Nocleg w Murowańcu

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
staszek

Post autor: staszek »

Janek pisze:Panie Staszku. Nie ma co się silić na złośliwości.
Panie Janku jakie złosliwosci ? Atmosfera panujaca w schronisku prawie zawsze mi sie podoba . Poznalem kilku ciekawych ludzi z ktorymi sie troche pobiebalo po gorach. Takze schronisko to znakomite miejsce na wymiane doswiadczen , infirmacji ( gorskich oczywiscie ). Osobiscie preferuje scronisko Piatka i Mok. Murowanca nie cenie jakims szczegolnym sentymentem.
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

dobra nocowałam w Murowańcu przez tydzień...trzeba było tylko faktycznie przyjść z samego rana by o 10 już zaklepać sobie miejsce...z przedłużaniem pobytu też nie było problemu bo od 7:30 można było to uczynić...a zresztą była też taka opcja by zająć miejsca na kilka dni...w sumie jestem zadowolona... :)
Awatar użytkownika
Marcin_

Kontakt:

Post autor: Marcin_ »

ruda pisze:dobra nocowałam w Murowańcu przez tydzień.
ja ostatnio tylko jedą noc 15/16.10 :-) mieliśmy wiele szczęścia bo jak poszliśmy zapytać się o noclegi to były 4 ostatnie miejsca bo akurat tyle potrzebowaliśmy :-) potem i tak wynikł jakiś bałagan może osoby nie dotarły które rezerwowały bo okazało się że są miejsca. Ale za to byliśmy świadkami jak odmówili gleby paru osobom w recepcji... spali na zewnątrz a do rana temperatura spadła do -3st :-)

Podobnie w schronisku D5ST bo podobnie udało nam się po przyjściu na następny dzień zarezerwować 4 ostatnie miejsca w chyba 13/14 osobowym pokoju na poddaszu za 21zl czyli tyle co za glebe...z tą ceną za glebe to jednak chyba przegięcie...

Ogólnie bardziej podoba mi sie atmosfera schroniska w D5ST niż w Murowańcu
Awatar użytkownika
ruda

ja byłam świadkiem tego jak pięciu Czechów było w niexłym szoku, gdy o godzinie 20 dowiedzieli się, że gleby nie ma. Postanowili, że o 22 pójdą przez Zawrat do Piątki. Jak wymyślili tak też zrobili a następnego dnia z powrotem byli w Murowańcu.
Informacje o tym, że Murowaniec nie przyjmuje na glebę są praktycznie na każdym wejściu na szlak...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

ruda pisze:Jak wymyślili tak też zrobili a następnego dnia z powrotem byli w Murowańcu.
Widać Pan Bóg się specjalnie ludem czeskim opiekuje.
:P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Marcin_

Kontakt:

Post autor: Marcin_ »

ruda pisze:Informacje o tym, że Murowaniec nie przyjmuje na glebę są praktycznie na każdym wejściu na szlak...
więc w takim przypadku czy Murowaniec jeszcze można określać mianem schroniska czy to już raczje hotel górski lub cos tego typu :-)
Jagiellonia w Tatrach

Post autor: Jagiellonia w Tatrach »

Janek pisze: Widać Pan Bóg się specjalnie ludem czeskim opiekuje.
:P
Co może dziwić, zważywszy na statystyki i odsetek ludzi - powiedzmy - wierzących. :think:
Swoją drogą determinacja turystów, aby za cenę utraty życia lub zdrowia, koniecznie przenocować w schronisku jest zadziwiająca. I to czeskich turystów. Czechom bowiem z reguły racjonalności odmówić nie sposób. :O
Awatar użytkownika
ruda

Janek pisze:Widać Pan Bóg się specjalnie ludem czeskim opiekuje.
chyba tak...a wszyscy w Murowańcu im odradzali taką wędrówkę..ale chcieli panowie dostarczyć sobie trochę adrenalinki to poszli noca na oblodzony Zawrat...można i tak...
Jagiellonia w Tatrach pisze:Swoją drogą determinacja turystów, aby za cenę utraty życia lub zdrowia, koniecznie przenocować w schronisku jest zadziwiająca. I to czeskich turystów.
żeby dodać sobie odwagi przed nocnym wypadem na Zawrat obalili w schronisku dwie piersiówki i piwa...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

A ja znów byłem w Murowańcu, znów nocowałem, znów bez problemów...
Zupełnie nie wiem czego wy chcecie od tego schroniska?
Jedno, co wkurzało, to siedmiu jajarzy, którzy po "wypisaniu" się z księgi wyjść oczywiście musieli narąbać się piwem i to przy "okrągłym stoliku" tuż przy drzwiach - taki szpan. Ledwo się przy tym stoliku mieścili, ale przecież przy innym nie honor jak się ma kask lub linę na wierzchu. Na szczęście "odwaga" im się skończyła i popłynęli do Betlejemki.
Drastyczne podniesienie ceny piwa ma jak widać także dobre skutki...
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Post autor: horolezec »

Zygmunt Skibicki pisze:A ja znów byłem w Murowańcu, znów nocowałem, znów bez problemów...
Zdaje się, że to wyznajesz zasadę rezerwowania schroniska na pół roku wcześniej... :P
Łoiłeś z synem? Coś ciekawego padło?
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

horolezec pisze:Zdaje się, że to wyznajesz zasadę rezerwowania schroniska na pół roku wcześniej...
Akurat tym razem nie.
horolezec pisze:Łoiłeś z synem?
Tam zaraz... łoiłeś. Ale że z synem to fakt.
horolezec pisze:Coś ciekawego padło?
W tym roku to głównie... pogoda padała.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
ruda

Zygmunt Skibicki pisze:Zupełnie nie wiem czego wy chcecie od tego schroniska?
ja już o Murowańcu zmieniłam zdanie..spędzony tam tydzień pozostawił w sumie miłe wspomnienia :)
Zygmunt Skibicki pisze:Drastyczne podniesienie ceny piwa ma jak widać także dobre skutki...
oj tak piwo jest strasznie drogie..dlatego tylko raz sobie je kupiłam..wolałam kase wydawać na racuchy z jabłkiem :D
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

ruda pisze:oj tak piwo jest strasznie drogie..dlatego tylko raz sobie je kupiłam..wolałam kase wydawać na racuchy z jabłkiem :D
A gdy do tego jeszcze zmieniłaś avatar, od razu lepiej Ci z oczu patrzy.
Mundek
Awatar użytkownika
ruda

Zygmunt Skibicki pisze:A gdy do tego jeszcze zmieniłaś avatar, od razu lepiej Ci z oczu patrzy.
hehehe :)
a Zygmunt Ty kiedy dokładnie byłeś w Murowańcu..??
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

ruda pisze:kiedy dokładnie byłeś w Murowańcu..??
Spałem z 29 na 30 września - relacja z krótkiego pobytu.
Wcześniej - 31.08 do 3.09.
Mundek
Awatar użytkownika
ruda

achas...bo widziałam osobnika bardzo podobnego do Ciebie..ale w końcu doszłam do wniosku, że to jednak nie Ty...jak się okazało wniosek był prawidłowy... ;)
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

ruda pisze:widziałam osobnika bardzo podobnego do Ciebie..
Co odwlecze, to nie uciecze...
Mundek
Awatar użytkownika
ruda

Co odwlecze, to nie uciecze...
hehe dokładnie :)
momasz

Kontakt:

Post autor: momasz »

Zygmunt Skibicki pisze:Zupełnie nie wiem czego wy chcecie od tego schroniska?
Spędziłem tam 2 noce pod rząd i muszę powiedzieć, że zarówno klimat, warunki i obsługa pierwsza klasa...
Zygmunt Skibicki pisze:Drastyczne podniesienie ceny piwa ma jak widać także dobre skutki...
Dlatego podczas wyprawy, coby zaoszczędzić parę plnów, wniosłem sobie kilka browarków w plecaku i zachwycając się pięknym wieczornym krajobrazem, delektowałem się nimi na ławce przed Murowańcem... coś piknego!
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Post autor: horolezec »

momasz pisze:klimat, warunki i obsługa pierwsza klasa...
Najwyraźniej nie bywasz w innych tatrzańskich schroniskach :P
ODPOWIEDZ