O kijach jako takich a jeśli nie takich to jakich i dlaczego
O kijach jako takich a jeśli nie takich to jakich i dlaczego
Voila, Panie i Panowie - oto właściwy wątek do kijowych dociekań...
Jestem gorszego sortu...
za Wikipedią:
Kij – kawałek drewna o cylindrycznym kształcie, o różnej długości i grubości, posiadający dwa lub więcej końców (rozwidlenia), który został ułamany lub obcięty z drzewa, krzewu, trzciny lub trawy (bambus), ewentualnie wystrugany z drewna.
Ze względu na łatwą dostępność oraz wielorakość cech użytkowych materiału, z którego kij może być wykonany (zwłaszcza po odpowiedniej obróbce), posiada on uniwersalne zastosowanie jako:
* materiał opałowy (np. chrust, łuczywo, zapałka)
* materiał konstrukcyjny (np. palik, sztacheta, tyczka, żerdź), szczególnie do budowy lekkich, mobilnych konstrukcji (np. szałas, proste sanie, lekkie tratwy)
* samoistne narzędzie lub przyrząd (np. pałeczki do jedzenia, oś obrotowa rożna, skrobak, radło, laska)
* część złożonego narzędzia lub przyrządu (np. trzonek, kij od szczotki lub innego narzędzia gospodarczego, wędzisko, drzewce sztandaru)
* przyrząd sportowy (kij hokejowy, kij bilardowy, kij narciarski, kij trekkingowy itp.)
* broń (zobacz: kij bojowy) lub jej część (rękojeść lub drzewce)
najciekawsza opcja to kij bojowy
Kij – kawałek drewna o cylindrycznym kształcie, o różnej długości i grubości, posiadający dwa lub więcej końców (rozwidlenia), który został ułamany lub obcięty z drzewa, krzewu, trzciny lub trawy (bambus), ewentualnie wystrugany z drewna.
Ze względu na łatwą dostępność oraz wielorakość cech użytkowych materiału, z którego kij może być wykonany (zwłaszcza po odpowiedniej obróbce), posiada on uniwersalne zastosowanie jako:
* materiał opałowy (np. chrust, łuczywo, zapałka)
* materiał konstrukcyjny (np. palik, sztacheta, tyczka, żerdź), szczególnie do budowy lekkich, mobilnych konstrukcji (np. szałas, proste sanie, lekkie tratwy)
* samoistne narzędzie lub przyrząd (np. pałeczki do jedzenia, oś obrotowa rożna, skrobak, radło, laska)
* część złożonego narzędzia lub przyrządu (np. trzonek, kij od szczotki lub innego narzędzia gospodarczego, wędzisko, drzewce sztandaru)
* przyrząd sportowy (kij hokejowy, kij bilardowy, kij narciarski, kij trekkingowy itp.)
najciekawsza opcja to kij bojowy
-
madziula24
-

Pięknieruda pisze:* materiał opałowy (np. chrust, łuczywo, zapałka)
Wszystko, co przeżywamy, to tylko jakieś etapy, jakieś stacje. To, co dziś wydaje się wielkim osiągnięciem, jutro odpada, bo poszliśmy już dalej. Trzeba być zawsze w drodze.
Anna Kamieńska
Anna Kamieńska
-
madziula24
-

Ja nie wiem czy jest się czym zajmować :] Nie znam się na kijach od szczotek ;] Prędzej moja babcia, która uwielbia sprzątaćJanek pisze:proponuję zająć się najpierw kijem od szczotki, w końcu okres świątecznego sprzątania się zbliża.
Wszystko, co przeżywamy, to tylko jakieś etapy, jakieś stacje. To, co dziś wydaje się wielkim osiągnięciem, jutro odpada, bo poszliśmy już dalej. Trzeba być zawsze w drodze.
Anna Kamieńska
Anna Kamieńska
-
madziula24
-

I to jakie ;] U niej musi wszystko lśnić :] Choć skończyła 73 lata uwielbia sprzątać.. A energia ją rozpieraJanek pisze:Jakieś traumatyczne wspomnienia, Magdaleno?
Anna Kamieńska
Anna Kamieńska
Polecam tą forumową dyskusję o kijach:
http://www.goldenline.pl/forum/bilard/70646/?hl=kij
Jest w niej mnóstwo pięknych smaczków:
http://www.goldenline.pl/forum/bilard/70646/?hl=kij
Jest w niej mnóstwo pięknych smaczków:
a ja mogę sie pochwalic nowym kijem... – pisze pani Małgorzata
ale ogolnie kij sprawuje sie swietnie i nie moge narzekac– chwali się pan Błażej
Łatwy w "obsłudze", dość miękki - dużo wybacza początkującym. – dywaguje pan Bartosz
Ważne aby kij miał naklejaną kapke – informuje pan Bogumił
moj kij też jest godny polecenia.. – chwali się pan Juliusz
Każdy kij posiada cos takiego jak punkt ciężkości który jak rozumiem mimo zmiany wagi kija jest w tym samym miejscu. – docieka pan Bogumił
Super twardy lakier UV chroni kij przed uszkodzeniami i żółknięciem – zaleca pan Andrzej
i dlatego lubie swoj kij))))) – podsumowuje pan Błażej
Ostatnio zmieniony sob 13 gru, 2008 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...
-
madziula24
-

-
madziula24
-