Na narty w... Bory Tucholskie
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Na narty w... Bory Tucholskie
Przywołany do tablicy zamieszczam - http://skibicki.pl/08/index.php?option= ... 7&Itemid=5
Dopisek - sorry, ale własnie dziś "przeskakuję" na nową postać strony internetowej. Trochę się niektóre sprawy posypały i musiałem podmienić link. Teraz jest to moje opowiadanie...
Dopisek - sorry, ale własnie dziś "przeskakuję" na nową postać strony internetowej. Trochę się niektóre sprawy posypały i musiałem podmienić link. Teraz jest to moje opowiadanie...
Ostatnio zmieniony pt 19 gru, 2008 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Mundek
- mefistofeles
-

- Kontakt:
tiiaa, mam ten sam problem. Bory za oknem, śniegu brakmefistofeles pisze:Żeby jeszcze tylko snieg chciał spaść
kiedy jest ciepło to też lubię rowerować ale zimą chętnie spróbowałabym biegówek, zwłaszcza, że rok temu je nabyłamkrzysgd pisze:To korzystaj z drugiego tytułowego środka lokomocji
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
- Krzysztof Kus
-

- Kontakt:
Ja też korzystam z tego drugiego codziennie. I do pracy i dla przyjemności. A co do nart to potrzebny jest śnieg. A w Szczecinie... co to śnieg?krzysgd pisze:To korzystaj z drugiego tytułowego środka lokomocji![]()
Codziennie "robię" 20-25 km, do i (nawet po ciemku) z pracy, no ale mam bardzo fajną trasę.
bike & hike
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
A Słowacy radzą sobie i w te bezśnieżne dni...Krzysztof Kus pisze:A co do nart to potrzebny jest śnieg. A w Szczecinie... co to śnieg?
Mnóstwo tam ludzi biega na nartorolkach.
Ostatnio jest ich trochę na Allegro - nawet są dość tanie. Pewnie tylko do czasu, gdy nie zrobi się na to moda - patrz rakiety śnieżne.
Problem końcówek do kijków nartorolkowych (one powinny być nieco dłuższe od biegowych) Słowacy rozwiązują stosując albo bardzo ostre końcówki widiowe jak w kijkach trekkingowych albo bardzo poszerzone, łukowato ścięte "butki" nordicwalkingowe, co wydaje się dużo lepszym rozwiązaniem, bo nie niszczy asfaltu. Po "miękkim" to raczej na nartorolkach ciężko...
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Mundek
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
To załóż i spróbuj. Mnie nie namówisz - wystarczyło mi kilka godzin doświadczeń ze słowackimi biegaczami narciarskimi. Było i po miękkim...mefistofeles pisze:na biegowki.pl latem wiekszosc postów jest o nartorolkowaniu w lesie.
Osobiście to podejrzewam, że na wskazanym forum chodzi o znacznie kosztowniejszą konstrukcję z bieżnią taśmową, która zresztą także szybko zapcha się piachem.
Wyobraź sobie, że lecisz po ubitej drodze na "kółkowych" rolkach ze sporą prędkością i nagle kółka zarywają się w piachu albo przednie i tylne wpadają jednocześnie w dziury, a Ty masz pod butem wystający wybój...
Chyba, że chodzi im tam o rolki cross'owe:
Daj Boże... odpowiednią do tego kasę!
Poza tym mam w Borach taką fajną asfaltówkę, którą samochody jeżdżą tylko w okresach dużego wysypu grzybów, a i to raczej w godzinach nieludzko porannych. Pewnie znajdzie się coś takiego w każdym większym kompleksie leśnym, że o miejskich parkach nie wspomnę. W Łodzi problemów z tym nie ma.
Uwaga! Są nartorolki do stylu łyżwowego. Na tym zasuwa się jak na panczenach, ale potrzeba o wiele szerszego toru i w parkach łatwo o kolizję ze spacerującymi.
Ostatnio zmieniony pn 22 gru, 2008 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 5 razy.
Mundek
Mundek
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Takie...?mefistofeles pisze:nartorolki zwyczajne, z wiazaniami SNS
No, to przypnij i pogoń szczerą leśną drogą...!
Mundek
Mundek
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Takie...?mefistofeles pisze:Miało wieksze koła.
Ale to właśnie rolki do "łyżwy". Można na tym i klasykiem, ale to jest trochę za krótkie i też bym sugerował choćby wąski asfalcik - najlepiej oczywiście w lesie!
Słowacy opowiedzieli mi, jak oni kiedyś robili sobie takie rolki:
1. Dwie mocne kantówki z twardego drewna, każda o długości połowy wysokości biegacza. Wyciąć na końcach miejsce na kółka.
2. Cztery oblane gumą kółka na łożyskowanych osiach stalowych.
3. Połączyć według rysunku - można i według zdjęcia.
4. Zamontować wiązania biegowe tak, by pięta trafiała w 2/3-cie długości liczonej od przodu.
5. Przypiąć i... wio!
Takie kółka łatwo teraz kupić na przykład w Leroy Merlin albo w innym Praktikerze...
Ostatnio zmieniony pn 22 gru, 2008 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Mundek
Mundek
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Ja sobie przywiozłem rolki ze Słowacji - są dla mnie zupełnie wystarczające, a za jakimiś ekstra nowymi nie będę niuchał.mefistofeles pisze:Zajrzyj na biegowki.pl i obejrzyj sam.
I tak za dużo siedzę przed komputerem. Nawet obecna pogoda tego nie usprawiedliwia.
Lecę na "kije" - Hej!
Mundek
Mundek