Remont drogi do Morskiego Oka

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

lukas_12 pisze:a propo minikomputerów
Te minikomputery to wcale nie były takie mini, one były mini w porównaniu z Odrą czy RIAD-em.
Jestem gorszego sortu...
lukozio

Post autor: lukozio »

Co do remontowanej drogi do Morskiego Oka to 10 września przemknełem nią rano i wieczorem wchodząć na Rysy. Przejść się da, robotnicy problemów nie robią nawet minoł nas samochód TPN-u i się nie zatrzymał. Sądze że niedługo to się skączy jak złapią jakąś większą grupe ludzi.
staszek

Post autor: staszek »

Jak schodziliśmy w piątek to na ławce przy Wodogrzmotach siedział filanc i uprzejmie informował chcących iść na lekko ," że droga jest zamknięta ".
Kilka osób z dużymi plecakami poszło w górę i ich " nie zobaczył " :)
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Pokonalem tą drogę na odwrót trochę ;) t.j. do wodogrzmotów, przez rusinową i polane pod woloszynem i dalej do moka asfaltem ;)

W niedzielę, czy w dzień powszedni rano/wieczorem nic sie nie dzieje, tpn'owskie samochody przejezdzaja obok...a sam remont, noc coz, podpory betonowe przy osuwiskach robią, ale rozkopanie? asfalt pozatym nietknięty...od opiekuna starego schronu w moku dowiedziałem sie, że jak sprzęt tam pracuje 3 godz/dzień to już jest dobrze..no i generalnie gość uważał, że ten remont to lipa, twierdzil nawet, że od marca do czerwca też ma droga być zamknięta :think:
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
mariusz1977

Post autor: mariusz1977 »

http://www.nowiny.z-ne.pl/s,docid,pol,n ... 32918.html

Mój ulubiony fragment: "Pan Mateusz uważa, że park przed wejściem na szlak, którym obecnie wiedzie obejście do Morskiego Oka, powinien ustawić tablicę z ostrzeżeniem o utrudnieniach na trasie. Między innymi o łańcuchach, (...)."
Awatar użytkownika
Olav

Pytanie - kto był tam ostatnio?? Jak to wogle wyglada z tymi pracami?? Ruszyli asfalt :think:
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Olav pisze:Pytanie - kto był tam ostatnio?? Jak to wogle wyglada z tymi pracami?? Ruszyli asfalt :think:
Mój mąż w ostatnią sobotę (tam) i niedzielę (z powrotem).
Budują potężne mury oporowe poniżej osuwisk, jednak nie wygląda na to aby zaczęto prace przy największym osuwisku obok Wodogrzmotów.

Asfaltu nie ruszyli.

Drogą da się przejść bez większych problemów. Idąc w górę w sobotę rano w ulewnym deszczu spotkał tylko jedną osobę (dozorcę, który pilnował sprzętu) oraz już na Włosienicy minął go samochód "parkowy".

Pozdrowienia

Basia
Awatar użytkownika
Janek

Basia Z. pisze:Asfaltu nie ruszyli.
Jeżeli nadal będzie tak zimno to wykonywanie nawierzchni asfaltobetonowej nie powinno mieć miejsca - wszystko się rozleci w krótkim czasie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Olav

Basia Z. pisze:Budują potężne mury oporowe poniżej osuwisk
Tylko, że poniżej wodogrzmotow zaraz jeden mur robili już w lipcu, na poczatku sierpnia cos tam stalo, a powyzej wodogrzmotow we wrzesniu te mury jakies juz byly....

...może prawda w tym, że na wiosne znowu zamkną??
Moje Tatry
Awatar użytkownika
Janek

Olav pisze:...może prawda w tym, że na wiosne znowu zamkną??
Jeżeli w tym roku nie skończą robót nawierzchniowych to masz to jak w banku.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Olav

To ja na wiosne na 100% odwiedze moko :D Ostatnie chwile :D ruda - zacznij sie nastawiac na moko po kursie ;)
Moje Tatry
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Szlak w wakacje 2009 otwarty
źródło: Gazeta Krakowska - 2008/10/30

Droga do Morskiego Oka będzie zamknięta także w 2009 roku. Jak zapowiada Andrzej Gąsienica Makowski, starosta tatrzański, droga będzie czynna w wakacje.

Prace przeprowadzone zostaną bowiem przed przyszłoroczną majówką, a pas nawierzchni otworzony zostanie przed drugim weekendem maja 2009 roku. Jak dodaje Makowski, początek prac przy osuwiskach po zimie zależy jednak od pogody, jaka będzie panowała na początku przyszłego roku. W grę bowiem wchodzi rozpoczęcie prac nawet w marcu.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Olka

Post autor: Olka »

Tygodnik Podhalański pisze:W poniedziałek po trwającym od początku września remoncie otwarta zostanie droga do Morskiego Oka.

W czasie remontu udało się naprawić pięć z sześciu osuwisk na tym najpopularniejszym szlaku w Tatrach. Po trzech miesiącach w poniedziałek droga zostanie otwarta dla turystów. Do tej pory, aby dotrzeć do Morskiego Oka trzeba było przejść przez Dol. Pięciu Stawów i Świstówkę lub Szpiglasową Przełęcz.

Remont ma być dokończony na wiosnę. Naprawione zostanie wtedy ostatnie, największe osuwisko w okolicach Wodogrzmotów Mickiewicza.
klik
Czyli do wakacji niestety zdążą otworzyć...
staszek

Post autor: staszek »

0l pisze:Naprawione zostanie wtedy ostatnie, największe osuwisko w okolicach Wodogrzmotów Mickiewicza.
Ciekawie , którędy wtedy poprowadzą obejście :? Chyba droga do Roztoki jest jedynym rozwiązaniem :think:
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

staszek pisze:Chyba droga do Roztoki jest jedynym rozwiązaniem
Chciał by dusza do raju, co...?
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Chciał by dusza do raju, co...?
No nie wiem czy to będzie raj , jak to całe morskooczne towarzystwo rzuci się tą cichą , miłą i uroczą drogą.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

krzymul pisze:miłą i uroczą drogą

Nie wiem co jarasz ale dobry skutek daje
Awatar użytkownika
krzymul

Nie Twój malutki interesik co jaram i jakie daje efekty , ale czego Ty używasz skoro nie widzisz różnicy pomiędzy asfaltową drogą do Moka , a starą do Roztoki.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Widzę wielką różnicę a czy ty choć raz widziałes ścieżynę do Roztoki?
Awatar użytkownika
krzymul

Kilka razy , albo i więcej i wyciągnąłem wnioski , ale Ty mnie zaatakowałeś widocznie miałeś ku temu konkretne powody. Wyluzuj , Jagnięcy poczeka.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ