Praca maturalna!!!!proszę o pilną pomoc!!!
-
krystiankk
-

Praca maturalna!!!!proszę o pilną pomoc!!!
Witam. Za temat swojej pracy maturalnej wybrałem "Góry jako inspiracja w literaturze i sztuce". Muszę sporządzić bibliografię do tego tematu i chciałem Was prosić o jakieś propozycję zarówno w literaturze jak i sztuce.
Na razie mam 2 własne typy: Michał Jagiełło "Wołanie w górach" oraz "Na przełęczy" Stanisława Witkiewicza. pozdrawiam
Na razie mam 2 własne typy: Michał Jagiełło "Wołanie w górach" oraz "Na przełęczy" Stanisława Witkiewicza. pozdrawiam
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Trzeba było wybrać sobie jakiś banalny temat.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Tu sporo znajdziesz Krystianie:
http://www.tatry-w-poezji.xemantic.com/
Bardzo dużo informacji jest w Wielkiej Encyklopedii Tatrzańskiej Paryskich.
Do Poznania masz trochę daleko ale:
http://www.artbiznes.pl/jsp/artbiznes/n ... &Typ=detal
A tu masz kompletną bibliografię polskich książek o górach (beletrystyka też)
http://www.alpinizm.pl/pismo/gia/biblalpac.htm
Bombowce? Eee tam. Myśliwiec tylko chyba przeleciał...
http://www.tatry-w-poezji.xemantic.com/
Bardzo dużo informacji jest w Wielkiej Encyklopedii Tatrzańskiej Paryskich.
Do Poznania masz trochę daleko ale:
http://www.artbiznes.pl/jsp/artbiznes/n ... &Typ=detal
A tu masz kompletną bibliografię polskich książek o górach (beletrystyka też)
http://www.alpinizm.pl/pismo/gia/biblalpac.htm
Bombowce? Eee tam. Myśliwiec tylko chyba przeleciał...
Jestem gorszego sortu...
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Nawet nie trzeba brać do ręki tego tomiszcza, choć było by dobrze.Janek pisze:Bardzo dużo informacji jest w Wielkiej Encyklopedii Tatrzańskiej Paryskich.
Jest w postaci elektronicznej - tu!
Jaki myśliwiec...?Janek pisze:Myśliwiec tylko chyba przeleciał...
Nie znasz tego dźwięku?
To tylko ledwo dychawiczny "kukuruźnik".
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Mundek
Krystian - zwróć uwagę na słowo "góry" - czyli nie tylko Tatry i polskie góry. To dla Ciebie utrudnienie ale i szansa.krystiankk pisze:Za temat swojej pracy maturalnej wybrałem "Góry jako inspiracja w literaturze i sztuce".
Książka Michała Jagiełły (przy wszystkich jej walorach) to raczej tylko literatura faktu, nie wiem czy to się mieści w temacie. Witkiewicz - no cóż, wielkie nazwisko, ale raczej już tylko w architekturze. Dokonania literackie, moim zdaniem, nie wytrzymały próby czasu a wymieniona książka to może i sympatyczna ale w gruncie rzeczy nudna ramota. Powtarzam raz jeszcze - moim zdaniem.krystiankk pisze:Na razie mam 2 własne typy: Michał Jagiełło "Wołanie w górach" oraz "Na przełęczy" Stanisława Witkiewicza.
O ile się nic nie zmieniło to ta prezentacja, którą masz napisać ma się mieścić w 15 do 20 minutach czasu i mile będzie widziane jeśli będzie multimedialna czyli jeszcze jakieś zdjęcia, film, reprodukcje dzieł plastycznych, fragmenty muzyki. Tak jest nadal?
No i tu trzeba powiedzieć (co już Agaar podniosła), że wybrałeś diabelnie trudny temat. Trudny, bo ilość materiału źródłowego jest olbrzymia a tu te 20 minut do dyspozycji - tylko 20 minut. Czyli trzeba dokonać olbrzymiej syntezy a nie zagłębiać się w szczególiki typu co jest podmiotem lirycznym w takim to a takim wierszydle Kasprowicza (podmioty liryczne to zmora mojej młodości - oświadczyłem mojemu poloniście, że takich głupot nie będę robił i on to uszanował - w "rewanżu" pytał mnie głównie z gramatyki).
Nie wiem czy zwróciłeś Krystianie uwagę na jedno - temat górski jest prawie nieobecny w wielkiej beletrystyce. Owszem, w fragmentach (np. u Iwaszkiewicza). Ile razy góry są w powieści niejako główną "dekoracją" to powieść stacza się od razu w ramiona kiczu i to w dodatku jeszcze na ogół okropnego. Owszem - istnieją znakomite książki - Komin Pokutników, Miejsce przy stole itd ale - nie jest to beletrystyka (choć momentami o nią zatrąca) i o dziwo - najwybitniejsze dzieła nie są pióra zawodowych literatów - wszyscy mieli swoje zawody i z nich raczej żyli.
W sumie Krystianie - nie zazdroszczę!
To z polską obroną przeciwlotniczą już jest tak tragicznie?Zygmunt Skibicki pisze:Jaki myśliwiec...?
Nie znasz tego dźwięku?
To tylko ledwo dychawiczny "kukuruźnik".
Jestem gorszego sortu...
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Fakt - mnóstwo materiału do przekopania.Janek pisze:tu trzeba powiedzieć (co już Agaar podniosła), że wybrałeś diabelnie trudny temat
Jeśli mógłbym coś doradzić, to w temacie literatury można się w miarę rozsądnie ograniczyć na przykład do "serii z parzenicą".
To "Wołanie z gór", o którym wspomina Krystian, to chyba nie najlepszy pomysł.
Inna sprawa opowiadania Jagiełły, tego bym nie lekceważył.
Natomiast takie tematy jak malarstwo, grafika, fotografia, rzeźba, teatr i muzyka...
Może ktoś bardziej au courant w tych sprawach pomoże.
Nie uogólniałbym na całą Polskę, ale z lokalnym tu strzelcem wyborowym, to bym pogadał o celach...Janek pisze:To z polską obroną przeciwlotniczą już jest tak tragicznie?
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Mundek
bynajmniej nie miałem na myśli floty morskiej....jeno flotę powietrzną...Janek pisze:Bombowce? Eee tam. Myśliwiec tylko chyba przeleciał...
a jest jeden dość gorliwy pilot bombowca.....co uważa, ze maturzysta własną inicjatywa powinien dojść do takowej bibliografii, a pytanie na forach to jena "skróty" i zawężenie myślenia
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Krystianie, gdybyś nie wiedział, co to jest ta "seria z parzenicą", to masz tu - przykład
Jest z tej serii kilka pozycji na Allegro - łatwo rozpoznasz po okładkach. Myślę, że nigdzie indziej poza bibliotekami taniej tego nie znajdziesz.
Jest z tej serii kilka pozycji na Allegro - łatwo rozpoznasz po okładkach. Myślę, że nigdzie indziej poza bibliotekami taniej tego nie znajdziesz.
Mundek
Mundek
Nie wiem o kogo chodzi, ale niezależnie kto to jest to jest trochę w tym racji. Chociażby dlatego, że nikt na forum nie ma bladego pojęcia kim jest polonistka lub polonista co będzie tą prezentację odbierał. Ja mam w tym temacie akurat pewne doświadczenia. Mianowicie przy temacie prawie identycznym jak Krystiana nie tyle udzielałem porad na forum co dość czynnie uczestniczyłem w opracowaniu takich prezentacji. W jednym przypadku mój maturzysta dostał "6" a w drugim "3-" i z trudem wyprosił poprawkę. O co poszło - w tym pierwszym pani profesor wyraźnie była rozbawiona (w sensie pozytywnym) jak usłyszała, że np. pan Wincenty Pol (i jeszcze parę innych zacnych osób) pisywało nudne ramoty częstochowskimi rymami a w drugim ta sama informacja spowodowała wybuch gniewu i prawie wyrzucenie za drzwi.chief pisze:a jest jeden dość gorliwy pilot bombowca.....co uważa, ze maturzysta własną inicjatywa powinien dojść do takowej bibliografii, a pytanie na forach to jena "skróty" i zawężenie myślenia
Mnie to doświadczenie oduczyło od rad zbyt szczegółowych bo mogą się one okazać zabójcze dla te rady przyjmującego.
A w przypadku Krystiana jestem spokojny - to kolega Gosieńki - lepszej rekomendacji nie trzeba - napisze tą prezentację jak burza. Kim jest ich polonista lub polonistka nie wiemy nic - może to nauczyciel z polotem a może nudna i drobiazgowa "piła" akceptująca tylko wykute na pamięć formułki.
Jestem gorszego sortu...
Rumienię sięJanek pisze:A w przypadku Krystiana jestem spokojny - to kolega Gosieńki - lepszej rekomendacji nie trzeba - napisze tą prezentację jak burza.
A co do polonistek nie będę się wypowiadać, ponieważ logując się na tym forum oraz umieszczając foto jako avatar stałam się osobą publiczną
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
Ja za nią... (...)
-
krystiankk
-

Humor mi sie poprawił po przeczytaniu kilku postów...
Nie no Gosieńka to dobra koleżanka...
Dziękuje przede wszystkim Jankowi za wyczerpujące odpowiedzi
Wskazówki te będą naprawdę pomocne. Chief mimo wszystko, to nie jest tak, że idę na łatwiznę, prosząc o pomoc na forum. Mi zależy na opinii innych miłośników gór w poszukiwaniu perełek literatury tatrzańskiej, a to chyba nic złego.
W każdym razie dziękuje wszystkim serdecznie za dotychczasowe propozycję.
Co do wybranego przeze mnie tematu, może rzeczywiście nie należy do banalnych, ale wolę zająć sie czymś co jest moją pasją, a nie po prostu "odklepać" byle jaki temat...
W każdym razie dziękuje wszystkim serdecznie za dotychczasowe propozycję.