Luty w Tatrach

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
psiagwiazda

Post autor: psiagwiazda »

Do Murowańca da radę dojść..., jak już pisano, jak będzie ładna pogoda.
Osobiście nie chodzę zimom nigdzie powyżej schronisk w Tatrach bo mi powiedzmy zdrowie nie pozwala, jednak byłem w Murowańcu jakieś 3 lata temu zimą. Trasa wiodła przez Dol. Jaworzynki (tam) i przez Boczań (z powrotem). Trasę zrobiliśmy bez specjalistycznego sprzętu (raki) a nawet bez kijków. Co do pogody to była względna/dobra, jednakże pogorszyła się popołudniu jak wracaliśmy. Na szlaku widzieliśmy różnie wyposażonych ludzi zarówno w rakach jak i bez (tym w rakach po prostu szło się łatwiej i pewniej).
W Murowańcu spotkaliśmy nawet drużynę piłkarską juniorów - wbiegli tam w zwykłych trampkach i dresikach ale od Brzezin.

Co do używania sprzętu w tatrach zimą to wyznaję zasadę, że jak idę w góry to muszę mieć w plecaku wszystko co zagwarantuje mi maksimum bezpieczeństwa. Najwyżej po prostu nie użyję niektórych rzeczy (raki, czekan). Wiem, niosę ze sobą ciężki plecak... ale przecież sam sie na to decyduję.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Właśnie dzisiaj wróciliśmy z Tatr :) . Do Murowańca zeszliśmy z Kasprowego - z Przełęczy Suchej - obok nartostrady. Potem do Kuznic przez Boczań. Spokojniutko - tylko z kijkami. Ale do lutego warunki w górach mogą się całkowicie zmienić. Może jutro wstawię relację. Pozdrawiam. Ala :) .
Zakochani w Tatrach
Michał

Post autor: Michał »

W Zakopanem nie ma śniegu, pada deszcz, i +7.1°C , a jak w Tatrach?
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Post autor: horolezec »

Michał pisze:a jak w Tatrach?
Stosunkowo ciepło (większa część dnia na plusie), niesamowity wiatr i przelotne opady sniegu z deszczem, a więc zadymka na całego, w dodatku po chwili jesteś od tego cały mokry.
Uwaga! Dojścia do schronisk to piękna lodowa polewa, które jednocześnie topnieje, więc jak upadniesz to prosto w obiftą kałużę.
Wszystkie te dane z wczoraj.
ODPOWIEDZ