pkp

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Hannibal

Post autor: Hannibal »

Janek pisze: Nie ma skutecznej metody na złodziejstwo w pociągach.
jadąc w dzień ekspresem złodziejskich twarzy jakoś ciężko się dopatrzyć
"Chwalić możnych tego świata za cechy, których nie posiadają, to tyle co drwić z nich bezkarnie"
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Hannibal pisze:jadąc w dzień ekspresem złodziejskich twarzy jakoś ciężko się dopatrzyć
ja bym tej metodzie detekcji nie ufał :D
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Hannibal

mefistofeles pisze: ja bym tej metodzie detekcji nie ufał :D
czyli twierdzisz, że można się oszukać, że pozory mylą?
w sumie możesz mieć rację, ale przynajmniej człowiek jest bardziej spokojny w czasie podróży - a to też ważne :P
"Chwalić możnych tego świata za cechy, których nie posiadają, to tyle co drwić z nich bezkarnie"
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Hannibal pisze: czyli twierdzisz, że można się oszukać, że pozory mylą?
Prawdziwy złodziej może mieć twarz wesołej staruszki czy poważnego biznesmena.

Dresiarstwo to amatorzy.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Konduktor, któremu wtedy się poskarżyła ta dama, której ta staruszka świsnęła torbę powiedział, że właśnie tacy niczym podpadający to właśnie najczęściej kradną w pociągach. Na dresiarza każdy zwróci uwagę, na poczciwą staruszkę nikt. Ja to wtedy miałem wyrzuty sumienia, że nie zerwałem się z miejsca i nie pomogłem jej zdjąć tej torby z półki - zaraz po fakcie, później już nie, raczej czułem ulgę, że nie okazałem się dżentelmenem co to wspiera staruszki.
Dzienne pociągi to jeszcze wszystko ok - gorzej z nocnymi - kilka razy wychodziłem po kogoś na takie przychodzące do Koszalina po 22-ej - przyjeżdżają niekiedy prawie kompletne puste - można w łeb oberwać i nikt o tym nie będzie wiedział.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

raco pisze:słyszałem, że po tym pociągu często chodzą złodziej
ktory to pociag? tzn o ktorej odjezdza z centralnego?

aaa juz widze, ze tego dnia jedzie tylko ten jeden - tlk
jak chcesz byc w miare pewny to doplac za sypialny - do tego wagonu teoretycznie nie da sie wejsc bez miejscowki, zarezerwujcie sobie miejsca na samej gorze i mozna w miare spokojnie spac

- na siedzaco, bojac sie, ze nawiedzi Cie zlodziej, raczej sie nie wyspisz,
- do wagonu z miejscami do lezenia kazdy moze wejsc - mozesz spac, ale mozesz byc latwo okradziony
- najpewniejszy sposob to sypialny

mozesz tez jechac autobusem, ale w autobusie najtrudniej sie wyspac
MichałK

Post autor: MichałK »

Ja zwykle blokuję drzwi przedziału za pomocą kijka trekkingowego. Ustawiam odpowiednią długość a potem zapieram o uchwyt i o "futrynę"
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

a'propos pkp - przedział dla matki z dzieckiem jest wydzielony jakoś? Czy trzeba wdczesniej - jak bardzo wczesniej - rezerwowac? bo do przedzialu z ludziami z wozkiem nie wjade :/
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Awatar użytkownika
DeGie

Post autor: DeGie »

Przedział dla matki z dzieckiem jest wydzielony, różnie to bywa, na ogół na początku, a czasem i na końcu pociągu (zależy jak przeczepią wagony).
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

a'propos pkp - przedział dla matki z dzieckiem jest wydzielony jakoś? Czy trzeba wdczesniej - jak bardzo wczesniej - rezerwowac? bo do przedzialu z ludziami z wozkiem nie wjade :/
jest wydzielony i oznaczony . Gdyby ktoś w nim był (czasem się zdarza) masz prawo te osoby wyprosić. Gdyby był zamknięty prosisz konduktora o otwarcie.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
oskar

Post autor: oskar »

Ja tam śpię zazwyczaj aczkolwiek ja zazwyczaj w drugą stronę jadę niż w góry :-D Złodziei... kiedyś z twarzy na krakowskim dworcu znałem z 10, kiedyś mnie zjeżyło i poszedłem na policję gdzie mi wyjaśniono że w obrębie dworca działa ich około 100... Ci akurat dosiadali się w jednostkach, do wieszali swoje kurtki i grzebali na spokojnego. W środku dnia w tłumie ludzi... nawet wiedząc że ich znam z gęby, mieli to głęboko w dupie... Jak się mi ich udało wystraszyć z jednego miejsca to przełazili dalej. Jedyne sensowne zabezpieczenie to chyba takie jakieś http://www.asport.pl/index.php?cPath=94 ... fotype=ASC niby ze 300 trzeba wydać ale laptop chyba droższy...
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

ach jak przyjemnie jechało się TLK w niedzielę do Zakopanego...ach jak przyjemnie spało się na korytarzu i jaką przyjemność sprawiało mi to, że deptali mnie inni podróżni...ten pociąg powinien zmienić nazwę na Rzeźnia - byłaby adekwatna do tego, co się w nim dzieje...11h męczarni ale za to nagroda jaka - Tatry ;)
jak to się mówi czy pisze..coś za coś :)
Awatar użytkownika
Hannibal

ruda pisze:ach jak przyjemnie jechało się TLK w niedzielę do Zakopanego...ach jak przyjemnie spało się na korytarzu i jaką przyjemność sprawiało mi to, że deptali mnie inni podróżni...ten pociąg powinien zmienić nazwę na Rzeźnia - byłaby adekwatna do tego, co się w nim dzieje...11h męczarni ale za to nagroda jaka - Tatry ;)
jak to się mówi czy pisze..coś za coś :)
ale jaka to przyjemność chodzić tak skacowanym/ą po Tatrach? :P
madziula24

Post autor: madziula24 »

Podobno kac szybko mija i nagroda spora :D
Wszystko, co przeżywamy, to tylko jakieś etapy, jakieś stacje. To, co dziś wydaje się wielkim osiągnięciem, jutro odpada, bo poszliśmy już dalej. Trzeba być zawsze w drodze.

Anna Kamieńska
Awatar użytkownika
Hannibal

ja wolę bez kaca ;)
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

ruda pisze:ach jak przyjemnie spało się na korytarzu
Może i żyję krótko, ale jeździłam już nieraz i nigdy nie spędzałam podróży na korytarzu. Przecież zawsze gdzieś czeka chociaż jakieś jedno miejsce.. Czy się mylę?
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Agaar pisze:
ruda pisze:ach jak przyjemnie spało się na korytarzu
Może i żyję krótko, ale jeździłam już nieraz i nigdy nie spędzałam podróży na korytarzu. Przecież zawsze gdzieś czeka chociaż jakieś jedno miejsce.. Czy się mylę?
Może Ruda bardziej nieśmiała jest ? Albo Ty mniej ? ;)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

mi sie kiedyś zdarzył w pełnym pociągu znaleźć cały wolny przedział - nikt nie zauważył, ze data na kartce "rezerwacja" jest sprzed 2 dni :D:D:D:D
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

andy67 pisze:Może Ruda bardziej nieśmiała jest ? Albo Ty mniej ?
Niedawno jak nie mogłam poszukać miejsca, to mnie pan zawołał z własnej i nieprzymuszonej woli. :) Ja jestem nieśmiała w zasadzie. Nie wiem jak Ruda. :]
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
świster

Post autor: świster »

Agaar pisze:Przecież zawsze gdzieś czeka chociaż jakieś jedno miejsce.. Czy się mylę?
Kiedyś w pociągu stałem kilka godzin w toalecie i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to, że stało tam nas pewnie 6-7 osób :)) . O żadnej kontroli czy chociaż otworzeniu drzwi wagonu nie było mowy. Dosłownie jak sardynki.
ODPOWIEDZ