Uwagi do konkursów "Świat wokół nas"

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szarotka

Uwagi do konkursów "Świat wokół nas"

Post autor: Szarotka »

Tym razem temat jest bardzo ogólny. Zastanawiam się nad wprowadzeniem zawężenia tematu np. Miasta, Parki Narodowe Świata, Las, Zwierzęta itp, itd. Co Wy na to?
Ostatnio zmieniony śr 03 gru, 2008 przez Szarotka, łącznie zmieniany 1 raz.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Iwona pisze:Zastanawiam się nad wprowadzeniem zawężenia tematu np. Miasta, Parki Narodowe Świata, Las, Zwierzęta itp, itd. Co Wy na to?
Poczekałbym z tym na doświadczenia z pierwszych dwóch lub trzech konkursów. "Świat wokół nas" to formuła wielce pojemna bo właściwie dotyczy wszystkiego co zobaczyliśmy i uznaliśmy za godne utrwalenia kamerą fotograficzną. No i nie miejmy kompleksów typu - "a ja nigdzie nie byłem". Wręcz odwrotnie - "znane miejsca" mają to do siebie, że cholernie łatwo wpaść w pułapkę banału, właśnie dlatego, że są znane. Podobnie zresztą jest w przypadku zdjęć z Tatr - trzeba się sporo nagłowić aby zrobić zdjęcie w okolicach Morskiego Oka, które nie będzie się nam kojarzyć z pocztówką kupioną na Krupówkach.
A motywy ładne lub ciekawe są dosłownie wszędzie - wystarczy wyjść z domu i zabrać aparat.

PS.
A "Świat wokół nas" to także góry, Tatry też, może tylko warto na nie spojrzeć nieco inaczej - nie tylko szczyty, przełęcze, chmury, lody i śniegi ale także to co w nich robimy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

"swiatem wokół nas " jest dosłownie wszystko. Idzie chyba o to,co w tym swiecie dostrzeżemy,co nas zaintryguje... i czy będziemy umieli to uchwycic. Sukcesem bedzie jesli ktoś w odbiorze podzieli z nami ten moment Ja w tym konkursie głosowac w pierwszym rzedzie będę na fotografię ciekawą i niebanalną.Jakoś pasuje mi tu reporterka :think:
Awatar użytkownika
Janek

Proponuje przyjąć propozycje Grzegorza (Gb) ale pod jednym warunkiem - musi być wyraźna idea takiego zestawu. Przykładowo - jeśli ktoś przyśle cztery zdjęcia z Warszawy, każde jak to się mówi z "innej parafii", to będę prosił o wskazanie jednego z nich jako zgłoszonego do konkursu.
Sama idea mi się podoba, myślałem o czymś podobnym od dawna i chyba jeden zestaw też zgłoszę.
Gdyby inicjatywa spotkała się z protestami to oczywiście "odpuszczam".
Czekam na Wasze opinie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Mam pytanie bo nie bardzo rozumiem a chciałbym "wziąć" udział w tym konkursie. Jeśli pojade na piękną wycieczkę np do Włoch i zrobię tam reportarz np. o sprzedawcu ośmiornic to gdzie mam umieścić zdjęcia w kategorii Podróże małe i duże, czy Świat wokół nas. Rozumiem że tam nie ma organizowanego konkursu tylko są relację. W takim razie do każdego z tych działów trzeba by dorobić konkurs.
PS Dawno się z nikim nie kłóciłem, język mi pleśnieje wtem krytyczne uwagi mile widziane
Awatar użytkownika
Szarotka

manfred pisze:Jeśli pojade na piękną wycieczkę np do Włoch i zrobię tam reportarz np. o sprzedawcu ośmiornic to gdzie mam umieścić zdjęcia w kategorii Podróże małe i duże, czy Świat wokół nas.
Moim zdaniem trafna uwaga. Myślę, że dobrą"reporterkę" da się zamknąć w max 3 zdjęciach. Jestem za tym, by większą ilość prac umieszczać w "Podróżach".

Kolejna obserwacja- zwykle wiele rozmawiamy o konkursie, jego zasadach, próbujemy wprowadzać zmiany ale jakoś nie przekłada się to potem na ilość nadsyłanych prac. Moje motto: mniej planowania-więcej działania! ;)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Iwona pisze: Moim zdaniem trafna uwaga. Myślę, że dobrą"reporterkę" da się zamknąć w max 3 zdjęciach. Jestem za tym, by większą ilość prac umieszczać w "Podróżach".
No konkurs to konkurs (element rywalizacji), a relacja to relacja.

Ja mam inne pytanie.
Czy zamieszczenie zdjęcia w relacji pozwala (później) na wykorzystanie go również w konkursie ?

A po drugie - czy zdjęcia umieszczane w innych konkursach (np. na forum 321gory) mogą być zamieszczane również i tutaj ?

Jak dla mnie pytania czysto teoretyczne, gdyż nie mam na tyle dobrych zdjęć aby startować w konkurach.

Pozdrowienia

Basia
Awatar użytkownika
Szarotka

Basia Z. pisze:Czy zamieszczenie zdjęcia w relacji pozwala (później) na wykorzystanie go również w konkursie ?
wg mnie pozwala
Basia Z. pisze:A po drugie - czy zdjęcia umieszczane w innych konkursach (np. na forum 321gory) mogą być zamieszczane również i tutaj ?
nie widzę przeszkód. Przecież nie wszyscy udzielają się na innych forach ;)
Awatar użytkownika
Janek

manfred pisze:Mam pytanie bo nie bardzo rozumiem a chciałbym "wziąć" udział w tym konkursie. Jeśli pojade na piękną wycieczkę np do Włoch i zrobię tam reportarz np. o sprzedawcu ośmiornic to gdzie mam umieścić zdjęcia w kategorii Podróże małe i duże, czy Świat wokół nas. Rozumiem że tam nie ma organizowanego konkursu tylko są relację. W takim razie do każdego z tych działów trzeba by dorobić konkurs.
Nie za bardzo rozumiem Twoje wątpliwości. Powiedzmy, że pojechałeś do Włoch samochodem i zamieszczasz relację (czy reportaż) - no i będą po kolei zdjęcia tak jak jechałeś i jeżeli np. zatrzymałeś się w 18 - u miejscowościach i miejscach to z nich wszystkich będzie np. 74 zdjęcia. Co będzie natomiast na tych zdjęciach to już Twoja sprawa - czy pałać Dożów w Wenecji, czy gołębie obsrywające ten pałac, czy też wreszcie Manfred popijający kawę na placu San Marco i koniecznie u Floriana, gdzie kelner ma strój przypominający mundur admirała a kawa kosztuje bodajże 15 euro. Relacja nie podlega ocenie, choć niektórzy czasami się podpisują słowami - "ale bomba", "śliczne" (Niemiec napisałby "gemutlich") a "wrogowie" napiszą "Schiss" albo po słowiańsku "ale g...."

Natomiast konkurs to zupełnie inna sprawa - to przedstawienie jednego lub więcej (w tym wypadku trzech) zdjęć przedstawiających - w przypadku tego konkursu - "Świat wokół nas" czyli absolutnie wszystko, a czy będzie to zdjęcie typu reportażowego (jak spodziewa się Izabela) czy też pejzażu, zarówno naturalnego jak np. "Przylądek Horn" czy też będącego dziełem człowieka - np. "Piramida Cheopsa" czy zgoła domek na sąsiedniej ulicy to już rzecz autora zdjęcia. My, ci co będą oglądać i ew. głosować oczekujemy tylko jednego czy raczej aż jednego - aby to było interesujące, dostarczało jakiejś wiadomości, niosło jakieś przesłanie czy było po prostu piękne. Co - jak już powiedziałem - Twoja sprawa.

Basia Z. pisze:Czy zamieszczenie zdjęcia w relacji pozwala (później) na wykorzystanie go również w konkursie ?
Osobiście nie widzę przeszkód, choć niewątpliwie "zdejmuje" anonimowość z zdjęcia.

Basia Z. pisze:A po drugie - czy zdjęcia umieszczane w innych konkursach (np. na forum 321gory) mogą być zamieszczane również i tutaj ?
Jeżeli organizatorzy konkursu nie zastrzegli sobie wyłączności to tak, choć oczywiście też to zdziera anonimowość.
Basia Z. pisze:Jak dla mnie pytania czysto teoretyczne, gdyż nie mam na tyle dobrych zdjęć aby startować w konkurach.
A tu chciałbym zaprotestować. Od wielu lat krąży po całym świecie wystawa o nazwie bodajże "Rodzina człowiecza" (w Polsce też była i miałem okazję oglądać) składająca się w dużym procencie z tzw. amatorskich zdjęć niekiedy kiepskich technicznie ale robiących wielkie wrażenie czymś co nazwałbym "prawdą obrazu".
Zagłębiam się tutaj w teoretyczne rozważania ale moim skromnym zdaniom tzw. "fotografie mistrzów" od tej prawdy się niekiedy coraz bardziej oddalają, co widać na górskich zdjęciach również. Te wszystkie pola śniegowe skrzące wielobarwnie, te wystudiowane mgiełki, te godzinami wyczekiwane (lub domontowane) układy chmur skorelowane z linią grani itd itd - wszystko bardzo piękne, tylko nikt z nas nigdy czegoś podobnego w naturze nie widział.
Tematyka tego konkursu pozwala odejść od tego, acz absolutnie go nie eliminuje, co stwarza szansę dla wszystkich, nie tylko posiadaczy "wypasionych aparatów" i oblatanych w "szopiarni".
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Szarotka

Janek pisze:Jeżeli organizatorzy konkursu nie zastrzegli sobie wyłączności
Na naszym forum zdjęcia są własnością autorów i mogą je prezetować gdzie chcą.
Awatar użytkownika
Izabela

Jak dla mnie to kwintesencję tego konkursu stanowią: (i tu zapozyczam wypowiedzi Janka, majac nadzieję ,że nie będzie miał mi tego za złe,że próbuję utworzyc z Jego materiału cos na wzór "manifestu" konkursu)
1.
aby to było interesujące,
2.
dostarczało jakiejś wiadomości,
3.
niosło jakieś przesłanie
4.
robiących (-) wrażenie czymś co nazwałbym "prawdą obrazu".
Wydaje mi się,że właśnie te elementy powinien zawierac regulamin. Czy to bedzie kilka zdjęc czy jedno, to zacytowane wskazówki sa charakterystyczne tak czy siak dla reportażu. Zdaję sobie sprawę z tego,że konkurs stawia wymogi. Jednak, tak jak zaznaczył Janek, nie do końca idzie o technike i profesjonalizm, a bardziej o merytoryczna tresc -co, jak przypuszczam, wcale nie jest łatwe nawet dla tych "wypasionych"(przyp. Janka).

Tak na marginesie. Otrzymałam dzisiaj w mailu dwie fotografie jednej gąsienicy rodem z Beskidu Niskiego. Gdy konkurs ruszy jestem skłonna namówic autora na wstawienie tych zdjęc. Uważam,że są niesamowite!
Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
Janek

Izabela pisze:Wydaje mi się,że właśnie te elementy powinien zawierac regulamin.
Problem tylko w tym, że taki regulamin pozwoli każde zdjęcie przepuścić i każde odwalić (na wstępie) - no może prawie każde. Proponuję więc zostawić to głosującym i zaufać ich mądrości.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Izabela

Janek napisał

Kod: Zaznacz cały

Proponuję więc zostawić to głosującym i zaufać ich mądrości.
- zgoda! Ale wskazówki objasniające o co w tym konkursie idzie chyba nie zaszkodzą? Naprawdę nie jest łatwo przekazac zdjęciem jakąs tresc, czymś zaskoczyc....

Aha, moim zdaniem bardzo krótki termin nadsyłania zdjęc - moze nie wypalic, bo to nowosc :think:
Awatar użytkownika
Janek

Izabela pisze:Ale wskazówki objasniające o co w tym konkursie idzie chyba nie zaszkodzą
Zaszkodzić nie zaszkodzą. Kwestia czy pomogą.
Izabela pisze:Naprawdę nie jest łatwo przekazac zdjęciem jakąs tresc, czymś zaskoczyc....
Bo trzeba wpierw siebie samego zaskoczyć. Moja metoda - chcę zgłosić 3 zdjęcia a więc wybieram około 20-u i idę z tym do kuchni (czytaj PS, GIMP itp) - wzmacniam, osłabiam, kadruję, wyostrzam, usuwam szumy itd - odleci co najmniej 5 szt., które po tych zabiegam wyglądają gorzej. Zakładam folder - Świat wokół nas i kopiuję te 15 szt. do niego, idę spać. Następnego dnia otwieram folder i na mur conajmniej 5 szt. przestaje się podobać i wędruje do kosza, Następnego dnia i tak dalej - w końcu zostaje 4 do 5 szt. i już wiem co jeszcze w kuchni trzeba zrobić, potem zostaje jeszcze dwa odwalić i szybko wysłać do prowadzącego konkurs aby nie popaść w rozterki a może ta a może inna.
Izabela pisze:Aha, moim zdaniem bardzo krótki termin nadsyłania zdjęc - moze nie wypalic, bo to nowosc
Pełniłem funkcję prowadzącego zbiórkę w trzech konkursach - większość przychodzi w dwóch ostatnich dniach, niezależnie od długości okresu przysyłania. Zresztą to nie moja działka - datami rządzi Iwona.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Szarotka

Janek pisze:większość przychodzi w dwóch ostatnich dniach, niezależnie od długości okresu przysyłania.
Potwierdzam...niestety.
Izabela pisze:moim zdaniem bardzo krótki termin nadsyłania zdjęc
Chciałabym wprowadziś jakąś systematyczność. Konkurs każdego miesiąca, nadsyłanie prac do 20 a głosowanie do 30/31
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

Chciałabym wprowadziś jakąś systematyczność. Konkurs każdego miesiąca, nadsyłanie prac do 20 a głosowanie do 30/31
Bardzo dobry pomysł. Poprawi taką chaotyczność występującą teraz w tych konkursach. Tylko proponuję jeszcze, że np. 22 pojawia się temat kolejnego konkursu i żeby nie było tak jak teraz, że są chyba 2 konkursy na raz.
Don't shit, where you eat
Awatar użytkownika
Janek

tommer91 pisze:i żeby nie było tak jak teraz, że są chyba 2 konkursy na raz.
A co to komu przeszkadza? Dobrego nigdy za wiele. A przymusu nie ma.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

Ale wprowadza to bałagan.
Don't shit, where you eat
Awatar użytkownika
Janek

tommer91 pisze:Ale wprowadza to bałagan.
Nie rozumiem - czy jeśli w mieście jest więcej niż jedna linia autobusowa czy tramwajowa to się robi bałagan? Czy jak poza totolotkiem jest jeszcze multilotek i parę innych to jest to bałagan? Czy wreszcie równoczesne prowadzenie zagadek architektonicznych z terenu Polski i świata wprowadza bałagan?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Szarotka

tommer91 pisze:żeby nie było tak jak teraz, że są chyba 2 konkursy na raz.
a co to za problem? Druga sprawa, Świat wokół nas to ma być konkurs stały-comiesięczny. Obok niego będą się pojawiać inne konkursy, głównie o tematyce górskiej.
tommer91 pisze:Poprawi taką chaotyczność występującą teraz w tych konkursach
Czasu jest zawsze sporo na wystawienie pracy i głosowanie, więc nie rozumiem, gdzie tu chaotyczność? :think:
ODPOWIEDZ