W Wiśniowej skręcamy na Stępinę (jest drogowskaz, około 4 km). Znajduje się tam pochodzący z czasów II wojny światowej schron kolejowy. Kwatera Główna Wodza powstała jako miejsce dowodzenia działaniami wojennymi n afroncie wschodnim wiosną 1941 r. Całość budowli oraz jej funkcjonowanie otoczyli Niemcy tajemnicą, osłonili siatkami maskującymi oraz zamknęli strefę w pobliżu budowli. W 1941 r. spotkali się tutaj Adolf Hitler oraz Benito Mussolini. W kolejnych latach schron wykorzystywany był jako magazyn sprzętu wojskowego. Na początku sierpnia 1944 r. tunel opanowały wojska radzieckie, które zamieniły go na szpital wojskowy. W tunelu bez problemu mieści się pociąg towarowy. Schron można zwiedzać niestety tylko w soboty i niedzielę od 10 do 20. W inne dni należy umówić się za pośrednictwem maila (militbogo@wp). Więcej informacji na stronie gminy Frysztak.
Na pewno jakiś Urząd Państwowy - u góry okrągła tablica, u dołu prostokątna. Sołtysi takich nie mają, na gminę za mały budynek. To może być obiekt straży granicznej lub urząd celny - ale gdzie to diabli jedynie wiedzą.
Janek pisze:Na pewno jakiś Urząd Państwowy - u góry okrągła tablica, u dołu prostokątna. Sołtysi takich nie mają, na gminę za mały budynek. To może być obiekt straży granicznej lub urząd celny - ale gdzie to diabli jedynie wiedzą.
Myślałem, że się zagagluję na śmierć. Dałem "kościoły drewniane" -nic, choć chyba 40 odsłon, no to dałem "dwuwieżowe kościoły drewniane" ale nie na grafice ale w tekstach. No i znalazłem tą Jasienicę, wtedy "Jasienica Rosielna" - grafika i już byłem w ogródku.
Nigdy nie przypuszczałem, że tyle tych kościołów drewnianych jest.
Janek pisze:Jasienica Rosielna - Kościół pod wezwaniem Niepokalanego Poczęcia NMP
Dobrze.
Dajesz zagadkę.
Kościołów drewnianych jest w Polsce chyba kilkaset.
Ale dwu wieżowych - wzorowanych na murowanych świątyniach barokowych jest bardzo mało, w tym kojarzę trzy na Pogórzach Karpackich - właśnie powyższy na Pogórzu Dynowskim, poza tym w Jaćmierzu (pewnie go wygooglałeś) oraz w Szalowej na Pogórzu Ciężkowickim.