Uwagi do konkursu #25

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
Awatar użytkownika
Szarotka

Uwagi do konkursu #25

Post autor: Szarotka »

:)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

Łał :O gb.. zdjęcie konkursowe.. brak mi słów !! Rewelacja :) ładnie się zaczęło :)
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

gb pisze:Mam nadzieję, że w konkursie nie chodzi o panoramy złożone z kilku fotografii
płonną nadzieję, bo z tego co wiem autor tematu miał właśnie takie złożone z kilku fotografii na myśli ;)
Panorama jest czymś innym niż jednym kadrem choćby wykonanym szerokokątnym obiektywem. Owszem czasem ciężko jednoznacznie powiedzieć (zwłaszcza przy fotach w necie) czy to składane kilka fot czy przycięty do proporcji panoramy jeden kadr, istotne jest miejsce z którego robiono itd - choć jeśli panorama będzie 360 stopni nikt nie powinien mieć wątpliwości.
W czasach analogowych ciężko było składać - sam nad powstaniem papierowej wersji otoczenia Gasienicowej spedziłem kilka godzin w ciemni , masę papieru przy tym zmarnowałem - w czasach cyfry to bułka z masłem :) a przynajmniej mniej czaso- i kosztochłonna.

Przykład panoramki złozonej z 8 pionowych kadrów - podobno ulubione miejsce jednego z forumowiczów

Tarasówka
Obrazek

ps - uważam, że można wyjątkowo w tym konkursie dopuścić szerokość większą niż 1024 pix ( kosztem wysokości oczywiście)
mikus

Post autor: mikus »

Również mam nadzieje, że temat nie ogranicza się 'strickte' do panoram.
Imo sa troche przereklamowane, sam powstrzymalem się przed wstawieniem takiej:
Obrazek
180 stopni widoku na zachów z Vysokiej.

Jak przeszukam archiwum ojca to znajdzie sie zapewne tego wiecej =P
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Kert pisze:płonną nadzieję, bo z tego co wiem autor tematu miał właśnie takie złożone z kilku fotografii na myśli
dyskryminacja analogowców :P

Moja fota (znana odwiedziającym moją stronę) to wykadrowane pojedyncze zdjęcie.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:To nie dyskryminacja analogowców:
nie zgodze sie - poskladanie fotografii analogowej to duzo wiecej roboty z samym dopasowywaniem kolorow, kontrastu i innych glupot, ktore sa mniej powtarzalne niz w fotografii cyfrowej.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

mefistofeles pisze:
gb pisze:To nie dyskryminacja analogowców:
nie zgodze sie - poskladanie fotografii analogowej to duzo wiecej roboty z samym dopasowywaniem kolorow, kontrastu i innych glupot, ktore sa mniej powtarzalne niz w fotografii cyfrowej.

Potwierdzam problem niestety stanowi też koszt takiej panoramy. W cyfrzaku nie zastanawiamy sie nad tym czy na panorame "pójdzie" 20,30,100 klatek niestety mając zapiętą velvię musimy parametry dopracować prawie że do perfekcji. Niektórzy się ucieszą :D ale nie miałem za bardzo okazji wykonać panoramy w Tatrach jakoś tak mało czasu zawsze jest dlatego odpuszczam ten bardzo interesujący temat. Można oczywiście umieścić zwykłe zdjęcie i nazwać je panoramą ale to chyba nie o to chodzi.
mikus

Nie wspominajac o tym, ze trzeba potem jeszcze zeskanowac taka panorame...
Ale co za problem zeskanowac w wysokiej rozdzielczosci slajd/negatyw i poskladac wszystko w photoshopie? :think:
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Ale co za problem zeskanowac w wysokiej rozdzielczosci slajd/negatyw i poskladac wszystko w photoshopie?
Spory - kupa babrania sie z dopasowywaniem jasnosci i kolorow.
Grzegorz Braun
mikus

Nie da sie ukryc, ale czy jak ktos robi cyfra to ma mniej? :P

Jeszcze takie cos znalazlem.
Obrazek
Nic szczegolnego, ale 360...
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

mikus pisze:Imo sa troche przereklamowane
myślę, że są po prostu inne i nie ma co porównywać z klasyczną fotą czyli obrazem który człowiek widzi bez kręcenia głową

mikus pisze:Nic szczegolnego, ale 360...
rzekłbym nawet 370 stopni ;) ale właśnie to powoduje, że są "inne"
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

no to mamy w koncu pierwsze dwa zdjecia spelniajace kryteria konkursowe :D
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Jadziu! Jakie piękne zdjęcie! :)
Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
Jadzia

Post autor: Jadzia »

Dziękuję;)
i ja pozdrawiam
Aga
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Zgaga dlaczego Twoje zdjęcie jest najlepsze? :-)
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Zgaga dlaczego Twoje zdjęcie jest najlepsze?
- póki co, noooo :)
leo

Post autor: leo »

mefistofeles pisze:dyskryminacja analogowców razz
..dokładnie... ;-) bo własnie zastanawiam się czy coś wrzucać ;-)
zgaga100

Post autor: zgaga100 »

Swoje zdjecie zrobilem analogiem (juz nie pamietam ile kadrow sie na nie zlozylo). Faktycznie cyfra z programem "panorama" + odpowiedni soft latwiej zrobic zdjecie, chocby 360 st. W przypadku analoga trudno zlapac poziom (bez statywu) a poza tym w labie przy robieniu odbitek moga skorygowac kazde zdjecie z inna krzywa kolorow i potem dodatkowo trzeba kombinowac.
mikus

Cenię bardzo fotografię analogową i faktycznie wiąże się ona z pewnymi ograniczeniami, ale to czym naczytałem się już w tym wątku to jest już marudzenie...
zgaga100 pisze:Faktycznie cyfra z programem "panorama" + odpowiedni soft latwiej zrobic zdjecie, chocby 360 st.
Fajnie, ale mówimy tutaj o głupich jasiach i ew. kilku hybrydach.
W żadnej lustrzance cyfrowej nie uświadczycie takiego badziewia. Bawiłem się tym w moim telefonie komórkowym... Można powiedzieć, że działa, ale na pewno nie lepiej niż Photomerge w Photosopie CS3.
Istotą robienia panoram jest posiadanie albo statywu albo wprawnej ręki, jeżeli nie ma się ani jednego ani drugiego trudno, trzeba więcej obciąć.
Rodzaj aparatu nie ma tu znaczenia.
W przypadku analoga trudno zlapac poziom (bez statywu) a poza tym w labie przy robieniu odbitek moga skorygowac kazde zdjecie z inna krzywa kolorow i potem dodatkowo trzeba kombinowac.
Ale o czym my tu mówimy? Jakim aparatem łatwiej jest zachować wierne odwzorowanie kolorów, a przynajmniej jednakowe na wszystkich klatkach? Cyfrą, czy analogiem? Pozostawiam to do rozważania, ale jeżeli przypadkiem odpowiedź zmierzałąby w stronę tego drugiego radzę dobrze zapoznać się ze sposobem działąnia matrycy oraz pojęciem balansu bieli.
Jeżeli już mowa o odbitkach, wystarczy poprosić o brak retuszu. Każde profesjonalne laboratorium ma takie opcje i nigdy nie małem z tym problemów. Klisza to klisza, jak coś jest źle, każesz wywołać jeszcze raz. I tak do skutku.

Jakbym na to nie patrzył, jedyną przewagą nad cyfrowym aparatem jest to koszt wykonania jednej klatki. Po jej wykonaniu zostaje juz nam obydwu ten sam problem. Trzeba ją poskładać, a czy zrobisz to łącząc odbitki, czy po zeskanowaniu w Photoshopie, nikt nie zyskuje tutaj nad nikim przewagi.
Pominąłem coś?
zgaga100

Post autor: zgaga100 »

Jakim aparatem łatwiej jest zachować wierne odwzorowanie kolorów, a przynajmniej jednakowe na wszystkich klatkach?
Każdym... który ma możliwość ustawienia ręcznie: wartości przysłony, czasu otwarcia migawki i zablokowania balansu bieli. Czyli jakaś 1/3 kompaktów cyfrowych i wszystkie lustrzanki cyfrowe.

Ale jak kto kiedyś napisał i tak najważniejsze jest to co jest przyczepione do wizjera aparatu... Ale nie wszystkie cyfrówki mają wizjer ;)
ODPOWIEDZ