Witam
chciałam się zapytać jak lepiej dostać się do Palenicy. Chcę wejść na Rysy i zależy mi na czasie, tzn żeby wyjść jak najszybciej, ale nie spać w schronisku. Czy parking na Palenicy jest czynny całą dobę (czy trzeba budzić ciecia), ile kosztuje , o której jest pierwszy bus z zakopanego i skąd?
Dziękuję z góry za odpowiedź
nie pomogę za bardzo ale jak szedłem nad Czarny Staw to pamiętam, ze zdecydowanie bardziej opłacało sie jechać busem niż autem. Bus od osoby 7 (rok temu)zł a za parking zapłaciłem coś ok. 20 zł. Sytuacja zmienia sie gdy w aucie bedą 4 lub 5 osób. Je jechałem busem ok. 7 - chyba to był pierwszy.
Nie wiem może jakiś autobus będzie wcześniej. Poczekaj chwile to dostaniesz odpowiedz na swoje pytanie od osób bardziej zorientowanych niż ja.
6.10 PKS cena coś koło 3.30 zeta dziś tyle płaciłem. Raz busiarz jechał przed PKS-em i skubany skroił mnie na 8 zeta(wsiadałem w Poroninie) Może jak pojedziesz z Zakopanego przez Wierch Poroniec to może będą jakieś wcześniej jechać ale na pewno tylko w sezonie(lipiec sierpień) potem to oni maja wszystkich w d...e
Dzięki wielkie!
Jak napisał Manfred pierwszy autobus jest o 6:10. nie wiem czy to nie za późno. No cóż, może na miejscu coś wymyślę.
Jeszcze raz dzięki.
koty.dwa pisze:o 6:10. nie wiem czy to nie za późno
W zeszłym roku jechałem tym autobusem w palenicy byłem 6:45 bez problemu zdążyłem wejść na Rysy i spowrotem zejść bez pomocy bryczek na parkingu byłem pare minut po 19 .
dawid91w grudniu czekałem raz 45 minut na busa, bo siedziało w środku 7 osób, ja 8, to jeszcze na 2 trzeba było zaczekać :/ powinni to jakims przepisami obwarować jak jest pieprzony rozkład, a nie taka samowolka :/
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Najlepiej, według mnie to zrobić tak, poprosić kogoś, np. znajomego żeby cię odwiózł w dane miejsce. Choć nie każdy ma taką możliwość i nie wszędzie można dojechać.
Mam możliwość podjechania samochodem, niestety trzeba byłoby go zostawić na parkingu.
Zależy mi na tym, żeby być wcześniej, nie wlec się za maruderami, nie stać w korkach itp.
kierowcom busów mówimy zdecydowane NIE! złodziejstwo i krętactwo w biały dzień... Widział ktoś kiedyś któregoś z własnej woli korzystającego z kasy?
ja specjalnie życzę sobie paragonik...
swoją drogą - kolega ze dwa lata temu potrzebował faktury za przewóz. Chyba ze 3 godziny chodził z busa do busa, bo nikt mu wystawić nie chciał...
Mecenas pisze:kierowcom busów mówimy zdecydowane NIE! złodziejstwo i krętactwo w biały dzień... Widział ktoś kiedyś któregoś z własnej woli korzystającego z kasy?
Też ich nie lubię bo ostatnio z Poronina na Łysą gdzie PKS kosztuje 3.30 ja zapłaciłem 8 zeta, ale nie o tym mój kumpel z którym byłem ostatnio w górach (pozdrawiam Cię serdecznie mój mam nadzieje przyjacielu od liny i wielu wypadów na babki) zauważył takie cuś. jedziemy z busem z Łysej do Zakopca pierwotnie przez Wierch Poroniec w lewo ale przed WP zatrzymał się nas busiarz kierowca aby dodatkowo zabrać 4 dziewuchy. One spytały się czy jedzie przez Bukownie ale niestety kierowca odparł ze nie po czym ruszył . Ale zarosiczek zatrzymał się i powiedział że pojedzie przez Bukowinę i niech wsiadają. Powiedział też że policzy im po trzy złote czyli 12 zł. Na miejscu panie dały mu 20 zł i powiedziały że reszty nie trzeba. Po czym KIEROWCA nabił na kasę nie 12 zł jak trzeba tylko 20 zł Pozdrawiam Busiarza Panienki
Kierowcy busów to nie tylko w Zakopcu oszukują. Niestety. Nie dość, że nie nabijają na kasę,nie dają biletów, to jeszcze pakują ludzi jak sardynki, ile wlezie: proszę się przesunąć, do tylu do tyłu, jeszcze się z 5 osób zmieści. Zgroza
coz, w mojej historii tylko raz sie spotkalem z uczciwymi busiarzami - fakt, ze mielismy zamowione na konkretne miejsca i godziny busy, ale doskonale wiadomo, ze to o niczym nie swiadczy.
gdzie ta uczciwosc? otoz kiedy razu pewnego jeden z busiarzy naliczyl nam (nie wazne, czy przez przypadek, czy celowo - ale zdaje sie, ze nie wiedzial o obiecanej przez wlasciciela znizce) - nastepny nam zwrocil roznice.
A orientujecie się może czy są jakieś rozkłady jazdy busów na necie?
I czy ja dobrze kminię, że koło PKS jest taki główny przystanek busów i tak sobie myślę, że tam są rozkłady jazdy busów?