Wydzielone z Rakuskiej?

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

uszba pisze:Umiejętnie zrobiona fotografia posiada niesamowite możliwości
....jak sama zauważyłaś artystycznie zrobiona fotą można "z igły" zrobić przysłowiowe "widły"
uszba pisze:widziałam fotografie gór które oddają ich piękno w całym wymiarze
..... a może "przekoloryzowują" ? , czyli pozbawiają naturalności (to coś tak jak film nakręcony przez dobrego "hollywodzkiego" reżysera , ukazujący szarą rzeczywistość , a jakże w jego obrazie uroczy i wzruszający.) "Przeco" jesteśmy rozumni i sami potrafimy trochę wysilić mózgownicę i ocenić otaczający nas obraz. Nie trzeba nam tego łopatką do głowy wkładać i to jeszcze z czyjąś interpretacją. Już dość na co dzień wkładają nam na siłę do głowy i robią wodę z mózgu różnymi reklamami i takimi tam tego typu.....
uszba pisze:proszę mi nie wmawiać że fotografia artystyczna jest zbyt piękna i dlatego brzydka bo nie oddaje rzeczywistości
Nikt tak nie powiedział , a już na pewno nie ja.
Pozdrawiam
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

krzymul pisze:uszba napisał(a):
proszę mi nie wmawiać że fotografia artystyczna jest zbyt piękna i dlatego brzydka bo nie oddaje rzeczywistości

Nikt tak nie powiedział , a już na pewno nie ja.
Pozdrawiam
Powiedziałeś, nie dosłownie ale sens jest właśnie taki. Powiedz lepiej, że zazdrościsz Alanowi, Kertowi, Smolikowi czy Manfredowi ich umiejętności - będzie uczciwiej.
Jestem gorszego sortu...
uszba

Post autor: uszba »

krzymul pisze:To samo z artystycznymi zdjęciami gór , są piękne , ale czy oddają to co w górach najpiękniejsze.
W moim powyższym poście ustosunkowałam się do Twojej wypowiedzi i nadal to podtrzymuję - tak, uważam że fotografia artystyczna jest w stanie oddać to co w górach najpiękniejsze.

krzymul pisze:jak sama zauważyłaś artystycznie zrobiona fotą można "z igły" zrobić przysłowiowe "widły"
Przysłowie owo nie jest użyte właściwie. Artystyczna fotografia nie robi z igły widły ale jest w stanie zwrócić uwagę oglądającego na rzeczy lub sytuacje które przez większość śmiertelników nie zostaje zauważona. Na tym polega między innymi rola fotografii artystycznej.

krzymul pisze:..... a może "przekoloryzowują" ? , czyli pozbawiają naturalności (to coś tak jak film nakręcony przez dobrego "hollywodzkiego" reżysera , ukazujący szarą rzeczywistość , a jakże w jego obrazie uroczy i wzruszający.) "Przeco" jesteśmy rozumni i sami potrafimy trochę wysilić mózgownicę i ocenić otaczający nas obraz. Nie trzeba nam tego łopatką do głowy wkładać i to jeszcze z czyjąś interpretacją. Już dość na co dzień wkładają nam na siłę do głowy i robią wodę z mózgu różnymi reklamami i takimi tam tego typu.....
Piszesz o kiczu a ja o fotografii artystycznej więc zrozumiesz chyba że nie ustosunkuję się do Twojej wypowiedzi.

Pozdrawiam
uszba
Awatar użytkownika
krzymul

krzymul pisze:To samo z artystycznymi zdjęciami gór , są piękne , ale czy oddają to co w górach najpiękniejsze
Hm , zdaje mi się , że o to zdanie chodzi.
Czy z niego wynika , że coś komuś zazdroszczę. Przeciwnie , każdy talent podziwiam , a niewątpliwie Oni go posiadają
A zazdrościć można tylko tego czego samemu się nie posiada , choć to i tak brzydka cecha. Uprzedzę pytanie - osiągnięć nie mam.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

osiągnięć nie mam.
A zazdrościć można tylko tego czego samemu się nie posiada
Coś się twoje wypowiedzi kupy nie trzymają.
Don't shit, where you eat
Awatar użytkownika
krzymul

No to pogadaliśmy sobie o wyższości fotografii artystycznej nad amatorską (lub odwrotnie). Gdzieś kiedyś ktoś powiedział , że zdjęcia są fajne jeżeli podobają się autorowi. Chyba przy tym pozostanę.
tommer91 pisze:Coś się twoje wypowiedzi kupy nie trzymają.
Niech nie zabrzmi to egoistycznie lub snobistycznie , ale wg mnie talent mam i ciągle go rozwijam. A inne zdjęcia podziwiam , ale nie zazdroszczę.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:Gdzieś kiedyś ktoś powiedział , że zdjęcia są fajne jeżeli podobają się autorowi.
Jeżeli autor ma rozdęte ego to tak. Prawdziwi artyści są aż do bólu krytyczni wobec własnych dzieł.
krzymul pisze:Niech nie zabrzmi to egoistycznie lub snobistycznie , ale wg mnie talent mam i ciągle go rozwijam
No to pora pokazać - voila!!!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

Janek pisze:Jeżeli autor ma rozdęte ego to tak.
Eee tam może mieć po prostu odpowiednie mniemanie o własnym talencie.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

...przeczytalem i...
...tak sobie skojarzylem z tematem aktualnego konkursu - no i niech ktos teraz napisze, ze zdjecia gorskie nie wywoluja emocji :D
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

uszba pisze:
krzymul pisze:To samo z artystycznymi zdjęciami gór , są piękne , ale czy oddają to co w górach najpiękniejsze.
W moim powyższym poście ustosunkowałam się do Twojej wypowiedzi i nadal to podtrzymuję - tak, uważam że fotografia artystyczna jest w stanie oddać to co w górach najpiękniejsze.
O a tutaj to ja się nie zgodzę.

Po prostu dla mnie góry są doznaniem całościowym, a nie tylko wizualnym.
I dlatego (o czym już kiedyś dyskutowaliśmy) rozumiem również chodzących po górach ludzi niewidomych.
Dla mnie góry - to nie tylko piękny widok, ale również wiatr, zapach, dotyk trawy lub skały.

Zdjęcia bywają na prawdę piękne ale są tylko pięknymi obrazkami i nie wzbudzają we mnie aż takich emocji.
Owszem zdjęcia Alana czy Kerta, Grzegorza lub Uszby oglądam z ogromną przyjemnością - ograniczoną jeszcze w pewnym stopniu przez możliwości monitora (19' i dość wysoka rozdzielczość.), ale to zupełnie nie to samo. Przecież ja wtedy w górach po prostu nie jestem, więc to tylko erzac.

Poza tym na prawdę wolę sama jechać w Beskid Mały i posiedzieć sobie na łące niż oglądać nawet najpiękniejsze zdjęcia z Patagonii.
Prawdę mówiąc najciekawsza prelekcja i najpiękniejsze zdjęcia po godzinie oglądania nudzą mnie (to już wolę prelekcje "z jajem").

W tym sensie wolę fotografie Ali, bo są bardziej emocjonalne.

Pozdrowienia

Basia
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Basia Z. pisze:Zdjęcia nigdy nie oddadzą tego co w górach najpiękniejsze.
Choćby przez fotografa były upiększone jak tylko się da.
Smolik pisze:Bo prawdziwe obrazy zostają w nas,a zdjęcia pomagają tylko je wydobyć z pamięci.
ŚWIĘTE SŁOWA :). ...

Ala :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:No to pora pokazać - voila!!!
Nie dam Ci tej satysfakcji , bo stoję na straconej z góry pozycji.

Parę aforyzmów o pięknie (zdjęć również)
"Piękno jest tym, co czujesz wewnątrz i co odbija się w twoich oczach."

"Wszystko jest piękne, wystarczy tylko umieć dobrze spojrzeć."
Janek pisze:Prawdziwi artyści są aż do bólu krytyczni wobec własnych dzieł.
No i na koniec cytat:
"Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć."

Mark Twain
Czyżby nie był prawdziwym artystą?
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

krzymul pisze:"Najpiękniejsza ze wszystkich tajemnic: być geniuszem i tylko samemu o tym wiedzieć."
Jest też takie powiedzenie ( prawdopodobnie Dostojewskiego, ale nie pamiętam) że każdy sam dla siebie jest geniuszem.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Basia Z. pisze:Po prostu dla mnie góry są doznaniem całościowym, a nie tylko wizualnym.
Basia Z. pisze:Dla mnie góry - to nie tylko piękny widok, ale również wiatr, zapach, dotyk trawy lub skały.
Masz zupełną rację Basiu - góry trzeba poczuć, a tego doznania żadne zdjęcie nie odda.
Jest dokładnie tak - jak mądrze napisał Smolik "bo prawdziwe obrazy zostają w nas...."

Pozdrawiam.

Ala :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Janek

Alan pisze:no i niech ktos teraz napisze, ze zdjecia gorskie nie wywoluja emocji happy
Zdjęcia tak, ale góry to raczej nie - zimno, deszcz pada, nogę można skręcić, ponoć nawet zajadów dostać jak wieje - do dupy taka przyjemność. Góry to są i może fajne z plaży w Acapulco - leżaczek, stoliczek, na stoliczku teguila, skąpo ubrane senority a nad nimi na horyzoncie Sierra Madre del Sur. Sierra Nevada też ładne - była taka piosenka - o, lala, la, jak piękna jest Sierra Nevada, mój ojciec tam kowbojem był, miał syna koniokrada - nudzicie tylko z tymi waszymi cholernymi Tatrami.

To jest rozrywka dla mężczyzny (z górami w tle)
Obrazek
[URL=http://g.imageshack.us/img241/tbbacapulco0
Ostatnio zmieniony wt 02 gru, 2008 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

krzymul pisze:
"Wszystko jest piękne, wystarczy tylko umieć dobrze spojrzeć."
Psia kupa na chodniku na ten przykład albo
kupka petów na szczycie Kościelca czy też
poseł Gosiewski na ekranie telewizora lub ewentualnie
wysypisko śmieci w środku lasu
i takie tam inne śliczności.

A może ja po prostu nie umiem "dobrze spojrzeć" ? :think:
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
krzymul

Z deszczowymi i zimnymi górami to jak ze zdjęciami , w każdym wykonaniu i o każdej porze roku są piękne. Nie wystarczy otworzyć oczu , żeby to widzieć , trzeba również umieć patrzeć.
Sorry , że jestem monotematyczny i nie piszę o Acapulco czy Rio .... może na innym forum.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzymul

andy67 pisze:poseł Gosiewski na ekranie telewizora
Sugerujesz , że Camille Pissarro ( bo to jego złota myśl) się mylił ..... w 100% masz rację.
Pozdrawiam.
Gość

Post autor: Gość »

krzymul pisze:Z deszczowymi i zimnymi górami to jak ze zdjęciami , w każdym wykonaniu i o każdej porze roku są piękne. Nie wystarczy otworzyć oczu , żeby to widzieć , trzeba również umieć patrzeć.
Sorry , że jestem monotematyczny i nie piszę o Acapulco czy Rio .... może na innym forum.
Krzymul, tak z ręką na sercu, takie panienki jak wyżej to nic a nic, zupełnie Cię to nie bierze? Odwracasz wzrok, krzyczysz "apage satanas" i ruszasz na zimną Staroleśną lub na mglisty Ganek by kaleczyć palce o grań Tatr. Szkoda, wyglądałeś mi na mężczyznę, myślałam, że się zaprzyjaźnimy... szkoda, naprawdę szkoda... Gdybyś jednak nie był aż tak zawzięty w swoich przekonaniach, to daj znać na PW.

PS.
Byłeś w Dolomitach? Ja wielokrotnie i niezła ze mnie cicerone.
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

Keczup pisze:@caatoosee, idąc Twoim tokiem rozumowania, nie powinieneś się tu rejestrować, bo po co?
niesympatyczny jestes,nie chcial bym cie spotkac w gorach,albo raz bym chcial hehe,

a co do andy67 to dobrze ze mieszka tak daleko gor,kazdy ma to na co zasluzyl he
ODPOWIEDZ