słowackie tatry! [Poradnik dla zapalczywych żółtodziobów]

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

mado pisze: długimi trasami świetnie sobie radzę(przerabiałem je w Karkonoszach)
Śmierdzi mi tu prowokacją na odległość... :think:
mado

Post autor: mado »

Huczaj pisze:
Śmierdzi mi tu prowokacją na odległość... :think:
Ok. Chyba was za bardzo nie rozumiem, jak mam napisać żeby było poważnie? Po przyjedźie ze Słowacji wkleję wam zdjęcia, bo chyba nie da rady inaczej. Temat zamknięty, nie można odpowiadać albo jakaś prowokacja albo błędy. Ludzie jak was pytać ????
Awatar użytkownika
Huczaj

mado pisze:Chyba was za bardzo nie rozumiem, jak mam napisać żeby było poważnie?
Możesz spróbować tak:

" Schodziłem już wszystkie znakowane szlaki w polskich Tatrach. W Słowackich przszedłem prawie wszystkie, poszukuje nowych wrażeń, chciałbym postawić swa stopę w miejscach mniej dostępnych (np. Durny) ponieważ nie prowadzą tam znakowane szlaki. Czytając relacje na tym forum znalazłem osoby które włąśnie na takie szczyty wchodzili i dlatego chciałem zapytać co należy zrobić aby, co należy posiadać albo gdzie się udać aby też móc tam wejść. Dodam że po Tatrach chodzę już kilka lat i dośc dobrze się w nich orientuje. Będę wdzięczny za wskazówki."
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

mado pisze:Janek nie masz jakiejiś mani prześladowczej?
Oj, myślę, że ma ogromną :P Prześladuje szczególnie chłopców, którzy w podstawówce nie uważali na polskim i wszystkie dyktanda pisali na pały. Nie wiem czemu, on jakoś tak dziwnie ma, ale nikt nie jest idealny.

:D
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
mado

Huczaj pisze:
mado pisze:Chyba was za bardzo nie rozumiem, jak mam napisać żeby było poważnie?
Możesz spróbować tak:

" Schodziłem już wszystkie znakowane szlaki w polskich Tatrach. W Słowackich przszedłem prawie wszystkie, poszukuje nowych wrażeń, chciałbym postawić swa stopę w miejscach mniej dostępnych (np. Durny) ponieważ nie prowadzą tam znakowane szlaki. Czytając relacje na tym forum znalazłem osoby które włąśnie na takie szczyty wchodzili i dlatego chciałem zapytać co należy zrobić aby, co należy posiadać albo gdzie się udać aby też móc tam wejść. Dodam że po Tatrach chodzę już kilka lat i dośc dobrze się w nich orientuje. Będę wdzięczny za wskazówki."
A jak niby zrobiłem? Napisałem gdzie byłem, czego szukam i o jakie miejsca mi chodzi i u kogo to znalazłem. Czego brakuje? To jest prowokacja? Zresztą i tak po temacie bo ci pisałem o nich olali temat a reszta mi pisze o ortografi. Fajnie się pomądrzyć?
staszek

Post autor: staszek »

Pytanie do Admina : Czy IP nowych użytkowników forum dużo pytających o szlaki w Tatrach jako nowych i niedoświadczonych , jest identyczne z IP
któregoś ze stałych bywalców forum ?
:think:
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Huczaj pisze:
Czytając relacje na tym forum znalazłem osoby które włąśnie na takie szczyty wchodzili i dlatego chciałem zapytać co należy zrobić aby, co należy posiadać albo gdzie się udać aby też móc tam wejść. Dodam że po Tatrach chodzę już kilka lat i dośc dobrze się w nich orientuje. Będę wdzięczny za wskazówki."
Tylko jakoś ciekawe jest to, że osoba, która do tego "dojrzeje" chodząc już kilka lub więcej lat po Tatrach sama doskonale wie, że o takie rzeczy jak przejścia bez szlaku nie pyta się na żadnym forum.

Pytając w tak (pardon za wyrażenie) idiotyczny i infantylny sposób naraża się na spuszczenie w klozecie i tyle.

:D

Poza tym - okropnie nie podoba mi się ton tego "młodzieńca".
Niby prosi o pomoc, a w rzeczywistości zbywa życzliwe rady i wymaga aby pisać to co jemu jest wygodne.

A jednocześnie rozstawia wszystkich po kątach - zabrzmiało to jakoś tak: "ty się nie znasz a więc do mnie nie pisz".
A skąd on do cholery tylko czytając forum wie kto się zna na Tatrach , a kto się nie zna ?

I dlaczego prosząc o pomoc jednocześnie obraża Janka ?

Drogi mado - nie da się ukryć mocno mnie wkurzyłeś.

Wobec tego na pewno nie odpowiem na Twoje pytania i uważam, że nikt nie powinien na nie odpowiadać, bo odpowiadając naraża Ciebie na poważne niebezpieczeństwo.

Pozdrowienia

Basia
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

staszek pisze:Czy IP nowych użytkowników forum dużo pytających o szlaki w Tatrach jako nowych i niedoświadczonych , jest identyczne z IP
któregoś ze stałych bywalców forum ?
których konkretnie?

mado ma IP dynamiczne.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mado pisze: A jak niby zrobiłem? Napisałem gdzie byłem,
Sęk w tym że z tego co napisałeś to tak naprawdę wynika że prawie nigdzie jeszcze nie byłeś a pytasz o szczyty na które byle kto nie wejdzie.
Każdemu jego Everest...
staszek

No i mariantsw , a przyrównamy do tego , który ostatnio opuścił nasze forum .
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Jak to mawiał Hans Kloss? Nie ze mną te numery, Brunner!
Jestem gorszego sortu...
mado

Ludzie!!! O co wam chodzi!!! Nie było pytania. Za tydzień dostaniecie zdjęcia żebyscie nie mysleli że jestem kim innym. Po prostu pytam i tyle. Nikogo nie chciałem obrazić. Nie chcecie to nie odpowiadajcie ale dajcie se już siana. Smolik, Kert, erynie - od was też takie głupoty usłyszę? pozdro nerwusy!
Awatar użytkownika
Huczaj

Basia Z. pisze:Tylko jakoś ciekawe jest to, że osoba, która do tego "dojrzeje" chodząc już kilka lub więcej lat po Tatrach sama doskonale wie, że o takie rzeczy jak przejścia bez szlaku nie pyta się na żadnym forum.

Pytając w tak (pardon za wyrażenie) idiotyczny i infantylny sposób naraża się na spuszczenie w klozecie i tyle.
Zgadza się jeśli zakłada lewizne, ale równie dobrze może pytac o możliowści wejścia legalnego.
Awatar użytkownika
Janek

Huczaj - zwróć uwagę na jedno - na początku mado prezentuje ortografię i składnię na poziomie 4 klasy szkoły podstawowej a potem w miarę kolejnych postów składnia się poprawia, styl też. Dwie osoby te posty pisały? A może było tak, że ta druga osoba, ta z końca, znużyła się udawaniem kogoś innego.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Huczaj

Huczaj - zwróć uwagę na jedno - na początku mado prezentuje ortografię i składnię na poziomie 4 klasy szkoły podstawowej a potem w miarę kolejnych postów składnia się poprawia, styl też. Dwie osoby te posty pisały? A może było tak, że ta druga osoba, ta z końca, znużyła się udawaniem kogoś innego.
Mam takie same podejrzenia i zgadzam się z Tobą i dlatego napisałem:

Śmierdzi mi tu prowokacją na odległość...
mado

Nie można po prostu tak:
Nie wejdziesz na Baranie rogi bo...
albo wejdziesz na Kończystą idż od...
nie wejdziesz na Durny i np. zdjęcie przepaści
Janek nie chciałem cię obrazić, nie chcesz to mi nie odpowiadaj.
staszek

mado pisze:Nie można po prostu tak:
A skąd wiesz , że na Durnym jest przepaść . A to ciekawostka ;)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

OK - wobec tego ja odpowiem.

Nie wejdziesz na żaden z wymienionych przez Ciebie szczytów samodzielnie, niezależnie od tego jak są one trudne, bo są to wszystko trasy nieznakowane.

A jak nieznakowane - to nie ma tych kolorowych znaczków co prowadzą turystę jak za rączkę.
W terenie nieznakowanym trzeba mieć bardzo duże doświadczenie zdobyte wcześniej na szlakach aby móc samodzielnie odszukać ścieżkę, która bardzo często jest mylna i trudna do odnalezienia (lub odwrotnie jest kilka ścieżek i trzeba wybrać spośród nich tą właściwą).

Kluczące wśród kamieni i skał ścieżki bardzo często doprowadzić mogą w takie miejsce skąd nie ma już odwrotu i trzeba wzywać pomocy.

Zapewne mniejsze znaczenie miałaby dla Ciebie trudność i przepaścistość trasy (zakładam ze jesteś wysportowany, wytrzymały i nie masz leku przestrzeni), ale trudność polegałaby na odnalezieniu właściwej trasy.

Wypadków zagubienia trasy w Tatrach (nawet na szlakach znakowanych) było na pęczki, co roku zdarza się ich kilka, niektóre z nich skończyły sie tragicznie.

Jeżeli masz takie doświadczenie o jakim pisałeś - to Twoje doświadczenie jest można napisać - zerowe.

Doświadczeni turyści tacy jak wymienieni przez Ciebie Koledzy posługują się przewodnikami taternickimi (np. WHP), ale te przewodniki też trzeba umieć czytać i porównać opis z wyglądem terenu, bo wcale nie jest on oczywisty.

Kiedy się przejdzie już wszystkie znakowane szlaki w Tatrach Polskich i większość szlaków w Tatrach Słowackich, co zajmie w sumie kilka lat przychodzi taka chwile, ze turyście przestaje już wystarczać to co dotychczas.

Ale wówczas jest już na tyle mądry, że nie pyta na forach (które np. czytają pracownicy Parków Narodowych), tylko pyta swoich przyjaciół, kupuje właściwe przewodniki, a jeśli jeszcze się czuje niepewnie - to odpłatnie korzysta z usług przewodnika wysokogórskiego.

Można również aby nabrać wprawy w wyszukiwaniu drogi pochodzić najpierw po nieznakowanych trasach w Beskidach, lub innych nieco wyższych niż Beskidy górach (np. na Słowacji) aby zobaczyć jak to jest chodzić bez szlaku w górach bez ekspozycji. Tam po zagubieniu oprócz zmarznięcia i ewentualnego spotkania z niedźwiedziem nic Ci raczej nie grozi.

Dlatego osobiście polecam taką kolejność działań:

1. Przejść wszystkie, lub prawie wszystkie szlaki w Tatrach Polskich.

2. Przejść przynajmniej niektóre szlaki w tatrach Słowackich.

3. Pochodzić i to sporo bez szlaku po górach łatwiejszych niż Tatry, aby nabrać wprawy w orientacji bez znaków.

Dopiero wtedy można się wybrać tam gdzie chcesz.

Oczywiście jeśli chcesz skorzystać z usług przewodnika (z odpowiednimi uprawnieniami, jest ich w Polsce kilkunastu) - możesz iść na te wszystkie szczyty choćby jutro, bo wtedy przewodnik bierze na siebie odpowiedzialność za Ciebie.

Jeśli jesteś zainteresowany - parę dni temu podawano tu na forum namiary na przewodników wysokogórskich.

Pozdrowienia

Basia
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
mariantsw

Post autor: mariantsw »

staszek pisze:No i mariantsw , a przyrównamy do tego , który ostatnio opuścił nasze forum .
Po 1 nie opuściłem FORUM
Po 2 nie wypowiadałem się w tematach ponieważ, miałem iść na OP, ale nie poszedłem z kilku powodów, wymienię choćby 2 powody :
- deszcz lał w mojej miejscowości jak z cebra
- jeden z kuzynów powiedział mi na poprzedniej wycieczce ( Kościelec )że na następny raz pójdziemy na OP i powiedział mi że będziemy już jeździć w soboty a nie w niedzielę, ponieważ on gra w KLASIE A Myślenickiej i będzie miał mecze w niedzielę, więc myślałem że pojedziemy w sobotę ale nie przewidziałem tego że w sobotę jest mecz Wisły Kraków, a Mój kuzyn jeździ prawie na każdy mecz.

Szczerze to nie pisałem dlatego, ponieważ napisałem na MOIM TEMACIE że pojadę na 99,9% w sobotę 9 sierpnia na OP ( a nie pojechałem choćby z tych powodów wyżej) i głupio mi było trochę jak zobaczyłem posty w moim temacie na temat OP.

A po 3
mado Oni mają trochę racji co do tych szlaków, pierwsze pochodź trochę po znakowanych szlakach.
Polecam Koprowy Wierch i Małą Wysoką ( piękne widoki) jak tak strasznie lubisz łańcuchy to na małej Wysokiej jest nie wielki odcinek ale jest :P
Tatry to moje ŻYCIE!!!
Awatar użytkownika
Janek

Prosta sprawa - to nie informacja kolejowa.

Koniec zabawy - przestań się zgrywać. Wiem o co Ci chodzi - polujesz na podanie Ci jakiejś nieścisłości.
Nie wygłupiaj się - przepaść jest np. Giewoncie i co.

Nudne już to się wszystko stało i chyba czas kończyć zabawę. Uparcie przy niej tkwisz mimo, że już wiesz, że żadnej informacji szczegółowej nie dostaniesz. O co Ci chodzi, po co tracisz czas, przecież jutro dzień roboczy i musisz pójść do roboty.
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ