Góralenvolk

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Szarotka

Góralenvolk

Post autor: Szarotka »

Oglądał ktoś może wczorajszy program w TV1? :
http://tv.onet.pl/3004288,audycja.html
http://www.gazeta.pl/tv/1,47060,2521510.html
Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
Jacek Venom

Post autor: Jacek Venom »

nie,ja oglądałem mecz ;-) Wiesz który ;-)

Dodane po 2 minutach:

no pieknie .Dlaczego mnie to nie dziwi? Moze Niemcy wiec ej za kwatery płacili??? Swoją drogą w takim Swieradowie Zdroju nawet dzis jest wiecej Niemców niż Polaków ;-)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Oglądałem mniej więcej połowę materiału. Tym bardziej że wywiady przeprowadzał "kolega z pracy" ;) Paweł Smoleński. W programie pojawiła się ciekawa teza, jakby górale wstępowali do Goralenvolk z biedy (bo w czasie wojny liczba letników zmalała do zera). Generalnie ciekawe spojrzenie na historię...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Mariusz pisze:Oglądałem mniej więcej połowę materiału
no ja właśnie też tylko połowę (drugą) ale i tak byłam-jestem lekko zszokowana.Nie oceniam postępowania,broń Boże,choć na pierwszy rzut oka,ocena pcha się jedna,jednak nie wiemy jak to było naprawdę i z jakich przyczyn.Może ktoś zgłębiał sprawę? Iza?
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Oglądałem cały program. Jestem zszokowany. Zero wiadomości na temat kolaboracji górali z hitlerowcami. Przypomniały mi się czasy, kiedy pierwszy raz dowiedziałem się o Katyniu. Muszę jeszcze sporo poczytać aby mieć jednoznaczną opinię o "dokonaniach" kilkunastu procent górali. :-(
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

Rzecz jest dość dobrze znana i udokumentowana, a to , że "okolica" wolałaby to przemilczeć to inna sprawa. Na pewno temat jest drażliwy- dotyczy honoru jak kolwiek by to nie nazwać a na tym punkcie górale mają...... noooooo lekkiego? fioła. Nyka podaje nawet , że Wacław Krzeptowski ukrywał się Na Stołach. Co ciekawe nie został wytropiony przez "Ognia" .
ana

Post autor: ana »

Obejrzałam ten film i powiem, że poczułam się jak ignorantka, bo nic na ten temat nie wiedziałam. Oczywiście zgadzam się, że nie nam oceniać postępowanie Górali, ale...czuję się cokolwiek nieswojo i mam mieszane uczucia...
Na topr.com jest dość rozbudowana dyskusja na ten temat.
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Film nagralam na kasete, ogladnelam raz pobieznie ,i musze to zrobic powtornie.

Z tego co sie orientuje, to 7 listopada 1939r. rozpoczal sie bezprecedensowy w historii Polski, podczas II wojny swiatowej przyklad kolaboracji tak licznej spolecznosci- mowa jest o 20, 80% ludnosci Podhala, nawet 27 tys. osob.Dla porownania proby utworzenia kaschubenvolku udaly sie w stosunku do 2% kaszubow. W dniu pierwszego urzedowania generalnego gubernatora Hansa Franka, na zamku wawelskim pojawila sie delegacja gorali w odswietnych ludowych strojach. Waclaw Krzeptowski i Jozef Cukier wreczyli Frankowi zlota ciupage oraz zlozyli hold w imieniu podhalanskiej spolecznosci. Powstaly Komitet Goralski, nawiazujacy do dawnej organizacji Zwiazku Goralskiego z czasow cesarza Franciszka Jozefa, mial za zadanie m. in. wydawac Kenkarty G informujace; ze posiadacz dokumentu nie jest Polakiem, lecz czlonkiem narodu goralskiego (Goralenvolku) Dokument Artura Wiecka, podaza tropem reportazu Pawla Smolenskiego z " Gazety Wyborczej".

Podaje ta informacje, lecz nie odnosze sie do samego dokumentu, bo jak wspomnialam, nie mialam czasu obejrzec go dokladnie. Ale jezeli sama informacja komus sie przyda to cala przyjemnosc po mojej stronie. Pozdrawiam serdecznie.
pawelpp

Post autor: pawelpp »

@Ana - napisz coś więcej o filmie.
Programu nie oglądałem, a szkoda.
Na ten temat coś czytałem. Nie jestem skłonny uwierzyć w to, że 20% górali kolaborowało z Niemcami. Niemcy z jakichś powodów chcieli uważać górali za odrębny naród, lepszy niz Polacy. Ale faktem jest bezsprzecznym, że polska konspiracja działała na Podhalu prężnie. Kurierzy na Zachód chodzili przez Tatry jeszcze pod koniec lat czterdziestych. Bodajże Mikołajczyk uszedł z Polski przez Tatry.
Przywódcę Goralenvolku złapali AK-owcy i powiesili. Wcześniej zdjęli mu góralskie portki, za to że je shańbił.
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Andrzej Krystoszyk pisze:To tylko kilka linków do info o Goralenvolku .
Szczerze powiem, że to niewiele.
Więcej się dowiedziałem zaczynając od Forum Zakopane:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=20447603
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 10&v=2&s=0

Już w moim pierwszym poście o Gorelenvolk-u miałem napisać, że szkoda iż przeżyłem lat... , a dopiero teraz się dowiaduję o tak ważnej karcie z historii Polski. Miałem też napisać, że (moim skromnym zdaniem) na każdej wojnie byli, są i będą ludzie i "ludzie". Nic na to nie poradzimy.
ana

Post autor: ana »

pawelpp pisze:@Ana - napisz coś więcej o filmie.
Film poświęcony był temu, o czym wcześniej wspomniała Iza.
To godzinny dokument, w którym jego autor... właściwie sama nie wiem...wszystko wskazuje na to, że chce w nim udowodnić tezę, że Górale dopuścili się zdrady, że byli kolaborantami i że nie ma jakiegokolwiek usprawiedliwienia dla nich. Na końcu przyznał, iż wiele osób odmówiło mu udziału w tym filmie, a to już chyba o czymś świadczy...
Jak wspominałam wcześniej, nie jestem w stanie poddać ocenie zachowania Podhalańczyków, ale z historii wiemy, w jaki sposób obchodzono się z kolaborantami...

Izo,
piszesz, że nagrałaś ten film. Może miałabyś kiedyś chwilkę, żeby napisać coś więcej :)
Ostatnio zmieniony ndz 13 lut, 2005 przez ana, łącznie zmieniany 1 raz.
Ramparam

Post autor: Ramparam »

Przeczuwalem to. Kiedys w innym watku wspomnialem, ze dziwnym trafem mimo wspanialych warunkow terenowych okolica byla wyjatkowo niepartyzancka. Wszystko sie zdaje zgadzac.
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

Szukanie taniej sensacji. Wszędzie znajdą się czarne owce. W Warszawie byli tacy, co pomagali Żydom, ale też i tacy którzy ich kapowali.
Nie ma reguł.
Trzeba też spojrzeć na nieco dalszą historię Podhala i Zakopanego, gdzie te miejsca podczas zaborów były jednym z ważniejszych ośrodków patriotyzmu i mimo, że wtenczas górale mieli super warunki na "wyłączenie się" to jednak tego nie zrobili, a teren ten wręcz sprzyjał krzewieniu wartości Polskich.
Ba, sami nie-górale dopatrywali się w kulturze, architekturze, ...góralskiej korzeni Polskości.
Ostatnio zmieniony pt 18 lut, 2005 przez chief, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Ana! Dokument Wiecka probuje wyjasnic motywy postepowania glownych postaci zamieszanych w to wydarzenie. Takze ukazac sady i opinie ludzi przezywajacych ten czas na Podhalu. W zasadzie wszyscy dystansuja sie do sprawy.Autor zdaje sie byc zaskoczonym odpowiedziami swiadkow tamtych zdarzen:ich zdaniem W. Krzeptowski jako czlowiek prosty, niewyksztalcony zostal wykorzystany przez propagande niemiecka. W rzeczy samej nie znal sie na polityce, nie zdawal sobie sprawy ztego co robi.Byl zdrajca, ale nie byl zbrodniarzem: nie donosil na ludzi, wielu pomogl.Negatywnie ustosunkowano sie do pospiesznej na nim egzekucji.Powinien doczekac procesu ( tak jak Cukier). Egzekucja zaciemnila sprawe, komus na niej zalezalo. Wiecek podaje, ze Krzeptowski mial zlicytowany majatek za gigantyczne dlugi, Niemcy wstrzymali egzekucje jego dlugow.Swiadkowie oceniaja,ze doposcil sie zdrady z pobudek materialnych.Bylo to naganne, ale nie zrobilo nikomu krzywdy.
Mozg Goralenvolku- Szadkowski, zniknal w swoim czasie. Ale to on kazal wykreslic wyraz"Polak" w ankietach z Olczy. Gorale pisali "Polak- goral"- zostal wyraz "goral".

Reasumujac:Wiecek podaje, ze pomysl z aryjczykami, utworzenie legionu goralskiego, akcja Goralenvolku spalily na panewce. Tak naprawde, zadnej wspolpracy gorali z Niemcami nie bylo.Byly narody, jak podkresla, ktore naprawde wspolpracowaly z okupantem.

Bohaterowie dokumentu" grali role przedziwne" jak okreslil Stanislaw Karpiel.Postawa Krzeptowskiego, Szadkowskiego nikomu krzywdy nie zrobila.Jego zdaniem kooperowali onina granicy uzyskania spokoju dla Podhala.

Wielu swiadkow odmowilo udzialu w filmie, chociaz udzielali mu pomocy w dojsciu do prawdy. On sam nie wie czy poznal cala prawde, i sam nie chce tego rozstrzygac.

Osobiscie mam podobne odczucia po obejrzeniu dokumentu.
Jurek

Post autor: Jurek »

Moim zdaniem Górale nie zasługują na słowa krytyki ponieważ jest to swojego rodzaju nasza elita narodowa. Pewnie skończyli by żywot tak jak Majowie, Inkowie albo Indianie z Ameryki Północnej. Gdyby nie ich determinacja w pewnych okresach naszej historii to została by tam tylko biała plama na mapie z napisem że tu kiedyś byli i żyli..... Oni tu są, mówią też po polsku i pilnują nam tego krajobrazu od wieków. Ciupażką nie da się wojować a i przysłowiowy Janosik też by nie pomógł więc trza było używać forteli i innych takich tam sposobów aby przetrwać gorsze czasy. Oni są u siebie, pięknie grają Papieżowi i nie tylko....ładnie reprezentują nasz kraj w wielkim świecie. I wszystko :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Moim zdaniem Górale nie zasługują na słowa krytyki ponieważ jest to swojego rodzaju nasza elita narodowa
Kuchnia mać, jak mawiał poeta. Skoro takie wydarzenia jak pokazane na filmie miłay miejsce to należy się POWAŻNIE zastanowić, czy na pewno ta elitą są. Nie można nie dopuszczać krytyki pewnej osoby/grupy/narodu tylko dlatego, że są elitą, autorytetem bądź Bóg wie kim jeszcze.
Czy jeśli autorytet narobimi na wycieraczkę to mam milczeć, bo jest autorytetem? Nie, bo gdyby nim był to bi nie nbarobił. (Przepraszam za drastyczny przykład)

A codo reprezentowania nas w świecie to pogadajz ludźmi, którzy spotkali góralską Polonię w Ameryce. Zdziwisz sie.

PS Jesli sie pomylilemi nie zauwazylem ewentualnej ironii to przepraszam -ale czuje, ze chyba dobrze odczytalem intencje...
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

Spraw aGoralenvolku powraca, tym razem na łamach Przeglądu Tygodniowego ukazał się obszerny artykuł o Interesującym nas niegdyś problemie.
Jacek Venom

Post autor: Jacek Venom »

a gdzie komentarz drogi Janku ???Masz jakies odczucia w tym temacie? Jestem ciekaw czy pomimo tego bedziesz piewca wspaniałosci góralki czy moz ejestes zwolennikiem opcji ze to przekupne ....no te,wiesz kto.Oczywiscie nie cała populacja ;-)
ODPOWIEDZ