zagadki - Polska - archiwum
Wcale nie, po prostu Kilgor jest z tamtych stron. Mniej znany motyw z Pomorza Środkowego pewnie byłby nieczytelny dla większości a ja bym pewnie znał (choć do końca nie jestem pewien - np. jest tu sporo okazałych dworów i rezydencji junkierskich - nie znam wszystkich, choć przy moim zawodzie jeździło się po rozmaitych zakazanych dziurach).Basia Z. pisze:Za łatwe wymyśliłam
Jestem gorszego sortu...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
i dlatego jest zabawnie.
PS Basiu - napisz regulamin zabawy. Proponuje zasadę, że jeśli zagadka nie bedzie odgadniona przez dajmy na to 2 tygodnie lub gdy ten co zgadnie w powiedzmy 5 dni nie da nowej zagadki konkurs się resetuje (czyli zagadkę wrzuca pierwszy lepszy)
PS Basiu - napisz regulamin zabawy. Proponuje zasadę, że jeśli zagadka nie bedzie odgadniona przez dajmy na to 2 tygodnie lub gdy ten co zgadnie w powiedzmy 5 dni nie da nowej zagadki konkurs się resetuje (czyli zagadkę wrzuca pierwszy lepszy)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Ależ Ty masz wymagania !!!mefistofeles pisze:i dlatego jest zabawnie.
Proponuję krótsze terminy - tzn jak jest nieodgadnięte do tygodnia lub ten co odgadnie nie wrzuci czegoś nowego do 48 godz. Po to aby konkurs był bardziej dynamiczny.
Możesz tak to sformułować.
Jak ktoś wyjeżdża - trudno - jego strata chwilowo.
Pozdrowienia
Basia
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Zasady zabawy:
1. Wrzucamy zdjęcia obiektu architektonicznego z dowolnego miejsca Polski.
2. Zdjęcie powinno umożliwiać jednoznaczne odgadnięcie.
3. Osoba, która poprawnie odgadła (rozwiązaniem jest obiekt, nie samo miasto, ostatecznym sędzią jest autor zagadki) ma 48 godzin by zadać swoją. Jeśli tego nie zrobi nową zagadkę może wstawić każdy,
4. Jeśli w ciągu tygodnia nie pojawi się poprawna odpowiedź, autor zagadki podaje rozwiązanie. Nową zagadkę może wówczas wstawić każdy.
5. Wrzucamy zdjęcia swoje, ew. znajomych, z miejsc gdzie sami byliśmy.
Może być?
2. Zdjęcie powinno umożliwiać jednoznaczne odgadnięcie.
3. Osoba, która poprawnie odgadła (rozwiązaniem jest obiekt, nie samo miasto, ostatecznym sędzią jest autor zagadki) ma 48 godzin by zadać swoją. Jeśli tego nie zrobi nową zagadkę może wstawić każdy,
4. Jeśli w ciągu tygodnia nie pojawi się poprawna odpowiedź, autor zagadki podaje rozwiązanie. Nową zagadkę może wówczas wstawić każdy.
5. Wrzucamy zdjęcia swoje, ew. znajomych, z miejsc gdzie sami byliśmy.
Może być?
Ostatnio zmieniony śr 23 kwie, 2008 przez mefistofeles, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Jak poprawisz literówki - to może być. ;-P.mefistofeles pisze:Zasady zabawy:
2. Zdjęcie powinno umożliwiać jednoznaczne odgadnięcie
3. Osoba, która poprawnie odgadła (sędzią jest autor zagadki) ma 48 godzin by zadać swoją. Jeśli tego nie zrobi Nową zagadkę może wstawić kazdy
4. Jeśli w ciągu tygodnia nikt nie odgadnie autor zagadki podaje rozwiązanie. Nową zagadkę może wrzucić każdy.
5. Wrzucamy zdjęcia swoje, ew. znaomych, z miejsc gdzie sami byliśmy.
Może być?
Można jeszcze dodać że chodzi nie o miasto a o obiekt.
Tak samo dla konkursu "zagranicznego".
Pozdrowienia
Basia
Sękowa.kilgor pisze:Skoro jesteśmy w Beskidzie Niskim - co to za kościół?
Kościół p.w. św. św. Filipa i Jakuba - jeden z sześciu, które sa na liście UNESCO.
B.
P.S.
Kto mi wyjaśni co ma wspólnego św. Jakub ze św. Filipem, bo akurat dziś pisałam o kościele w Liptowskiej Ciepłej który też jest pod wezwaniem tych dwóch świętych.
Dlaczego oni występują razem ?
W gruncie rzeczy to chyba niewiele. Tyle tylko, że obaj zginęli śmiercią męczeńską i to, że razem w połączeniu są podobno patronami kapeluszników, kramarzy, sklepikarzy, paszteciarzy, foluszników, garbarzy i cukierników. Ale dlaczego? Tego nie udało mi się doszukać i prawdopodobnie "tego nie wie nikt, oprócz tych ktorzy wiedzą" jak to mawia moja siostra.Basia Z. pisze:Kto mi wyjaśni co ma wspólnego św. Jakub ze św. Filipem, bo akurat dziś pisałam o kościele w Liptowskiej Ciepłej który też jest pod wezwaniem tych dwóch świętych.
Dlaczego oni występują razem ?
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
Ja za nią... (...)
Obaj byli Apostołami. Za słabo znam się na Dziejach Apostolskich aby wiedzieć więcej.Basia Z. pisze:Kto mi wyjaśni co ma wspólnego św. Jakub ze św. Filipem,
Ale coś musi być na rzeczy bo np. mój prapradziadek był trojga imion - Marek Jakub Filip.
Moje wnuki to jeden Jakub a drugi Filip - co dziwne, córka nie wiedziała o tych imionach swego praprapradziadka, na razie mają to wspólne, że się żrą.
Aby było bardziej skomplikowanie - było dwóch Apostołów Jakubów - Jakub Większy i Jakub Mniejszy.
Jakub Większy, kuzyn Jezusa, ścięty w Jerozolimie w roku 43 lub 44 z rozkazu Heroda Agryppy I, patron Hiszpanii i Portugalii, jego grób jest (podobno) w Santiago Compostela
Jakub Mniejszy, ukrzyżowany w Ostrakine w Egipcie, nie wiadomo czego lub kogo patron
Filip, zamęczony w Hierapolis w Turcji koło Pamukkale w r.80 - jedno z piękniejszych miejsc na świecie, bardzo dobrze zachowane miasto hellenistyczne - polecam, byłem zachwycony. Pamukkale to niezwykły fenomen natury.
Ostatnio zmieniony śr 23 kwie, 2008 przez Janek, łącznie zmieniany 2 razy.
Jestem gorszego sortu...
-
jacob.p.pantz
-

jeśli myślimy o tym samym...Basia Z. pisze:Znam takiego jednego, który i tutaj pisuje
to - w skrócie rzecz ujmując - g***no prawdaBasia Z. pisze: a o świętych wie wszystko
ech... ileż razy jeszcze ma się okazać, iż Twoi 'najlepsi znawcy śmego lub owakiego'
mają ledwie podstawy/fragmenty orientacji w danej dziedzinie i/lub odrobinę smykałki do googlania (-;
byś wyzbyła się tej niczym nieuzasadnionej emfazy?
((-;
Filip i Jakub (Mniejszy/Młodszy/później powołany; brat Judy Tadeusza; 1szy bp Jerozolimy)
zostali (w końcu) pochowani w jednej rzymskiej bazylice, początkowo konsekrowanej pod ich wezwaniem,
teraz zwanej szerzej - Sancti Apostoli;
ich święto przypada także jednego dnia - (po kolejnych zmianach) 3go maja
(u nas 6go - boć 3go czcimy Bogurodzicę jako Królową Polski).
Jednak co było najpierw - data czy miejsce - i jakiej / której z ww. okoliczności
zawdzięczamy popularność podwójnego wezwania licznych świątyń
- nie udało mi się 'na szybko' znaleźć.
Patronami zaś pilśniarzy i kapelusznikó mogą być z uwagi na to, iż obaj byli (m.in.) kamienowani
(co kojarzy się z biciem filcu; Jakub miał być też dobity pałką pilśniarza)
- ale to tylko domysł
kuzynem Jezusa ("bratem Pana") był Mniejszy; Większy zaś był bratem JakubaJanek pisze:Aby było bardziej skomplikowanie - było dwóch Apostołów Jakubów - Jakub Większy i Jakub Mniejszy.
Jakub Większy, kuzyn Jezusa
(apostoła/ewangelisty i autora Apokalipsy/Teologa - ów ostatni przydomek prawosławny)
dwóch było także apostołów o imieniu 'Juda'
(Juda zwany Tadeuszem i Juda z Kariotu = Judasz Iskariota)
oraz 'Szymon'
(Piotr=Petros=Skała; też czyjś brat (-; - św. Andrzeja mianowicie - BTW pochodzili z Betsaidy, jak Filip (-; )
i Szymon Kananejczyk zw. Gorliwym)
powstało jako hellenistyczne, ale co widać, to z czasów rzymskichJanek pisze: Filip, zamęczony w Hierapolis w Turcji koło Pamukkale w r.80 - jedno z piękniejszych miejsc na świecie, bardzo dobrze zachowane miasto hellenistyczne - polecam, byłem zachwycony. Pamukkale to niezwykły fenomen natury.
(kilka trzęsień ziemi) i (odrobinę) bizantyńskich
nie wiem, co bardziej na mnie zrobiło wrażenie:
czy świetnie zachowany teatr, czy takież publiczne szalety przy bramie,
czy śnieżnobiałe 'fale' wapiennych osadów, które - nim spłyną kaskadami
'bawełnianego zamku/twierdzy z waty' (znaczenie tur. pamukkale)
'podtapiają' grobowce rozległej nekropolii
(cóż, nie wszytkim starożytnym kuracjuszom pomagały tutejsze wody...),
czy fakt, jak mała część owych wapiennych mis jest 'czynna'
(napełniana wodą - którą obecnie 'włącza się' w wybranych obszarach (-; )
Serdeczności,
Kuba
Oj Kuba - to była tylko taka drobna podpucha, okraszona uśmiechem.jacob.p.pantz pisze:jeśli myślimy o tym samym...Basia Z. pisze:Znam takiego jednego, który i tutaj pisuje
to - w skrócie rzecz ujmując - g***no prawdaBasia Z. pisze: a o świętych wie wszystko
ech... ileż razy jeszcze ma się okazać, iż Twoi 'najlepsi znawcy śmego lub owakiego'
mają ledwie podstawy/fragmenty orientacji w danej dziedzinie i/lub odrobinę smykałki do googlania (-;
byś wyzbyła się tej niczym nieuzasadnionej emfazy?
((-;
A za wszelkie informacje bardzo dziękuję.
Tak się zabawnie złożyło, że akurat wczoraj około 17 pisałam o cennym bo prawdopodobnie na XIII wiecznych fundamentach kościele w Cieplej Liptowskiej i pisząc pod jakim jest wezwaniem pomyślałam, że całkiem niedawno widziałam coś o innym kościele pod tym samym wezwaniem.
No i masz - 2 godz. później - zagadka, od razu wiedziałam co to, ale szukając więcej informacji o obiekcie trafiłam znów na to samo wezwanie.
Zbieg okoliczności.
BTW - czy to Twój patron ?
Pozdrowienia
Basia
-
jacob.p.pantz
-

Kuba - po prostu beznadziejny jesteś w tym, że zgadujesz, a nie chcesz dać swojej zagadki.jacob.p.pantz pisze:
- pałac w Pszczynie (i tak nie zadam swojej ;-P )
Psujesz zabawę.
Ale znaj moje dobre serce - akurat mam jedno zdjęcie Twojej produkcji, które mogłabym wystawić.
(Tylko Ty wtedy nie zgaduj !)
Pozdrowienia
Basia