słowackie tatry! [Poradnik dla zapalczywych żółtodziobów]

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mado pisze:A którędy miałbym wejść na tą Kończystą? Możesz mi napisać na pw bo tutaj znowu będzie nie wiadomo co.
O nie chłopcze, nie ma tak dobrze. Wysil mózgownicę, choćby obejrzyj mapę. Można kupić, SĄ NA TYM FORUM. Nawet ścieżka jest zaznaczona.

Słowację możesz oczywiście zwiedzać - ale powiedz mi dlaczego nie chcesz znajomości z Tatrami słowackimi zacząć od znakowanych ścieżek, prowadzą do większości dolin, na niektóre ciekawe szczyty lub przełęcze, chodzenia na dwa lata po dwa tygodnie. Chcesz ruszać poza szlaki a przecież nie masz zielonego pojęcia o topografii tych gór. Jak to sobie wyobrażasz?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mado pisze:Nikomu nie chciałem na nic zwróćić uwagi, albo obrazić. Podobają mi się wysokie góry a w Tatrach można wyjść tylko na Rysy.
To nie jest prawda.
W Tatrach można wejść szlakiem na kilka gór o podobnej wysokości co Rysy.
Zacznij może od Krywania, Sławkowskiego i Małej Wysokiej.

Opisy wejść na te szczyty znajdziesz w kazdym drukowanym przewodniku np. autorstwa Nyki, który polecam kupić.
O ile interesujesz się Tatrami i chcesz po nich chodzić będzie Ci i tak niezbędny, więc im wcześniej kupisz - tym lepiej.

Pozdrowienia

Basia
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
mado

Post autor: mado »

Janek pisze:
Słowację możesz oczywiście zwiedzać - ale powiedz mi dlaczego nie chcesz znajomości z Tatrami słowackimi zacząć od znakowanych ścieżek, prowadzą do większości dolin, na niektóre ciekawe szczyty lub przełęcze, chodzenia na dwa lata po dwa tygodnie. Chcesz ruszać poza szlaki a przecież nie masz zielonego pojęcia o topografii tych gór. Jak to sobie wyobrażasz?
Dlatego was o to pytam bo wiem że się znacie na temacie. W Tatrach i szlakach z dreszczykiem zakochałem się na Świnicy i chciałem to kontynuować :) Basia wiem o Krywaniu i Sławkowskim ale koledzy którzy byli tam w tym roku mówili że nudy i dużo ludzi. Szczyty o które pytałem widziałem w relacjach i bardzo mi się podobały ale nigdzie nie ma zdjęć ze szlaku który na nie wchodzi. Chciałem się tylko dopytać i nie chciałem nikogo obrazić! dzięki za odpowiedź,
Awatar użytkownika
Janek

mado pisze:W Tatrach i szlakach z dreszczykiem zakochałem się na Świnicy
No, ubawiłem się. Masz po polskiej stronie jeszcze "dreszcze i płacz oraz zgrzytanie zębów" na Orlej Perci, Rysach oraz Przełęczy pod Chłopkiem - dlaczego tam nie idziesz trochę się "pobać"? W obrębie słowackiej części też by się trochę znalazło i to znakowanych.
W dalszym ciągu nie odpowiadasz dlaczego nie chcesz tej Słowacji zacząć tak "normalnie"? Szlaki na Krywań i Sławkowski faktycznie może są nieco monotonne, ale są nader widokowe. Powiedz prawdę, chcesz jakiejś dziewczynie zaimponować co to tak "zwyczajnie" po szlakach chodzi? Powiem ci tak młodzieżowo - "daj se siana"!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
arturprzeklasa

Post autor: arturprzeklasa »

mado pisze:Podobają mi się wysokie góry a w Tatrach można wyjść tylko na Rysy.
Błądzisz, młodzieńcze ...
Na Słowacji masz jeszce Koprowy, Krywań, Sławkowski, Rohatkę, Polski Grzebień, Lodową Przełęcz - niskie nie są 8)

Na Krywaniu i Sławkowskim nudy ?? Dużo ludzi ???
Przejdź się 15 sierpnia do Morskiego Oka - po tym juz wszędzie będzie Ci sie widziało pusto.

Nie wiem, ja to jakimś konserwatystą jestem, ale najpierw szlaki, a potem poza nimi.
mado

Zacznijmy od początku, jeszcze raz. Mam 18 lat, byłem tam gdzie wam napisałem, podobały mi się zdjęcia paru gór w relacjach i wysokość. Nie wiem jak tam iść więc spytałenm was bo pewnie wiecie, gdzie sie miałem o tym dowiedzieć? Mogliście mi napisać nie dasz rady bo coś tam albo idź idzie się ztąd czy stamtąd i tyle. Po co to pisanie o modzieńcze i daj se siana? Pozdrawiam i zazdroszczę zadowolenia z samych siebie.
Awatar użytkownika
Janek

Nie ma się co denerwować, Mado. Ty tak zawsze do wszystkiego przez internet dochodzisz? Np. w I klasie gimnazjum coś tam usłyszałeś o różniczkach i całkach i w internecie na jakimś forum matematycznym Ci powiedziano jak się je liczy?
Coś podejrzanie dużo błędów ortograficznych robisz jak na 18 lat - po drugiej klasie liceum raczej się takich nie robi. Podejrzewam, że masz tych lat sporo więcej i te błędy to "dekoracja". Powodzenia na Kończystej - stuknij łbem w Kowadło, może pomoże.

A teraz zdejmij z półki WHP11 i coś sobie wybierz:
1475 i 117 - 0+ i I
1520 - 0+
1521 - 0+
1522 - 0
1529 i 1523 - poza klasyfikacją
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mado pisze: Mogliście mi napisać nie dasz rady bo coś tam
Proszę bardzo:
Nie dasz rady bo cośtam. :D

A nieco bardziej serio to czego oczekiwałeś ? Że ktoś Ci opisze krok po kroku nieznakowane (i w świetle prawa bez przewodnika nielegalne) wejścia na parę "fajnych" szczytów ?
Przejdź najpierw te trudniejsze znakowane szlaki w Tatrach - inna kolejność nie ma sensu. Przecież Ty nawet o topografii pojęcia póki co nie masz.
Pochodź po Orlej Perci, wejdź na przełęcz pod Chłopkiem, na Rysy, pojedź na Słowację - już Ci zresztą wyżej podali gdzie są te trudniejsze szlaki.

No i kup sobie jakieś przewodniki (np. J. Nyki) i przeczytaj je.
Najlepiej ze zrozumieniem oczywiście.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

Napisałam taki piękny i fantastyczny wywód, ale mi się skasował. A taka byłam z siebie dumna :P :D No nic. Streszczę go tak jak sobie sam
zażyczyłeś:

"NIE DASZ RADY"

Amen.
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
cyganeria

No widzę, że Andy mnie uprzedził :P
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
Janek

Gosieńka - jak to jest? Ty rok temu ani nigdy przed tym nie strzelałaś takich "byków" - kujon jesteś czy co? A może chłopcy tak mają?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
cyganeria

Powiem Ci Janku, że nie mam pojęcia. A masz na mysli byki ortograficzne czy te merytoryczne? (nie wiedziałam jak te drugie dokładnie sklasyfikować, więc merytoryczne nie jest tu do końca chyba na miejscu, ale chyba wiesz o co chodzi:)
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
Janek

gosieńka pisze:Powiem Ci Janku, że nie mam pojęcia. A masz na mysli byki ortograficzne czy te merytoryczne? (nie wiedziałam jak te drugie dokładnie sklasyfikować, więc merytoryczne nie jest tu do końca chyba na miejscu, ale chyba wiesz o co chodzi:)
I te i te. Ale merytoryczne często chodzą w parze z ortograficznymi.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
cyganeria

Fakt, a u nas na forum zdarzało się to już kilkakrotnie :)

Tak więc nie wiem. Ja np problemów z ortografią nie miałam nigdy (ale nie chcę tu krytykować, bo może kolega ma dysortografię, co podobno ostatnio coraz częstsze, niemniej jednak bardzo irytujące dla czytających), a na forum przyszłam już trochę wiedząc, o co chodzi w tej "branży" :P

Tutaj kolega widać, ze jest początkujący i to dobrze że chce się wkręcić, tylko wszystko psuje fakt, że źle się do tego zabiera.
Ja za nią... (...)
staszek

Post autor: staszek »

mado pisze:Zacznijmy od początku, jeszcze raz. Mam 18 lat, byłem tam gdzie wam napisałem, podobały mi się zdjęcia paru gór w relacjach i wysokość. Nie wiem jak tam iść więc spytałenm was bo pewnie wiecie, gdzie sie miałem o tym dowiedzieć? .

Widzę , że dobrze się bawisz 8)
Lepiej pobaw się przewodnikami i mapami , na dobre Ci to wyjdzie !
mado

Jakoś najwięcej mają do powiedzenia ci co tam chyba nie byli :)) Posiadacze relacji o których pisałem sie wstrzymują i to przynajmniej rozumiem :) Pozdrawiam i do zobaczenia w górach!
Awatar użytkownika
Janek

mado pisze:Jakoś najwięcej mają do powiedzenia ci co tam chyba nie byli :)) Posiadacze relacji o których pisałem sie wstrzymują i to przynajmniej rozumiem :) Pozdrawiam i do zobaczenia w górach!
Mado - aż półtora linijki i ani jednego błędu. W wordzie sobie napisałeś czy Ci się znudziło udawać. Pierwsze zdanie wyjaśnia wszystko. Trudno się jednak doskonale zamaskować.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mado pisze:Jakoś najwięcej mają do powiedzenia ci co tam chyba nie byli :)) Posiadacze relacji o których pisałem sie wstrzymują i to przynajmniej rozumiem :)
Musisz rzeczywiście bardzo długo czytać, doskonale znać to forum oraz wszystkie piszące na nim osoby, skoro tak kategorycznie wypowiadasz swoje zdanie.

No cóż, wybacz ale powstrzymam się od komentarza.

Pozdrowienia

Basia
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

mado pisze:Zadać tutaj pytanie to droga przez mękę.
Spróbuj na wspinanie.pl Tam powinni Ci pomóc :D
A jak nie, to wynajmij przewodnika i idź tam z nim.
Zakładając, że to pytanie to nie jaja to Twoje doświadczenie jest za małe aby samemu tam iść.
mado

tomek.l dzięki, choć nie napisałeś mi co tam takiego trudnego, że nie dałbym rady i innego od tych szlaków na których już byłem. Łańcuchy znam nie sprawiają mi problemów z długimi trasami świetnie sobie radzę(przerabiałem je w Karkonoszach). Janek nie masz jakiejiś mani prześladowczej?
ODPOWIEDZ