Takie coś zmajstrowałem [www]....

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

Mnie się podoba. Ja bym w dziale " O mnie" dowalił jakiś ładny portret, jak chcesz zwiększyć ogladalnośc stronki :D
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Musiałbym sobie zrobić...a ogólnie, żeby zwiekszyć ogladalność stronki to musiałbym pozyczyć fotke od gosieńki, klarissy, albo anielki...ale one są za ładne, żeby chodzic po górasch więc efekt mógłby byc odwrotny od zamierzonego ;)
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Rodi

Post autor: Rodi »

Ja dodałbym jeszcze Agaar. ;)
Awatar użytkownika
Marcin_

Kontakt:

Post autor: Marcin_ »

Wstępnie-finalna wersja mojej stronki jest już w sieci:
Bardzo ładnie! Widać że masz dobre pojęcie o tworzeniu layoutów w Photoshopie i to kolejne zastosowanie tego świetnego programu.

Sam jestem na etapie pewnego projektu górskiego(www) jednak ostatnio mało czasu na dalszą realizację.

Jedna tylko rada na przyszłość, warto jak ktoś już wcześniej wspominał porzucić tabele i elementy jednak pozycjonować na warstwach DIV. Table nie zostały do tego stworzone, choć ktoś kiedyś wpadł na pomysł że można ich tak użyc. Jednak tabele są niewdzięczne jeśli chodzi o rozmieszczanie i modyfikacje ich.

Mam nadzieje że dalej będziesz rozwijał stronę bo lubie takie miejsca gdzie poza treścią zadbano o to by było przejrzyście i przyjemnie dla oka ;-)
Awatar użytkownika
Olav

Marcin_div to jeszcze trochę jak dla mnie...muszę jeszcze czasami ujarzmić go tabelą :/ Spójż np na stronie glownej - jak to zorganizowalem, że tło tekstu jest akurat takiej wielkości....

Ale mam nadzieję, że kwestia czasu.

Marcin_ pisze:Sam jestem na etapie pewnego projektu górskiego(www)
Daj znać na PW co to za projekt?

Rodi masz rację absolutną, też za ładna aby po górach chodzić ;) ;)
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

co do divów i tabel to Olav ma sporo racji - tabela powoduje, że w razie awarii CSSa (czy późniejszego jego doczytania) strona się nie rozsypuje, tylko zachowuje czytelny układ.

Jest takie coś - dzień gołego internetu:

http://www.potnij.com/
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Marcin_

Kontakt:

Olav pisze:div to jeszcze trochę jak dla mnie...muszę jeszcze czasami ujarzmić go tabelą
wiadomo jak komu lepiej, efekt jest bardzo dobry więc jest ok ;-) pisałem że warto DIV się zainteresować głównie ze względu na większe możliwości definiowania położenia jak i "stylowania"
mefistofeles pisze: tabela powoduje, że w razie awarii CSSa (czy późniejszego jego doczytania) strona się nie rozsypuje
to racja, tak się stało by w przypadku awari CSS ale też inna sprawa że taka awaria to niesamowita rzadkość. Do tej pory nigdy nie spotkałem się z taką awarią CSS(z wczytywaniem czy uszkodzeniem). Forma czytelna więc cieżko coś popsuć, prędzej można się w samej konstrukcji html zamotać. Poza tym jeśli to są jakieś kluczowe elementy to najważniejsze definicje styli można umieścić w pliku html/php generującym stronę. Wczytanie pliku CSS jest kluczowym elementem i raczej większość przeglądarek go wczutuje zanim załadowana zostanie jakakolwiek grafika.
próbowałem i w przypadku większej części mojej strony zachowuje czytelną formę
Awatar użytkownika
Olav

Marcin_ na pewno ułatwia to wszelkie przeróbki, czy zastosowanie skórek...ale jeszcze trochę mi zajmie opanowanie tego w uzytecznym stopniu...
Moje Tatry
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Marcin_ pisze:Do tej pory nigdy nie spotkałem się z taką awarią CSS(z wczytywaniem czy uszkodzeniem).
ja się spotkałem. Imw popularniejszy serwis tym częsciej sie to zdarza.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Marcin_ pisze:Do tej pory nigdy nie spotkałem się z taką awarią CSS(z wczytywaniem czy uszkodzeniem).
sprzed chwili:

Obrazek

(teraz już działa)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Marcin_

Kontakt:

mefistofeles pisze:sprzed chwili:

(teraz już działa)
Z tą awarią że nie spotkałem się pisałem odnośnie mojej strony i innych małych stron(poprawiam się :P ). No w dużych serwisach zdarza się, przyznaje ci racje. Ale to są albo serwisy z setkami podstron użytkowników albo przerośnięte kodem php kolosy. Jeśli ktoś tylko nie korzysta z gotowych CMS to takie problemy są rzadkością, no chyba że hosting nawali ale na to już nie ma rady jakkolwiek by była zrobiona strona.
Widziałem że niektóre serwisy dynamicznie generują CSS co może byc też przyczyną. Wystarczyło by umieszczać w kodzie strony html najważniejsze elementy CSS, szczególnie gdy treść strony HTML i tak jest generowana dynamicznie. Często przy dużym obciążeniu serwera i skomplikowaniu kodu PHP treść html jest wysyłana stopniowo do przeglądarki co też bywa przyczyną takiego stopniowego "naprawiania" się strony.
Awatar użytkownika
Olav

No...w koncu zakupiłem sobie domenę...

moją stronę można oglądać teraz pod adresem www.mojetatry.net

wykupiłem sobie jeszcze gasienicowa.pl i strazyska.pl ale jeszcze troszkę czasu, zanim pokażę, co tam szykuję ;)
Moje Tatry
Awatar użytkownika
Olav

Musialem sie pochwalic ;p
Moje Tatry
Awatar użytkownika
DeGie

Post autor: DeGie »

tomek.l pisze:zaraz jakiś webmasterowy ortodoks zarzuci Ci, że zrobiłeś to na tabelkach :D
O matko, strona na tabelkach!

A tak poza tym jako webmaster powiem, że strona bardzo przyjemna, jako miłośnik gór, że ma klimat.
Awatar użytkownika
Olav

Dzięki :D

Jedno mnie wqrza... jak wchodze sobie przez mojetatry.net (domene wykupilem w netart/nazwa.pl a strone mam na serverze z uczelni) to co nie klikam na stronie, to w pasku adresu jest ciagle mojetatry.net
Moje Tatry
raco

Kontakt:

Post autor: raco »

Rodi pisze:Ja dodałbym jeszcze Agaar. ;)
też tak pomyślałem.

Jak dla mnie spoko strona.

Ja za pomocą tutoriali zrobiłem coś takiego www.izet.com.pl - strona amatorska. Nie ma zrobionych ostatnich podstron produktów.
Od października ruszam na kurs cms - dokładnie jumlii - więc coś wtedy pokombinuje :) [/url]
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Olav pisze:to co nie klikam na stronie, to w pasku adresu jest ciagle mojetatry.net
bo tak naprawde mojetatry.net to storna z wielką ramką - tak jak prv. NA uczelniany serwer trudno ci bedzie podpiąc normalnie domenę.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Marcin_

Kontakt:

Olav pisze:moją stronę można oglądać teraz pod adresem www.mojetatry.net
no to teraz jeszcze w dobry hosting zainwestuj i bedzie śmigało ;-)
Olav pisze:wykupiłem sobie jeszcze gasienicowa.pl i strazyska.pl
szalejesz :D też mam na oku pewne domeny i promocje kuszą ale niestety po roku przedłużenie domen już jest kosztowne w przypadku gdy ma się ich więcej

Olav pisze:Jedno mnie wqrza... co nie klikam na stronie, to w pasku adresu jest ciagle mojetatry.net
dawno już nie podpinałem domeny ale były chyba na to dwie albo trzy metody zależnie od panelu dostępnego w hostingu i przy którejś metodzie tak się działo. Przy prawidłowym podpięciu adres dokumentu powinien być normalnie widoczny po domenie. Naogoł wtedy na ftp tworzony jest dodatkowy katalog z nazwą domeny. Nie wiem jak tam na tym uczelnianym.

mefistofeles pisze:bo tak naprawde mojetatry.net to storna z wielką ramką - tak jak prv.
wiem że tak działały darmowe aliasy, ale wykupiona domena?? rzeczywiście patrząc na źródło storny widać sam kod ramki a to bardzo niedobrze bo w tej sytuacji jest właściwie niewidoczna i nieczytelna zawartość dla robota google pod tą domeną. Spróboj z normalnym hostingiem, tam powinieneś normalnie podpiąć tą domenę.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Marcin_ pisze:wiem że tak działały darmowe aliasy, ale wykupiona domena??
tak - kiedyś walczyliśmy z tym z kolegą od babia.pl
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Marcin_

Kontakt:

mefistofeles pisze:tak - kiedyś walczyliśmy z tym z kolegą od babia.pl
ogólnie miałem do czynienia z trzema domenami PL i jedną COM na trzech różnych hostingach i z tym akurat nie było problemu. Chodziło o sposób podpięcia w hostingu? pytam bo dobrze wiedzieć jak by się taki problem trafił. Sam miałem trochę przejść z wpisami do serwerów DNS już nieraz pokonocili coś i okazywało się że nawet po długim czasie propagacji wpisów w DNS jednym się otwierała strona a innym nie. To była dopiero magia :D Dopiero maile do firmy obsługującej domenę pomogły
ODPOWIEDZ