Smog nad Zakopanem

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

Awatar użytkownika
bartek84

Post autor: bartek84 »

manfred pisze:A może by tak wszyscy zaczeli dmuchać...
fuuuuuuuuuuuu fuuuuuuuuuuuu fuuuuuuuuuu :D
HAR..........NAŚ
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

http://www.nowiny.z-ne.pl/s,docid,pol,n ... 32743.html

Moim zdaniem największy problem leży w braku zmiany myślenia Polaków. Myślę, że długo jeszcze nie będzie u nas dbałości o coś co jest wspólne= "niczyje".
problemy z zanieczyszczeniem powietrza przez zakopiańczyków spalających w swych piecach plastiki, opony i wszystko co się da.
a'popos- kiedyś w mojej miejscowości były pojemniki na segregację śmieci: szkło, plastik. Teraz o dziwo zostały zlikwidowane. Co więc z tego, że w moim domu segreguje się odpady, kiedy potem nie ma co z tym zrobić i ostatecznie musi wylądować w koszu ogólnym. Dla mnie bezsens ale przecież mieszkam w Polsce więc to norma.
Ostatnio zmieniony czw 25 wrz, 2008 przez Szarotka, łącznie zmieniany 1 raz.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

Iwona pisze:kiedyś w mojej miejscowości były pojemniki na segregację śmieci: szkło, plastik. Teraz o dziwo zostały zlikwidowane
Albo zostały zlikwidowane bo były "prawie" nie używane, albo po prostu niemiłosirnie demolowane przez bezdomnych, którzy tracili możliwości grzebania w nich. Ostatnimi czasy zaczęło się pojawiać tych pojemników dość sporo, cóż z tego skoro prawie nikt z nich nie korzysta. Ludziom nie chce się segregować, bo w głębokim poważaniu mają recykling itp. To jest własnie to co nazwałaś brakiem dbania o tzw. dobro wspólne.
Awatar użytkownika
Szarotka

Huczaj pisze:Ludziom nie chce się segregować, bo w głębokim poważaniu mają recykling itp
Tak, to prawda ale powiem Ci, że te u mnie były jednak zapełniane. Widocznie kilku osobom jednak chciało się segregować. Teraz jednak pewnie wszystko będzie jak dawniej... :/
Awatar użytkownika
Huczaj

Iwona pisze:Tak, to prawda ale powiem Ci, że te u mnie były jednak zapełniane. Widocznie kilku osobom jednak chciało się segregować. Teraz jednak pewnie wszystko będzie jak dawniej... :/
No właśnie. Gdyby większość segregowała to nie byłoby problemu. Moim zdaniem wyjście jest jedno: zlikwidować w ogóle wszystkie kosze i śmietniki ogólne ( te np. osiedlowe) i postawić tylko segregacyjne. Kampania informacyjna dotycząca segregacji śmieci ( pojawiały się plakaty, billbordy na ten temat) dociera do jednej osoby na 10.000. Skuteczność żadna. Efekt mizerny.
Awatar użytkownika
bartek84

Post autor: bartek84 »

Huczaj pisze:
Iwona pisze:Tak, to prawda ale powiem Ci, że te u mnie były jednak zapełniane. Widocznie kilku osobom jednak chciało się segregować. Teraz jednak pewnie wszystko będzie jak dawniej... :/
No właśnie. Gdyby większość segregowała to nie byłoby problemu. Moim zdaniem wyjście jest jedno: zlikwidować w ogóle wszystkie kosze i śmietniki ogólne ( te np. osiedlowe) i postawić tylko segregacyjne. Kampania informacyjna dotycząca segregacji śmieci ( pojawiały się plakaty, billbordy na ten temat) dociera do jednej osoby na 10.000. Skuteczność żadna. Efekt mizerny.
I w domu też będziesz zbierał śmieci do np 5 różnych worków ?? plastik, szkło, metal, papier i nei wiem co tam jeszcze może być ...
HAR..........NAŚ
Awatar użytkownika
Huczaj

I w domu też będziesz zbierał śmieci do np 5 różnych worków ?? plastik, szkło, metal, papier i nei wiem co tam jeszcze może być ...
A widzisz inny sposób segregacji? Albo to albo wrzucasz wszystko do jednego wora w domu, a segregujesz przed pojemnikami. Strategie sobie sam wybierz.
Awatar użytkownika
Szarotka

bartek84 pisze:I w domu też będziesz zbierał śmieci do np 5 różnych worków ?? plastik, szkło, metal, papier i nei wiem co tam jeszcze może być ...
Wyobraź sobie, że ludzie tak właśnie robią :) W Polsce to jeszcze jednak jest szokujące....niestety
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Wystarczy pojechać za zachodnią granicę i już tak jest. Ale tam nie jest niczym dziwnym jak sąsiad doniesie na sąsiada, że wali wszystkie śmieci do jednego pojemnika. U nas byłby kapownikiem, tam po prostu dba o dobro wspólne.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

i wysokie kary za niesegregowanie...500pln mandatu np.
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Awatar użytkownika
Ala

Post autor: Ala »

Iwona pisze:
bartek84 pisze:I w domu też będziesz zbierał śmieci do np 5 różnych worków ?? plastik, szkło, metal, papier i nei wiem co tam jeszcze może być ...
Wyobraź sobie, że ludzie tak właśnie robią :) W Polsce to jeszcze jednak jest szokujące....niestety
własnie dokładnie tak robię i co z tego?
wychodzę na odludka wśród sąsiadów i raczej należałoby zmienić świadomość co niektórych
ale nie nadymam się z tego powodu - po prostu lubię porządek
i zgodnie z zasadą kropelka do kropelki.....krok po kroczku....wyznaję pewną prawidlowość : kto nie umie liczyć małych pieniedzy nigdy nie będzie liczył dużych.... :think:
jaka impreza ? nic o tym nie wiem
..życie jest piękne :-)
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

U mnie to nawet jak chciałbym segregować, to po prostu nie mam gdzie. Są tylko kosze ogólne i 2 kosze na szkła, które nie wiedzieć czemu są wypełnione zwykłymi śmieciami. Cała Polska.
Don't shit, where you eat
staszek

Post autor: staszek »

gb pisze:W większości przypadków najbardziej zainteresowanymi z zbieraniu - posegregowanych śmieci - są spalarnie tychże. Tyle, że nie same spalarnie działające dla samego spalania, tylko takie, które na tym spalaniu zarabiają.
To poczytaj normy EU. Każdy odpad ma jakiejś 00 11 22. Każdy menager fabryki musi wybrać czy :
1. Segregować odpady
2. Wywalić wszystko w komunalne :cwaniak:
Tylko koszty takiego kumunalnego są 5 razy wyższe niż segregacji .
Więc pytanie : CZY NAS NA TO STAĆ ???
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Niestety spalarnie śmieci przeciętnemu Polakowi kojarzą się ze smrodem i dymiącym kominem i stąd te opory. Np. w Hamburgu z tego co wiem jedna (może są i inne, o tej jednej słyszałem) spalarnia śmieci stoi sobie po prostu w mieście i mało kto o niej nawet wie bo na zewnątrz nic się praktycznie nie wydostaje. Czy nasze władze lokalne są naprawdę tak nieudolne że nie potrafią pokazać na takich przykładach że spalarnia śmieci to nie to samo co palenie starych opon czy mebli w ogródku u sąsiada ?
Każdemu jego Everest...
świster

Post autor: świster »

Generalnie sprawa jest prosta. Polak jak ma możliwość zaoszczędzenia to zaoszczędzi. Trzeba zrobić np tak:
Każdy mieszkaniec dostaje za darmo kolorowe worki na odpady do segregacji.
Czarny worek - odpady komunalne - 10zł za worek
Kolorowe, odpowiednio posegregowane (każdy przetwarzalny odpad - inny kolor ) - 0zł.
Jeśli Kowalski ma wyrzucić 5 czarnych worków za 50zł to "dobrowolnie" te śmieci posegreguje i wyrzuci 1 czarny i 4 kolorowe. Zostanie mu na dwie połówki :P
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

świster pisze:Zostanie mu na dwie połówki
I to jest mocny argument ;)
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
krzysgd

Post autor: krzysgd »

świster pisze:...
Czarny worek - odpady komunalne - 10zł za worek
Kolorowe, odpowiednio posegregowane (każdy przetwarzalny odpad - inny kolor ) - 0zł...
Niestety Kowalski do kolorowych worków zapakuje śmieci z czarnego. Czy worki może będą oznakowane adresem Kowalskiego, aby móc mu wlepić solidną pokutę?
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Tygodnik Podhalański pisze:Zakopane: Turyści uciekną przed smogiem?
źródło - Tygodnik Podhalański
Niedzielne słońce kolejny już raz tej zimy odsłoniło czarny smog unoszący się nad Zakopanem. Smog świetnie widać było na przykład z Drogi pod Reglami.

- Aż trudno uwierzyć, następnym razem jak przyjadę w Tatry, to chyba zamieszkam poza Zakopanem, na przykład w Kościelisku. To będzie lepsze dla zdrowia - mówił dziś pan Marek, turysta z Krakowa patrząc na czarną chmurę nad Zakopanem.

Bezwietrzna pogoda sprawiła się, że chmury dymu i spalin zakrywały centrum miasta. O godz. 9 ilość pyłu zawieszonego zmierzona na Równi Krupowej wynosiła 222 mikrogramy na metr sześcienny. Dopuszczalna norma wynosi tymczasem 50. Tylko trochę lepiej było w pozostałych godzinach.

W sumie w lutym średnie dzienne normy zanieczyszczenia powietrza były przekroczone 14 na 22 razy.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Kilerus

Post autor: Kilerus »

Ciekawe czy panu Markowi nie przeszkadza ten smog w Krakowie. :think:

Chociaż faktycznie fajnie by było czasami pooddychać świeżym powietrzem. :?
ODPOWIEDZ