JESIENNO-zimowy-tydzien TATRZANSKI-Fotorelacja[11-17.10.07]

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
Awatar użytkownika
Barek

JESIENNO-zimowy-tydzien TATRZANSKI-Fotorelacja[11-17.10.07]

Post autor: Barek »

Witam...

Niebedize to relacja typowo pisemna ;) raczej powrzucam wiecej fotek niz napisze wyrazow,ale jakies szczatkowe info bedzie podane 8)

W sumie na ten wyjazd nie czekalem z jakas wielka niecierpliwoscia,wiedzialem ze ma to byc pazdziernik z w miare jesienna pogoda.Rok temu w podobnym terminie udalo mi sie wstrzelic we wrecz idealne warunki tatrzanskiej jesieni,i fajnie by bylo gdyby tegoroczny wyjazd byl podobny.Nieobylo sie oczywiscie bez sparwdzania prognoz ktore w miare cos tam wasze pokazywaly,a wiec od poczatku.

Wsiadamy w autobus przed 23,w nadzieja dotarcia do Zakopca przed 6 coby zdarzyc na pierszy PKS(6-10) na Lysa,a tu kierowca oznjamia nam ze bedziemy jechac przez Katowice...i w Zakopcu mamy byc pzrez 7... :O Zburzylobyto nasz plan dotarcia do wylotu Bialej Wody jak najszybciej sie da,ale jakos dziewnie musial jechac bo jestesmy w dworcu w Zakopcu 5:57 :) i od razu przesiadka w busa i ok6-40 jestesmy na Lysej...i mialem wtedy taka chec sie polozyc do wyra i pozadnie wysapc,a tu przed nami najdluzasz i jedna z najpiekniejszych tatrzanskich dolin i to jeszcze w jesiennej scenerii :D ,no wiec ruszamy 6:50...

Dzien I czwartek:11.10.07
Lysa Polana-DolinaBialejWody-PolskiGrzebien-MalaWysoka-PG-Rohatka-ZbojnickaChata

Napisze krotko...pierwsze 3h spaceru BialaWoda w cieniu i lekkim mroziku :) ,z prostej przyczyny coraz krotszego dnia,ale km po km wbijamy sie w piekna dolinke 8) praktycznei w kazdym zakatku zaszroniona :)

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Po 2,5h docieramy na Polane pod Wysoka,gdzie postanawiamy cos przekasic i sie napic :) no i w koncu zaczyna sie jakies bardzie stromsze podejscie bo jak dotad to bylo raczej nikle nabieranie wysokosci ;)

No i w koncu docieramy do granicy gornej lasu,gdzie przbijajace sie coraz bardziej slonko oswietla ladnie dookola boczne dolinki BialejWody:)

W koncu po ponad 4h docieramy na prog doliny Kaczej,gdzie juz bedzie nas oswietlalo piekne jesienne sloneczko>Oczywiscie nie omieszkujemy odwiedziec Kaczego Stawiku :D

Po srednio-krotkim odpoczynku i zbieramy graty i kierujemy sie na wschod w strone Litworowego Plesa :)

Przed 13 docieramy na Litworowe Pleso calkowiecie juz skute lodem 8) tam tez maly odpoczynek i dalej na Polski Grzebien>w miare nabierania jendak wysokosci i chowania sie w zacenione miejsca napotykamy snieg a nawet czasem lod...

Podejcie pod Zmarzly Staw W sumie ponad Zmarzlym,zaczelo sie cos co pzryminalo zmrozony snieg z lodem,na zwykle raki za kruche,pryzdaly by si etakie malutki raczki :) ,ale jakos dalismy rade w zwyklych butach :)

Podchodzac pod Polski Grzebien,w pewnym mcu obok wlk.kamienia zostawiamy plecaki i w sumie bez niczego wchodzimy na przelecz i dalej na Mala Wysoka na ktorej jestesmy po 14:30.

No i w koncu MALA WYSOKA zostaje pokonana,co prawda po raz 3ci ale po raz pierszy podziwioamy z niej dookola idealna panorame 8) :D

Spedzamy na gorze ponad pol godziny,pogoda marzenie...cieplo,slonce ogrzewa,az zal schodzic no ale gdzies trzeba sie ubytowac w miare normlanym czasie,wiec powrot pod PG po plecaki i dalej na Rohatke

ObrazekObrazekObrazekObrazek

No i stajemy na Rohatce...w sumie chyba juz po raz 4 :) Podejscie w warunkach mozna powiedziec letnich troche sniegu mokrego gdzieniegdzie,a tako sucho,lancuchy wszystkie dostepne :) Gorzej wygladalo zejscie w dol do Zbojnickiej,jak ktos tam szedl to wie ze zejscie czy podejscie jest z zenujacym stanie a jak sie jeszcze doda do tego kawalki lezacego sniegu a gdzieniegdzie lodu to mozna latwo poleciec,ale powoli i ostroznie udaje sie dotrzec w Doline Starolesna

W sumie przy zachadzacym sloncu ok 18,docieramy do schroniska gdzie po polgodzinie wskazuja nam lozka w pokoju,a my wykonczeni udajemy sie na zasluzone capovane piwko :P

Ps.klimat przy tych naftowych lampach w Zbojnickiej jest niesamowity :D ,kto byl ten wie :)
Zasypiam w 2 sek...

Koniec dnia 1-szego...cdn... :think:
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

No i przyjemnie rozpoczęłam ten dzień.. :D
Barek pisze:...cdn...
czekam z niecierpliwością :)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Ech...........................

P.S. Jedno ze zdjęć szczególnie przypadło mi do gustu... ;]
Awatar użytkownika
Szarotka

Mariusz pisze:Jedno ze zdjęć szczególnie przypadło mi do gustu... ;]
tylko 1? Czy aby dokładnie kolega pooglądał zdjęcia? 8)
Awatar użytkownika
Mariusz

Iwona pisze:Czy aby dokładnie kolega pooglądał zdjęcia?
Dokładnie się nie dało, bo w relacji jest zbyt dużo zdjęć. IMHO lepiej dawać mniej, ale za to samych perełek.
:)
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

Mariusz pisze:Dokładnie się nie dało, bo w relacji jest zbyt dużo zdjęć. IMHO lepiej dawać mniej, ale za to samych perełek.
Ech... zawsze znajdzie się maruda. :P Te zdjęcia są w ogromnej większości na tyle ładne, że w tym przypadku nadmiar bynajmniej nie szkodzi.
PS. Również czekam na ciąg dalszy. :)
Awatar użytkownika
Mariusz

Rafał pisze:Ech... zawsze znajdzie się maruda.
Co racja, to racja. ;)
Awatar użytkownika
Barek

no dobra,to w kazdym nastepnym dniu liczba fot bedzie pomniejszona :P
Jędrek

Post autor: Jędrek »

Barek,powiedz mi czy ten znak z zakazem/fuj/ wjazdu dla rowerów do Białej Wody to twoja robota,demolki nie popieram ,ale.. to moja ulubiona traska kiedyś aż do taborowiska i komu to przeszkadzało.rowerzystów tam było tyle co kot napłakał a tak było fajnie szybko podjechać pod tatrzański el Capitan.
Awatar użytkownika
Barek

Jędrek pisze:Barek,powiedz mi czy ten znak z zakazem/fuj/ wjazdu dla rowerów do Białej Wody to twoja robota,demolki nie popieram ,ale..
no,wlasnie w tamtym roku bylem tez rowerem tam i tylko do tego znaku...wiec postanowilismy ze jak nastepnym razem bedziemy tam to... zrobimy to co na zdj widac :D hehe

ps.Polski El-Capitan...trafna nazwa!! 8)
Awatar użytkownika
Barek

Re: JESIENNO-zimowy-tydzien TATRZANSKI-Fotorelacja[11-17.10.

Dzien II piatek: 12.10.07

Zwiedzanie Starolesniej Doliny-Jaworowa P.

To tak w skrocie,bo wiedzielismy ze popoludni tego dnia sie zalamie pogoda,i nie planowalismy jakis wiekszych wycieczek.Zreszta w Zbojnickiej mielismy jeszcze jeden nocleg,wiec i tak tu musilismy wrocic.Poczatkowo gdyby pogoda byla bez zmian,to mielismy isc na Slawkowskiego, i w sumei byla to jedyna opcja,bo na Czerwonej Lawce bylismy rok wczesniej.
Zadecydowalismy wiec ze bedzie to bardzo lajtowy dzien,bo skutki dnia poprzedniego mimo dobrego snu szybko nie ustapily8)
Wymyslilismy Jaworowy Szczyt,ale...poszlo troche inaczej :think: ,ale to pozniej...

Budzi nas nawet niezly wschodzik, i to byla mozna powiedziec pierwsza atrakcja poranka...

ObrazekObrazek

...bo druga byl...latajacy w ta i z powrotem helikopter z zaopatrzeniem do schornu :D

Trawo to parenascie i minut,w koncu heli sobie polecial a my ruszylismy zoltym szlakiem(jakby pod prad) nad Siwe Plesa...(na samym poczatku szlaku akurat schodzil z niego jakis slowak z gosciem i sie nas pyta czy czasm nie idziemy na Czerwona Lawke...my ze oczywiscie ze nie,tylko nad Plesa :)...okazalo sie ze byl to pracownik TANAPU :) fajna mial plakietke na plecaku ;)

Mamy przed soba caly dzien wiec jest czas nie tylko na szybki marsz 8).Nad Siwe Plesa docieramy po jakies godzinie od schronu czy nawet krocej,tam zerkamy do przewodnika i kierujemy sie w strone Jaworowej P...

Ruch w dolinie znikomy,dwojka Polakow poszla na CzerwonaLawke,my natomiast wzdluz zachodniego brzegu odbijamy w gore ku Jaworowej.Az na wysokosci przeleczy dochodzimy do zupelnie niewidoczengo z dolu zlebu,ktory jak sie okazuje jest caly w sniegu!!! :( a raki sobie zostaly w schronie...Probujemy troche podchodzic,ale snieg jest dosc zmrozony i ewentualny zjazd skonczyl by sie malo ciekawie...Probowalismy tez bokiem po skalkach,ale te z koleii zalodzone...no i nastepuje odwrot na Przelecz J...

Na JP.jestesmy przed 12 i spedzamy tam dobrze ponad godzine mimo dosc mocnego wiatry od Jaworowej Doliny...widoczki bardzo ladne,ale widac tez na niebie ze bedzie zmiana pogody...

Zejscie z przeleczy bez zadnych klopotow i po jakis 30min jetesmy spowrotem na stawami :)

A pozniej wolnym krokiem zmierzamy ku schronowi,powoli w powietrzu pojawiaja sie jakies dziwne wiatry,wraz z ktorymi pruszy jakby taki bardzo drobny sniezek...

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Po 15 jestesmy przy schronie,pogoda sie juz praktycznie zalamuje,zaczyna padac deszcz,pozniej deszcz ze sniegiem a cala noc juz jest juz zamiec sniezna,wieje jak cholera i wysiadaja mi wszystkie baterie... :think:

Idizemy na jadalnie,bierzemy lampe,i siadamy przy stole... :)

ObrazekObrazek

cdn...
Awatar użytkownika
Szarotka

Niektóre zdjęcia bardzo ciekawe, oryginalne jest na czym zawiesić oko. Szczególnie te na tle zachodzącego słońca.

Dlaczego nie ma w relacjach(nie tylko Twoich) fot kapustowej, vyprażanego sera, bucht na parze, snickersów, bułki z serem zjadanej ze smakiem przez wygłodniałego turystę. Za to piwo i inne trunki pojawiają się jak mantra :think: Nuuuuuuuuuuudy.
Awatar użytkownika
Ines

Post autor: Ines »

No to jechaliśmy tym samym autobusem i busem :) Pamiętam was :)

Ja w tym dniu byłam na Zawracie - pogoda była naprawdę świetna

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariusz

Wschód słońca piękny! Lampa naftowa w Zbójnickiej... napiszę tradycyjnie: ech.......... A motywy piwne - poezja. :]

[marudzenie]
Barek - mam taką prośbę. Wrzuć potem swoje foty do googlowej picassy (to się robi jednym kliknięciem myszy), to sobie wszystkie z chęcią pooglądam. Imageshack zrobił się beznadziejny, wolny i obłożony maksymalnie reklamami. W dodatku nie ma guzika "następne zdjęcie", więc się trzeba nazamykać okien, aż ręka boli.
[/marudzenie]
Awatar użytkownika
Barek

Iwona pisze:Niektóre zdjęcia bardzo ciekawe, oryginalne jest na czym zawiesić oko. Szczególnie te na tle zachodzącego słońca..
male sprostowanko:to niebyl zachod slonca :) ino pozniejszy poranek :D
Iwona pisze:Dlaczego nie ma w relacjach(nie tylko Twoich) fot kapustowej, vyprażanego sera, bucht na parze, snickersów, bułki z serem zjadanej ze smakiem przez wygłodniałego turystę. Za to piwo i inne trunki pojawiają się jak mantra :think: Nuuuuuuuuuuudy.
jadlem tylko gulasz,ale nie ufocilem go...jakos jedzenie niewchodzi mi w kadr tak ladnie jak piwko i inne trunki ;)
Awatar użytkownika
Barek

Ines pisze:No to jechaliśmy tym samym autobusem i busem :) Pamiętam was :)

Ja w tym dniu byłam na Zawracie - pogoda była naprawdę świetna

Pozdrawiam
hmm...to teraz tez chaba kojarze,czekaliscie tez na Fabrycznym, i mieliscie chyba dosc lajtowe plecaki??
Pozniej w busie tez ktos jechal pamietam,bo sami nie jechalismy,ale bylem troche senny... ;)
a gdze fotki z Zawratu:D,wtedy jeszcze pieknie jesiennego,bo we wtore bylo juz zimowo... :x
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

No ładna akcja ekologiczna - uwalniania Żubra :D
Awatar użytkownika
Ines

Post autor: Ines »

Barek pisze: hmm...to teraz tez chaba kojarze,czekaliscie tez na Fabrycznym, i mieliscie chyba dosc lajtowe plecaki??
Pozniej w busie tez ktos jechal pamietam,bo sami nie jechalismy,ale bylem troche senny... ;)
a gdze fotki z Zawratu:D,wtedy jeszcze pieknie jesiennego,bo we wtore bylo juz zimowo... :x
Dokładnie :) - plecaki były na jednodniową wycieczkę (plus torba która została w przechowalni)

Fotki z Zawratu wstawię jak wreszcie znajdę czas na napisanie relacji - teraz jest to mało wykonalne bo mam mnóstwo zleceń w pracy :(

Poniżej mała zachęta:

Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

Barek pisze:mieliscie chyba dosc lajtowe plecaki
trzeba było na nie malusie, lajtowe naszywki tatry.prv i wszystko jasne;)

ten autobus jest super - jak nim dojeżdżam to nigdy nie mam za soba tyle snu przed pójsciem w góry :)

Kacza piękna , szkoda, że ominęla mnie w tym roku, a podejscie od Zbójnickiej na Rohatke tydzień wczesniej faktycznie w kiepskim stanie było (lód, lód i gdzieniegdzie lód)
RARUTKA_GOLDI

Post autor: RARUTKA_GOLDI »

Barek pisze:Ps.klimat przy tych naftowych lampach w Zbojnickiej jest niesamowity ,kto byl ten wie
TO prawda... klimat jest wręcz zachwycający! :)
Trasę te pokonałam w odwrotnym kierunku. JEst piękna i chciałabym tam wrócić... no i na czerwoną ławke również! :))
ODPOWIEDZ