Zimowy szpej na Allegro?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Smolik pisze:Turysta idzie w góry a"stonka" lezie do schroniska i żre.
Turysta dostrzega góry,"stonka"nie.
Turysta rozmawia,"stonka "krzyczy.
Turysta wie gdzie idzie i po co,"stonka" generalnie ma to głęboko na zapleczu

Turysta.......itd."stonka"...........itd.
:))

dodałabym jeszcze
Turysta nie śmieci, "stonka" zeżre, wypije i opakowania rzuci :x , bo wg "stonkowego rozumu" - trudniej znieść na dół puste, niż wynieść do góry pełne....

Ala :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Dość wyjątkowa, bo bez awantury dyskusja o mianie "stonka"...
W dodatku zakończona wspólną dwudniową wycieczką w Tatry - fotki - opis
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

andy67 pisze:podoba mi się niezmienna Zygmuntowa chęć do myślenia za innych.
Zygmunt nie myśli za innych. Jeśli zaś, przez zupełny przypadek zapewne, dojrzałeś w mojej wypowiedzi obszar, do którego nie chciało ci się nigdy wcześniej zajrzeć... trudno, przepraszam, wymazuję, delete... Rzeczywiście nie powinienem, bo i... po co?
andy67 pisze:jeśli nikt tam nie powie "nie biegaj bo się spocisz" to niechybnie pobiegniemy, spocimy się i zemrzemy marnie a wtedy np. Zygmunt i jemu podobni spać nie będą mogli wstrząsani wyrzutami sumienia że nas nie ostrzegli.
Uprzejmie donoszę, że Zygmunt niezmiennie od ponad pół wieku śpi bez wstrząsów, drgawek i innych temu podobnych przypadłości.
A swoja drogą to reprezentowany był już tu i to wielokrotnie model takiego myślenia: "co mi tam? chce, niech lezie!". Ba! nawet niezłe podpuchy robiono, by ludziska szli w górę "bez cykorii". Jakoś szybko powykruszało się to podkręcające tatroburcze ambicje bractwo...
Nie twierdzę, że ci którzy zginęli w Tatrach to głupki, ale ci którzy złazili Tatry i doczekali się wnuków oraz ich tam wprowadzali, to zazwyczaj bardzo mądrzy ludzie. Wiem, bo mnie tacy właśnie uczyli tej roboty.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Zygmunt Skibicki pisze:

Dość wyjątkowa, bo bez awantury dyskusja o mianie "stonka"...

My tutaj też potrafimy bez awantur
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

manfred pisze:My tutaj też potrafimy bez awantur
Ku powszechnej radości, rzecz jasna.
Co daj nam Panie na wieki wieków, Amen.
Mundek
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Pozwolę sobie w tym wątku podać linki do zdjęć z zimowego "szkolenia" kursu SKPG "Harnasie" - to jest po prostu kursowego wyjazdu w Tatry zimą.

Miejsce zapewne znane:

http://picasaweb.google.pl/QRS2007/Tatr ... ByAniaGrze

http://picasaweb.google.pl/QRS2007/Tatr ... elenePleso

Pozdrowienia

Basia
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
alek 64

Post autor: alek 64 »

Zygmunt Skibicki pisze:nierozwiązywalnego dziś problemu walki z coraz bardziej panoszącą się "lewizną".
Qurnia ...po przeczytaniu Twoich postów, coraz bardziej zdaję sobie sprawę, że ostatnio to tylko chodzę na "lewiznę".... :think:
Wybacz Zygmunt... :?
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

alek 64 pisze:zdaję sobie sprawę, że ostatnio to tylko chodzę na "lewiznę"....
Wybacz...
Ja...?
Ja mam wybaczać...?
A to ja regulaminami określam, gdzie można, a gdzie nie należy?
Ja wypuszczam "w teren" patrole filanców i "wolontariatów"...?
Natomiast za wszystko, co komukolwiek przypadkowo uświadomiłem, przeprosiłem kilka postów wyżej.
Tylko nie wiem, czy w tej sprawie powinienem prosić o wybaczenie...
Może ktoś mi to wyjaśni... w wolniejszej od innych zajęć chwili, co?
Mundek
świster

Post autor: świster »

Osobnik typu "stonka" pije kawę w schronisku a prawdziwy twardziel turysta górski ma maszynkę najlepiej spirytusową i pije kawę na lub troszkę obok szlaku.
Kilka lat temu użyłem takiej maszynki przy schronisku nad Morskim Okiem (wiadomo, że obok jest szlak :)), tylko piłem herbate i paliłem denaturatem, a później na bezczelnego położyłem się spać na werandzie za darmochę. Znaczy od tego momentu nie jestem już stonka?
Ale się cieszę :D
alek 64

świster pisze: tylko piłem herbate i paliłem denaturatem, a później na bezczelnego położyłem się spać na werandzie za darmochę. Znaczy od tego momentu nie jestem już stonka?
:think: ....prawdziwi turyści palą herbatę,piją denaturat, ...dopiero wówczas kładą się na werandę... 8)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

świster pisze:Kilka lat temu użyłem takiej maszynki przy schronisku nad Morskim Okiem (wiadomo, że obok jest szlak laughing, tylko piłem herbate i paliłem denaturatem, a później na bezczelnego położyłem się spać na werandzie za darmochę. Znaczy od tego momentu nie jestem już stonka?
alek 64 pisze:....prawdziwi turyści palą herbatę,piją denaturat, ...dopiero wówczas kładą się na werandę...
Stonką to już chyba nie jesteście ale na wycieczki chodzicie!
:P
Jestem gorszego sortu...
świster

Post autor: świster »

alek 64 pisze: ....prawdziwi turyści palą herbatę,piją denaturat, ...dopiero wówczas kładą się na werandę...
Dobre :))
Znaczy jesteś prawdziwym turystą? Gratulacje ;)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze: Czy jesteś pewien, że właściciel wyciągu płaci? Bo ja nie.
Włąśnie podawali w radio, że w Karkonoszach GOPR podwyższył trzykrotnie stawki za obsługę wyciągów, więc właściciele kompleksu wyciągów Śniezka chcą zorganizować własną służbę meduyczną.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:właściciele kompleksu wyciągów Śniezka chcą zorganizować własną służbę meduyczną.
I to wcale nie jest taki kiepski pomysł:
- w pełni wyszkolonych goprowców, którzy nie pełnią właśnie dyżurów jest w kraju całkiem spora ilość,
- wielu z nich pełni tylko dlatego dyżury goprowskie by mieć za frico wikt oraz noclegi w atrakcyjnych miejscach - będą mieli dokładnie to samo, a i grosz jakiś fajny wpadnie,
- podstawowy sprzęt zabezpieczający urazy oraz ten do "zwózki" jest łatwo dostępny i wcale nie tak koszmarnie drogi, jak można by sądzić - spokojnie zmieści się to w cenach karnetów,
- klient wyciągu będzie wiedział, że za wszystko odpowiada właściciel i ewentualne pretensje za błędy obsługi nie będą odsyłane w organizacyjny zamęt,
- pracownik na etacie to zawsze lepszy pracownik niż "zewnętrzny", bo można go... zwolnić.
Ciekawi mnie, kiedy pod Giewontem wpadną na ten pomysł?
Mundek
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:Janek napisał(a):

Czy jesteś pewien, że właściciel wyciągu płaci? Bo ja nie.

Włąśnie podawali w radio, że w Karkonoszach GOPR podwyższył trzykrotnie stawki za obsługę wyciągów, więc właściciele kompleksu wyciągów Śniezka chcą zorganizować własną służbę meduyczną.
To nadal nie stanowi odpowiedzi. TOPR/GOPR na terenach narciarskich to właściwie zwykłe pogotowie, tylko że na nartach. Nie jestem w stu procentach pewien ale z tego co wiem, to właściciele terenów narciarskich płacą jedynie za dyżur TOPR-owca (np. na Kasprowym) a resztę płaci Rzeczpospolita i sponsorzy.
Może KubaR się trafi i poda jak jest naprawdę.
Jestem gorszego sortu...
alek 64

Dobrze kombinujecie chłopaki !
ziemir

Kontakt:

Post autor: ziemir »

jest wiele wyciagow ktore nie placa nic ani nawet niedaja ratownikom karnetow -przejazdow darmowych jednak
wiekszosc powaznych spolek dba o to by byly dyzurki miejsca dla smiglowca do przyziemiania oraz pomoc obslugi wyciagow
to sem ja
ODPOWIEDZ