oki, sa programiki zwykle kupowane razem z aparatem lub jakies free, które zrobią taka panorame za nas
ale nie o to chodzi - myslę, ze nie powinnismy odrzucac tematu bo w danej chwili nie mamy np w swoich zasobach czegoś do wstawienia. Warto moze zerknąć jak to robią inni - jedyny warunek to zeby w takim konkursie nie pojawiły się foty jednego, dwóch autorów (przy trzech już jest ok)
w zasadzie racja- nie warto tematu odrzucać, i absolutnie nie miałam takiego pomysłu- jeśli ktoś zechce, zmobilizuje go to do nauki "nowego"- niech będzie- jestem za
Janek pisze:Nie chcę krytykować ale tak jest, że niezależnie od tematu co najmniej 60% zdjęć nie ma z tematem nic wspólnego
trzeba byc elastycznym i otwartym interpretujac fotografie
to rozwija
ja np mam takie jedno zdjecie, ktore moglbym dopasowac do wszystkich wymienionych przeze mnie tematow: jest to fotografia tatrzanskiej doliny, za ktora ukladaja sie kolejne plany (trudno byloby je zliczyc), scenerii towarzyszy cieple, poznopopoludniowe swiatlo - fota listopadowa
gb pisze:To ja mam propozycję tematu konkursowego - z dużą dozą interpretacji...
"Literackie inspiracje Tatrami i vice versa"
Wyjaśnienie:
Chodzi o fotografie z Tatr ilustrujące rozmaite tytuły książek, lub na odwrót.
Przykład:
pierszy plan - książka "Wielka Encyklopedia Tatr", Paryskich;
drugi plan - szczyty panoramy tatrzańskiej - np. z Głodówki;
tytuł pracy: "Księga Tatr"...
i coś w tym stylu...
pozdrawiam
gb
Oj Grzegorz, chyba przekombinowałeś.
Mnie uderza jedno w doborze zdjęć - unikanie jak ognia czegoś żywego, czyli ludzi. A jak nawet ktoś coś to od razu aluzje o długich nogach itd. Ja wiem - obawa, że zdjęcie zatrąca o tzw. pamiątkowe, nie daj Boże pozowane, czyli zgroza, kicz i w ogóle pełna kompromitacja. No to proszę - najwspanialsza wystawa fotograficzna, którą widziałem to była "Rodzina człowiecza" - głównie zdjęcia pozowane i pamiątkowe. A tu mamy do czynienia z "przegórowaniem" i parafrazując klasyka "dziecięcą chorobą pejzażu".
Proponuję "Górski dysonans" - na (nie)szczęście pełno w górach różnego badziewia martwego i żywego
Co do deszczu ,zlituj się chłopie ,za bardzo lubię swój aparat ,by walczyć nim w takich warunkach
proponuję temat: "Jak na księżycu"
uzasadnienie: góry to nie tylko ogromna przestrzeń i zachwycające widoki, czasem jak wejdzie się w jakąś dolinę, czy fragment szlaku - nie ma nic, pustka, głazy, cisza... i weź tu zrób dobre zdjęcie!
drugi temat; "LOST - zagubieni". Interpretacja dowolna, ale związana z górami.