Kłopot z jagniętami
Kłopot z jagniętami
Zasłyszane z radia Z -
Wczesna Wielkanoc spowodowała, że mogą być kłopoty z sprzedażą podhalańskich jagniąt, tradycyjnie sprzedawanych do Włoch na świąteczne stoły, Rzecz w tym, że żarłoczni Włosi wymagają aby tusza ważyła co najmniej 10 kg a jagnięta nie zdążyły uróść i będą ważyć tylko ok. 8 kg. Reporter rozmawiając z jednym hodowców zapytał się czy bacowie nie mieli kalendarza. Okazuje się - jak powiedział hodowca - bacowie stanęli na wysokości zadania, tryki stanęły na wysokości zadania tylko owce jakby gorzej. Kłopot tym większy, że słowackie i rumuńskie owce stanęły na wysokości zadania a tusze ich jagniąt nie tylko mają przepisową wagę ale w dodatku są znacznie tańsze niż podhalańskie.
Zawsze mówiłem, że z tymi Słowakami to tylko zmartwienie - kwatery tańsze, parkingi tańsze, wyciągi tańsze, piwo tańsze - sabotaż chyba jakiś. Dobrze, że chociaż ta Rumunia tak daleko bo jakby była bliżej to by Polacy zaczęli zamiast do Zakopanego do Sinai jeździć i w inne Fogarasze i dopiero byłoby nieszczęście.
Tak na marginesie - wie kto jakie ceny kwater i schronisk w Rumunii?
Wczesna Wielkanoc spowodowała, że mogą być kłopoty z sprzedażą podhalańskich jagniąt, tradycyjnie sprzedawanych do Włoch na świąteczne stoły, Rzecz w tym, że żarłoczni Włosi wymagają aby tusza ważyła co najmniej 10 kg a jagnięta nie zdążyły uróść i będą ważyć tylko ok. 8 kg. Reporter rozmawiając z jednym hodowców zapytał się czy bacowie nie mieli kalendarza. Okazuje się - jak powiedział hodowca - bacowie stanęli na wysokości zadania, tryki stanęły na wysokości zadania tylko owce jakby gorzej. Kłopot tym większy, że słowackie i rumuńskie owce stanęły na wysokości zadania a tusze ich jagniąt nie tylko mają przepisową wagę ale w dodatku są znacznie tańsze niż podhalańskie.
Zawsze mówiłem, że z tymi Słowakami to tylko zmartwienie - kwatery tańsze, parkingi tańsze, wyciągi tańsze, piwo tańsze - sabotaż chyba jakiś. Dobrze, że chociaż ta Rumunia tak daleko bo jakby była bliżej to by Polacy zaczęli zamiast do Zakopanego do Sinai jeździć i w inne Fogarasze i dopiero byłoby nieszczęście.
Tak na marginesie - wie kto jakie ceny kwater i schronisk w Rumunii?
Jestem gorszego sortu...
kwatera, mniej więcej jednakowy poziom, lato: Zakopane 30,00 zł; na Słowacji 300-350 KS (35-40,00 zł)Janek pisze: kwatery tańsze
Stary Smokowiec, sam.osob., kole 150 KS (ok. 18,00 zł); Zakopane AUTOKAR 15,00 złJanek pisze:parkingi tańsze
Słowacja, piwo 12% w knajpie 35-40 KS (4-5,00 zł) w Polsce 5-6,00 zł...tańsze piwa, to jedynie te 10%, czyli sikacze....Janek pisze:piwo tańsze
jedzonko też droższe.....
Dobre czasy na Słowacji były wtedy, gdy za 100,00 zł mieliśmy 1200 KS, teraz nieco ponad 800 KS....poza tym ceny tez tam poszły w górę w porównaniu z latami np. 90-tymi
a i tak tam warto jeździć....
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Re: Kłopot z jagniętami
W sezonie w Busteni 70 roni za dwuosobowy pokój z osobnym wejściem i łazienką, za elegancki pensjonat wołali 90 roni za pokój dwuosobowy z łazienką. Przy czym nie szukaliśmy zbyt natarczywie tylko sprawdziliśmy pensjonat i wzięliśmy pierwszą z brzegu tańszą kwaterę.Janek pisze: Tak na marginesie - wie kto jakie ceny kwater i schronisk w Rumunii?
- mefistofeles
-

- Kontakt:
No to bardzo jestem ciekaw ile kosztuje cały dzień na Palenicy (samochód osobowy). Na parkingu przy Popradzkim Stawie (stacja kolejki) samochód osobowy cały dzień kosztuje 169 Sk (ile autokar nie wiem ale to jakby inny problem,. zresztą nigdy tam nie widziałem autokaru) - odległość do gór jakby podobna, chyba mniejsza niż z Palenicy do Morskiego Oka. Odnośnie cen parkingów w Zakopanem na wszystkich stronach zakopiańskich głucha cisza.
Jestem gorszego sortu...
Palenica Białczańska jest bardzo droga i przewyższa ceny słowackie, lecz ona jest wyjątkiem i raczej nie może być reprezentacyjna......zaletą u Słowaków w miejscowościach podtatrzańskiej jest w miarę ujednolicona cena.....u nas bywa różna (Siwa Pol. i Kiry to chyba kole 15,00 zł na dzień za osobówkę, autokar 25,00 zł)