Tatrzańskie szczyty głupoty

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

Już widzę te strumienie jeśli każdy zacznie się tam myć z odrobiną mydła
No właśnie, a to jest drugi problem. Radziłbym jednak unikać mydlenia strumieni, albo przynajmniej nie ogłaszć tego wszemi i wobec. Dobrze że piję wodę ze strumienia tylko w wyższych partiach a nie w dolinach :D
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Huczaj pisze:piję wodę ze strumienia tylko w wyższych partiach
która pochodzi z topniejącego półrocznego sniegu , tego ,co przez pół roku na niego napadało , tych pozostałości zwierząt ,które ten śnieg na pół roku zakonserwował i z nim razem się rozpuszczają oraz tej wody bogatej w plankton ,humus i skrzek żab ,króra wypływa z licznych w Tatrach wysokich torfowisk i łąk
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

która pochodzi z topniejącego półrocznego sniegu , tego ,co przez pół roku na niego napadało , tych pozostałości zwierząt ,które ten śnieg na pół roku zakonserwował i z nim razem się rozpuszczają oraz tej wody bogatej w plankton ,humus i skrzek żab ,króra wypływa z licznych w Tatrach wysokich torfowisk i łąk
Nie przesadzajmy :) nie każdemu psu burek :think:
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

dagomar pisze:która pochodzi z topniejącego półrocznego sniegu , tego ,co przez pół roku na niego napadało , tych pozostałości zwierząt ,które ten śnieg na pół roku zakonserwował i z nim razem się rozpuszczają oraz tej wody bogatej w plankton ,humus i skrzek żab ,króra wypływa z licznych w Tatrach wysokich torfowisk i łąk
Zdrowsza kupa kozicy niż mydło z Biedronki :D
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

dagomar pisze:która pochodzi z topniejącego półrocznego sniegu , tego ,co przez pół roku na niego napadało , tych pozostałości zwierząt ,które ten śnieg na pół roku zakonserwował i z nim razem się rozpuszczają oraz tej wody bogatej w plankton ,humus i skrzek żab ,króra wypływa z licznych w Tatrach wysokich torfowisk i łąk
mi nigdy nie zaszkodziło. Nie ma co przeginać z nadmiarem sterylności, bo będziemy mieć alergie na wszystko.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
gosia d

Post autor: gosia d »

mefistofeles pisze:mi nigdy nie zaszkodziło. Nie ma co przeginać z nadmiarem sterylności, bo będziemy mieć alergie na wszystko.
dokładnie tak
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

dagomar pisze:humus (...) z licznych w Tatrach wysokich torfowisk i łąk
A to humus jest szkodliwy?

Bo szkoci do najlepszych whisky uzywaja wody, która spływała przez torfowiska i ma aż zabarwienie jak woda zycia....
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

dagomar pisze:
Huczaj pisze:piję wodę ze strumienia tylko w wyższych partiach
Chemicznie czysta wqoda nie ma smaku ani zapachu, dopiero nasycona "wedrując od wieków wśród skał Tatr" nabiera wyrazistego smaku . a swoją drogą patrząc na minione pokolenia ludzi i zwierząt łatwo dojść do wniosku, że żyjemy na cmentarzu, a minerały nasycające krystaliczną wodę z gór jeszcze kilka tysięy lat temu wchodziły w skład jekiegoś neandertala, czy innego mastodonta :D
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

To oczywiście pół tylko serio ,a tak poważnie jakoś (zresztą tak pisał i Chmielowski ,i Panek 100 ,150 lat temu) nie mogę się wodą górską napić - za mało alkaliczna i bez smaku. Trzeba do niej dodać czegoś ,lub zrobić herbatę
Olav pisze:Bo szkoci do najlepszych whisky uzywaja wody, która spływała przez torfowiska
i dlatego po tym trunku tak łeb nap.... ala
Awatar użytkownika
Hannibal

Post autor: Hannibal »

dagomar pisze:To oczywiście pół tylko serio ,a tak poważnie jakoś (zresztą tak pisał i Chmielowski ,i Panek 100 ,150 lat temu) nie mogę się wodą górską napić - za mało alkaliczna i bez smaku. Trzeba do niej dodać czegoś ,lub zrobić herbatę
dawne ludy rzadko piły czystą wodę - zawsze coś dodawały
ja dodaję sól himalajską - obecnie najczystszą sól na Ziemi, a do tego zawiera sporo minerałów
"Chwalić możnych tego świata za cechy, których nie posiadają, to tyle co drwić z nich bezkarnie"
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Hannibal pisze:ja dodaję sól himalajską - obecnie najczystszą sól na Ziemi, a do tego zawiera sporo minerałów
To jak ona jest tą najczystszą na Ziemi skoro zawiera sporo minerałów?
Pytam, bo nie wiem.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Hannibal

Zygmunt Skibicki pisze: To jak ona jest tą najczystszą na Ziemi skoro zawiera sporo minerałów? Pytam, bo nie wiem.
a co ma jedno do drugiego?
najczystsza to znaczy wolna od zanieczyszczeń, jakich teraz sporo
dawniej dobra była również sól morska, ale teraz jest spore prawdopodobieństwo, że zawiera toksyny, takie jak np. rtęć
jak się mówi, żeby pić czystą wodę to znaczy wg Ciebie destylowaną? :P
"Chwalić możnych tego świata za cechy, których nie posiadają, to tyle co drwić z nich bezkarnie"
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Hannibal pisze:a co ma jedno do drugiego?
Spokojnie, ja tylko pytam.
A jedno z drugim jest dość mocno związane.
Jeśli sól z jednej kopalni ma czystość 99%, to znaczy, że wszelkie w niej zawarte domieszki nie przekraczają jednego procenta.
Jeśli z innej kopalni sól ma czystość 99,5%, to znaczy, że domieszek zawiera o połowę mniej niż ta z pierwszej.
Jeśli chwalona przez Ciebie sól zawiera wyjątkowo dużo minerałów, to znaczy, że musi zawierać mniej soli, bo bilans musi zamknąć się w stu procentach. Zatem nie może być najczystszą!
Inaczej mówiąc - najczystsza musi zawierać najmniej domieszek. Więc albo najczystsza, albo z dużą ilością minerałów.
Akurat w soli każda domieszka jest minerałem - też zresztą solą, ale inną.
Oczywiście pomijam minerały tlenkowe, bo te krystalizują w zupełnie innych warunkach.
Niepotrzebnie obawiasz się rtęci w soli morskiej. Ta sól pochodzi z wielkich odsalarek wody morskiej, a tam takie pierwiastki jak rtęć, ołów czy miedź, są odzyskiwane, bo to się po prostu opłaci.
Poza tym uwierz mi lepiej na słowo - z fizjologicznego punktu widzenia najczystszy wcale nie znaczy najlepszy dla organizmu ludzkiego. Przykładem jest cukier albo i ta woda destylowana, którą dajesz za przykład.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

co rozumiecie przez słowo "sól"
Czy tylko chlorek sodu ,czy każdą inną sól też ,a może tylko te nieszkodliwe ,albo mało szkodliwe ?
Proszę o definicję
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

Dla mnie to wszystko zależy od kontekstu, czy chodzi o sól kuchenną, czy sól jako pojęcie chemiczne. Po prostu trzeba albo się domyślać albo pisać jednoznacznie :)
Don't shit, where you eat
Awatar użytkownika
Hannibal

Zygmunt -
a ja tylko odpowiadam :)
ok, rozumiem twoje wątpliwości
potwierdzam - sól himalajska jest mniej słona i w smaku jest zupełnie inna niż taka zwykła
napisałem dużo minerałów, bo zawiera ich aż 84; natomiast są to niewielkie ilości i nie o to chodzi, żeby na nich bazować :)
co do soli morskiej - niestety część metali ciężkich zostaje, co potwierdzają analizy chemiczne
w sprawie czystości - napisałem przecież o jaką czystość mi chodzi
zgadzam się z Tobą, że cukier może być czysty a będzie szkodliwy; natomiast woda destylowana, wbrew temu co się powszechnie mówi, wcale nie jest niezdrowa - wiele zdrowych ludów taką wykorzystywało
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Hannibal pisze:sól himalajska jest mniej słona i w smaku jest zupełnie inna niż taka zwykła
OK! Przecież chodzi jedynie o dość nieszczęśliwą zbitkę słowną "najczystsza na Ziemi z dużą ilością minerałów". Wybacz, ale to pewnie dosłowny cytat z jakiegoś bełkotu reklamowego.
Co do reszty - pełna zgoda.
No, może poza tyli "ludami", co to wodę destylowaną wykorzystywały...
Choć jeśli idzie o rozcieńczanie C2H5OH, to i tu się zgadzam - ja bym nawet sugerował wodę redestylowaną po pełnej demineralizacji. Tak to przynajmniej robił Pietia Smirnoff dla dworu carskiego.
Mundek
hermit

Post autor: hermit »

Hannibal pisze:cukier może być czysty a będzie szkodliwy
? Dlatego, że jest czysty, czy dlatego, że jest cukrem?
Hannibal pisze:t woda destylowana, wbrew temu co się powszechnie mówi, wcale nie jest niezdrowa - wiele zdrowych ludów taką wykorzystywało
mógłbyś rozwinąć myśl, proszę?
pozdrawiam
m.
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

dagomar pisze:i dlatego po tym trunku tak łeb nap.... ala
Pierwsze słyszę...po szkockiej nie ma kaca....
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Awatar użytkownika
Hannibal

Olav pisze: Pierwsze słyszę...po szkockiej nie ma kaca....
no jak ktoś pija ilości śladowe :P
ODPOWIEDZ