Uwagi do konkursu #24
Uwagi do konkursu #24
jak rozumiec ten temat?
andy67
to wyobraz sobie jak to bylo: przez kilka godzin idziesz szlakiem posrod gor, ktore wygladaja jakby ludzie ich w ogole nie odwiedzali, pod koniec tej wycieczki przedzierasz sie szlakiem niemal tak zarosnietym, ze zastanawiasz sie czy nie zgubiles kierunku, dookola tysiace kwiatow, motyli (aparat ciegle w dloni hehe), nie spotykasz nikogo po drodze, az pachnie niedzwiedziem
)) na koniec wychodzisz z gestwiny kosowki na taras widokowy...
widok z Krakovej oczywiscie imponujacy, ale dziala jak wlaczajacy sie budzik w srodku nocy
to wyobraz sobie jak to bylo: przez kilka godzin idziesz szlakiem posrod gor, ktore wygladaja jakby ludzie ich w ogole nie odwiedzali, pod koniec tej wycieczki przedzierasz sie szlakiem niemal tak zarosnietym, ze zastanawiasz sie czy nie zgubiles kierunku, dookola tysiace kwiatow, motyli (aparat ciegle w dloni hehe), nie spotykasz nikogo po drodze, az pachnie niedzwiedziem
widok z Krakovej oczywiscie imponujacy, ale dziala jak wlaczajacy sie budzik w srodku nocy
Może BasiaZ nas rozsądzi - ale widzi mi się, że coś jest nie tak bo:
- byłem ostatnio na Krakovej Holi 4 lata temu ale za cholerę mi się nie wydaje aby z niej w ogóle było widać Mikulasz bo w dość bliskiej odległości między Krakovą Holą a Mikukasem są dwie dość spore góry - Demianovska Hora i Poludnica i moim zdaniem one Mikulas zasłaniają.
Po drugie to coś za blisko
Po trzecie

Gdzie na Twoim zdjęciu jest ten zalew, który do miasta dochodzi?
Nie widzę też dość charakterystycznych obiektów starego miasta w Mikulaszu.
- byłem ostatnio na Krakovej Holi 4 lata temu ale za cholerę mi się nie wydaje aby z niej w ogóle było widać Mikulasz bo w dość bliskiej odległości między Krakovą Holą a Mikukasem są dwie dość spore góry - Demianovska Hora i Poludnica i moim zdaniem one Mikulas zasłaniają.
Po drugie to coś za blisko
Po trzecie

Gdzie na Twoim zdjęciu jest ten zalew, który do miasta dochodzi?
Nie widzę też dość charakterystycznych obiektów starego miasta w Mikulaszu.
zaraz poszukam w swoich zdjeciach szerszego widoku z Krakovej i wstawie, z zaznaczonym osiedlem, ktore widac
owszem LM tam nie uswiadczysz, bo jak pisalem - jest przysloniety gora, ktora sie zwie Poludnica (zbocze jest widoczne na zdjeciu)
z mapy wynika mi jednak tylko to, ze to osiedle to peryferje LM, ale sie nie upieram - upieram sie jednak, ze to Krakova, chocbys mnie mial tu zywczem przypalac
a dlaczego tak blisko - to tylko efekt skrocenia perspektywy - zdjecie zrobione jest teleobiektywem - nie chce mi sie sprawdzac, ale to jakies 200 mm do tego dochodzi crop (1,5) no i fakt, ze wstawilem tylko czesc calego kadru
szersze foty zaraz wstawie
a co do widoku z KH - zapewniam, jest na po popatrzec - sama kopula szczytowa porosnieta jest gesto kosowka, ale jest tam punkt widokowy, do ktorego doprowadza szlak
To nie jest Hradok. Gdyby był, to widać by było skrzyżowanie, gdzie droga na POdbańskie odbija od trasy na Poprad. Skoro kończą sie zabudowania, to powinien być widoczny zamek, w drodze na POdbanske. Na piewrszym zdjęciu widać drogę przez Smreczyny, wiodącą do Ziarskiej Doliny (zakończona jest, dobrze widocznymi TRzema KOpami). Taka droga z Hradoka nie wychodzi. Janek, sięgnij jeszcze raz pamięcią do swojej wyprawy. POzdrawiam.
Jeśli nie lubisz morświnów, to nie perforuj wiewiórek