Smog nad Zakopanem
http://www.nowiny.z-ne.pl/s,docid,pol,n ... 32743.html
Moim zdaniem największy problem leży w braku zmiany myślenia Polaków. Myślę, że długo jeszcze nie będzie u nas dbałości o coś co jest wspólne= "niczyje".
Moim zdaniem największy problem leży w braku zmiany myślenia Polaków. Myślę, że długo jeszcze nie będzie u nas dbałości o coś co jest wspólne= "niczyje".
a'popos- kiedyś w mojej miejscowości były pojemniki na segregację śmieci: szkło, plastik. Teraz o dziwo zostały zlikwidowane. Co więc z tego, że w moim domu segreguje się odpady, kiedy potem nie ma co z tym zrobić i ostatecznie musi wylądować w koszu ogólnym. Dla mnie bezsens ale przecież mieszkam w Polsce więc to norma.problemy z zanieczyszczeniem powietrza przez zakopiańczyków spalających w swych piecach plastiki, opony i wszystko co się da.
Ostatnio zmieniony czw 25 wrz, 2008 przez Szarotka, łącznie zmieniany 1 raz.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Albo zostały zlikwidowane bo były "prawie" nie używane, albo po prostu niemiłosirnie demolowane przez bezdomnych, którzy tracili możliwości grzebania w nich. Ostatnimi czasy zaczęło się pojawiać tych pojemników dość sporo, cóż z tego skoro prawie nikt z nich nie korzysta. Ludziom nie chce się segregować, bo w głębokim poważaniu mają recykling itp. To jest własnie to co nazwałaś brakiem dbania o tzw. dobro wspólne.Iwona pisze:kiedyś w mojej miejscowości były pojemniki na segregację śmieci: szkło, plastik. Teraz o dziwo zostały zlikwidowane
Tak, to prawda ale powiem Ci, że te u mnie były jednak zapełniane. Widocznie kilku osobom jednak chciało się segregować. Teraz jednak pewnie wszystko będzie jak dawniej... :/Huczaj pisze:Ludziom nie chce się segregować, bo w głębokim poważaniu mają recykling itp
No właśnie. Gdyby większość segregowała to nie byłoby problemu. Moim zdaniem wyjście jest jedno: zlikwidować w ogóle wszystkie kosze i śmietniki ogólne ( te np. osiedlowe) i postawić tylko segregacyjne. Kampania informacyjna dotycząca segregacji śmieci ( pojawiały się plakaty, billbordy na ten temat) dociera do jednej osoby na 10.000. Skuteczność żadna. Efekt mizerny.Iwona pisze:Tak, to prawda ale powiem Ci, że te u mnie były jednak zapełniane. Widocznie kilku osobom jednak chciało się segregować. Teraz jednak pewnie wszystko będzie jak dawniej... :/
I w domu też będziesz zbierał śmieci do np 5 różnych worków ?? plastik, szkło, metal, papier i nei wiem co tam jeszcze może być ...Huczaj pisze:No właśnie. Gdyby większość segregowała to nie byłoby problemu. Moim zdaniem wyjście jest jedno: zlikwidować w ogóle wszystkie kosze i śmietniki ogólne ( te np. osiedlowe) i postawić tylko segregacyjne. Kampania informacyjna dotycząca segregacji śmieci ( pojawiały się plakaty, billbordy na ten temat) dociera do jednej osoby na 10.000. Skuteczność żadna. Efekt mizerny.Iwona pisze:Tak, to prawda ale powiem Ci, że te u mnie były jednak zapełniane. Widocznie kilku osobom jednak chciało się segregować. Teraz jednak pewnie wszystko będzie jak dawniej... :/
HAR..........NAŚ
Wyobraź sobie, że ludzie tak właśnie robiąbartek84 pisze:I w domu też będziesz zbierał śmieci do np 5 różnych worków ?? plastik, szkło, metal, papier i nei wiem co tam jeszcze może być ...
i wysokie kary za niesegregowanie...500pln mandatu np.
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
własnie dokładnie tak robię i co z tego?Iwona pisze:Wyobraź sobie, że ludzie tak właśnie robiąbartek84 pisze:I w domu też będziesz zbierał śmieci do np 5 różnych worków ?? plastik, szkło, metal, papier i nei wiem co tam jeszcze może być ...W Polsce to jeszcze jednak jest szokujące....niestety
wychodzę na odludka wśród sąsiadów i raczej należałoby zmienić świadomość co niektórych
ale nie nadymam się z tego powodu - po prostu lubię porządek
i zgodnie z zasadą kropelka do kropelki.....krok po kroczku....wyznaję pewną prawidlowość : kto nie umie liczyć małych pieniedzy nigdy nie będzie liczył dużych....
jaka impreza ? nic o tym nie wiem
..życie jest piękne
..życie jest piękne
To poczytaj normy EU. Każdy odpad ma jakiejś 00 11 22. Każdy menager fabryki musi wybrać czy :gb pisze:W większości przypadków najbardziej zainteresowanymi z zbieraniu - posegregowanych śmieci - są spalarnie tychże. Tyle, że nie same spalarnie działające dla samego spalania, tylko takie, które na tym spalaniu zarabiają.
1. Segregować odpady
2. Wywalić wszystko w komunalne
Tylko koszty takiego kumunalnego są 5 razy wyższe niż segregacji .
Więc pytanie : CZY NAS NA TO STAĆ ???
Niestety spalarnie śmieci przeciętnemu Polakowi kojarzą się ze smrodem i dymiącym kominem i stąd te opory. Np. w Hamburgu z tego co wiem jedna (może są i inne, o tej jednej słyszałem) spalarnia śmieci stoi sobie po prostu w mieście i mało kto o niej nawet wie bo na zewnątrz nic się praktycznie nie wydostaje. Czy nasze władze lokalne są naprawdę tak nieudolne że nie potrafią pokazać na takich przykładach że spalarnia śmieci to nie to samo co palenie starych opon czy mebli w ogródku u sąsiada ?
Każdemu jego Everest...
Generalnie sprawa jest prosta. Polak jak ma możliwość zaoszczędzenia to zaoszczędzi. Trzeba zrobić np tak:
Każdy mieszkaniec dostaje za darmo kolorowe worki na odpady do segregacji.
Czarny worek - odpady komunalne - 10zł za worek
Kolorowe, odpowiednio posegregowane (każdy przetwarzalny odpad - inny kolor ) - 0zł.
Jeśli Kowalski ma wyrzucić 5 czarnych worków za 50zł to "dobrowolnie" te śmieci posegreguje i wyrzuci 1 czarny i 4 kolorowe. Zostanie mu na dwie połówki
Każdy mieszkaniec dostaje za darmo kolorowe worki na odpady do segregacji.
Kolorowe, odpowiednio posegregowane (każdy przetwarzalny odpad - inny kolor ) - 0zł.
Jeśli Kowalski ma wyrzucić 5 czarnych worków za 50zł to "dobrowolnie" te śmieci posegreguje i wyrzuci 1 czarny i 4 kolorowe. Zostanie mu na dwie połówki
I to jest mocny argumentświster pisze:Zostanie mu na dwie połówki
Moje Tatry
Niestety Kowalski do kolorowych worków zapakuje śmieci z czarnego. Czy worki może będą oznakowane adresem Kowalskiego, aby móc mu wlepić solidną pokutę?świster pisze:...
Kolorowe, odpowiednio posegregowane (każdy przetwarzalny odpad - inny kolor ) - 0zł...
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Tygodnik Podhalański pisze:Zakopane: Turyści uciekną przed smogiem?
źródło - Tygodnik Podhalański
Niedzielne słońce kolejny już raz tej zimy odsłoniło czarny smog unoszący się nad Zakopanem. Smog świetnie widać było na przykład z Drogi pod Reglami.
- Aż trudno uwierzyć, następnym razem jak przyjadę w Tatry, to chyba zamieszkam poza Zakopanem, na przykład w Kościelisku. To będzie lepsze dla zdrowia - mówił dziś pan Marek, turysta z Krakowa patrząc na czarną chmurę nad Zakopanem.
Bezwietrzna pogoda sprawiła się, że chmury dymu i spalin zakrywały centrum miasta. O godz. 9 ilość pyłu zawieszonego zmierzona na Równi Krupowej wynosiła 222 mikrogramy na metr sześcienny. Dopuszczalna norma wynosi tymczasem 50. Tylko trochę lepiej było w pozostałych godzinach.
W sumie w lutym średnie dzienne normy zanieczyszczenia powietrza były przekroczone 14 na 22 razy.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl