Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
Zefir

Post autor: Zefir »

Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

to samo. Fora gdzie jest upload obrazków nie udostepniają ich oglądnia niezarejestrowanym użytkownikom.

Nie możesz wrzucić na fotosik.pl ?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
lucyna

Post autor: lucyna »

Jeden z naszych Kolegów Jabol leśnik przeszedł Turnicę. Potwierdza wycinki. Okolica Arłamowa przypomina jedną wielką składniće drewna.
Informacja i rozmowa na ten temat jest na naszym, bieszczadzkim forum w boxie.
www.forum.bieszczady.info.pl
lucyna

Najprawdopodobniej 30 marca odbędzie się spotkanie założycielskie stowarzyszenia na rzecz ratowania Turnicy.
Wszystkich zainteresowanych losem Turnicy zapraszam w imieniu Organizatorów do przyłączenia się do tego jakże potrzebnego przedsięwzięcia.
lucyna

Dziś zostało powołane Stowarzyszenie na Rzecz Turnickiego Parku Narodowego. Prezesem został Zefir-młody człowiek, ktory potrafił poruszyć serca wielu osób i zebrać wokół siebie ludzi chcących ratować to co uważają za cenne. Vice jest Przemysław Kunysz autor kilkunastu publikacji przyrodniczych od lat zaangażowany w sprawy Turnicy. Co ciekawe. Wśród członków założycieli są aktywni userzy z jednego z górskich forów, www.forum.bieszczady.info.pl.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Ministerstwo Ochrony Środowiska postanowiło postawić Bieszczadzki Park Narodowy w stan likwidacji. Rzecznik prasowy Ministerstwa poinformował zdziwionych dziennikarzy, że jest to wynik działalności licznie powstających tam klasterów miejscowych przewodników, których działalność ogranicza się wyłącznie do organizacji imprez integracyjnych. O ekscesach seksualnych podczas tych imprez donosiła dziś rano jedna rozgłośnia na Pomorzu.
Jestem gorszego sortu...
lucyna

Na ostatnich targach turystycznych w Krakowie idea powstania Turnickiego Parku Narodowego zdobyła dużą sympatię. Oprócz przedstawicieli naszego województwa w promocję ochrony Turnicy właczyli się Koledzy Przewodnicy z koła studenckiego w Lublinie. Ciepło reagowali pracownicy parków narodowych, w tym Roztoczańskiego Parku Narodowego. Za pośrednictwem tego forum dziękuję Kolegom poznanym poprzez fora internetowe. :)
Z pełnym impetem w działalność stowarzyszenia włączyły się panie ze Stowarzyszenia "Wrota Karpat Wsch" z Birczy. Są pełne entuzjazmu i chęci działania wśród miejscowej ludności. Przygotowują panel dyskusyjny: lubelscy naukowcy (którzy zasilili stowarzyszenie i prężnie działają na rzecz powstania parku), ludność miejscowa z gmin Bircza i Fredropol (obrzeża przyszłego parku) oraz wszystkie osoby zainteresowane tym tematem.
Niestety, w kręgach ministrialno-politycznych nie możemy zdobyć poparcia.
lucyna

Komunikatów ciąg dalszy.
W czwartek o godz. 18.08 w Radiu Rzeszów odbędzie się debata poświęcona Turnickiemu PN. Ze strony Stowarzyszenia na Rzecz Turnickiego Parku Narodowego udział wezmą: autorzy operatu ochrony, którzy od wielu lat walczą o powstanie parku: prof. Piórecki i znany ornitolog autor kilkudziesięciu publikacji książkowych Przemek Kunysz oraz Zefir nasz Prezes.
Ostatnio spotykamy się z bardzo dużą życzliwością. Jesteśmy zapraszani na konferencje, seminaria, spotkania itd. Jak jakaś instytucja nie może nam oficjalnie pomóc to proszą abyśmy ideę powstania parku poruszali w kuluarach.
Darkowski

Post autor: Darkowski »

Zefir pisze:wycinka w rezerwacie Kalwaria Pacławska...
Czy ten rezerwat również ma się znaleźć w granicach parku?
lucyna

Nie, w wersji "kadłubowej" teren chroniony ma obejmować około 10 tys ha czyli 1/3 nadleśnictwa Bircza. Należy bezwzględnie chronić: pasmo Turnicy, częśc pasma Chwaniowa, dolinę Wiaru i dolinę Jamninki.
lucyna

lucyna pisze:Nie, w wersji "kadłubowej" teren chroniony ma obejmować około 10 tys ha czyli 1/3 nadleśnictwa Bircza. Należy bezwzględnie chronić: pasmo Turnicy, częśc pasma Chwaniowa, dolinę Wiaru i dolinę Jamninki. W większości są to tereny gmin: Bircza i Fredropol. To jedno z najczęściej padających pytań więc konsultowałam się z jednym z autorów operatu ochrony. W założeniach do parku mogą być włączone tereny należące do Skarbu Państwa.
lucyna

gb pisze:
Dziś w Radiu Rzeszów o godz.18.08 debata o przyszłym Turnickim PN.
Lucyno - pytania poważne - choć miejsce zadania mniej. Jeśli Wasze zamiary są szczere - to i odpowiedź będze normalna..
1. Kto będzie debatował?
2. Zdajesz/zdajecie sobie sprawę, że decyzji o utworzeniu nowego parku narodowego nie podejmuje "byle kto". Czy macie zapewnione - w odpowiednich gremiach odpowiednie "lobby", które nie tylko wywrze wpływ na organ decydujący, tak że przychyli się on do pomysłu utworzenia nowego parku narodowego (w odpowiedniej liczbie głosów), ale także zniweluje - wieloletnie starania innch "parków" o ich utworzenie. Bo kolejka jest dłuuuga, a "zasługi" wpływające na kolejkowe miejsce - przynajmniej porównywalne...

pozdrawiam
gb 8)
No wreszcie ktoś to zauważył.
Ze strony ekologów udział wezmą: autorzy pierwszego operatu ochrony prof Piórecki i znany ornitolog, autor kilkudziesięciu książek Przemysław Kunysz oraz prezes Zefir czyli Wojtek Jarosz. Nie wiem czy spełni się czarny scenariusz i przeciw nowemu parkowi wypowie się pewien dyr parku nrodowego. Jeżeli tak to będzie nokaut. Słucham zapowiedzi. Dziennikarze tak tę debatę rekalmują: czy Podkarpacie stać na park? z jednej strony biedni, niemal głodujący mieszkańcy, a z drugiej my ekolodzy.
Wiem, że jest kilka równie cennych miejsc godnych objęcia najwyższą ochroną. Czy zostaną powołane nowe PN? Wątpię w to. Napewno nie w ciągu najbliższych kilku lat. Czy to oznacza jednak, że mamy milczeć?
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

http://www.radio.rzeszow.pl/hi.pls - mozna posłuchać przez sieć.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

w sumie nic ciekawego nie było. Szkoda, e zefir nie wpsomniał o wyninkach w rezerwacie - chyba, że to był jakiś fałszywy alarm.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:w sumie nic ciekawego nie było. Szkoda, e zefir nie wpsomniał o wyninkach w rezerwacie - chyba, że to był jakiś fałszywy alarm.
Czy jest gdzieś zapis audycji ?
(byłam akurat u dentysty, brrr, a chętnie bym posłuchała).

Z wypowiedzi na forum bieszczadzkim wynikało, że żadna ze stron nie przedstawiła merytorycznych argumentów, tylko tak sobie pobito pianę.

I pytanie do GB - o Turnickim Parku Narodowych i planach jego utworzenia słyszę już co najmniej od kilkunastu lat.

Wiem ze mówi się również (i tez od dawna o utworzeniu Jurajskiego Parku Narodowego) w okolicach Złotego Potoku.

Ja szczerze - to kibicuję obu zamierzeniom.

Czy są jeszcze jakieś inne planu odnośnie nowych parków ?

B.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Z wypowiedzi na forum bieszczadzkim wynikało, że żadna ze stron nie przedstawiła merytorycznych argumentów, tylko tak sobie pobito pianę.
tak było w istocie. Na stronie radi Rzeszów nie widze zapisu, może pojawi się później.
Grzegorz Braun
lucyna

mefistofeles pisze:w sumie nic ciekawego nie było. Szkoda, e zefir nie wpsomniał o wyninkach w rezerwacie - chyba, że to był jakiś fałszywy alarm.
Nie.
Wiadomość z ostatniej chwili.
Wczoraj na Radzie Gabinetowej Rządu stanął projekt powołania Turnickiego PN. Zastanawiano się nad źródłami finansowania.
Współautor operatu ochrony dr. Krzemiński wystąpił o zabezpieczenie na potrzeby przyszłego parku budynków w Trójcy.
Wojewoda polecił swojemu urzędnikowi zebranie dokumentów dotyczących historii powstawania TPN.

Kiedyś powiedziałam: po czynach ich poznacie.
Dziękuję za uwagę.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Lucyna - czy wiesz dlaczego u samorządowców Parki wzięcia nie mają? Bo zaraz wszystko zostaje sformalizowane i tylko zakazy, nie lzia, verboten.
Rozmawiałem niedawno z takim jednym samorządowcem z moich stron - okolica wspaniała, szczęśliwie nie spaprana, nawet ruskie wojsko nic tam szczególnie złego nie narobiło. No to się go pytam - dlaczego się nie starają o rezerwat czy park. Myślałem, że w powietrze wyskoczy ze złości. A potem powiedział mi tak - Panie, my doskonale wiemy, że świeże powietrze, czysta woda, czysty las, oczyszczalnia w każdej wsi by jezior i rzek nie paskudzić to jedyny majątek naszych stron. Umiejętnie gospodarzymy, stawiamy na agroturystykę i małe pensjonaty pod lasem czy nad jeziorem, na wielkie hotele nie zezwalamy bo to zaraza itd Żaden park z całą kupą mądrali-darmozjadów nie zrobi tego lepiej od nas.
I wiesz co - ten facet ma chyba rację a ten region ma chyba najmniejsze bezrobocie w okolicy.
Ostatnio zmieniony pt 18 kwie, 2008 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...
świster

Post autor: świster »

lucyna pisze:Wojewoda polecił swojemu urzędnikowi zebranie dokumentów dotyczących historii powstawania TPN.
Co masz na myśli pisząc TPN?
Jestem za powstaniem Turnickeigo Parku Narodowe, ale niech to będzie np TrPN, bo jeden TPN już mamy :P
pozdr
Zefir

Post autor: Zefir »

świster pisze:Jestem za powstaniem Turnickeigo Parku Narodowe, ale niech to będzie np TrPN, bo jeden TPN już mamy
pozdr

Były też inne propozycje nazwy, np. Lędziański PN, PN Doliny Wiaru, Wschodniokarpacki PN.
ODPOWIEDZ