Praca maturalna!!!!proszę o pilną pomoc!!!

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
krystiankk

Praca maturalna!!!!proszę o pilną pomoc!!!

Post autor: krystiankk »

Witam. Za temat swojej pracy maturalnej wybrałem "Góry jako inspiracja w literaturze i sztuce". Muszę sporządzić bibliografię do tego tematu i chciałem Was prosić o jakieś propozycję zarówno w literaturze jak i sztuce.
Na razie mam 2 własne typy: Michał Jagiełło "Wołanie w górach" oraz "Na przełęczy" Stanisława Witkiewicza. pozdrawiam
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

krystiankk pisze:Muszę sporządzić bibliografię do tego tematu i chciałem Was prosić o jakieś propozycję zarówno w literaturze jak i sztuce.
no to zaraz się zacznie....dźwięk bombowców już słychać.... :P
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Trzeba było wybrać sobie jakiś banalny temat. :)

Pozdrawiam :)
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Tu sporo znajdziesz Krystianie:

http://www.tatry-w-poezji.xemantic.com/

Bardzo dużo informacji jest w Wielkiej Encyklopedii Tatrzańskiej Paryskich.
Do Poznania masz trochę daleko ale:
http://www.artbiznes.pl/jsp/artbiznes/n ... &Typ=detal
A tu masz kompletną bibliografię polskich książek o górach (beletrystyka też)
http://www.alpinizm.pl/pismo/gia/biblalpac.htm
Bombowce? Eee tam. Myśliwiec tylko chyba przeleciał...
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Janek pisze:Bardzo dużo informacji jest w Wielkiej Encyklopedii Tatrzańskiej Paryskich.
Nawet nie trzeba brać do ręki tego tomiszcza, choć było by dobrze.
Jest w postaci elektronicznej - tu!
Janek pisze:Myśliwiec tylko chyba przeleciał...
Jaki myśliwiec...?
Nie znasz tego dźwięku?
To tylko ledwo dychawiczny "kukuruźnik".
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Janek

krystiankk pisze:Za temat swojej pracy maturalnej wybrałem "Góry jako inspiracja w literaturze i sztuce".
Krystian - zwróć uwagę na słowo "góry" - czyli nie tylko Tatry i polskie góry. To dla Ciebie utrudnienie ale i szansa.
krystiankk pisze:Na razie mam 2 własne typy: Michał Jagiełło "Wołanie w górach" oraz "Na przełęczy" Stanisława Witkiewicza.
Książka Michała Jagiełły (przy wszystkich jej walorach) to raczej tylko literatura faktu, nie wiem czy to się mieści w temacie. Witkiewicz - no cóż, wielkie nazwisko, ale raczej już tylko w architekturze. Dokonania literackie, moim zdaniem, nie wytrzymały próby czasu a wymieniona książka to może i sympatyczna ale w gruncie rzeczy nudna ramota. Powtarzam raz jeszcze - moim zdaniem.

O ile się nic nie zmieniło to ta prezentacja, którą masz napisać ma się mieścić w 15 do 20 minutach czasu i mile będzie widziane jeśli będzie multimedialna czyli jeszcze jakieś zdjęcia, film, reprodukcje dzieł plastycznych, fragmenty muzyki. Tak jest nadal?

No i tu trzeba powiedzieć (co już Agaar podniosła), że wybrałeś diabelnie trudny temat. Trudny, bo ilość materiału źródłowego jest olbrzymia a tu te 20 minut do dyspozycji - tylko 20 minut. Czyli trzeba dokonać olbrzymiej syntezy a nie zagłębiać się w szczególiki typu co jest podmiotem lirycznym w takim to a takim wierszydle Kasprowicza (podmioty liryczne to zmora mojej młodości - oświadczyłem mojemu poloniście, że takich głupot nie będę robił i on to uszanował - w "rewanżu" pytał mnie głównie z gramatyki).

Nie wiem czy zwróciłeś Krystianie uwagę na jedno - temat górski jest prawie nieobecny w wielkiej beletrystyce. Owszem, w fragmentach (np. u Iwaszkiewicza). Ile razy góry są w powieści niejako główną "dekoracją" to powieść stacza się od razu w ramiona kiczu i to w dodatku jeszcze na ogół okropnego. Owszem - istnieją znakomite książki - Komin Pokutników, Miejsce przy stole itd ale - nie jest to beletrystyka (choć momentami o nią zatrąca) i o dziwo - najwybitniejsze dzieła nie są pióra zawodowych literatów - wszyscy mieli swoje zawody i z nich raczej żyli.
W sumie Krystianie - nie zazdroszczę!

Zygmunt Skibicki pisze:Jaki myśliwiec...?
Nie znasz tego dźwięku?
To tylko ledwo dychawiczny "kukuruźnik".
To z polską obroną przeciwlotniczą już jest tak tragicznie?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Janek pisze:tu trzeba powiedzieć (co już Agaar podniosła), że wybrałeś diabelnie trudny temat
Fakt - mnóstwo materiału do przekopania.
Jeśli mógłbym coś doradzić, to w temacie literatury można się w miarę rozsądnie ograniczyć na przykład do "serii z parzenicą".
To "Wołanie z gór", o którym wspomina Krystian, to chyba nie najlepszy pomysł.
Inna sprawa opowiadania Jagiełły, tego bym nie lekceważył.
Natomiast takie tematy jak malarstwo, grafika, fotografia, rzeźba, teatr i muzyka...
Może ktoś bardziej au courant w tych sprawach pomoże.
Janek pisze:To z polską obroną przeciwlotniczą już jest tak tragicznie?
Nie uogólniałbym na całą Polskę, ale z lokalnym tu strzelcem wyborowym, to bym pogadał o celach...
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Janek pisze:Bombowce? Eee tam. Myśliwiec tylko chyba przeleciał...
bynajmniej nie miałem na myśli floty morskiej....jeno flotę powietrzną... :P
a jest jeden dość gorliwy pilot bombowca.....co uważa, ze maturzysta własną inicjatywa powinien dojść do takowej bibliografii, a pytanie na forach to jena "skróty" i zawężenie myślenia :D ......ale widocznie jest zajęty i bombarduje gdzie indziej.... 8), choć i temu pilotowi „woda” też jest bliska, ale chyba bardziej preferuje okręty podwodne
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Krystianie, gdybyś nie wiedział, co to jest ta "seria z parzenicą", to masz tu - przykład
Jest z tej serii kilka pozycji na Allegro - łatwo rozpoznasz po okładkach. Myślę, że nigdzie indziej poza bibliotekami taniej tego nie znajdziesz.
Mundek
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

Krystian (uf.. jakoś nie mogę się przyzwyczaić :D), mam ten sam temat :) i trochę materiałów :) jeśli chcesz to służę pomocą :)
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
Janek

chief pisze:a jest jeden dość gorliwy pilot bombowca.....co uważa, ze maturzysta własną inicjatywa powinien dojść do takowej bibliografii, a pytanie na forach to jena "skróty" i zawężenie myślenia
Nie wiem o kogo chodzi, ale niezależnie kto to jest to jest trochę w tym racji. Chociażby dlatego, że nikt na forum nie ma bladego pojęcia kim jest polonistka lub polonista co będzie tą prezentację odbierał. Ja mam w tym temacie akurat pewne doświadczenia. Mianowicie przy temacie prawie identycznym jak Krystiana nie tyle udzielałem porad na forum co dość czynnie uczestniczyłem w opracowaniu takich prezentacji. W jednym przypadku mój maturzysta dostał "6" a w drugim "3-" i z trudem wyprosił poprawkę. O co poszło - w tym pierwszym pani profesor wyraźnie była rozbawiona (w sensie pozytywnym) jak usłyszała, że np. pan Wincenty Pol (i jeszcze parę innych zacnych osób) pisywało nudne ramoty częstochowskimi rymami a w drugim ta sama informacja spowodowała wybuch gniewu i prawie wyrzucenie za drzwi.
Mnie to doświadczenie oduczyło od rad zbyt szczegółowych bo mogą się one okazać zabójcze dla te rady przyjmującego.

A w przypadku Krystiana jestem spokojny - to kolega Gosieńki - lepszej rekomendacji nie trzeba - napisze tą prezentację jak burza. Kim jest ich polonista lub polonistka nie wiemy nic - może to nauczyciel z polotem a może nudna i drobiazgowa "piła" akceptująca tylko wykute na pamięć formułki.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
cyganeria

Janek pisze:A w przypadku Krystiana jestem spokojny - to kolega Gosieńki - lepszej rekomendacji nie trzeba - napisze tą prezentację jak burza.
Rumienię się :P

A co do polonistek nie będę się wypowiadać, ponieważ logując się na tym forum oraz umieszczając foto jako avatar stałam się osobą publiczną :D
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Janek pisze:A w przypadku Krystiana jestem spokojny - to kolega Gosieńki
nie ma to jak się uczyć we dwoje.... :D
Awatar użytkownika
cyganeria

chief pisze:
Janek pisze:A w przypadku Krystiana jestem spokojny - to kolega Gosieńki
nie ma to jak się uczyć we dwoje.... :D
Oj nie wnikajmy znów w szczegóły :P :D
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

gosieńka pisze:Oj nie wnikajmy znów w szczegóły
no tak, racja, racja.....Tatry, poezja, romantyzm...... :D
Awatar użytkownika
cyganeria

Boszzz... Boszzz... ja nie wiem co masz na myśli :? :P
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
Janek

gosieńka pisze:Oj nie wnikajmy znów w szczegóły
Gosiu - przepraszam - naprawdę nie miałem kosmatych myśli. Ale...[...]
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
cyganeria

Janek pisze:Ale...[...]
:? :think: :P
Ja za nią... (...)
krystiankk

Post autor: krystiankk »

Humor mi sie poprawił po przeczytaniu kilku postów... :D Nie no Gosieńka to dobra koleżanka... 8) Dziękuje przede wszystkim Jankowi za wyczerpujące odpowiedzi :) Wskazówki te będą naprawdę pomocne. Chief mimo wszystko, to nie jest tak, że idę na łatwiznę, prosząc o pomoc na forum. Mi zależy na opinii innych miłośników gór w poszukiwaniu perełek literatury tatrzańskiej, a to chyba nic złego. :P
W każdym razie dziękuje wszystkim serdecznie za dotychczasowe propozycję. :) Co do wybranego przeze mnie tematu, może rzeczywiście nie należy do banalnych, ale wolę zająć sie czymś co jest moją pasją, a nie po prostu "odklepać" byle jaki temat...
ODPOWIEDZ