Robcio pisze:Czyli jednak straszak na "zboczeńców" jest...
Tak, niestety a może stety ale taki "straszak" jest.
Robcio pisze:...a mój wywód o nieopłacalności wynajmowania przewodnika nie jest prawidłowy.
Gdyby sprawę rozpatrywać
teoretycznie to twój wywód faktycznie nie jest prawidłowy. Potencjalna możliwość zapłacenia nawet 5000 zł grzywny nie mówiąc już o karze aresztu skutecznie zniechęca do robienia takich kalkulacji. Podkreślam -
teoretycznie bo praktycznie to nie wiem co by musiało sie stać żeby filanc od razu chciał skierować sprawę do sądu tylko za to, że poruszaliśmy się pieszo poza miejscem do tego celu wyznaczonym.
Robcio pisze:...to wychodzi na to, że lepiej filanca od razu błagać na kolanach o mandat nawet 500 zł byle tylko nie kierował sprawy do sądu.
No jeżeli by to miało pomóc, to można jeszcze płakać, lamentować, całować po rękach, nogach ... wszystkie sposoby dozwolone
Robcio pisze:zasugerowałem się powszechnie używanym zwrotem "przepisy porządkowe TPN"
Ja także ale ponieważ interesuję się prawnymi aspektami ochrony środowiska dlatego nieomieszkałem przedyskutować twojego wywodu z prawnikiem, który mnie "wyprostował" w temacie wykroczeń i stąd moje sprostowanie.
Robcio pisze: ...i błędnie przyjąłem, że za łamanie tych przepisów mozna dostać najwyżej 500 zł mandat, bo wiem, że filanc więcej nie może wypisać.
Masz rację. Filanc nie może wypisać droższego mandatu karnego niż 500 zł. Z resztą nie tylko filanc każdy funkcjonariusz nie może wypisać więcej niz 500 zł za jedno wykroczenie. Trzeba jednak pamiętać, że jeżeli dopuścimy się większej ilości wykroczeń to filanc albo np. policjant, strażnik miejski wypisze nam tyle mandatów karnych ile wykroczeń zrobiliśmy.
Robcio pisze:A tak swoją drogą to skąd wiadomo czy złamało sie przepis ustawowy, czy tylko porządkowy a może jeszcze jakiś inny?
Odpowiem na przykładzie:
Ustawa o ochronie przyrody
...
Art. 15. 1. W parkach narodowych oraz w rezerwatach przyrody zabrania się:
...
15) ruchu pieszego, rowerowego, narciarskiego i jazdy konnej wierzchem, z wyjątkiem szlaków i tras narciarskich wyznaczonych przez dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody - przez organ uznający obszar za rezerwat przyrody;
"... zabrania się ruchu pieszego... , z wyjątkiem szlaków... wyznaczonych przez dyrektora parku narodowego..." - to jest zapis ustawowy
Dyrektor parku narodowego niech będzie TPNu określa szczegółowe zasady poruszania sie po wyznaczonych przez niego szlakach i to są właśnie
przepisy porządkowe
przykład: zakaz przebywania na szlakach (wyznaczonych właśnie przez dyrektora TPN) od zmierzchu do świtu.
Pozdrawiam - igła