Strasznie mnie kusi zeby zaczac robic slajdy z gorskich wypraw.
Noszenie lustrzanki nie wchodzi jednak w gre ze wzgledu na gabaryty.
Stad moje pytanie: czy jest jakikolwiek sens robienie slajdow kompaktowym aparatem? Myslalem konkretnie o Olympus Mju II z niezlym obiektywem staloogniskowym 35mm/2,8f.
Probowal ktos czegos podobnego?
Pozdrawiam,
Lukasz
PS: Jest tu ktos z precla?
"niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę
a kornik napisze twój uładzony życiorys" Z. Herbert
nie bardzo - slajdy wymahgają bardzo precyzyjnego ustawienia parametrów ekspozycji (przysłona/migawka). Potrzebny jest aparat z możliwością recznego ustawienia czy choćby korekcji ekspozycji.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
mefistofeles pisze:nie bardzo - slajdy wymahgają bardzo precyzyjnego ustawienia parametrów ekspozycji (przysłona/migawka). Potrzebny jest aparat z możliwością recznego ustawienia czy choćby korekcji ekspozycji.
Tomek - znasz to Mju? Wygląda jak gadget ale to wypasiony aparat.
Janek pisze:Wygląda jak gadget ale to wypasiony aparat.
Wiem ze na negatywach robi swietnej jakosci fotki, ale co mnie szczegolnie zastanawia to niemoznosc zastosowania filtrow (niebieski snieg)
"niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę
a kornik napisze twój uładzony życiorys" Z. Herbert
mefistofeles ma racje, slajdy wymagają precyzyjnego naświetlenia i przeciwnie niż negatyw jak już nie jest się pewnym to lepiej niedoświetlić by nie utracić szczegułów. Ja często robiłem na ustawionym -1EV lub na ustawionej większej czułości (np zamiast 50 to 100ISO)
Łukasz,
Koledzy niewątpliwie mają sporo racji, jednak tak naprawdę dużo zależy od tego w jakich warunkach masz zamiar robic zdjęcia i jakie efekty będą dla Ciebie zadowalające. Z reguły w normalnych warunkach oświetleniowych kompakty zapewniają tzw. 90% udanych zdjęc. Olympus Mju II zbierał sporo pochlebnych opinii odnośnie jakości zdjęc, w tym także w przypadku slajdów, jednak napewno lepszy byłby aparat umożliwiający większy wpływ na parametry naświetlenia.