Rysy z Doliny Białej Wody

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
Awatar użytkownika
Altair

Kontakt:

Rysy z Doliny Białej Wody

Post autor: Altair »

Obrazek
Klasyka gatunku - czyli widoki z początku Białej Wody

Obrazek
Dolina Ciężka! Od lewej: Ganek, Wysoka, Ciężki Szczyt, Waga, Rysy. Poniżej Wysokiej i Ciężkiego, próg Zmarzłego Stawu

Obrazek
A oto Zmarzły w pełnej krasie

Obrazek
Tej góry po prawej chyba nie muszę przedstawiać?

Potem pogoda niestety się popsuła. Posiedziałem więc w Chacie, a potem na Rysach w oczekiwaniu na poprawę. Dopiero pod wieczór, gdy już schodziłem, coś się poprawiło

Obrazek
Schodząc z Rysów - cz. I

Obrazek
Schodząc z Rysów - cz. II

Pozdrawiam,
Altair
Ostatnio zmieniony pn 15 wrz, 2008 przez Altair, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

HDR?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Altair

Kontakt:

mefistofeles pisze:HDR?
Wszystko z pojedynczego zdjęcia, choć akurat w ostatnim przypadku przydałoby się więcej :think:
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Klasyka tematu jeśli chodzi o HDR. Jednym sie podoba innym nie.Na mnie wywarło wrażenie gdyż wole już hdr niż zwykłe zdjęcie z wyjaranym niebem. Kadry jak zawsze idealne. Idąc tym "szlakiem" nie sposób zrobić innych kadrów. W czym "wołasz" ?
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

te zdjecia to dobry przyklad na to, ze hdr to nie taka prosta sprawa
zle to tutaj wyglada, a nawet bardzo zle
wole "normalne" Twoje zdjecia
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

A mi się bardzo podoba :) Przyjemnie się ogląda i robi wrażenie. Dla mnie bomba!! :)
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
Michał

Post autor: Michał »

jedynka najfajniejsza, reszta nie bardzo.... HDR to ciężka a i kontrowersyjna technika obróbki zdjęć... ja się troszkę pobawiłem, ale jednak wole normalne zdjęcia.
Awatar użytkownika
Altair

Kontakt:

Aleście się uparli na ten HDR, przecie piszę że z pojedynczej klatki :D

W D60 nie ma bracketingu ekspozycji, a statywu nie noszę ze sobą wysoko w góry, więc nawet gdybym chciał, to nie ma możliwości uzyskania kilku ekspozycji do HDRa, chyba że znacie jakieś magiczne sztuki, które to umożliwiają :think:

Cieszę się że zdjęcia mają jakiś odzew, po to je zamieszczam żeby usłyszeć coś konstruktywnego i nie ukrywam, że trochę na to liczę w tym przypadku ;)

Pozdrawiam,
Altair
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

HDRa jak najbardziej można z jednej klatki.
Robiąc fote zapisujesz w Rawie a późniejsze wywołanie z różnym EV daje poszczególne klatki pod dalszą obróbke. Zyskuje się to , że z jednego pliku na pewno będzie nieporuszone;)
Ze swojego skromnego doświadczenia wiem, że Tatry przy sprzyjających warunkach bywają na tyle oczojebne , że poprawianie jeszcze tego bywa przesadą.
Sam popełniłem ze 3 lata temu kilka tatrzańskich hdr-ów… do dzisiaj mi wstyd :D ,
ale każdy ma prawo widzieć jak chce
Awatar użytkownika
Jadzia

Post autor: Jadzia »

:)
Przywykłam do oglądania Twoich naturalnych Tatr...a jeśli "robionych", to w sposób niepodpadający...
Tu jednak wyraźnie widać ingerencje PSujka jakiegoś rodzaju...
Kadry fajowe, ale myśle ze spokojnie mozna było skorzystac z kolorystyki i tonalności zastanej ;)

pozdrówka
jadzia mądrala ;)

PS. przeciez i tak Ci zazdraszczam wizyty TAM :))
Awatar użytkownika
Altair

Kontakt:

Kert pisze:HDRa jak najbardziej można z jednej klatki.
Robiąc fote zapisujesz w Rawie a późniejsze wywołanie z różnym EV daje poszczególne klatki pod dalszą obróbke. Zyskuje się to , że z jednego pliku na pewno będzie nieporuszone;)
Ze swojego skromnego doświadczenia wiem, że Tatry przy sprzyjających warunkach bywają na tyle oczojebne , że poprawianie jeszcze tego bywa przesadą.
Sam popełniłem ze 3 lata temu kilka tatrzańskich hdr-ów… do dzisiaj mi wstyd :D ,
ale każdy ma prawo widzieć jak chce
Wiem co masz na myśli, ale będę się przynajmniej upierał przy terminologii - prawdziwy HDR, to taki zrobiony z kilku różnych zdjęć, o różnych czasach ekspozycji. To o czym piszesz, to tylko pseudo-HDR, jak dla mnie tylko namiastka prawdziwego. Jak dobrze wiesz, można nim podciągnąć to i owo, ale w większości przypadków efekt nie tak dobry, jak w przypadku kilku różnych klatek.

Cieszę się że masz już ten etap za sobą, ja ciągle eksperymentuję. Mógłbym oczywiście pokazać surowe foty, po minimalnej obróbce, ale chyba nie wywołały by u Was żadnych emocji, a tak możemy przynajmniej o czymś podyskutować :cwaniak:.

Jadzia pisze:Przywykłam do oglądania Twoich naturalnych Tatr...a jeśli "robionych", to w sposób niepodpadający...
Tu jednak wyraźnie widać ingerencje PSujka jakiegoś rodzaju...
Kadry fajowe, ale myśle ze spokojnie mozna było skorzystac z kolorystyki i tonalności zastanej
Kolorystyka jak najbardziej zastana, tonalność dostosowana do ograniczeń aparatu i monitora, ale w końcu fotografia to tylko pewna interpretacja rzeczywistości, a nie jej wierne odwzrorowanie. Napisz co i się konkretnie nie podoba, a spróbuję się do tego ustosunkować 8)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

Czepiacie się :P Mi się podoba własnie dlatego, że na tych fotach wrecz sakralnych dla wielu, Tatr (nie przeczę, też częściowo mam takie spojrzenie) można powiedzieć, ze zostały złamane pewne konwencje. Hm.. nie wiem, ja mam taki pogląd, że nie zawsze wszytsko na foto musi być przedstawione całkowicie tak jak w realu. Datego może tez nie jestem przeciwna używaniu Ps'a czy innych programów. Oczywiscie w granicach przyzwoitości. Ale mi się czasem podoba taka zabawa i eksperymentowanie fotografią i przedstawianie czegoś w sposob niekonwncjonalny. Nawet jeśli są to zdjęcia tych mistycznych Tatr. To grzech albo profanacja? Nie sądzę. Dla mnie tutaj to ciekawa gra kolorystyki, której choć nie ma w rzeczywistości, to można ją uznać także jako sztukę. Cała fotografia to sztuka, tylko każdy fotograf ją inaczej postrzega. Że przesadzone? Dla jednych pewnie tak, ale ja moge iść powiedzmy do muzeum narodowego w krk i tam moge wskazać tysiące przesadzonych przedmiotów nazywanych dziełami sztuki.

Ja tam nie zamierzam nikogo przekonywać naturalnie, tylko uzasadniam jak ja to widzę :)
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
Marcin_

Kontakt:

Post autor: Marcin_ »

Widoki ładne tylko właśnie zbyt silnie rozjaśnienie cieni bo niebo jest ok. HDR dają fajny efekt i sam kiedyś próbowałem tego w automatach typu Photomatix ale szybko zaprzestałem tego bo efekty przestały mi się podobać. Teraz robie mniejsze korekty i już tylko na warstwach.

Zawsze jestem daleki od używania tego dziwnego słowa używanego odnośnie fotografi - "naturalności". Jednak silne hdr zabijają kontrasty i dynamikę zdjęcia. Np pierwsze zdjęcie: ładny kadr i ładne kolory szczytów i nieba ale dół mi nie pasuje bo widzę że to zdjęcie zostało wykonane przy wschodzie(?) słońca więc góra mogła by pozostać jak jest a dół jednak znacznie ciemniejszy(szczególnie trawa na 1 planie), oddało by to nastrój tej pory dnia. Pierwsze i ostatnie ogólnie najbardziej mi się podoba.

Altair pisze:prawdziwy HDR, to taki zrobiony z kilku różnych zdjęć, o różnych czasach ekspozycji.
inną kwestią jest to że prawdziwej fotografi HDR nie zobaczysz bo żaden zwykły monitor itp nie wyświetli zdjęcia o tak szerokiej dynamice. Prawdziwy HDR z tego co pamiętam zapisywany jest z głebią conajmniej 32bitową. To co widzi się na monitorze to tylko LDR (Low Dynamic Range) czyli taki pseudo spłaszczony HDR. Są podobno specjalne monitory(kontrast 50000:1 a może i nawet o większym)które potrafią wyświetlić obraz o niesamowitej dynamice ale to raczej na razie nieosiągalne
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

Te zdjęcia kojarzą mi się jakoś z grafiką komputerową... przez tą swoją kolorystykę i "nierealność". Co do subiektywnych wrażeń estetycznych - pierwsze jest nawet całkiem klimatyczne, pozostałe - mocno przesadzone.
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

Ja raczej odnosiłem się do techniki powstawania obrazu, szczegóły dochodzenia do ostatecznego wyniku są faktycznie różne, jak i oczywiście rezultat.
To, że etap hdru mam za sobą oznacza tylko to, że dalej szukam, eksperymentuje i dobrze, że też to czynisz. Najgorsze co może być to stagnacja i monotonia, bo ileż można ciągle tak samo ;)
Fotografia często jest subiektywnym odzwierciedleniem tego co widzimy. Choćby klasyczną burzę w górach, inaczej odbieramy będąc tam, a inaczej ona faktycznie w rzeczywistości wyglądała. Pokusa przyciemnienia, stworzenia groźniejszej atmosfery niż była realnie jest w takim przypadku naturalna i podchodzi pod określenia bo ja to tak widziałem, tak czułem.
Wniosek szukać trzeba i to w zakresie techniki jak i kadrowania no i najważniejsze żeby to nam jako autorom sprawiało przyjemność.
Ostatnio przywiozłem trochę materiału z gór, niestety/stety najpierw chyba on ujrzy światło dzienne w postaci papierowej, bo już widzę, że forma elektroniczna ma się nijak. To czy wzbudzi on emocje oglądających nie jest w tym przypadku dla mnie ważne, wiem natomiast, że jest to dla mnie krok w kierunku jak to się ładnie określa malowania światłem. Czy słuszny…? Na pewno pracochłonny, a po zakończeniu i uzyskaniu efektu końcowego się okaże.
Awatar użytkownika
Altair

Kontakt:

Kert pisze:Fotografia często jest subiektywnym odzwierciedleniem tego co widzimy. Choćby klasyczną burzę w górach, inaczej odbieramy będąc tam, a inaczej ona faktycznie w rzeczywistości wyglądała. Pokusa przyciemnienia, stworzenia groźniejszej atmosfery niż była realnie jest w takim przypadku naturalna i podchodzi pod określenia bo ja to tak widziałem, tak czułem.
Wniosek szukać trzeba i to w zakresie techniki jak i kadrowania no i najważniejsze żeby to nam jako autorom sprawiało przyjemność.
Wszystko to prawda, trzeba wciąż szukać i nie popadać w samozadowolenie, dlatego dziękuję wszystkim za odzew, choć za dużo konkretów to nie przeczytałem :D

Na koniec chciałem pokazać zdjęcie nr 2 po "klasycznej" obróbce, czyli po korekcie kontrastów i wyostrzeniu, bez ruszania kolorystyki i nieba.
Obrazek
Jak dla mnie jest ono trochę płaskie i bez wyrazu. Trzeba by włożyć w nie jeszcze sporo wysiłku, żeby zaczęło przypominać to, co widziałem (o ile to w ogóle możliwe).

Pozdrawiam,
Altair
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

konkretow?
odnosnie odbioru?
moj jest negatywny
ale nie ze wzgledu na metode, a efekt
to jest jak ze smakiem
albo cos mi smakuje albo nie
Altair pisze:Jak dla mnie jest ono trochę płaskie i bez wyrazu
napisales to o zdjeciu po "klasycznej" jak to nazwales obrobce
ja odnosze zupelnie odwrotne wrazenie intensywna obrobka pozbawila te zdjecia lekkosci i oddechu
Altair pisze:Trzeba by włożyć w nie jeszcze sporo wysiłku, żeby zaczęło przypominać to, co widziałem
w takim razie ja zapytam:
co autor mial na mysli? chciales pokazac możliwie wiernie oddana rzeczywistosc czy tez swoja subiektywna wizje Tatr?
jesli to pierwsze - to ja sie nie dam nabrac ;)
jesli to drugie - rozumiem - i tutaj moge odrzucic lub zaakceptowac wg wlasnego smaku
odrzucam, ale... te konkretne obrazki

sam obserwuje sobie taka formacje - "Landskapisci"
a w zasadzie, to pod ta nazwa zakonczyli juz dzialalnosc
obecnie dzialaja jako "Polski Zwiazek Modern Piktorialistow" - rzuc okiem, moze temat Cie zainteresuje
pozdrawiam
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Altair pisze:Wszystko to prawda, trzeba wciąż szukać i nie popadać w samozadowolenie, dlatego dziękuję wszystkim za odzew, choć za dużo konkretów to nie przeczytałem
O jakie konkrety Ci chodzi???
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Ja nie mam pojęcia co to jest HDR (może ktoś mi wyjaśni ?) ale tak "obrobione" zdjęcia robią na mnie wrażenie obrazów, nie fotografii.

Bardzo subiektywny ogląd Tatr i raczej niezgodny z moim, chociaż mocno rzucający się w oczy.

Pozdrowienia

Basia
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
vm2301

Post autor: vm2301 »

Basia Z. pisze:Bardzo subiektywny ogląd Tatr i raczej niezgodny z moim,
aczkolwiek wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy udowadniający ;) :D
ODPOWIEDZ