Pytanie

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Maverick

Pytanie

Post autor: Maverick »

Witam:-)
Tak sobie siedzę w domku bo pogoda nie ciekawa a do wyjazdu w góry pozostało mi jeszcze jakieś 20 dni, ale tym razem nie w tatry, i tak z nudów i niechęci wyjścia na zewnątrz w takie zimno, siedziałem i oglądałem sobie mapki i zacząłem sie zastanawiać.....
Mianowicie czy ktoś z was robił drogę w Wrót Chałubińskiego aż na Rysy, ciekawi mnie ile tak droga zajmie czy da sie ją zrobić w jeden dzień, jakie są trudności itp oczywiście nie oczekuje tu jakiś opisów czy coś po prostu tak sobie rozważam :D
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Re: Pytanie

Post autor: Basia Z. »

Maverick pisze:Witam:-)
Tak sobie siedzę w domku bo pogoda nie ciekawa a do wyjazdu w góry pozostało mi jeszcze jakieś 20 dni, ale tym razem nie w tatry, i tak z nudów i niechęci wyjścia na zewnątrz w takie zimno, siedziałem i oglądałem sobie mapki i zacząłem sie zastanawiać.....
Mianowicie czy ktoś z was robił drogę w Wrót Chałubińskiego aż na Rysy, ciekawi mnie ile tak droga zajmie czy da sie ją zrobić w jeden dzień, jakie są trudności itp oczywiście nie oczekuje tu jakiś opisów czy coś po prostu tak sobie rozważam :D
Ładna trasa ale tylko dla taterników., W niektórych miejscach (np. Żabi Koń) chyba jak się nie mylę IV.

B.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Maverick pisze:tak sobie rozważam
No i cóż Ci odpowiedzieć. Może tak: WHP tom IV, V, VI, VII lub Janusz Chmielowski, Mieczysław Świerz "Tatry Wysokie, przewodnik szczegółowy" :)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Maverick

No wiem wiem ale......No właśnie przewodników nie chce mi sie już czytać :) wole raczej dyskusje, wymianę poglądów choć akurat na temat tej trasy nie wiem za dużo a ciekawi mnie czy ktoś planował ja przejść a może przeszedł.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Maverick pisze:No wiem wiem ale......No właśnie przewodników nie chce mi sie już czytać :) wole raczej dyskusje, wymianę poglądów choć akurat na temat tej trasy nie wiem za dużo a ciekawi mnie czy ktoś planował ja przejść a może przeszedł.
Na pewno nie jeden w trakcie przejścia całej grani Tatr.

B.
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Jak nie chce Ci się czytać przewodników to pogadaj z Cywińskim :)
On pewnie w jednym dniu by się zmieścił. W końcu samotnie zrobił całą Grań Tatr w 3,5 dnia.
A rozważasz przejście ściśle granią czy obchodzenie trudniejszych fragmentów :D
staszek

Post autor: staszek »

Też dam radę w 1 dzień :D omijąc troooochę grań : Wrota Chałubińskiego -
Ciemnosmerzynska dolina - Koprowa przełęcz - Zabia dolina - dolina pod Wagą - Rysy :D :D :D
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

staszek pisze:Też dam radę w 1 dzień omijąc troooochę grań : Wrota Chałubińskiego -
Ciemnosmerzynska dolina - Koprowa przełęcz - Zabia dolina - dolina pod Wagą - Rysy
Nie prościej: Wrota Chałubińskiego - Morskie Oko - Rysy? :think:
A o Ciemnosmreczyńskiej to nawet nie wspominaj, bo jak się tam wybiorę to chcę mieć spokój, a nie tłumy Forumowiczów :P
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

Rafał pisze:A o Ciemnosmreczyńskiej to nawet nie wspominaj, bo jak się tam wybiorę to chcę mieć spokój, a nie tłumy Forumowiczów
Powiedz tylko kiedy, zebyśmy wiedzieli kiedy się nie wybierać :D :D :D
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
Maverick

a gdzie ja napisałem ze chce :D
na razie rozważam sobie.............
Chociaż gdyby znalazł sie ktoś chętny,kto by miał chociaż jakieś pojęcie na temat takiej trasy ale nie teoretyczne to kto wie...
a co do długości trasy to gadałem z jednym przewodnikiem, i stwierdził że jest to do zrobienia w jeden dzień.

Pozdrawiam
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Wszystko zależy od tego kto idzie. Skąd idzie. I którędy idzie.
jurek_kkk

Post autor: jurek_kkk »

gdyby toby ....wszystko jest indywidualne...jak chodzisz znasz to weż mape popatrz czujesz sie na siłach ..i jesteś swoich sił pewien (cobyś nie zawracał głowy toprowcom)to idż ja przeszedłem dołem i "górą " da sie w jeden dzień... łatwe nie jest ale da sie zależey jak sobie dajesz rade w górach na tak trudnych szlakach
Maverick

Tam nie ma szlaku ;) i nie wiem czy do końca rozumiemy sie o co mi chodzi
leo

Post autor: leo »

no oczywiście że nie ma szlaku w sensie ogólnie pojmowanym - jako droga bezsensownie oszpecona oznakowaniem farbą..bleee..

co do meritum - trudna traska..w paru miejscach bez zjazdów sie nie obejdziesz..w kierunku, który podajesz - idąc ściśle granią trafiasz na uskok Zadniego Mnicha..poprowadzona na nim droga to dość syta szósteczka..a jeśli byś chciał nią schodzić, to.....
oczywiście rozmawiamy o wariancie ściśle granią :-D
Maverick

Wiem że trudna :) ale w górach nic nie jest łatwe no może poza Gubałówką choć ostatnio widziałem na tym forum filmik i okazuje sie ze i na nią można zrobić wyprawę :D
Ogólnie chodzi mi po głowie ta trasa od dłuższego czasu ale jakoś brak chętnych,znajomości terenu i trochę odwagi hehe....

Pozdrawiam
jurek_kkk

Post autor: jurek_kkk »

rozmawiamy zdaje sie o tym przejściu raczej hipotetycznie więc napisałem co sądze o planowaniu ...właściwie każdej trasy
Maverick

Każdą trasę trzeba najpierw zaplanować,przynajmniej ja tak mam
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Planuj ,czytaj ,zerkaj na schematy i mapy ,kompletuj sprzęt ,a potem pogoda ,dyspozycja ,warunki ,liczna konkurencja,brak czegoś ważnego ,co zostało w pokoju na łóżku i zmiana nastroju i tak spowodują ,że pójdziesz całkiem gdzie indziej
ODPOWIEDZ