Byłem(-łam) na Giewoncie :)

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
świster

Post autor: świster »

Janek pisze:Chyba masz rację, ale przypominam, że szarańcza przylatuje głównie tylko w lipcu i sierpniu.
pierwszy raz widziałem to fenomenalne zjawisko pod koniec września z PpKK. Tak na oko 500 ludzi pod szczytem stało. To była moja jedna z pierwszych wycieczek tatrzańskich i zastanawiałem się o co tu chodzi :? . Wtedy to przygotowałem sobie strategię pierwszego wejścia na Giewont (bez kibiców :D ), którą zrealizowałem dwa miesiące później :)
pozdr
Awatar użytkownika
smyk

Post autor: smyk »

eee, wracając do tematu
jeśli chodzi o interes,
to ja też reflektuję na stringi, Agaar,
tylko że męskie, rozmiar na 6 lat
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

Obrazek
gosieńka pisze:Jak jestem w górach, nie lubię patrzeć na "dół", na Zakopane czy na tereny nizinne
przeca nikt Ci nie karze patrzeć na północ, możesz w innych kierunkach. Jak już wcześniej pisałem główna grań (i nie tylko) na pewnym odcinku z Giewontu jest widoczna jedynie w swoim rodzaju....bardzo ciekawe topograficznie.
gosieńka pisze:Ja kocham o prostu z każdej strony być otoczona górami. Może i głupie, ale to jeden z powodów, dla którego nie ciągnie mnie aż tak na Giewont.
wobec takiego Twego stanowiska, serdecznie Ci odradzam odwiedzenia m.in. takich szczytów znakowanych jak Babki, Siwy Wierch, Brestowa, Sławkowski, Baraniec, Skrajne Solisko, a przede wszystkim....Krywań :D
Bardzo mnie dziwi Twe podejście, gdyż widoki ze szczytu to nie wszystko....Giewont jest zbudowany ze skał osadowych, a co za tym idzie w pewnych okresach jest to jeden wielki skalniak roślin wapieniolubnych i nie tylko, wyprowadza na niego szlak dość urozmaicony pod względem technicznym, co nie jest częste w Tatrach Zachodnich. Prowadzi w jego kierunku wiele szlaków z różnych stron, a wariant od Grzybowca moim zdaniem jest bardzo pouczający i atrakcyjny.
Nie lekceważyłbym tez Podhala, gdyż jest w nim wiele „perełek”, a i widoki na Tatry z niego są często przednie.
Co do tłumów...to już było pisane, że w banalny sposób można ich uniknąć.
dagomar pisze:Uważam ,że lepszy widok na Podhale jest z Lodowego chyba
zdecydowanie nie dagomarze.....Lodowemu bliżej do Spisza niż Podhala, (choć je z niego tez widać). Porównując widoki Lodowy, a Giewont pod względem szczegółowości i topo, to nawet nie ma porównania.
Rowu podtatrzańskiego w swej północnej okazałości, to z niego nie zobaczysz.
Zygmunt Skibicki pisze:Żaden wyjątkowy widok z tego Giewontu
a możesz podać inny przykład, gdzie "ujęcia" będą zbliżone ?
Zygmunt Skibicki pisze:Chwalą go zazwyczaj prowadzający tam turystów, bo... z tego żyją
widzę, ze posiadasz lepsza wiedze, niż sami Ci wyprowadzający, gdzie to oni wola grupy prowadzić :D :P
Zygmunt Skibicki pisze:Rozkosz oczarowania z widoku dymiących kominów na tle koszmarnych "mazajców" dachów...?
czyżby dla Ciebie Podhale, to było tylko Zakopane :? :O
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Janek pisze:przypominam, że szarańcza przylatuje głównie tylko w lipcu i sierpniu.
Masz rację Janku - w ub. roku wybraliśmy się na Giewont 15 lipca, szlakiem od Małej Łąki - ja nastawiona odpowiednio ( z racji mojego lęku wysokości)...
Na widok tłumów, jakie zobaczyliśmy na przełęczy i przez lornetkę - na podejściu na Giewont i przy zejściu - całkowicie odechciało nam się wszystkiego, i poszliśmy na Kopę Kondracką i dalej przez Goryczkowe i Kasprowy do Kużnic. Tam było spokojnie i cichutko, ludzi bardzo mało. Super wycieczka. A Giewont - poczeka - innym razem, skoro świt.. :)

Ala :) .
Zakochani w Tatrach
świster

Post autor: świster »

Zakochani w Tatrach pisze:
Janek pisze:przypominam, że szarańcza przylatuje głównie tylko w lipcu i sierpniu.
Masz rację Janku - w ub. roku wybraliśmy się na Giewont 15 lipca, szlakiem od Małej Łąki - ja nastawiona odpowiednio ( z racji mojego lęku wysokości)...
Na widok tłumów, jakie zobaczyliśmy na przełęczy
Ja nigdy nie widziałem tłumów na Giewoncie w lipcu lub sierpniu. Jaki z tego wniosek? Jak mawiał mój kolega - nie stawiaj butów obok lodówki :))
pozdr
Awatar użytkownika
smyk

Post autor: smyk »

eee, ludzie, tak narzekacie na tych ludzi, co to ich na Giewoncie dużo,
a to jest największy (nie tylko dlatego, że taki masowy) walor Giewontu,
którego gdzie indziej nie uświadczycie
(to nie jest ta sama masa co na Krupówkach czy nad MOkiem, o! nie);

wcale nie trzeba być socjologiem ani reporterem ani jakimś innym takim ;),
żeby znaleźć rzadką przyjemność płynącą z możliwości bycia cząstką tego tłumu
i nawiązania kontaktu z tyloma różnymi ludźmi wędrującymi po Tatrach.
Dla tych ciekawych kontaktów nawet cały dzień na Giewoncie - to za mało :)

Post autor: igła »

świster pisze:Ja nigdy nie widziałem tłumów na Giewoncie w lipcu lub sierpniu. Jaki z tego wniosek?
Taki wniosek, że nigdy nie byłeś w lipcu i sierpniu na Giewoncie.
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

chief pisze:wobec takiego Twego stanowiska, serdecznie Ci odradzam odwiedzenia m.in. takich szczytów znakowanych jak Babki, Siwy Wierch, Brestowa, Sławkowski, Baraniec, Skrajne Solisko, a przede wszystkim....Krywań happy
Bardzo mnie dziwi Twe podejście, gdyż widoki ze szczytu to nie wszystko...
Na Sławkowskim byłam, ale tam widoki są jednak "z deczka" inne. Poza tym, Boże, ja nikogo nie pytam czy go dziwi moje podejście czy nie. Każdy jeździ w góry po co innego i co innego mu one dają. Ty po to żeby badać ciekawe rozwiązania techniczne, ktoś inny żeby leżeć na jakiejś polanie i cieszyć się widokiem dookoła, ktoś inny żeby "zaliczać" kolejne szczyty a jeszcze inny by może nawet kondycje trzymac jesli mu taki sposób odpowiada. Każdy ma swój system i swoje podejście. Ja akurat kocham w górach to, że mogę byc otoczona pięknymi szczytami, spojrzeć w dól na górskie doliny itp. I to właśnie daje mi satysfakcję. Jedyne w czym źle się wyraziłam, a za co mnie chwyciłeś to to że patrzeć na niziny mogę (dajmy na to Słowacja - nawet głupi inny system budownictwa czy rozmieszczenia miejscowości - zawsze lubię się na to gapić), tylko po prostu, widok na Zakopane czy Podhale aż tak mnie nie pasjonuje. Wg Ciebie powinnam czuć się z tym źle? Co kto lubi :)
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
igła

smyk pisze: Zdaniem specjalistów nie mam odchyleń od normy psychicznej
Olej tych specjalistów. Każdy ma, tylko nie każdy umie się do tego przyznać! ;) :D
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

igła pisze:Taki wniosek, że nigdy nie byłeś w lipcu i sierpniu na Giewoncie
może Był, jeno o odpowiedniej dla lipca/sierpnia porze ;)
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

gosieńka pisze:Na Sławkowskim byłam, ale tam widoki są jednak "z deczka" inne
tutaj to bym się ponownie z Tobą nie zgodził.....przeca bycie na Giewoncie, to nie tylko widoki z niego, ale tez poznanie szlaków na niego wiodących, a tym samym oglądanie panoram m.in. z tych szlaków.

Idąc na Giewont, np. już powyżej regli, w zasadzie jesteś cały czas w "środku" gór i dookoła są właśnie one. Podhale pokazuje się dopiero na szczycie Giewontu (uogólniając)
Idąc na Sławkowski, przez parę godzin widzisz głównie Podtatrze (w małymi wyjątkami), dopiero na jego szczycie ukazują się pozostałe tatrzańskie plenery.
gosieńka pisze:Poza tym, Boże, ja nikogo nie pytam czy go dziwi moje podejście czy nie.
przeca tylko sobie luźno dyskutujemy ;)
igła

chief pisze:może Był, jeno o odpowiedniej dla lipca/sierpnia porze
No tak. Poranny ptaszek albo nocny marek.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

"Uwielbiam" takie nachalne, belferskie przymuszanie i wtłaczanie na siłę swoich poglądów. Bywają nauczyciele, w których nie ma nic z belfra i chwała im za to wielka, ale bywają też ludzie z zawodem nauczycielskim nie mają nic wspólnego a są wręcz klasycznym, podręcznikowym przykładem marudnego belfra. Oczywiście zawsze dla dobra ucznia, lub osoby, którą się chce pouczać.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

MiG pisze:
A tak w temacie: na Giewoncie byłem dwa razy (...) w normalnych godzinach, przy świetnej pogodzie i przy minimalnej ilości turystów.
I wszystko się zgadza - w w/w warunkach tzw. "minimalna ilość turystów" dla Giewontu wynosi 427 :D

@Janek
Wycieczki osobiste to nie tutaj 8)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

chief pisze:
Zygmunt Skibicki pisze:Żaden wyjątkowy widok z tego Giewontu
a możesz podać inny przykład, gdzie "ujęcia" będą zbliżone ?
A gdzie napisałem, że to o wyjątkowość "ujęć" chodzi?
Miałem na myśli wątpliwą wyjątkowość atrakcyjności.
chief pisze:
Zygmunt Skibicki pisze:Chwalą go zazwyczaj prowadzający tam turystów, bo... z tego żyją
widzę, ze posiadasz lepsza wiedze, niż sami Ci wyprowadzający, gdzie to oni wola grupy prowadzić
Nie mnie to oceniać, ale i nie... tobie.
chief pisze:
Zygmunt Skibicki pisze:Rozkosz oczarowania z widoku dymiących kominów na tle koszmarnych "mazajców" dachów...?
czyżby dla Ciebie Podhale, to było tylko Zakopane
Oczywiście, że nie tylko, ale moim zdaniem widokowo najbardziej paskudna jego część.

Do moderatorów:
Z powyższych wyjaśnionych - mam nadzieję, zastrzeżeń mojego adwersarza wynika niezbicie, że stara się on dyskusję z tematu merytorycznego skierować na dyskusję o mojej skromnej osobie. Ponieważ nie jest to pierwszy objaw akurat jego i dokładnie takich inklinacji, stanowczo protestuję przeciw zaśmiecaniu tematu takimi bzdurami!
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

andy67 pisze:@Janek
Wycieczki osobiste to nie tutaj cool
Ja??????????????
:( :( :(
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze:A gdzie napisałem, że to o wyjątkowość "ujęć" chodzi?
Miałem na myśli wątpliwą wyjątkowość atrakcyjności.
hmm, czy możesz rozwinąć myśl, jakie musza być spełnione w Tatrach "warunki", aby "widok" ze szczytu był atrakcyjny ? :think:
Zygmunt Skibicki pisze:ale i nie... tobie
dlaczego nie tobie, to wiem....ale dlaczego nie mnie ?, swoja opinię opieram na podstawie wielu rozmów z tymi wyprowadzającymi....
Zygmunt Skibicki pisze:Do moderatorów:
Z powyższych wyjaśnionych - mam nadzieję, zastrzeżeń mojego adwersarza wynika niezbicie, że stara się on dyskusję z tematu merytorycznego skierować na dyskusję o mojej skromnej osobie. Ponieważ nie jest to pierwszy objaw akurat jego i dokładnie takich inklinacji, stanowczo protestuję przeciw zaśmiecaniu tematu takimi bzdurami!
:? :O :? :O :? :D
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

chief pisze:hmm, czy możesz rozwinąć myśl, jakie musza być...
Nie, nie mam zamiaru w ogóle z tobą gadać.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

:D
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

hmm, czy możesz rozwinąć myśl, jakie musza być spełnione w Tatrach "warunki", aby "widok" ze szczytu był atrakcyjny ?
Za to ja mogę rozwinąć. Muszą mieć "to coś" :P
Don't shit, where you eat
ODPOWIEDZ