonym do Mylnej na dnie Doliny Koscieliskiej... bylem tam w we wrzesniu zeszlego roku i sprawdzilem na zrobionym przeze mnie filmieSprawdzałam,myślę że najkrótszy jest jednak żółty z Polany Strążyskiej do Siklawicy
pozdrawiam
Zbyszko