Kurs fotografii cyfrowej

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Kurs fotografii cyfrowej

Post autor: horolezec »

Mam taka prośbę. Czy ktoś zna jakiś dobry kurs fotografii cyfrowej w formie książkowo-multimedialnej bądź w formie jakieś kursu internetowego etc?
Zwyczajnie czasami drażni mnie moja własna amatorszczyzna i wypadałoby troszkę się na tym znać, być nieco bardziej świadomym tego co i jak się foci. Tym bardziej, że szykuje się dla mnie Sony Alpha 350 wkrótce - hehe :cwaniak:
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

horolezec pisze:Tym bardziej, że szykuje się dla mnie Sony Alpha 350 wkrótce - hehe

No to witamy w klubie Minolto-Konico-Sony. Po pierwsze czy przemyślałeś swój zakup? Po drugie kup sobie d-90 Nikona bo będziesz dodatkowo kręcił filmy, po trzecie Jest pełno serwisów foto na których są opisane prawidła fotograficzne, po czwarte ja się uczyłem na slajdach velvi 50 i nad jedną klatką grubo się zastanawiałem zanim nie strzeliłem zdjęcia bo to cholernie droga zabawa.Ale może przez to człowiek się dowiedział o trójpodziale o sposobie naświetlania w pkt i takich tam innych cudach.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

manfred pisze:po czwarte ja się uczyłem na slajdach velvi 50 i nad jedną klatką grubo się zastanawiałem zanim nie strzeliłem zdjęcia bo to cholernie droga zabawa
O to to. Co prawda nie na velvii a naz wykłych negatywach, ale to też nie jest tanie.

A! Oczywiście uczyłem sie focić na sprzęcie gdzie trzeba było nastawić wszystko recznie, bo inaczej to kaput.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Kilerus

Post autor: Kilerus »

Lustrzanka to sie zdjęcia robi, a nie filmy.
Awatar użytkownika
manfred

Kilerus pisze:Lustrzanka to sie zdjęcia robi, a nie filmy
:O no to mnie sprzedawca oszukał piernik jeden a ja kamere chciałem a ten nikona mi wcisnoł D3
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:Proponuję pójść do lepszej księgarni i kupić książkę. Np. Freemana albo Petersona. Albo Dederki.
Ja mam dwa podręczniki - jeden zabytkowy Płażewkiego (Fotografowanie nie jest trudne) i drugi kilkuletni wydane przez National Geographic (ale napisany PRZED epoka tanich cyfrówek)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:Nie lubię "estetyki" NG w fotografii
Ale ksiązka jest dobra. Tak naprawdę powtarza to samo co jest u Płażewskiego (Dederki nie czytałem), ale jest nieco świeżej - także w kwestii kompozycji (choc rozdziały dotyczce negatywów dzis są mało przydatne). Nie ma chyba większej różnicy między fotografią cyfrową a tradycyjną w tej materii - zdjęcie robi się generalnie tak samo, a to co potem - cóż - chodzi o to, by to co potem nie było konieczne by zdjęcie dało się oglądać...
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Ale te możliwości otwierają się w momencie gdy już umiemy fotografować. Wczesniej z wynalzków typowo cyfrowych jedynie balans bieli warto opanować trochę.

PS Taka moja mała uwaga jeszcze - nie wiem jak inni ale ja za Chiny nie umiem kadrowac za pomocą zewnetrznego LCD. Wizjer musi być i basta.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Kilerus

Post autor: Kilerus »

Niezwykle ważną umiejętnością jest opanowanie chęci zrobienia zdjęcia. Im mniej zdjęć się robi tym lepiej. Aparat nie jest czyms co rejestruje nasza wycieczke, co się dzieje w schronisku i innych takich. Po prostu mieczem samuraja nie skrobie sie ryb na swieta. Jest to taki swoistego rodzaju fotograficzny fanatyzm i oczywiście to dotyczy późniejszej fazy.
Przy nauce samych podstaw im więcej sie foci tym lepiej.
Awatar użytkownika
manfred

Kilerus pisze:Lustrzanka to się zdjęcia robi, a nie filmy
Teraz tak na poważnie nie tak dawno kto by pomyślał że fotografia cyfrowa może dorównać a nawet prześcignąć fotografię analogową. Velvia provia to "cud" fotografii analogowej ale niestety teraz fotografia cyfrowa jak nie na równi to jednak ze względu na koszty szybkość obróbki przewyższa swojego brata analoga. Filmy lustrzanką w jakości HD niemożliwe??? porozmawiamy za kilka lat. Jak dla mnie do zdjęć wstawki filmowe o jakości HD są jak najbardziej na miejscu.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

manfred pisze:Filmy lustrzanką w jakości HD niemożliwe???
A dlaczego? Stabilizacja jest, obiektywy mozna zamontowac dowolne - czemu miałoby sienie dac? Kwestia softu.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Wczoraj w reklamie telewizyjnej reklamowano jakiegoś Nikona, że robi "normalne" filmy. Niestety wszedłem w ostatnie chwili do pokoju i już nie dowiedziałem się typu aparatu. Na pewno to była jednak lustrzanka. Wszystko możliwe - aparat z matrycą 7Mp w komórce dwa lata temu by wydawał się abstrakcją.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:iestety wszedłem w ostatnie chwili do pokoju i już nie dowiedziałem się typu aparatu.
D90
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

szkoda matrycy na robienie filmów aparatem - ale widzę, że producenci uciekają się do różnych sztuczek marketingowych aby zachęcić konsumenta
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

lukas_12 pisze:szkoda matrycy na robienie filmów aparatem
Może uznali, że wytrzyma. D90 to nie jest zabawka - to kosztuje ponad 3kPLN
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

wiem ile kosztuje ;) , wytrzyma tylko pytanie czy po roku się nie porobią "hot pixele" bo wtedy na allegro się pojawią ogłoszenia "mało używany D90 sprzedam" no i pewnie spora grupa chętnych się znajdzie.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Awatar użytkownika
manfred

Koszt udziału w warsztatach wynosi 499 zł na osobę :))
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Kurs Fotografii

"nasz forumowy" kurs - co prawda pisany pod kątem analoga, ale pokrętło w cyfraku ustawiamy na "M" i poza brakiem filmu w aparacie sie zgadza...

P.S. A i może nikkon lepszy od sony ale najepiej i tak kupić canona :P .
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

manfred pisze:
Koszt udziału w warsztatach wynosi 499 zł na osobę :))
499 wbrew pozorom to nie taka wielka kwota. Jesli odliczy sie zakwaterowanie/wyzywienie w mokku przez 3 dni, parking etc to suma już maleje. Jesli do tego dodać (tak było na poprzednich warsztatach) ze można dostać do łapki najnowsze body plus szkła z wyższej półki minolty/sony to wychodzi już na sponsoring. Dowiadywałem się kiedyś o koszty wypożyczenia 300/2,8G Sony - to firma chciała 300 PLN za dzień, a jak dodałem, że chce to zabrać w góry to chcieli kaucje w wysokości wartości obiektywu tzn 25000 pln :))
reasumujac - mz całkiem niezła propozycja pod warunkiem, ze użytkuje się system sony/minolta, ale czy tu na forum są takowi?
ODPOWIEDZ