Karkonosze

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
ODPOWIEDZ
ryb-ka

Karkonosze

Post autor: ryb-ka »

Właśnie usłyszałam , że zeszła lawina w Kotla Małego Stawu ( okolice Samotni) - prawdopodobnie zasypało dwie osoby - akcja ratunkowa właśnie ruszyła.
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Mało znam Karkonosze, ale ta lawina to rozumiem ze Śnieżki zeszła?
ryb-ka

Nie ze Śnieżki.
Mały Staw jest z godzinę drogi grzbietem od Śniezki, ale to jedno z bardziej lawiniastych miejsc w Karkonoszach - to tam kiedyś zasypało trenujących ratowników.
Awatar użytkownika
Mariusz

Aha. :)
No jak widać, nie znam tego pasma. Dotarłem tylko na Śnieżkę i na Słoneczniki - tak to się chyba zwało...
ryb-ka

Mariusz pisze:Dotarłem tylko na Śnieżkę i na Słoneczniki - tak to się chyba zwało...
To jak "docierałeś na Słoneczniki ze Śnieżki to po prawej stronie miałeś właśnie Kocioł Małego Stawu ;)
Awatar użytkownika
Mariusz

O masz... tyle czasu człowiek żył w nieświadomości... :D

P.S. Mam nadzieję, że odratują tych ludzi z lawiny...

Dodane po 9 minutach:

Ratownicy GOPR uratowali jedną z osób przysypanych przez lawinę w kotle Małego Stawu w Karkonoszach - poinformował rzecznik Komendy Głównej Straży Pożarnej. Zlokalizowano także drugą ze znajdujących się pod śniegiem osób.

Według relacji świadków, w miejscu, gdzie zeszła lawina, widziane były wcześniej dwie osoby.

"W akcji ratowniczej biorą udział wszyscy GOPR-owcy, którzy znajdowali się w rejonie zejścia lawiny. Przysypani turyści zostali namierzeni dzięki temu, że mieli specjalne nadajniki radiowe" - powiedział ratownik dyżurny grupy GOPR.

Onet.pl
ryb-ka

Właśnie to samo mówią w radiu :)
Super że ich znaleźli!
Piotr

Post autor: Piotr »

Niestety finał okazał się tragiczny.
ryb-ka pisze:to tam kiedyś zasypało trenujących ratowników
tym razem też chodzi o ratowników
Czemu się tam znaleźli - nie wiadomo. Podobno nie było zagrożenia lawinowego.
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

W Wiadomościach słyszałem, że wybrali się tam na wycieczkę. To byli młodzi ludzie, zagrożenia lawinowego nie było, a góry jednak upomniały się o nich. To miejsce staje się bardzo tragiczne dla GOPR. To smutne i tragiczne, ale góry oprócz spokojnego i pięknego mają i takie oblicze.
ryb-ka

Niestety mimo szybkiej akcji i odnalezienia ofiary zmarły w szpitalu....
Śnieg był zbity, ale podcięli lawinę nartami.

To byli GOPRowcy którzy mieli patrolować szlaki turystyczne i nie wiadomo dlaczego znaleźli się w tym miejscu.
Jacek Venom

Post autor: Jacek Venom »

Mariusz pisze:O masz... tyle czasu człowiek żył w nieświadomości... :D

P.S. Mam nadzieję, że odratują tych ludzi z lawiny...

Dodane po 9 minutach:

Ratownicy GOPR uratowali jedną z osób przysypanych przez lawinę w kotle Małego Stawu w Karkonoszach - poinformował rzecznik Komendy Głównej Straży Pożarnej. Zlokalizowano także drugą ze znajdujących się pod śniegiem osób.

Według relacji świadków, w miejscu, gdzie zeszła lawina, widziane były wcześniej dwie osoby.

"W akcji ratowniczej biorą udział wszyscy GOPR-owcy, którzy znajdowali się w rejonie zejścia lawiny. Przysypani turyści zostali namierzeni dzięki temu, że mieli specjalne nadajniki radiowe" - powiedział ratownik dyżurny grupy GOPR.

Onet.pl
Mariusz,zmyliło cie słowo GRZBIET ;-) To to wielkie wypłaszczenie na zachód od Śnieżki...to jest właśnie grzbiet ;-)
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

[*] [*] [*] :(

Gdy znalazłam się w okolicach Samotni,to poczułam się jak nad Mokiem.Mariusz,jeśli byłeś na Słoneczniku i Śnieżce to z tego co pamętam,powinieneś krążyć gdzieś w okolicach Małego i Wielkiego Stawu :think: Może warto przekopać stare fotki,mapki...
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
ODPOWIEDZ