Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Jeden z naszych Kolegów Jabol leśnik przeszedł Turnicę. Potwierdza wycinki. Okolica Arłamowa przypomina jedną wielką składniće drewna.
Informacja i rozmowa na ten temat jest na naszym, bieszczadzkim forum w boxie.
www.forum.bieszczady.info.pl
Informacja i rozmowa na ten temat jest na naszym, bieszczadzkim forum w boxie.
www.forum.bieszczady.info.pl
Dziś zostało powołane Stowarzyszenie na Rzecz Turnickiego Parku Narodowego. Prezesem został Zefir-młody człowiek, ktory potrafił poruszyć serca wielu osób i zebrać wokół siebie ludzi chcących ratować to co uważają za cenne. Vice jest Przemysław Kunysz autor kilkunastu publikacji przyrodniczych od lat zaangażowany w sprawy Turnicy. Co ciekawe. Wśród członków założycieli są aktywni userzy z jednego z górskich forów, www.forum.bieszczady.info.pl.
Ministerstwo Ochrony Środowiska postanowiło postawić Bieszczadzki Park Narodowy w stan likwidacji. Rzecznik prasowy Ministerstwa poinformował zdziwionych dziennikarzy, że jest to wynik działalności licznie powstających tam klasterów miejscowych przewodników, których działalność ogranicza się wyłącznie do organizacji imprez integracyjnych. O ekscesach seksualnych podczas tych imprez donosiła dziś rano jedna rozgłośnia na Pomorzu.
Jestem gorszego sortu...
Na ostatnich targach turystycznych w Krakowie idea powstania Turnickiego Parku Narodowego zdobyła dużą sympatię. Oprócz przedstawicieli naszego województwa w promocję ochrony Turnicy właczyli się Koledzy Przewodnicy z koła studenckiego w Lublinie. Ciepło reagowali pracownicy parków narodowych, w tym Roztoczańskiego Parku Narodowego. Za pośrednictwem tego forum dziękuję Kolegom poznanym poprzez fora internetowe.
Z pełnym impetem w działalność stowarzyszenia włączyły się panie ze Stowarzyszenia "Wrota Karpat Wsch" z Birczy. Są pełne entuzjazmu i chęci działania wśród miejscowej ludności. Przygotowują panel dyskusyjny: lubelscy naukowcy (którzy zasilili stowarzyszenie i prężnie działają na rzecz powstania parku), ludność miejscowa z gmin Bircza i Fredropol (obrzeża przyszłego parku) oraz wszystkie osoby zainteresowane tym tematem.
Niestety, w kręgach ministrialno-politycznych nie możemy zdobyć poparcia.
Z pełnym impetem w działalność stowarzyszenia włączyły się panie ze Stowarzyszenia "Wrota Karpat Wsch" z Birczy. Są pełne entuzjazmu i chęci działania wśród miejscowej ludności. Przygotowują panel dyskusyjny: lubelscy naukowcy (którzy zasilili stowarzyszenie i prężnie działają na rzecz powstania parku), ludność miejscowa z gmin Bircza i Fredropol (obrzeża przyszłego parku) oraz wszystkie osoby zainteresowane tym tematem.
Niestety, w kręgach ministrialno-politycznych nie możemy zdobyć poparcia.
Komunikatów ciąg dalszy.
W czwartek o godz. 18.08 w Radiu Rzeszów odbędzie się debata poświęcona Turnickiemu PN. Ze strony Stowarzyszenia na Rzecz Turnickiego Parku Narodowego udział wezmą: autorzy operatu ochrony, którzy od wielu lat walczą o powstanie parku: prof. Piórecki i znany ornitolog autor kilkudziesięciu publikacji książkowych Przemek Kunysz oraz Zefir nasz Prezes.
Ostatnio spotykamy się z bardzo dużą życzliwością. Jesteśmy zapraszani na konferencje, seminaria, spotkania itd. Jak jakaś instytucja nie może nam oficjalnie pomóc to proszą abyśmy ideę powstania parku poruszali w kuluarach.
W czwartek o godz. 18.08 w Radiu Rzeszów odbędzie się debata poświęcona Turnickiemu PN. Ze strony Stowarzyszenia na Rzecz Turnickiego Parku Narodowego udział wezmą: autorzy operatu ochrony, którzy od wielu lat walczą o powstanie parku: prof. Piórecki i znany ornitolog autor kilkudziesięciu publikacji książkowych Przemek Kunysz oraz Zefir nasz Prezes.
Ostatnio spotykamy się z bardzo dużą życzliwością. Jesteśmy zapraszani na konferencje, seminaria, spotkania itd. Jak jakaś instytucja nie może nam oficjalnie pomóc to proszą abyśmy ideę powstania parku poruszali w kuluarach.
lucyna pisze:Nie, w wersji "kadłubowej" teren chroniony ma obejmować około 10 tys ha czyli 1/3 nadleśnictwa Bircza. Należy bezwzględnie chronić: pasmo Turnicy, częśc pasma Chwaniowa, dolinę Wiaru i dolinę Jamninki. W większości są to tereny gmin: Bircza i Fredropol. To jedno z najczęściej padających pytań więc konsultowałam się z jednym z autorów operatu ochrony. W założeniach do parku mogą być włączone tereny należące do Skarbu Państwa.
No wreszcie ktoś to zauważył.gb pisze:Lucyno - pytania poważne - choć miejsce zadania mniej. Jeśli Wasze zamiary są szczere - to i odpowiedź będze normalna..Dziś w Radiu Rzeszów o godz.18.08 debata o przyszłym Turnickim PN.
1. Kto będzie debatował?
2. Zdajesz/zdajecie sobie sprawę, że decyzji o utworzeniu nowego parku narodowego nie podejmuje "byle kto". Czy macie zapewnione - w odpowiednich gremiach odpowiednie "lobby", które nie tylko wywrze wpływ na organ decydujący, tak że przychyli się on do pomysłu utworzenia nowego parku narodowego (w odpowiedniej liczbie głosów), ale także zniweluje - wieloletnie starania innch "parków" o ich utworzenie. Bo kolejka jest dłuuuga, a "zasługi" wpływające na kolejkowe miejsce - przynajmniej porównywalne...
pozdrawiam
gb
Ze strony ekologów udział wezmą: autorzy pierwszego operatu ochrony prof Piórecki i znany ornitolog, autor kilkudziesięciu książek Przemysław Kunysz oraz prezes Zefir czyli Wojtek Jarosz. Nie wiem czy spełni się czarny scenariusz i przeciw nowemu parkowi wypowie się pewien dyr parku nrodowego. Jeżeli tak to będzie nokaut. Słucham zapowiedzi. Dziennikarze tak tę debatę rekalmują: czy Podkarpacie stać na park? z jednej strony biedni, niemal głodujący mieszkańcy, a z drugiej my ekolodzy.
Wiem, że jest kilka równie cennych miejsc godnych objęcia najwyższą ochroną. Czy zostaną powołane nowe PN? Wątpię w to. Napewno nie w ciągu najbliższych kilku lat. Czy to oznacza jednak, że mamy milczeć?
- mefistofeles
-

- Kontakt:
http://www.radio.rzeszow.pl/hi.pls - mozna posłuchać przez sieć.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Czy jest gdzieś zapis audycji ?mefistofeles pisze:w sumie nic ciekawego nie było. Szkoda, e zefir nie wpsomniał o wyninkach w rezerwacie - chyba, że to był jakiś fałszywy alarm.
(byłam akurat u dentysty, brrr, a chętnie bym posłuchała).
Z wypowiedzi na forum bieszczadzkim wynikało, że żadna ze stron nie przedstawiła merytorycznych argumentów, tylko tak sobie pobito pianę.
I pytanie do GB - o Turnickim Parku Narodowych i planach jego utworzenia słyszę już co najmniej od kilkunastu lat.
Wiem ze mówi się również (i tez od dawna o utworzeniu Jurajskiego Parku Narodowego) w okolicach Złotego Potoku.
Ja szczerze - to kibicuję obu zamierzeniom.
Czy są jeszcze jakieś inne planu odnośnie nowych parków ?
B.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Nie.mefistofeles pisze:w sumie nic ciekawego nie było. Szkoda, e zefir nie wpsomniał o wyninkach w rezerwacie - chyba, że to był jakiś fałszywy alarm.
Wiadomość z ostatniej chwili.
Wczoraj na Radzie Gabinetowej Rządu stanął projekt powołania Turnickiego PN. Zastanawiano się nad źródłami finansowania.
Współautor operatu ochrony dr. Krzemiński wystąpił o zabezpieczenie na potrzeby przyszłego parku budynków w Trójcy.
Wojewoda polecił swojemu urzędnikowi zebranie dokumentów dotyczących historii powstawania TPN.
Kiedyś powiedziałam: po czynach ich poznacie.
Dziękuję za uwagę.
Lucyna - czy wiesz dlaczego u samorządowców Parki wzięcia nie mają? Bo zaraz wszystko zostaje sformalizowane i tylko zakazy, nie lzia, verboten.
Rozmawiałem niedawno z takim jednym samorządowcem z moich stron - okolica wspaniała, szczęśliwie nie spaprana, nawet ruskie wojsko nic tam szczególnie złego nie narobiło. No to się go pytam - dlaczego się nie starają o rezerwat czy park. Myślałem, że w powietrze wyskoczy ze złości. A potem powiedział mi tak - Panie, my doskonale wiemy, że świeże powietrze, czysta woda, czysty las, oczyszczalnia w każdej wsi by jezior i rzek nie paskudzić to jedyny majątek naszych stron. Umiejętnie gospodarzymy, stawiamy na agroturystykę i małe pensjonaty pod lasem czy nad jeziorem, na wielkie hotele nie zezwalamy bo to zaraza itd Żaden park z całą kupą mądrali-darmozjadów nie zrobi tego lepiej od nas.
I wiesz co - ten facet ma chyba rację a ten region ma chyba najmniejsze bezrobocie w okolicy.
Rozmawiałem niedawno z takim jednym samorządowcem z moich stron - okolica wspaniała, szczęśliwie nie spaprana, nawet ruskie wojsko nic tam szczególnie złego nie narobiło. No to się go pytam - dlaczego się nie starają o rezerwat czy park. Myślałem, że w powietrze wyskoczy ze złości. A potem powiedział mi tak - Panie, my doskonale wiemy, że świeże powietrze, czysta woda, czysty las, oczyszczalnia w każdej wsi by jezior i rzek nie paskudzić to jedyny majątek naszych stron. Umiejętnie gospodarzymy, stawiamy na agroturystykę i małe pensjonaty pod lasem czy nad jeziorem, na wielkie hotele nie zezwalamy bo to zaraza itd Żaden park z całą kupą mądrali-darmozjadów nie zrobi tego lepiej od nas.
I wiesz co - ten facet ma chyba rację a ten region ma chyba najmniejsze bezrobocie w okolicy.
Ostatnio zmieniony pt 18 kwie, 2008 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...