Andrzej Bachleda z starostą Makowskim zmieniają Tatry

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Jestem tak wqr....że musze przemilczeć, bo polecą niecenzuralne słowa. Mam wyjątkową alergię na fałsz i obłude. Świętoszkowaci Słowacy zamykają na zimę Tatry, zamykają stare szlaki(Tomanowa), żeby Polacy im nie niszczyli przyrody, filancują, nie pozwalają położyć kładki na Białce a sami odstawiają takie numery!!!! Normalnie mnie nosi. :x O naszych góralskich pomysłach już nawet nie wspomnę, bo sił braknie :x Najgorsze jest to, że można tylko siedzieć i wyć z nerwów a to i tak się dzieje na naszych oczach :(
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Jagiellonia w Tatrach

Re: Andrzej Bachleda z starostą Makowskim zmieniają Tatry

Post autor: Jagiellonia w Tatrach »

W Polsce Ludowej budowali szosę przez Tomanową ale zabrakło czasu.
To może lepiej niech te Ruskie zdejmą Białystok niż mam na to patrzeć. :(
Na szczęście narciarzami piekło będzie wybrukowane.
hermit

Post autor: hermit »

to moze od razu razem z kolejką puścić autostradę do Cichej? Jak szaleć, to szaleć.

normalnie ręce, nogi i wszystkie inne członki opadają.
brak słów.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Spoko, Jędruś Bachleda z tym już wyjeżdżał zaraz po 1990 roku. I nic, zero zainteresowania.
Po pierwsze, który trzeźwy byznesmen da pieniądze a koszt takiej kolejki lub drogi łącznie z tym tunelem to byłby oj byłby.
Po drugie - proszę spojrzeć na mapę Doliny Cichej i odpowiedzieć sobie jak zapewnić przejezdność tej drogi lub toru w zimie.
Po trzecie - chciałbym zobaczyć byznesplan zarówno tych słowackich jak i polskich pomysłów. Kto ma tak masowo na te narty przyjeżdżać aby się kasa zwróciła w jakimś rozsądnym terminie? Wg wszelkich klasyfikacji i rankingów warunki śniegowe w Tatrach (w aspekcie narciarskim) są jedne z najgorszych w Europie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Janek pisze:Wg wszelkich klasyfikacji i rankingów warunki śniegowe w Tatrach (w aspekcie narciarskim) są jedne z najgorszych w Europie.
No wiesz - to jednak nie przeszkadza Słowakom budować to co budują.

Tylko dlaczego zarówno nasi jak i zagraniczni biznesmani często budzą się z ręką w nocniku już po fakcie, kiedy przyrody już się nie da uratować.
Vide np. wyciąg na Mosorny Groń w Zawoi.

Słyszałam ploty, że to co się buduje na Słowacji to jest pralnia pieniędzy i inwestorom nie zależy na rentowności.

Pozdrowienia

Basia
hermit

@Janku
Być może. I oby, ale tu chodzi o coś więcej, o to, że tak chore pomysły się rodzą w głowach (to pół biedy, bo są rzeczy, do których każdy z nas by się nie przyznał, że o nich mysli ;) ), a przede wszystkim - że nie brak - nie wiem, tupetu, głupoty, braku samokrytyki - by z takimi rewelacjami publicznie wyskakiwać. Rozsądek można mieć lub nie, klasy można się nauczyć - ale widać, że i tego nie doczekamy.

pozdrawiam
m.
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Dopóki nie zrozumiemy ,że Tatry to małe góry i nie da się ich nijak powiększyć ,dopóty w głowach co poniektórych głupota będzie siedziała.
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Awatar użytkownika
Janek

Moi Państwo - nakopcie mi do tyłka. Ja, dawno temu, u ojca Andrzejka, też Andrzeja, przyzwoitego tenora z Opery Krakowskie z koleżanką na kwaterze mieszkałem i tego Andrzejka, szczyl był wtedy, na lody i ciastko do Cocktail Baru zabieraliśmy. Gdybym wiedział co z gówniarza wyrośnie to...

Tak nawiasem te alpejskie Trzy Doliny to w przybliżeniu całe Tatry, polskie i słowackie. Takich ośrodków narciarskich, większych i mniejszych jest w Alpach razem z Dolomitami od diabła a i tak w sumie ponoć nie zajmują więcej niż ok. 10% obszaru Alp. Trzeba mieć poczucie proporcji i znać umiar.
Jestem gorszego sortu...
hermit

hehe, Janku - wiesz dobrze w jaki sposób potraktowano Sokratesa i o co między innymi go oskarżono. ;)
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

wyciąg na Mosorny Groń w Zawoi.
Co się tam stało?
A te plany to wiadomo, że się nie zrealizują, więc nie trzeba się nimi przejmować. Za to Słowackimi inwestycjami trzeba się przejmować, bo raczej za bardzo w naturę ingerują. Można przecież zrobić duży ośrodek narciarski na terenach poza parkiem narodowym. W Polsce np. Kotelnica w Białce albo Szczyrk (wreszcie ma działać :) )
Don't shit, where you eat
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

"Teraz, kiedy rząd Słowacji zgodził się na budowę nowych wyciągów w ich części Tatr, mamy wręcz obowiązek otworzyć nowe tereny narciarskie i u nas - uważa Andrzej Bachleda."

Powiem krótko - .....a p..... s..... z..... h.... baran :P
Każdemu jego Everest...
świster

Post autor: świster »

Nie zostaje nić jak tylko powtórzyć filancowe CHWDN dodajać WWT (wyciągowym w Tatrach). Tatry powinny być wyłącznie dla skiturowców.

pozdr

zawstydzony świster, który korzystał kiedyś z wyciągów w Dolinie Spalonej :(
Awatar użytkownika
Janek

świster pisze:Nie zostaje nić jak tylko powtórzyć filancowe CHWDN dodajać WWT (wyciągowym w Tatrach). Tatry powinny być wyłącznie dla skiturowców.
W pewnym sensie to się dzieje samoistnie. Znam co najmniej dwadzieścia osób, które kiedyś dzielnie zjeżdżały wpierw z Gubałówki a potem Kasprowego. Potem przeniosły się do Demianovki a stamtąd w Alpy. To normalna kolej rzeczy. Różnice cen są nieznaczne, no chyba, że ktoś uznaje tylko obiekty z czterema co najmniej gwiazdkami.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Basia Z. pisze: No wiesz - to jednak nie przeszkadza Słowakom budować to co budują.
Moze się przejmą groźba utraty praw do stosowania nazwy "Park Narodowy".
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze: No wiesz - to jednak nie przeszkadza Słowakom budować to co budują.
Moze się przejmą groźba utraty praw do stosowania nazwy "Park Narodowy".
A na cóż im ta nazwa - nawet za wejście nie kasują. ;)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

andy67 pisze: A na cóż im ta nazwa - nawet za wejście nie kasują.
Bo Park Narodowy to marka. Coś co ściąga turystów.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Bo Park Narodowy to marka. Coś co ściąga turystów.
Aaa tam. Marka to jest Tatry, Alpy itd. Kto w Polsce coś wie o Parkach Narodowych w Alpach (poza maniakami gatunku)?
Jestem gorszego sortu...
świster

Post autor: świster »

mefistofeles pisze:Bo Park Narodowy to marka. Coś co ściąga turystów.
A po co ta marka? Np Białka Tatrzańska, narciarzy pełno zawsze, a żadnego parku nie ma.
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze: Bo Park Narodowy to marka. Coś co ściąga turystów.
Dla turystów to raczej kłopot bo zakazów więcej niż gdzie indziej.
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ