ja tak, a wy nie...

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

ruda pisze:a ja za 2 tygodnie jade na weekend w Gorce,Beskid Sądecki i Małe Pieniny...i zapowiada mi się lekki hardcore bo się muszę historii regionu nauczyć plus wkuć topografię terenu...jeszcze mam trochę czasu na przygotowania
Uczestniczysz w kursie na przewodnika beskidzkiego?
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

:D

brawo Rafał :) strzał w dziesiątke :D
Awatar użytkownika
Rafał

ruda pisze:brawo Rafał strzał w dziesiątke
Słyszałem o takich kursach i nawet parę razy widziałem w pociągu uczestników, wzajemnie się przepytywali z materiału. Czy możesz coś więcej napisać o takim kursie?
Awatar użytkownika
ruda

http://www.skpb.waw.pl/modules.php?op=m ... =0&thold=0

tu znajdziesz wszystko odnośnie kursu. Póki co sama nie za wiele mogę powiedzieć bo byłam jedynie na wykładzie inauguracyjnym i czeka mnie pierwsza wycieczka tzw. na przywitanie. Po niej mam zdecydować czy chcę to kontynuować czy nie. Dla mnie kursik może być niezłym hardcorem bo jak są wyjazdy weekendowe to wyjeżdża się w piątek w nocy a wraca w poniedziałek rano...a ja w poniedziałki mam na 10:15..w sumie nie tak źle..niektórzy mają zajęcia jeszcze wcześniej...jak to się mówi: im ma się mniej czasu tym lepiej się nim dysponuje...mam nadzieję, że w moim przypadku się to sprawdzi :)
Awatar użytkownika
Rafał

ruda pisze:tu znajdziesz wszystko odnośnie kursu.
Dzięki! :)
MiG

Post autor: MiG »

ruda pisze: i zapowiada mi się lekki hardcore bo się muszę historii regionu nauczyć plus wkuć topografię terenu...jeszcze mam trochę czasu na przygotowania
To już teraz czegoś musisz się uczyć?
Bo to ma być chyba wyjazd "zapoznawczy", nie?
Awatar użytkownika
ruda

MiG pisze:To już teraz czegoś musisz się uczyć?
no właśnie każda osoba ma się przygotować teoretycznie do wyjazdu, bo później będzie to normalnie wymagane. Ten wyjazd ma nas zapoznać głównie z tym co nas czeka w dalszej częsci kursu, ma nam pokazać w jaki sposób chodzi się po górach pod szyldem SKPB no i tego typo sprawy. Też się zdziwiłam, że mam się czegoś uczyć na ten wyjazd. Ale powiem szczerze tego mogę uczyć się z przyjemnością :)
MiG

Post autor: MiG »

ruda pisze: no właśnie każda osoba ma się przygotować teoretycznie do wyjazdu, bo później będzie to normalnie wymagane.
Rozumiem, że na ten wyjazd uczycie się o regionie, w który jedziecie?
A potem, cały ten kurs jaki obszar obejmuje (od strony historyczno-etnograficznej) - polską część Beskidów? Beskidy ogólnie? Karpaty?
Awatar użytkownika
ruda

MiG pisze:Rozumiem, że na ten wyjazd uczycie się o regionie, w który jedziecie?
wyszczególnione są pewne określone tematy, które powinniśmy przyswoić, np. przyroda, Popradzki Park Krajobrazowy, historia osadnictwa, pasterstwo, Rusini Szlachtowscy, geologia, Pieniński Pas Skałkowy, uzdrowiska w dolinie Popradu, sądeckie Klaryski itp. itd.

Kurs obejmuje Beskidy ogólnie, ale jest też wycieczka tatrzańska głównie dlatego, że później gdy już się jest w SKPB czy choćby ma praktyki w ramach kursu to jeździ się w góry Ukrainy czy Rumunii, które w większości są bardziej skaliste stąd uczą nas chodzenia po skałach...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

ruda pisze:wyszczególnione są pewne określone tematy, które powinniśmy przyswoić, np. przyroda, Popradzki Park Krajobrazowy, historia osadnictwa, pasterstwo, Rusini Szlachtowscy, geologia, Pieniński Pas Skałkowy, uzdrowiska w dolinie Popradu, sądeckie Klaryski itp. itd.
Polecam przewodnik "Beskid Sądecki" wydawnictwa Rewasz - tam jest o tym naprawde dużo. O Gorcach tez wydali - bierz w ciemno.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
ruda

Dzięki Meffi :) mam nadzieję, że w Bibliotece będą mieli ten przewodnik...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

ruda pisze:mam nadzieję, że w Bibliotece będą mieli ten przewodnik...
jak nie będą mieli to kup - posłuży latami (sztywna oprawa)

Właściwie wszystkie przewodniki Rewasza można kupować w ciemno. Sam mam jeszcze Bieszczady i nie zamieniłbym na żaden inny...
Dodam, że połowa ksiązki to artykuły o historii, kulturze, przrodzie - słowem o wszystkim - jakieś 150 stron tekstów.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
ruda

To słowo na K...czyli kupować...niby posłużą latami takie przewodniki ale póki co cierpię na deficyt kasy..a muszę zakupić ciepły śpiwór...i jeszcze parę innych rzeczy..no i muszę opłacić wyjazdy i wpłacić zaliczkę na kurs..

mam jeszcze takie pytanie..wiem, że powinno być w dziale o sprzęcie ale skoro już tu rozmawiamy to posiadam mate turystyczną tyle że nie wiem w co ją zapakować/owinąć by mi nie zamokła w czasie wędrówki...o tej porze roku prawdopodobieństwo, że będzie padać jest spore..
A mata wygląda tak:
http://grappa.pl/product_info.php/cPath ... b7930140f2
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

w worek na śmieci lub dużą reklamówkę.
Grzegorz Braun
Aleksandra

Post autor: Aleksandra »

Super sprawa z tym kursem :) A filmiki boskie :P Zazdroszcze ;)
Awatar użytkownika
ruda

Olusia pisze:A filmiki boskie
też mi się podobają :D :D
Olusia pisze:Super sprawa z tym kursem
zobaczymy jak wyrobię czasowo i finansowo ;)
Aleksandra

Post autor: Aleksandra »

ruda pisze:finansowo
A można wiedzieć ile? Bo na stronie się nie doczytałam :)

Jak za rok uda mi się UW to też bym się chętnie wybrała :D
Awatar użytkownika
Erynie

Post autor: Erynie »

Witam.
Wróciłem. Mieli racje wszyscy, którzy mi przepowiadali śmierć w okowach lodu. Jak wychodziliśmy w sobotę, to ludzie przy Zverovce patrzyli na nas jak na osobników o poważnym stopniu upośledzenia umysłowego. Nocleg w okolicach Salatynu rozwiał moje złudzenia co do pożytku ze śpiwora z ekstremum do -10. Mieliśmy na drugi dzień(czyli dzisiaj) zrobić Banikow i Trzy Kopy,ale po Pachole poddaliśmy się. Mam nadzieję, że łagodnie potraktujecie fakt, iż okazałem się mięczakiem. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Erynie pisze: Nocleg w okolicach Salatynu rozwiał moje złudzenia co do pożytku ze śpiwora z ekstremum do -10.
Na drugi raz weźmiesz komfort -10 i wtedy "padnie" Banikov i Trzy Kopy ;)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Rafał

Iwona pisze:Na drugi raz weźmiesz komfort -10 i wtedy "padnie" Banikov i Trzy Kopy
Ja bym wziął komfort -20... bo tak się dziwnie składa, że podawana temperatura "komfortowa" okazuje się być nadzwyczaj dobrze pasująca do "ekstremum" ;)
ODPOWIEDZ