Witam:-)
Tak sobie siedzę w domku bo pogoda nie ciekawa a do wyjazdu w góry pozostało mi jeszcze jakieś 20 dni, ale tym razem nie w tatry, i tak z nudów i niechęci wyjścia na zewnątrz w takie zimno, siedziałem i oglądałem sobie mapki i zacząłem sie zastanawiać.....
Mianowicie czy ktoś z was robił drogę w Wrót Chałubińskiego aż na Rysy, ciekawi mnie ile tak droga zajmie czy da sie ją zrobić w jeden dzień, jakie są trudności itp oczywiście nie oczekuje tu jakiś opisów czy coś po prostu tak sobie rozważam
Maverick pisze:Witam:-)
Tak sobie siedzę w domku bo pogoda nie ciekawa a do wyjazdu w góry pozostało mi jeszcze jakieś 20 dni, ale tym razem nie w tatry, i tak z nudów i niechęci wyjścia na zewnątrz w takie zimno, siedziałem i oglądałem sobie mapki i zacząłem sie zastanawiać.....
Mianowicie czy ktoś z was robił drogę w Wrót Chałubińskiego aż na Rysy, ciekawi mnie ile tak droga zajmie czy da sie ją zrobić w jeden dzień, jakie są trudności itp oczywiście nie oczekuje tu jakiś opisów czy coś po prostu tak sobie rozważam
Ładna trasa ale tylko dla taterników., W niektórych miejscach (np. Żabi Koń) chyba jak się nie mylę IV.
No wiem wiem ale......No właśnie przewodników nie chce mi sie już czytać wole raczej dyskusje, wymianę poglądów choć akurat na temat tej trasy nie wiem za dużo a ciekawi mnie czy ktoś planował ja przejść a może przeszedł.
Maverick pisze:No wiem wiem ale......No właśnie przewodników nie chce mi sie już czytać wole raczej dyskusje, wymianę poglądów choć akurat na temat tej trasy nie wiem za dużo a ciekawi mnie czy ktoś planował ja przejść a może przeszedł.
Na pewno nie jeden w trakcie przejścia całej grani Tatr.
Jak nie chce Ci się czytać przewodników to pogadaj z Cywińskim
On pewnie w jednym dniu by się zmieścił. W końcu samotnie zrobił całą Grań Tatr w 3,5 dnia.
A rozważasz przejście ściśle granią czy obchodzenie trudniejszych fragmentów
Też dam radę w 1 dzień omijąc troooochę grań : Wrota Chałubińskiego -
Ciemnosmerzynska dolina - Koprowa przełęcz - Zabia dolina - dolina pod Wagą - Rysy
staszek pisze:Też dam radę w 1 dzień omijąc troooochę grań : Wrota Chałubińskiego -
Ciemnosmerzynska dolina - Koprowa przełęcz - Zabia dolina - dolina pod Wagą - Rysy
Nie prościej: Wrota Chałubińskiego - Morskie Oko - Rysy?
A o Ciemnosmreczyńskiej to nawet nie wspominaj, bo jak się tam wybiorę to chcę mieć spokój, a nie tłumy Forumowiczów
a gdzie ja napisałem ze chce
na razie rozważam sobie.............
Chociaż gdyby znalazł sie ktoś chętny,kto by miał chociaż jakieś pojęcie na temat takiej trasy ale nie teoretyczne to kto wie...
a co do długości trasy to gadałem z jednym przewodnikiem, i stwierdził że jest to do zrobienia w jeden dzień.
gdyby toby ....wszystko jest indywidualne...jak chodzisz znasz to weż mape popatrz czujesz sie na siłach ..i jesteś swoich sił pewien (cobyś nie zawracał głowy toprowcom)to idż ja przeszedłem dołem i "górą " da sie w jeden dzień... łatwe nie jest ale da sie zależey jak sobie dajesz rade w górach na tak trudnych szlakach
no oczywiście że nie ma szlaku w sensie ogólnie pojmowanym - jako droga bezsensownie oszpecona oznakowaniem farbą..bleee..
co do meritum - trudna traska..w paru miejscach bez zjazdów sie nie obejdziesz..w kierunku, który podajesz - idąc ściśle granią trafiasz na uskok Zadniego Mnicha..poprowadzona na nim droga to dość syta szósteczka..a jeśli byś chciał nią schodzić, to.....
oczywiście rozmawiamy o wariancie ściśle granią :-D
Wiem że trudna ale w górach nic nie jest łatwe no może poza Gubałówką choć ostatnio widziałem na tym forum filmik i okazuje sie ze i na nią można zrobić wyprawę
Ogólnie chodzi mi po głowie ta trasa od dłuższego czasu ale jakoś brak chętnych,znajomości terenu i trochę odwagi hehe....
Planuj ,czytaj ,zerkaj na schematy i mapy ,kompletuj sprzęt ,a potem pogoda ,dyspozycja ,warunki ,liczna konkurencja,brak czegoś ważnego ,co zostało w pokoju na łóżku i zmiana nastroju i tak spowodują ,że pójdziesz całkiem gdzie indziej