w Tatry z Anglii na Weekend SAMOLOTEM ;)

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
oCzNiK

w Tatry z Anglii na Weekend SAMOLOTEM ;)

Post autor: oCzNiK »

Wiedzieliście że w Tatry można przylecieć samolotem ? ;) Ostatnio odkryłem że w Popradzie również jest lotnisko, i do tego są z niego bez pośrednie połączenia z Londynu :O Tak więc jest to dobra wiadomość dla wszystkich Polaków , którzy tak jak ja mieszkają na Wyspach, i kochają Tatry :)

Polecam stronkę lotniska ! Wspaniałe zdjęcia !
http://www.airport-poprad.sk/english.html

Lot samolotem nad Tatrami musi być naprawdę wspaniałym przeżyciem :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

oCzNiK pisze:Ostatnio odkryłem że w Popradzie również jest lotnisko
rychło w czas :) Fajne rzeczy mozna czasem tam zobaczyć. Z MiGiem upolowaliśmy Rusłana.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
MiG

Re: w Tatry z Anglii na Weekend SAMOLOTEM ;)

Post autor: MiG »

oCzNiK pisze: Wiedzieliście że w Tatry można przylecieć samolotem ? ;) Ostatnio odkryłem że w Popradzie również jest lotnisko
Pas startowy widać doskonale z Tatranskej Magistrali.

Nie wiem jak teraz, ale z 10 lat temu nie było ono ogrodzone żadną siatką itp. Wyszliśmy ze znajomymi na łąki poza ostatnią linią domów w Popradzie kiedy nagle włączone zostały światła pasa startowego (rozbłysnęły kilkanaście metrów od nas) - myśleliśmy, że uruchomiliśmy jakiś system alarmowy :)
MiG

Re: w Tatry z Anglii na Weekend SAMOLOTEM ;)

Post autor: MiG »

oCzNiK pisze: Lot samolotem nad Tatrami musi być naprawdę wspaniałym przeżyciem
Obrazek
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

oooo :O oooo.. Ja też tak chcę!
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

gosieńka pisze:oooo oooo.. Ja też tak chcę!
No to zmykaj do Popradu :P
Słowacy organizują krótkie loty widokowe nad Tatrami, w internecie znalazłem taką informację: http://www.fortontravel.sk/excursions/v ... i-tatrami/
Nie wiem czy cennik jest aktualny, czy nie, ale... jeśli ktoś marzy o czymś takim to warto się zorientować - ceny raczej nie są zaporowe.
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

Czuję się zainteresowana :) Żeby tylko trafić z piękną pogodą.
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
oCzNiK

A tak na marginesie, powiem Wam że pracując tu w Anglii, po przejrzeniu biletów lotniczych na te lotnisko, prędzej stać mnie na tygodniowy wyjazd w Tatry samolotem, niż wtedy gdy pracowałem w Polsce, i wybierałem się w Tatry samochodem albo pociągiem :) W Polsce na takie dobre, tygodniowe wakacje w Tatrach z dojazdem koleją, musiałbym pracować około 2-3 tygodni - tutaj na wakacje z przelotem wystarczy mi na to tydzień - śmieszne ale prawdziwe... W każdym razie mimo wszystko wolałbym siedzieć w Polsce, ale cóż... moja sytuacja zmusza mnie do pozostania tu - na Wyspach :( Na szczęście Tatry oglądam przynajmniej 2-3 razy w roku... a kolejny raz już za dokładnie tydzień :) Pozdrowionka i Wesołych !!
Awatar użytkownika
oCzNiK

Ciag dalszy tematu...

Znalazlem dzis bardzo ciekawy artykul na Onecie.

http://wiadomosci.onet.pl/1677054,28350 ... osceu.html

Lotnisko pod Nowym Targiem, 20 km. od Zakopanego ? Moze byc ciekawie...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

"Ja sam przed wiekiem, gdym był młodym człowiekiem" to....o tym lotnisku w Nowym Targu na lokalnych stronach gazet krakowskich piękne historyje czytywał przez dzielnych dziennikarzy wypisywane... I co? I nic! To już lepiej szybki autobus do Popradu uruchomić. :P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Lotnisko spełniało swoją funkcję przed wojną, kiedy można było do NT dolecieć z Warszawy samolotem. Nie ma tu mowy o żadnym dużym lotnisku - pas 1600 metrów to przyjmie jakiegoś turbośmigłowego ATRa, z odrzutowców może Embraera. Ewentualnie maszyny transportowe (ale raczej na rozładunek, bo załadawony może mieć problemy ze startem). 737 raczej już nie bardzo (wymaga ok 2000 metrów, chyba, że nieobciążony)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
lars

Post autor: lars »

A będa zniżki dla studentów? :think:
Awatar użytkownika
mamut

Post autor: mamut »

Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

Wątpię aby cokolwiek wynikło z tego pomysłu. W Krakowie lotnisko już jest i jak na razie doskonale prosperuje. Nie widzę sensu w tworzeniu nowego. Polacy raczej nie będą masowo latali do Nowego Targu, a turyści zagraniczni na pierwszym miejscu odwiedzają Kraków, Wieliczkę i Auschwitz, do Zakopanego najczęściej docierają przy okazji, po wcześniejszym zwiedzeniu wymienionych miejsc.
Awatar użytkownika
Janek

Lat mam już sporo, osobistego kontaktu z Tatrami przeszło 50-ąt (tak, tak...) a poprzez literaturę to aż do czasów Chałubińskiego i zawsze mnie jedno dziwiło - niebotyczna megalomania, chciejstwo, pazerność a także głupota lub zgoła totalny idiotyzm władających Tatrami i Podhalem (lub je urządzających). Toż to kompletna paranoja! Proponuje poszukać w atlasie mapę Alp a potem mapę Polski w tej samej skali i przez tzw. kalkę techniczną obrysować Tatry z Podhalem (z słowackimi łącznie), wyciąć nożyczkami i potem ten skraweczek położyć na mapę Alp - śmiech pusty i trwoga - toż tam niejedna dolina większa.
A potem proponuje gdzieś w jakichś rocznikach statystycznych wyszukać tzw. "ilość łóżek" i odnieść na km kwadratowy Tatr i Podhala a potem analogicznie w Alpach. Idę o każdy zakład, że u nas, a szczególnie w polskiej części jest to wielokrotnie więcej. Efekt - nieprawdopodobny tłok na szlakach, śmietnisko, totalne zapaskudzenie nawet tak unikalnych miejsc jak Morskie Oko, czy otoczenie Skalnatego Plesa itd.
Tak mówiąc szczerze to należałoby co najmniej połowę domów w Zakopanem zburzyć a nie budować nowe.
A teraz wracając do tego lotniska. Narażę się tu niektórym zapewne ale każdy rozsądny człowiek powie, że jednak takie choćby najlepiej nam znane Dolomity to jednak jest atrakcja turystyczna znacznie większa niż nasze Tatry (przy wszystkich ich urokach). A teraz proszę otworzyć porządny atlas samochodowy i zobaczyć jak się ma sieć autostrad i dróg dwujezdniowych do tych Dolomitów? Oj daleko, daleko. Z Bolzano, przez które leci autostrada z Brenneru do Dolomitów daleko, z Belluno też. A u nas koniecznie się chce ekspresówkę do samego Zakopanego podciągnąć (a w samym mieście sieć ulic dziewiętnastowieczna). Ale miało być o lotnisku! Pozostańmy przy Dolomitach - najbliższe porty międzynarodowe porty lotnicze w Weronie i Wenecji. Czyli dość daleko, znacznie dalej niż z Zakopanego do Krakowa. A takie mniejsze? Owszem są, aż dwa - w Belluno i Bolzano. I jakoś sobie kurorty w Dolomitach radzą.
Oj ta nasza megalomania!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
lars

Biorąc pod uwage wielkość Polski i wielkość tych jedynych 'prawdziwych'(tzn. o alpejskim charakterze:)) gór na jej teretorium, to chyba nic w tym dziwnego że jest tak jak jest. Na tym przykładzie, widać morza mamy troche więcej i dzięki temu trudno wskazac ten jeden najpopularniejszy kurort. Wszystkie wieksze są w miare sprawiedliwie odwiedzane.
I oczywiście jak mówisz, po co autostrada do Zakopanego to fakt, ale jak już sie przyjmuje postawe na nie, w temacie rozbudowy Zakopianki, to prosze potem nie rzucać 'kurwami' jadąc nią :) Moim zdaniem to massakra, że nie ma chcociaż poboczy na tak uczęszczanej trasie.
A co do lotniska to napewno jest niepotrzebne, ale jak już zbudują to co tam, a nóż sami kiedyś skorzystamy..
leo

Post autor: leo »

lars pisze:co tam, a nóż sami kiedyś skorzystamy..
..ej, no tylko nie z nożami na tych, co to zbytni tłok na szlakach tworzą :D :D
Awatar użytkownika
Janek

lars pisze:I oczywiście jak mówisz, po co autostrada do Zakopanego to fakt, ale jak już sie przyjmuje postawe na nie, w temacie rozbudowy Zakopianki, to prosze potem nie rzucać 'kurwami' jadąc nią smile Moim zdaniem to massakra, że nie ma chcociaż poboczy na tak uczęszczanej trasie.
A co do lotniska to napewno jest niepotrzebne, ale jak już zbudują to co tam, a nóż sami kiedyś skorzystamy..
Do Cortiny d'Ampezzo wjeżdża się drogą o szerokości 7 metrów bez asfaltowanych poboczy, normalnie, kilka centymetrów żwirku a potem trawa. Możesz mi wierzyć, że jest taka szerokość, trzydzieści lat drogi budowałem. Ale równiutka, bez dziur, bez kolein. Wystarcza. Do Zermatt w ogóle nie ma drogi dostępnej dla wszystkich użytkowników a tylko dla określonej grupy, takich, które muszą. Ale tam większość ludzi jedzie na tydzień co najmniej albo i dwa i to jest model, do którego musimy dążyć, bowiem przy nim przy takich samych dochodach z turystyki dla miejscowej ludności ruch na drogach byłby kilkukrotnie mniejszy.
Jeśli chodzi o lotnisko - pas, który jest możliwy pod Nowym Targiem jest za krótki dla dużych samolotów. Zresztą, Bogiem a prawdą, kto by tam nimi tak do tego Zakopanego jeździł. Od 21 grudnia utrudniły się warunki wjazdu do Polski dla Rosjan i Ukraińców i już w Zakopanem rejwach, że dudki "uciekają" (tak nawiasem - uciekają do Słowacji bo ichnie konsulaty lepiej działają). Widzisz może te tysiące turystów z Niemiec, Włoch, Frnacji, Anglii czy Hiszpanii z którymi co kilka minut lądują Boeingi w Nowym Targu? Ja nie. A utrzymanie lotniska kosztuje i na pojedyńczych awionetkach zwożących naszych "oligarchów" się nie utrzyma.
I to właśnie miałem na myśli pisząc o megalomanii i chciejstwie naszych władców Zakopanego i Podhala. Samoloty się im marzą a porządnie wyłatać dróg nie ma komu. Choćby taka droga od ronda przez Jaszczurówkę, Cyrhlę i Zazadnię do Porońca no i dalej do Łysej Polany - dziura na dziurze, garby, doły, brak przyzwoitego odwodnienia - obraza elementarnej techniki. I takich jest 98% dróg na Podhalu. To co jest za słowacką granicą to jest niebo i ziemia.
Organizacja ruchu i układ komunikacyjny w Zakopanem jest z XIX wieku - aby jako tako udrożnić ruch to trzeba by zrobić mnóstwo wyburzeń. Ale nie - panom rajcom miejskim i powiatowym lotniska się zachciewa oraz dwujezdniowej drogi, która się natychmiast zakorkuje po przekroczeniu granicy Zakopanego. No bo głupolom pewnie się znowu olimpiada śni. Itd, itd

lars pisze:A co do lotniska to napewno jest niepotrzebne, ale jak już zbudują to co tam, a nóż sami kiedyś skorzystamy..
A dałbyś własne pieniądze na budowę w nadziei na przyszłe zyski? Przypominam, że socjalizm umarł i pogrzebion a to za niego fajnie się robiło cywilne linie korzystające z wojskowych lotnisk i cała infrastruktura była utrzymywana przez wojsko.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

gb pisze:(choćby taki fakt, że kolejka samochodów chcących skręcić w Poroninie przez zamknięty przejazd kolejowy miała długość ponad kilometra)...
I tam na budowę wiaduktu nad torami (lub odwrotnie - trzeba by rozważyć; ew. tunel) nie powiedziałbym ani słowa.
Lars - kup sobie w MPiK-u taką mapę samochodową, która nazywa się "Kraje Alpejskie" i posiedź nad nią kilka godzin.

Aha - kiedyś, w dwudziestoleciu, mądrzy ludzie przemyśliwali aby słowacką elektriczkę rozbudować do pętli wokół Tatr. Przeszkodziły animozje polityczne a potem wojna. A to byłoby bardzo dobre i ekologiczne rozwiązanie komunikacyjne. Czy na jakiejkolwiek drodze na słowackim podtatrzu ktoś kiedyś stał w korku, urwał koło, zrujnował zawieszenie itd. To między innymi zasługa elektriczki. Ale trzeba, Lars, wpierw pojechać do Słowacji i zobaczyć jak tam jest a nie wypisywać androny o patriotyzmie.

PS.
Jeden z kolegów na innym forum zrobił takie obliczenie, które pozwoliłem sobie skopiować - mam nadzieję, że mi wybaczy:
Zrobiłem sobie takie obliczeni:

ALPY:
Na 1km2 przypada 4068 mieszkańców Europy.
Na 1km2 przypada 37286 mieszkańców Świata.

Tatry:
Na 1km2 przypada 47798 mieszkańców Polski
Na 1km2 przypada 54088 mieszkańców Polski i Słowacji

Powierzchnia Alp 220 razy większa od powierzchni Tatr.
Sądzę, że można przyjąć na roboczo, że w każdym kraju jest zbliżony procent populacji, który uczęszcza w góry. Stąd wniosek, że gdyby te wszystkie światowe górołazy zwaliły się naraz w Alpy to i tak byłoby luźniej niż w Tatrach. Fajnie?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
lars

Janek nie musisz mi mówić jakie są drogi w tej częsci Polski, mam rodzine koło Reszowa jeżdze z 2 razy w roku i widze co tam się dzieje, chociaż od paru lat widać poprawę. Ale nie ważne. Nie wiem jak tam jest w tej Cortinie ale domyślam się że po pierwsze takich Cortin włosi mają sporo, a po drugie czy to nie jest droga typowo górska? Coś jak ta, na palenice? Bo takie drogi z reguły nie sa szerokie i na nich się nie 'pocina', tylko ogląda widoki. Ale co innego Zakopianka, z drogą górską nie ma ona wiele wspólnego i ja nie widze żandej przeszkody żeby z niej nie zrobić i nawet autostrady(ale wystarczyła by zwykła ekspresówka). Poprostu jak dla mnie ten jeden odcinek musi być wkońcu dopracowany do perfekcji. Bo teraz to śmiech na sali jest i tyle.
Z lotniskiem masz pewnie racje, ale w sumie te w Popradzie się jakoś trzyma, czy nie?
ODPOWIEDZ