Weekend majowy

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
uszba

Post autor: uszba »

vertoo pisze:a kto byłby wstanie powiedzieć jak wygląda w tym momencie trasa przez czerwone wierchy??... czy dużo śniegu itp? .... zastanawiam sie jaka będzie przydatność raków i czekana
Nawet jesli dowiesz sie jak wyglada w tym momencie to jutro moze juz wygladac inaczej. Polecam aktualne informacje na stronie TOPR.http://www.topr.pl/index.php?option=com ... &Itemid=96

Pozdrawiam
uszba
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

vertoo pisze:a kto byłby wstanie powiedzieć jak wygląda w tym momencie trasa przez czerwone wierchy??... czy dużo śniegu itp? .... zastanawiam sie jaka będzie przydatność raków i czekana
W wielu miejscach śniegu już nie ma. Moje subiektywne zdanie jest takie, że można tam już iść spokojnie bez sprzętu zimowego, tylko wybierając odpowiedni szlak. Najmniej śniegu i najbezpieczniej będzie na czerwonym z Kir na Ciemniak. Nie pchajcie się przez Kobylarzowy Żleb i przez Dolinę Tomanową (ten ostatni zresztą jest zamknięty).
gosia d

Post autor: gosia d »

Prognoza pogody Zakopanego + widok z 3 kamer (aktualizacja co 5 min)

http://www.zakopaneonline.pl/pogoda/
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Wybieram się na "długi weekend" w Góry Choczańskie, zbieram informacje do kolejnej edycji przewodnika i chcę fotografować kwiatki, których mam nadzieję będzie trochę.

Planuję noclegi na dziko, w szałasach.

Jakby ktoś miał ochotę na piwo ze mną i moją koleżanką to prawdopodobnie będę 2 maja około południa w knajpie "Borowica" w Wielkim Borowym, pod wieczór tego dnia w "klimatycznej" knajpie w Malatinie, a na koniec w niedzielę "U Janosika" w Wałaskiej Dębowej.

;-)

Pozdrowienia

Basia
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Post autor: horolezec »

Hehe, a ja dziś wyjeżdżam :D Jutro po południu stanę oszpejony pod Lodową Granią :)) :)) :))
Jędrek

Post autor: Jędrek »

Rafał pisze:W wielu miejscach śniegu już nie ma. Moje subiektywne zdanie jest takie, że można tam już iść spokojnie bez sprzętu zimowego, tylko wybierając odpowiedni szlak.
Hmm..na Liliowych ,na przykład,w niedziele/27/ bylo tak

Obrazek
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Rafał pisze:Moje subiektywne zdanie jest takie, że można tam już iść spokojnie bez sprzętu zimowego, tylko wybierając odpowiedni szlak
W moim odczuciu pleciesz bzdury i zachowujesz się nieodpowiedzialnie. Spójrz na kamery i zobacz ile jest śniegu. Pełna zima poza temperaturami! Spójrz na komunikaty Topru i HZS - pełna zima (rano betony! - bez raków i dziaby?). Wyżej pełna zima i jeśli ktoś ma jakieś plany wycieczkowe w pobliże grani (również w Zachodnich) i jeszcze to teraz czyta to lojalnie ostrzegam - raki są obowiązkowe!

A poza tym - co to jest "odpowiedni szlak"? Ja rozumiem, że część jest mnie zagrożona od pozostałych, ale nie pisz, żeby iść bez raków na Ciemniak (nawet przez upłaz), bo wystarczy sięgnąć do "Wołania w górach" i sobie zobaczysz ile się tam ludzi przejechało na obie strony grani.
Awatar użytkownika
Rafał

horolezec pisze:W moim odczuciu pleciesz bzdury i zachowujesz się nieodpowiedzialnie. Spójrz na kamery i zobacz ile jest śniegu. Pełna zima poza temperaturami! Spójrz na komunikaty Topru i HZS - pełna zima (rano betony! - bez raków i dziaby?). Wyżej pełna zima i jeśli ktoś ma jakieś plany wycieczkowe w pobliże grani (również w Zachodnich) i jeszcze to teraz czyta to lojalnie ostrzegam - raki są obowiązkowe!
Komunikaty TOPR są jakie są - dość ogólne. I ogólnie prawdziwe. Ale na pewnych szlakach są już duże połacie gdzie śniegu od dawna nie ma. W dzień temperatury są wyraźnie dodatnie, śniegi odmiękają - raki tu wiele nie pomogą. Ze szlaku przez Upłaz trzeba mieć zresztą naprawdę ogromnego pecha, żeby tam gdziekolwiek zlecieć, nawet w czasie pełnej zimy.
Zdjęcie sprzed dwóch tygodni - 13.04 (od tego czasu ilość śniegu powyżej 2000 metrów została na praktycznie tym samym poziomie - trochę dopadło i tyleż samo się stopiło, niżej śniegu ubyło):
Obrazek
PS. Jasne, że raki lepiej mieć niż nie. Mogą się przydać obecnie nawet (a może nawet szczególnie) na leśnych szlakach, gdzie Słońce nie operuje i ten śnieg jest często zlodowaciały.
Gość

Post autor: Gość »

horolezec pisze:"w górę minimum trudności II (do końca marca - również zimowe I)+ dojście pod drogę najkrótsza trasą od szlaku;
Gdzie można znależć klasyfikację dróg, poza przewodnikami Paryskiego?
Awatar użytkownika
Barek

Post autor: Barek »

Mialem okazje byc 3 dni od ubieglej niedzieli do wtorku...warunki bardzo dobre,zeby nie powiedziec swietne,populdniami juz ciut gorsze ze wzgledu na temperature...Relacja niebawem...w sumie to co zaplanowalem-zrealizowalem:)
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Do Rafała zwłaszcza: Wróciłem z 4-dniowego pobytu z 5 stawach spiskich, spałem w Terince. Wrzuce póżniej zdjęcia, ale uwierz na słowo - na poziomie schroniska śniegu full, powyżej metrowe zaspy, na grani nawisy i lód. Zrobiliśmy tylko jedną drogę II-kową na Kopie Lodowej, a poza tym krzątaliśmy się po Lodowej Przeł i Czerwonej Ławce, bo wyżej się po prostu nie dało (potężny wiatr).
Wysoko w Tatrach prawdziwa zima i tyle.
Awatar użytkownika
Rafał

horolezec pisze:uwierz na słowo
Wierzę i bez tego... i tak sobie myślę, że głupio się spierać o takie pierdoły. Masz rację, że nie powinienem się wypowiadać, jeśli nie mam 100% pewności co do sytuacji - jeszcze komuś przez taką nieprecyzyjną informację może się coś stać. Cieszę się, że nikt sobie na tych Czerwonych Wierchach krzywdy nie zrobił. Teraz sytuacja i tak się zmieniła - trochę świeżego ostatnio dopadło. Wyjazd z powodu pogody pewnie średnio Ci się udał, ale najważniejsze, że się wróciło całym i zdrowym. Durny pewnie postoi jeszcze do przyszłego roku. :D
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

horolezec pisze:Zrobiliśmy tylko jedną drogę II-kową na Kopie Lodowej, a poza tym krzątaliśmy się po Lodowej Przeł i Czerwonej Ławce, bo wyżej się po prostu nie dało (potężny wiatr).
Wysoko w Tatrach prawdziwa zima i tyle.
My byliśmy w sobotę i gdyby nie wiatr i opad śniegu to warunki super po prostu wspaniały beton i do jazdy na nartach i do wspinu.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Moja mała galeria z wypadu na długi weekend w Góry Choczańskie.
Niedźwiedzia tam nie ma - za to są kwiatki:

http://picasaweb.google.pl/basia.zygman ... ChoczaSkie

B.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
lars

Post autor: lars »

I byłem w tym Karpaczu na weekend. Brak noclegów, nocka w samochodzie, dobra pogoda, patologiczne tłumy na ulicach i w knajpach oraz...pustki w górach...przynam, że zgłupiałem. :think:
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

Ja byłem w Bieszczadach, ale niestety pogoda była kompletnie do dupy. Nie przeszkodziło mi to jednak odwiedzić po raz pierwszy Tarnicy i Krzemieńca :) Ale błota to tyle jeszcze jak żyję nie widziałem :)
Awatar użytkownika
Johanka

Post autor: Johanka »

A ja w czwartkowy poranek wybrałam się na Giewont i schodząc płakałam z bólu - nogi odmawialy mi posłuszeństwa. W ten sposób problem wyprawy na Czerwone Wierchy rozwiązał się samoistnie. W piątek - wycieczka na Gąsienicową (horror wokół Murowańca :x) a w sobotę- Sarnia Skała tonąca w deszcu i mgle.
Awatar użytkownika
Ines

Post autor: Ines »

Ja w długi weekend ukochane Tatry odpuściłam (i widzę że to była dobra decyzja). Byłam w Beskidzie Żywieckim, pustki na szlakach, ludzie (głównie studenci) tylko przy schroniskach, piękna pogoda, świetne widoki zwłaszcza z Rysianki, no i moja nowa miłość - przejażdżki konne górskimi szlakami. Rewelacja. :D
staszek

Post autor: staszek »

A Durny w majówkę wyglądał tak :

Obrazek

na Jagnięcy oj trzeba było się kopać

Obrazek

Do wiosny jeszcze daleko , przynajmniej w Wysokich Tatrach 8)
Jaśko

Post autor: Jaśko »

Krajobrazy czysto zimowe. :D Śmiało można na nartach śmigać.
ODPOWIEDZ