Kolejne wypadki w Tatrach

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Zygmunt Skibicki pisze: Jednoznacznie przyjąłeś za dobrą monetę jakąś informację i skomentowałeś...
Teraz masz pretensje, że ja potraktowałem twój komentarz poważnie.
Zygmuncie drogi - ile miałem tam ikonek umieścić żebyś załapał że to był ŻARCIK TAKI NIEWINNY :)

Po prostu nie wierzę że pomyślałeś iż wziąłem tę "informację" za dobrą monetę. Po to ją zacytowałem żeby się pośmiać z tej "liny nośnej" i tyle.

Zaś pretensji żadnych nie mam jeno zdziwiony jestem odrobinę.

I tyle :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Najpierw mi każesz czytać ze "zrozumieniem", a teraz zasłaniasz się żartem.
Czy aby na pewno chciałeś żartować z poważnej w końcu sytuacji na trudnej ścianie?
andy67 pisze:ile miałem tam ikonek umieścić żebyś załapał że to był ŻARCIK TAKI NIEWINNY
Nie wiem ile.
Zwykłem wyrażać swoje zdanie słowami i to mi zupełnie wystarczy. Nijak nie "łapię" funkcji ikonkowego zmieniania znaczenia słów czy całych zdań.
Jeśli to miało by być tak, ze słowa znaczą jedno, a ikonkami informujemy, że akurat tego nie oznaczają, to ja już wolę zwykłe pismo obrazkowe - ono jest przynajmniej jednoznaczne.
Oczywiście nie mam nic przeciw niewinnym żarcikom pod warunkiem, że one rzeczywiście nie są nikomu i niczego winne...
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
andy67

Zygmunt Skibicki pisze:Najpierw mi każesz czytać ze "zrozumieniem", a teraz zasłaniasz się żartem.
Czy aby na pewno chciałeś żartować z poważnej w końcu sytuacji na trudnej ścianie?
Zygmunt gdzie tam masz żart z "poważnej sytuacji na trudnej ścianie" ???
Żart jest jedynie z "liny nośnej" bo (powtarzam) lina nośna to raczej w kolejce linowej a nie we wspinaczce.

Koniec.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

andy67 pisze:Koniec
E no pogadajcie jeszcze chwilke ciekawa dysputa sie szykuje
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

andy67 pisze:Koniec.
OK!
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

Zima dała się we znaki niektórym turystom:
http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/i ... e01a615da5
prezes

Kontakt:

Post autor: prezes »

II stopień i od razu wypadek:
http://wiadomosci.onet.pl/2681,1838755, ... kalne.html
Dziś po godz. 16 do ratowników TOPR dotarła informacja, że w okolicach Koziej Przełęczy (2137 metrów n. p.m.) na śniegu obsunął się turysta i utknął w trudnym miejscu. Na miejsce z pomocą śmigłowca wyruszyli ratownicy TOPR. Turysta spadł w stronę Dolinki Pustej nad Dol. Pięciu Stawów.
mariusz1977

Post autor: mariusz1977 »

Piękna pogoda i proszę:
http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/i ... cffa510c43

ten na Granatach podobno zapuścił się w Żleb Drege'a. Dobrze, że tak to się skończyło.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

TOPR ostrzega: wysoko w Tatrach jest niebezpiecznie

Ratownicy TOPR ostrzegają, że wysoko w Tatrach jest niebezpiecznie. Większość szlaków jest zalodzona i bardzo niebezpieczna, choć niżej panuje piękna i słoneczna pogoda.

Na Podhalu panuje prawdziwa piękna tatrzańska jesień. Bezpiecznie można spacerować do tatrzańskich schronisk, choć jest nieco zimno - po południu na Kasprowym Wierchu był już minus jeden stopień.

Roman Szadkowski, dyżurny ratownik TOPR ostrzega, że powyżej 1500 metrów w górach są już przeważnie zimowe warunki. Podkreśla, że mimo słońca jest wiele oblodzeń, leży bardzo twardy śnieg, a szczególnie niebezpiecznie jest od strony północnej. Tak więc osoby nie mające obycia w górach i odpowiedniego sprzętu nie powinny wybierać się na szlaki.

Po kilkudniowej przerwie spowodowanej drobną awarią kolejka linowa na Kasprowy Wierch kursuje już normalnie. Jednak aby wjechać na górę, trzeba odczekać nawet dwie godziny.
Mundek
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Śmierć w Polskich Tatrach
źródło - Tygodnik Podhalański

We wtorek rano ratownicy TOPR odnaleźli zwłoki turysty, który wczoraj spadł z okolic Zawratu. To pierwszy śmiertelny wypadek po polskiej stronie Tatr w tym roku.

- Na razie nie wiadomo dokładnie, czy turysta spadł dokładnie z Zawratu - mówi ratownik dyżurny TOPR. - Wczoraj dostaliśmy zgłoszenie o zaginięciu w Tatrach Słowaka z Koszyc. Rozpoczęliśmy poszukiwania.

Dziś rano odnaleziono ciało Słowaka. Po godz. 8 zwłoki z pomocą śmigłowca trafiły do zakopiańskiego szpitala.

W Tatrach panują trudne warunki dla turystów. Po nocnych przymrozkach szlaki są oblodzone i niebezpieczne.
Mundek
Awatar użytkownika
andy67

Tygodnik Podhalański pisze:Śmierć w Polskich Tatrach

To pierwszy śmiertelny wypadek po polskiej stronie Tatr w tym roku.
Czyżby ?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Seria jesienno-zimowa się rozpoczyna.
Tak nawiasem - w "prawdziwej" zimie, poza ew. lawinowymi, wypadków prawie nie ma. Mówię oczywiście o ciężkich wypadkach lub śmiertelnych a nie narciarskiej hurtowej sieczce, pochłaniającej tony gipsu w zakopiańskim szpitalu. Warto wyciągnąć z tego wnioski.

PS.
Znajomy kiedyś trafił do zakopiańskiego szpitala w trakcie zimy. Potknął się na Krupówkach i złamał rękę w nadgarstku. W szpitalu czuł się okropnie, na każdym kroku współtowarzysze niedoli dawali mu odczuć jego "nędzę", mimo, że był dla nich użyteczny bo jako chodzący przynosił im gazety, papierosy czy żarcie z bufetu. Nie to jednak najistotniejsze - jak opowiadał to sądząc z opowiadań nasz kraj to światowa potęga w narciarstwie alpejskim, wszystkie bowiem wypadki zdarzyły się w warunkach skrajnie ekstremalnych, w których nawet Franz Klammer byłby bezsilny.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

andy67 pisze:Czyżby ?
Jasne, że błąd dziennikarski!
Według mojej wiedzy to siódmy wypadek śmiertelny w Polskich Tatrach w tym roku, a piąte ciało znalezione po naszej stronie.
Poprzednie:
1. 13.02 MOko,
2. 07.03 Zawrat,
3. 15.03 MOko,
4. 03.05 Mięgusze - upadek na stronę słowacką,
5. 17.07 Rysy - upadek na stronę słowacką,
6. 22.07 D5S,
7. 20.10 Zawrat.
Mundek
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Zygmunt Skibicki pisze:Jasne, że błąd dziennikarski!
Chyba chodzi o pierwszy tej "zimy"
Jestem gorszego sortu...
uszba

Post autor: uszba »

Zygmunt Skibicki pisze:Na razie nie wiadomo dokładnie, czy turysta spadł dokładnie z Zawratu
troche dziwnie brzmi to "dokladnie" .
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Post autor: horolezec »

Mam złe przeczucia...No ale oby nie to co myślę :(
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Mam złe przeczucia...No ale oby nie to co myślę
Chyba jednak:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=16ded
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

pewnie duzo tatromaniakow zna ten dylemat ,przeszlo sie juz tyle i wracac sie nie bede ,zaryzkowal przejsc trudny odcinek i mial pecha,jak by mial raki czekan pewno by zyl
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Każdy jest kowalem swojego losu.
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
ODPOWIEDZ