Luty, Tatry i Ja...

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
jerry

nieaktywny

Luty, Tatry i Ja...

Post autor: jerry »

Witam wszystkich bywalcow forum,
Planuje wyjazd na 3 dni w Tatry na weekend pod koniec lutego. I pytanie czy konieczne sa raki? Czy moze tylko przydatne?? Chcialbym pochodzic po dolinach i jak na pierwszy raz zima, nie szalec za bardzo.

Czy moze ktos mi podpowiedziec gdzie mozna sie wybrac?

Pozdrawiam
Widmo Brockenu

Kontakt:

Post autor: Widmo Brockenu »

Witam Cie Jerry!

nie bywalem prawde mowiac nigdy w lutym w Tatrach (za to w marcu).
Na szlakach "dolinkowych" raki nie sa potrzebne, chyba ze wystapilo by ekstremalne oblodzenie.
Dostepnosc szlaków jest zalezna od aktualnych warunków sniezno-lawinowych. Z reguly w zimie mozna bez problemów zrobic wszystkie doliny , Nosal, Kopieniec, Gesia Szyja, Sciezke nad reglami (z wyjatkiem odcinka Kalatówki- Zameczki-przy wysokim zagrozeniu lawinowym), Hale Gasienicowa , Czarny Staw nad Morskim Okiem...
Kijek albo dwa moga sie bardzo przydac.

Zycze duzo przyjemnosci w zimowych górach,

Zbyszko
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Podpisuję się pod tym co napisał Widmo. W zasadzie w dolinkach reglowych i tych dłuższych, a także na innych szlakach wokół szczytów i grani można chodzić bez raków. Radzę jednak kupić w Zakopanem takie mini-raczki na rzemyki. Służą one głównie do chodzenia po zalodzonych Krupówkach, ale mogą się też przydać na zalodzonym szlaku w dolinie.

Pamiętam jak kiedyś musiałem się wycofać z niepozornego szlaku na Sarnie Skałki pod Giewontem. Ścieżka zaraz po wyjściu z Doliny Białego zmieniła się w jedną wielką lodową czapą i nie dało się po niej iść w żaden sposób.
jerry

nieaktywny

No to jestem troche madrzejszy :)

Mysle ze dobrym terminem bedzie 27 - 29 II. Oby pogoda dopisala, moze troche fotek popstrykam, zobaczymy co wyjdzie.

Jesli bedzie cos ciekawego to podziele sie zdjeciami

Pzdr

Jerry

PS. A jak jest z jaskinia Mylna???
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

W jaskini to w sumie bez różnicy, czy zima jest, czy lato. Temperatury są i tak podobne wewnątrz, zimą pojawiają się za to fajne nacieki lodowe (mam taką fotkę z Mylnej w galeriach). Warto się przejść. :)

http://venus.ci.uw.edu.pl/~mbom/duze/wiosna3.jpg
jerry

nieaktywny

No to dzieki za fotke i .. przekonales mnie! Mylna na pewno bedzie w planach tego krotkiego wyjazdu.
Lackowa

Post autor: Lackowa »

Luty w Tatrach jest przepiękny jak jeszcze trafi się na ładną pogode to można zwiedzić pare ładnych miejsc. Polecam w miare możliwości wyjście na Grzesia. Trasa prosta i ładne widoki praktycznie brak zagrożenia lawinowego tylko można troszke się w śniegu zapadać.
anmenka

Kontakt:

.

Post autor: anmenka »

Ja właśnie wróciłam z Tatr :) Dużo śniegu, wszędzie zaspy. Lód nie do przejścia był w Kościeliskiej, w Tatry Wysokie nie polecam się zapuszczać bo grozi zakopaniem w śniegu ;) Słonko ładnie świeci, idealna pora dla narciarzy i łyzwiarzy (lodowiska czynne, bo jeździłam) :) Pozdrawiam
Widmo Brockenu

Kontakt:

Post autor: Widmo Brockenu »

... szczesliwa Anmenka... :)
seba

Post autor: seba »

....no taka mała, a tak fajnie miała :) :) :)
jerry

nieaktywny

Ciekawe tylko gdzie ten lód w Kościeliskiej? Bo tam właśnie zamierzałem się wybrać.
Może ktoś ma swieże info?
pzdr
anmenka

Kontakt:

Post autor: anmenka »

seba pisze:....no taka mała, a tak fajnie miała :) :) :)
HA HA HA

No dobra jestem mała w porównaniu z niektórymi ;) :D

Lód był na jednym z ostatnich mostów, jeśli to coś komuś mówi... Ale może już zasypało śniegiem więc możliwe, że już jest łatwiej iść.
ODPOWIEDZ