No fakt - czerwone bije po oczachIwona pisze:
Olka, niezły lans
Uwagi do konkursu #23
Re: Uwagi do konkursu #23
Każdemu jego Everest...
-
uzależniona
-

- mefistofeles
-

- Kontakt:
-
uzależniona
-

- mefistofeles
-

- Kontakt:
obojętnie - ważne, żeby podac autora*gb pisze:Mam pytanie - czy to ma być moja fotografia zrobiona innemu fotografowi - czy też fotografia autorstwa innej osoby zrobiona mnie? confused
*jeśli zdjęcie zrobił ktoś inny, ale dokładnie wg Twoich wytycznych to w chyba Ty jesteś autorem?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- mefistofeles
-

- Kontakt:
No właśnie. Więc jeśli ja ustawię, wykadruję, przymierzę po czym dam aparat koledze by nacisnął spust to kto jest autorem? W końcu kolega robi tu za połączenie statywu z samowyzwalaczem.gb pisze:Podobnie z dyktowaniem - autorem tekstu pisanego, wypowiedzianego - jest ten, kto słowa poukładał w odpowiedniej kolejności, według pewnego zamysłu.
Przepisywacz, sekretarz - "robią" za "urządzenie" rejestrujące. Podobnie jak magnetofon czy dyktafon...
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
- mefistofeles
-

- Kontakt:
mówię o sytuacji, gdy sam najpierw kadruję, potem pokazuje koledze jak ma być (dzisiaj, kiedy są wyświetlacze LCD jest to wygodniejsze), ustawiam się czekam aż mnie sfoci.gb pisze:"pstryknij mi zdjęcie, tak by widać było mnie i Giewont" - to jednak kolega w ostateczności ustawi kadr...
Druga sytuacja - przymierzam, ustalam jakiś punkt w rogu i bez pokazywania mówię, żeby sfotografował tak, żeby w lewym dolnym rogu był ten duży kamień, a w prawym słupek.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
-
uzależniona
-

-
uzależniona
-

- mefistofeles
-

- Kontakt:
Zakłądam, że nie zmienia nic bo się nie zna. Problem nie jest wydumany - jak używałem Praktiki to żaden ze znajomych nie zrobiłby mi nią zdjęcia jeśli wszystkiego nie nastawiłem i nie wykadrowałem (co było koniecznością w epoce przed autofocusowej). Obecnie albo daję aparat nastawiony albo ustawiony na tryb automatyczny. Kadruję sam, kolegę czy inną osobe traktujuę wyącznie jako statyw i samowyzwalacz w jednym - jej ingerencja w zdjęcie jest zerowa (a ewentualne przesunięcie w kadrze niweluję w PS)gb pisze:W pierwszym przypadku - kolega zmienia przesłonę - przez co zmienia kontrast tła i fotografia jest diametralnie różna od tej, którą planowałeś. W drugim przypadku nie musi zmieniać przysłony - obraca aparat o 90 stopni (bo mu tak wygodniej trzymać) i robi kadr pionowy - też zmieniająć Twoje założenia. Możliwości jest wiele.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Podoba mi się pomysł Bogusława!
Po drobnym jego spapugowaniu kilka pytań do organizatora konkursu czy jesli wstawię taka jak ponizsza historyjkę obrazkową to bedę mógł brać udzial w konkursie, bo foty zostały wykonane dokładnie w tym samym czasie czyli przez 2 osoby, czy w takim wypadku zdobyte głosy bedą dzielone przez dwa?
Po wyczerpującej odpowiedzi przerzucę do właściwego wątku

Po drobnym jego spapugowaniu kilka pytań do organizatora konkursu czy jesli wstawię taka jak ponizsza historyjkę obrazkową to bedę mógł brać udzial w konkursie, bo foty zostały wykonane dokładnie w tym samym czasie czyli przez 2 osoby, czy w takim wypadku zdobyte głosy bedą dzielone przez dwa?
Po wyczerpującej odpowiedzi przerzucę do właściwego wątku